Commons:Bybrunnen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Välkommen till Wikimedia Commons svenskspråkiga bybrunn
öppen sedan 9 november 2005
Torget Sunhultsbrunn 2006 10 08.JPG

Här kan du

  • ställa frågor om Commons eller om upphovsrätt och licenser
  • ge förslag till förbättringar eller
  • kommentera vad du än vill.

Placera nya inlägg längst ner på sidan och signera med ~~~~.

Bybrunnen finns på andra språk också. Länkar till dessa versioner finns högst upp på sidan. Den engelska är mest aktiv.

Gamla diskussioner finns i arkiven. Aktuellt arkiv är Commons:Bybrunnen/Arkiv/2014.

Skriv ett nytt inlägg


Mallar[edit]

Ett urval mallar att använda bland annat för olika licenser finns på Commons:Licensmallar. Bland mallarna finns sådana som anger en viss ofta använd källa (såsom Nordens Flora, Svenskt biografiskt handlexikon och olika myndigheter), eller vissa speciella typer av bilder (gamla fotografier, heraldiska vapen). En motsvarande, men mer eller mindre komplett, lista finns på Commons:Copyright tags, på engelska. Se även Commons:Första stegen/Licensering.

Behöver översättas[edit]

Svenska översättningar i behov av kraftig förbättring. Se Commons:Help page maintenance
(Lägg gärna till saker som behövs översättas här. Även systemmeddelanden.). Ta även bort sådant som fixats.

Brott mot din upphovsrätt[edit]

Det är rätt vanligt att bilder från Wikimedia Comons används utan att användningsvillkoren följs. Det är bara upphovsrättsinnehavaren som har rätt att ingripa juridiskt (inte t.ex. WMF eller gemenskapen här). Om dina bilder används utan att man följer villkoren i den licens du valt, och du vill få slut på det, måste du alltså själv ta i saken. Om du är professionell fotograf kan du förstås också låta en juristbyrå sköta övervakningen.

(Om ditt problem är det motsatta, att någon laddat upp dina bilder på Commons mot din vilja och utan att du godkänt den uppgivna licensen, kan du lägga mallen {{copyvio}} på filbeskrivningssidan, eventuellt med ytterligare kommentarer på diskussionssidan. Vid behov får du hjälp här.)

En kort diskussion om problematiken finns på Commons:Enforcing license terms. I korthet:

  • Ofta räcker det att be vackert; folk vet inte vad fria licenser innebär (försäkra dig om att du själv vet det, om du ber mindre vackert).
  • Du kan skicka en räkning: om licensen inte följs har du rimligen rätt till den ersättning du fått om man avtalat med dig om att använda bilden på vanliga (kommersiella) villkor.
  • I vissa länder finns det en formell procedur för att kräva att bilderna tas bort (den för USA beskrivs kort).
  • Om du inte når samförstånd med användaren kan du gå till rätten. Antagligen lönar det sig att först tala med en jurist.

Inlägg[edit]

Universal Language Selector will be enabled by default again on this wiki by 21 February 2014[edit]

On January 21 2014 the MediaWiki extension Universal Language Selector (ULS) was disabled on this wiki. A new preference was added for logged-in users to turn on ULS. This was done to prevent slow loading of pages due to ULS webfonts, a behaviour that had been observed by the Wikimedia Technical Operations team on some wikis.

We are now ready to enable ULS again. The temporary preference to enable ULS will be removed. A new checkbox has been added to the Language Panel to enable/disable font delivery. This will be unchecked by default for this wiki, but can be selected at any time by the users to enable webfonts. This is an interim solution while we improve the feature of webfonts delivery.

You can read the announcement and the development plan for more information. Apologies for writing this message only in English. Thank you. Runa

Kategorier[edit]

Jag blir väldigt störd av sånt här! Jag vill skänka bilder till commons/wikipedia och har inte tid att sätta mig in i alla tramsiga kategorier som vissa vill skapa. Jag vet helt enkelt inte hur jag ska kategorisera vissa bilder, utan jag gör så gott jag kan! Ska jag sluta ladda upp bilder? C T Johansson (talk) 07:37, 12 December 2014 (UTC)

Det är förstås bra att du laddar upp bilder, men för att de skall kunna hittas måste någon kategorisera och beskriva dem. Om inte du gör det måste någon annan göra det - och det är ett sisyfosarbete, givet mängden av filer som finns här.
Det finns antagligen tusentals bilder från Valetta på Commons. Hur skall man hitta din bild bland alla de andra, då man söker efter något visst? Så länge de flesta bilder är kategoriserade är huvudkategorin överskådlig, men om alla nöjer sig med den blir det ohållbart. Och om man bara vill ha en bild av Valetta, råkar hitta någon av dina och tycker den är bra - hur skall man skriva en bildtext utan omfattande forskning? Jag väljer ofta en medelmåttig bild med beskrivning framom en bra bild jag inte kan luska fram tillräckligt om - tur nog finns det ofta bra bilder med bra beskrivning.
Om man tagit fler bra bilder än vad man hinner beskriva och klassificera ordentligt är det bra att ladda upp dem ändå, men oftast betyder det att någon annan måste använda tio gånger mer tid än vad du själv behövt använda (du vet antagligen i allmänhet vad du fotograferat). Att du anger ortnamnet är förstås bra redan det, på så sätt kan folk med lokalkännedom gå igenom bilderna, men för populära turistorter finns det antagligen ganska många som laddar upp bilder i jämförelse med Commons-aktiva ortsbor.
--LPfi (talk) 10:44, 12 December 2014 (UTC)
Jag anger oftast exakt så mycket jag vet, gällande alla bilder, men det tycks inte räcka för vissa :( Jag fotar ofta saker i förbifarten och tänker att de kan nog vara användbara i WP, men sen får man bann när man inte vet vad som är på bilden. Jag kan lika gärna markera alla och trycka på delete. Mig spelar det ingen roll. Jag tycker bara att det är lite synd... C T Johansson (talk) 14:27, 12 December 2014 (UTC)
Bilden som togs upp som exempel var File:Valletta-IMG 1282.jpg. Att gatan du stod på hette Triq il-Merkanti kan man kanske inte kan förvänta sig att du ska veta, men nog vet du om att det är en gata du har fotograferat, så lite mer precision kanske inte är ouppnåeligt? LX (talk, contribs) 16:02, 12 December 2014 (UTC)
Jag har nu fått hjälp med alla dessa kategorier, så tack ändå :) Det finns ju dem som inte fotar lika mycket som jag och tycker om att skapa en struktur här. Jag tycker: "Låt dem fixa med det så fotar jag i stället". C T Johansson (talk) 07:59, 13 December 2014 (UTC)
Uppladdaren är verkligen usel. Oftast ser jag inte ens vilken bild jag laddat upp, så brist på kategorier får commons skylla sig själv för! Jag gör så gott jag kan... C T Johansson (talk) 11:20, 13 December 2014 (UTC)
När jag laddar upp bilder så lägger jag till de kategorier som jag tycker är viktiga. Om någon annan sedan vill komma och läggatill kategorier som Category:2014 in Stockholm eller Category:April in Sweden så får de väl göra det. Men jag tycker inte att de kategorierna tillför något, så jag brukar strunta i dem. Däremot lägger jag nästan alltid till kategorier som Category:Taken with Nikon D7100 och liknande eftersom det underlättar för mig att hålla reda på de bilder som jag har tagit (inte för att de tillför något användbart till bilden). /ℇsquilo 18:23, 14 December 2014 (UTC)
Ja, det finns ofta rätt många kategorier som någon tycker är väsentliga. Två eller tre för bilden centrala och någorlunda specifika kategorier tycker jag i allmänhet bör räcka (månadskategorierna borde gå att lägga till med bot bara man anger datum i standardform). Vad gäller problemet med att veta vad man fotat så brukar jag numera försöka fota också omgivande landskap, en vägskylt eller liknande för att senare kunna beskriva bilden jag egentligen ville ta. --LPfi (talk) 11:43, 16 December 2014 (UTC)