User:Á/Suojatut sivut

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Shortcut
Tämä käyttäjäsivu muilla kielillä:

{{policy/fi}}

Ylläpitäjät voivat suojata sivun tai tiedoston sen muokkauksen tai siirron estämiseksi. Suojaus voi olla pysyvä tai määräaikainen.

Suojausta käytetään yleensä vandalismin ja muokkaussotien estämiseksi, jolloin suojaus on tilapäinen. Joissakin harvoissa tapauksissa suojaus on ikuinen. Esimerkiksi erittäin käytetyt mallineet (esimerkiksi tiedoston tiedot) on suojattu, koska niiden muuttaminen kuormittaa serveriä, ja käyttäjien käyttöoikeuspyynnöt suojataan muutoksilta keskustelun loputtua.

Listan suojatuista sivuista, suojaajat ja perustelut voi katsoa suojauslokista. Kaikki tällä hetkellä suojatut sivut voi tarkastaa toimintosivulta Protectedpages. Sivut, joita ei ole ja joiden luonti on estetty näkyvät toimintosivulla Protectedtitles.

Täysin suojatut sivut merkitään suojausmallineella sivun saattamiseksi näkymään suojattujen sivujen luokassa. Osittain suojattuja sivuja ei yleensä merkitä erikseen mallineella.

Suojausluokat[edit]

Wikipedian logo on ikuisesti suojattu vandalismin estämiseksi.

Täysi suojaus (full protection) antaa vain ylläpitäjien muokata sivuja. Täysin suojatun tiedoston päälle ei voi tallentaa toista tiedostoa. Paljon käytetyt tiedostot ja mallineet voi suojata ikuisesti. Myös sivut, joita juridisista syistä ei tulisi muokata, voidaan suojata ikuisesti. Esimerkiksi GNU Free Documentation Licensen koko teksti on suojattu ikuisesti, koska sitä juridisista syistä sen on oltava Commonsissa GFDL-lisensoitujen tiedostojen takia.

Muokkaussodan tantereeksi joutunut sivu saatetaan joutua suojaamaan väliaikaisesti. Tänä aikana ylläpitäjien tulisi muokata sivua vain, jos muokkausten osalta on saavutettu konsensus sivun keskustelusivulla. Ylläpitäjän huomion saamiseksi muokkaus, josta ei ole kiistaa voidaan merkitä mallineella {{Editprotected}}.

Osittainen suojaus (semi-protection) vaatii muokkaajan käyttävän vähintään neljä vuorokautta vanhaa käyttäjätunnusta ja estää ilman käyttäjätunnusta tehtävät muokkaukset. Suojausta käytetään monilla usein häiriköidyillä sivuilla.

Siirtosuojaus (move protection) estää vain sivun siirron eli sivun nimen vaihtamisen. Oletuksena käyttäjät, joilla ei ole valtuuksia muokata sivua, eivät voi myöskään siirtää sitä.

Laajennettu suojaus (cascading protection) suojaa kaikki laajennetusti suojatulle sivulle sisällytetyt sivut, esimerkiksi tiedostot ja mallineet. Näin kukaan ei esimerkiksi pääse muuttamaan etusivulla käytettävää mallinetta tai tiedostoa. Laajennetun suojauksen soveltaminen vain alle neljä vuorokautta vanhoille käyttäjätunnuksille ja käyttäjätunnuksettomiin muokkauksiin on estetty, koska se mahdollistaisi muiden kuin ylläpitäjien suojata sivuja sisällyttämällä niitä laajennetusti suojatuille sivuille.

Aiemmin sivun luontia ei ollut mahdollista estää. Silloin sivut sisällytettiin laajennetusti suojatulle sivulle niiden luonnin estämiseksi. Nykyään sivun luonnin voi estää suojaamalla tavalliseen tapaan sivun, jota ei ole olemassakaan. Vanhaa tapaa ei siitä huolimatta ole vielä täysin hyljätty.

Tallennussuojausta (upload protection) voi käyttää etusivulla käytettävien tiedostojen tai paljon esimerkiksi mallineissa käytettyjen tiedostojen ylikirjoittamisen estämiseen. Suojaus voi olla väliaikainen tai pysyvä.

Suojauksen ja suojauksen purun pyytäminen[edit]

Suojauksen pyytäminen
Suojauksen purun pyytäminen
  • Pyydä suojauksen purkua ensin sivun suojanneelta ylläpitäjältä ylläpitäjän keskustelusivulla. Näet ylläpitäjän sivun lokista, jonne pääset painamalla ensin painiketta Näytä historia (View history) sivun yläreunassa ja sen jälkeen linkkiä Näytä sivun lokit (View logs for this page) sivun yläreunassa. Keskustelusivulle pääset painamalla linkkiä Keskustelu (Talk) lokimerkinnässä käyttäjätunnuksen yhteydessä.
  • Jollei ylläpitäjä vastaa, voit pyytää suojauksen purkua estojen ja suojausten ilmoitustaululla.

Katso myös[edit]