Commons:OTRS/ca

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search

Shortcut: COM:OTRS

Una pantalla d'OTRS que mostra les sol·licituds.
Exemple d'una imatge autoritzada via OTRS

OTRS són les sigles en anglès d'Open-source Ticket Request System (sistema d'entrada de sol·licituds en codi obert). OTRS és una eina utilitzada pels projectes de Wikimedia, inclòs Commons, per gestionar i arxivar correus electrònics. El principal ús en relació a Wikimedia Commons és per verificar i arxivar autoritzacions de llicències.

En alguns casos, es pot demanar enviar un correu a OTRS per tenir confirmació que el titular dels drets dóna autorització per publicar un fitxer amb una llicència lliure. Aquestes confirmacions cal enviar-les a permissions-commons@wikimedia.org.

Els correus enviats a OTRS són atesos per un equip multilingüe de voluntaris acreditats. A cada tema se l'assigna un número de tiquet únic per mantenir els correus relacionats junts i per assegurar que la correspondència es pot trobar i revisar en el futur. Els missatges no són accessibles públicament. Els voluntaris d'OTRS també poden atendre demandes d'infraccions de drets d'autor.

Cada tiquet és revisat per un voluntari. Si hi ha prou evidència d'una autorització vàlida, el voluntari marcarà el fitxer o fitxers corresponents com a revisats. El voluntari també actuarà per a restaurar els fitxers que es puguin haver esborrar abans d'haver verificat l'autorització. Si no hi ha prou evidència, el voluntari pot demanar informació addicional al remitent. Els voluntaris també actuen per assegurar-se que s'elimina tota infracció de drets que se'ls hagi comunicat.

El nombre de voluntaris OTRS actius de Commons és bastant reduït en relació al nombre de correus rebuts. Els tiquets són processats per ordre d'antiguitat. En ocasions poden trigar més de 30 dies en ser atesos. Els editors amb experiència a Commons poden unir-se a l'equip de voluntaris per millorar els temps de resposta.

Les consultes sobre la validesa o l'estat d'un tiquet d'OTRS es poden fer al taulell d'OTRS.

Llicències d'imatges: quan cal contactar amb OTRS?[edit]

Tinc un permís per carregar la imatge a Commons.
Envieu-nos l'autorització a l'adreça mostrada més amunt. Demanem que l'autor faci una declaració clara alliberant la imatge sota una llicència lliure. Per evitar confusions o malentesos és de molta ajuda utilitzar un model d'autorització. Aquesta autorització ha de contenir la concessió específica d'una llicència lliure i no serveix simplement donar permís a Commons o la Viquipèdia. Si ja heu carregat la imatge a Commons, seguiu les instruccions de Template:OTRS pending.
Sóc el titular dels drets però la imatge ja ha estat publicada prèviament.
Envieu-nos una declaració clara de que voleu alliberar la vostra imatge (amb un enllaç) sota una llicència lliure determinada. Vegeu Commons:Model d'autorització.
Sóc el titular dels drets d'una imatge publicada a Commons sense permís.
Envieu-nos un correu electrònic a permissions-commons@wikimedia.org amb tota la informació possible, per exemple explicant qui sou i on ha estat publicada prèviament la imatge.

Quan no cal contactar amb OTRS[edit]

La imatge l'he fet jo mateix i no ha estat publicada fins ara.

Simplement seguiu les instruccions del formulari de càrrega.

No tinc cap permís per la imatge i no està publicada amb cap llicència

Commons només pot acceptar imatges alliberades amb una llicència lliure o en domini públic.

He trobat la imatge a Flickr i allà té una llicència lliure.

Commons té un procediment establert per a la revisió d'aquestes imatges. Vegeu Commons:Flickr images.

Si no sou el titular dels drets[edit]

Si no sou el titular dels drets, i l'obra no és en domini públic o disponible sota una llicència compatible amb Commons, llavors heu de contactar amb el titular:

 1. Abans de carregar el fitxer a Commons, contacteu amb el titular dels drets i demaneu-li que l'alliberi sota una llicència lliure.
  • L'autor ha d'escollir una de les llicències permeses a Commons; en particular, no és acceptable l'ús exclusiu per a la Viquipèdia o projectes de Wikimedia. Vegeu Commons:Model d'autorització com a resposta recomanada per part de l'autor.
 2. Quan rebeu una resposta, comproveu que la llicència autoritzada pel titular dels drets sigui apropiada per a Commons. Si és així, carregueu la imatge i marqueu el fitxer amb {{subst:OP}} per afegir un avís datat de que està pendent d'OTRS.
 3. Tot seguit, reenvieu el correu electrònic amb la declaració explícita d'autorització de l'autor a permissions-commons@wikimedia.org, incloent la capçalera completa i els missatges previs intercanviats amb el titular, i un enllaç a la imatge de Commons.
  • Assegureu-vos d'incloure la informació original de la imatge (la font) i la llicència autoritzada pel titular (la que diu en el correu).
 4. Un voluntari comprovarà el correu a OTRS per verificar que tot sigui correcte validant l'autorització i, en aquest cas, substituirà l'avís {{OTRS pending}} per {{PermissionOTRS}}

(Si sou el titular dels drets i esteu confirmant la llicència d'una obra publicada prèviament, per descomptat que podeu enviar el correu directament.)

Declaració de consentiment per a totes les sol·licituds[edit]

العربية | Català | English | فارسی | Français | Հայերեն | Italiano | 日本語 | Polski | Русский | Slovenščina | Svenska | اردو | Українська | +/−

Donat que hi ha un bon nombre de respostes ambigües a les peticions sobre permisos per reutilitzar una imatge, text o similar (com ara «permeto a la Viquipèdia utilitzar les meves fotos») és aconsellable que afegiu al vostre correu de sol·licitud una declaració estàndard de consentiment, indicant-la en el correu, que pot ser enviada per l'autor o propietari dels drets en el correu de resposta. El model de sota cal adaptar-lo, com sigui precís, amb la informació addicional requerida. Fixeu-vos que OBRA i LLICÈNCIA no haurien d'aparèixer en el correu de resposta ja que cal substituir-los pels detalls de la imatge i llicència. Si l'enllaç al fitxer no està disponible, podeu carregar-lo a Commons amb la plantilla {{OTRS pending}} per possibilitar que l'autor el pugui enllaçar en la declaració de consentiment.

Fixeu-vos que heu de canviar el text en 3 llocs: Un URL a l'obra (imatges/so/vídeo), una llicència i signatura datada. Addicionalment, us demanem que incloeu en el correu l'URL de la imatge localitzada a Wikimedia Commons per la que esteu proporcionant el permís

A: permissions-commons@wikimedia.org


Per la present afirmo que ESCOLLIU O BÉ: [jo, (el nom), sóc] O BÉ [(nom del titular) és] el creador i/o l'únic propietari dels drets d'autor de [ESPECIFIQUEU AQUÍ L'OBRA - descriviu en detall l'obra a alliberar, o bé adjunteu l'obra en el correu, o bé proporcioneu l'URL de l'obra en línia]

Accepto publicar aquesta obra meva sota OPCIÓ ESTÀNDARD; VEGEU MÉS AVALL PER A MÉS INFORMACIÓ SOBRE ELS TIPUS DE LLICÈNCIES: [la llicència lliure "Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 3.0 No adaptada".]

Reconec que concedeixo el dret a tothom per utilitzar l'obra per a qualsevol propòsit, inclòs amb finalitats comercials, i de modificar-la segons les seves necessitats, sempre que es compleixin els termes de la llicència i altres lleis aplicables.

Sóc conscient que aquesta concessió no es limita a la Viquipèdia i els llocs web relacionats.

Sóc conscient que sempre mantindré els drets d'autor de la meva obra, i que mantindré el dret de ser acreditat d'acord amb els termes de la llicència escollida. Les modificacions que altres puguin fer de l'obra no se m'atribuiran com a pròpies.

Accepto que no em puc desdir d'aquesta concessió, i que l'obra podrà ser guardada permanentment, o no, en un projecte Wikimedia.

[NOM DEL REMITENT I DETALLS (per permetre futures verificacions d'autenticitat)]
[AUTORITAT DEL REMITENT (el titular dels drets d'autor, director, representant legal, etc.)]
[DATA]

Tipus de llicències

En l'exemple de més amunt, la llicència concedida és: Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 3.0 No adaptada

Podeu escollir al menys una llicència de la nostra llista de llicències lliures. Totes aquestes llicències tenen un propòsit similar. Indiqueu la llicència de forma específica: CC-BY-SA versió 3.0 o Creative Commons Attribution-Share-Alike 3.0 són prou específiques, però no és suficient indicar només llicència Creative Commons, Creative Commons Attribution-ShareAlike o CC-BY-SA (sense el número de versió). Se'n pot escollir més d'una, però per a imatges no és requerit que sigui necessàriament dual CC-BY-SA-3.0 i GFDL.

IMPORTANT: HEU D'INDICAR EL TIPUS DE LLICÈNCIA QUE PODEM USAR; EN CAS CONTRARI LA DECLARACIÓ NO SERÀ VÀLIDA.

Adreça de correu electrònic

Envieu el permís per correu electrònic al nostre equip d'atenció de correus ("OTRS") a l'adreça permissions-commons@wikimedia.org.

El correu que envieu ha de provenir d'una adreça que es pugui reconèixer. Per exemple, si esteu cedint imatges d'un lloc web, l'adreça de correu ha d'estar relacionada amb el lloc web o indicada en la seva pàgina de contacte. Si esteu cedint una obra que no està disponible en línia, se us pot demanar que proporcioneu evidències de la vostra identitat. Si esteu cedint una obra actuant en representació del titular dels drets, se us pot demanat que proporcioneu evidències de l'autorització per representar al titular dels drets.

Plantilles per utilitzar en pàgines d'imatges[edit]

 • Els usuaris que han enviat una autorització a OTRS, i que encara no han rebut la confirmació, poden utilitzar {{subst:OP}} per avisar que està en tràmit.
 • Els voluntaris d'OTRS poden utilitzar {{subst:OR|id=número o ticket=URL}} quan l'autorització ha estat rebuda però està pendent d'algun aclariment o més informació.
 • Els voluntaris d'OTRS poden utilitzar {{PermissionOTRS|id=número o ticket=URL}} quan l'autorització ha estat validada i arxivada en el sistema OTRS de Wikimedia.

Vegeu també[edit]