Album amicorum van Seino Mulert

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Album amicorum of Seino Mulert  wikidata:Q99973604 reasonator:Q99973604
Title
Dutch: Album amicorum van Seino Mulert Edit this at Wikidata
Album amicorum of Seino Mulert
title QS:P1476,nl:"Album amicorum van Seino Mulert Edit this at Wikidata"
label QS:Lnl,"Album amicorum van Seino Mulert Edit this at Wikidata"
label QS:Len,"Album amicorum of Seino Mulert"
Object type album amicorum Edit this at Wikidata
Medium paper and leather Edit this at Wikidata
Dimensions Length: 112 mm (4.4 in) Edit this at Wikidata; Width: 79 mm (3.1 in) Edit this at Wikidata
dimensions QS:P2043,+112U174789
dimensions QS:P2049,+79U174789
institution QS:P195,Q1526131
Accession number
1900 A 178 (Koninklijke Bibliotheek) Edit this at Wikidata


Album amicorum van Seino Mulert[edit]

Wapens van vader Egebert Mulert (links) en moeder Wemele Lewe (rechts)

Het album amicorum van Seino Egberts Mulert (KB KW 1900 A 178) is een van de vroegste vriendschapsalbums in de collectie van de KB. Dit bijzonder album werd in 2018 aangekocht en bevat ca. 90 bijdragen van kennissen en vrienden. Help jij mee met het te ontsluiten?

Seino Mulert (Zenon Muilert) was een adellijke student uit Overijssel met een landgoed nabij Hardenberg (genaamd Roessinck). In 1563 vertrok hij op academische rondreis, iets wat studenten uit de Nederlanden wel vaker deden in de zestiende eeuw. Eerst deed Mulert Douai (Dowaai) aan, dat toen nog binnen het grondgebied van de Spaanse Nederlanden lag. Filips II had daar in 1562 een nieuwe universiteit gesticht en het was een populair startpunt voor de rondreis van menig Nederlandse student. Daarna volgden de steden Parijs, Bourges, Orléans, Angers en Poitiers. In Douai begon Mulert met het verzamelen van bijdragen in zijn album amicorum. Hij gebruikte voor dit album een prachtig gebonden editie van Claude Paradins Les Devises héroïques, een populair embleemboek dat in 1561 en 1562 werd gedrukt door Christoffel Plantijn in Antwerpen.

De editie van Les Devises héroïques is doorschoten met witte bladen. Dat had Mulert speciaal laten doen zodat die konden worden gebruikt voor de verschillende bijdragen van medestudenten die hij tijdens zijn reis zou ontmoeten. De eerste opening is gereserveerd voor de wapens van zijn vader Egebert Mulert en zijn moeder Wemele Lewe.

Uitdaging[edit]

Dit album is nog niet volledig ontsloten. We weten daarom niet wie allemaal een bijdrage heeft geleverd. Maar dat gaat nu veranderen! Voor het online programma van Liefde en Vriendschap daagt de KB het publiek uit om op zoek te gaan naar de vrienden van Seino Mulert. Elke weekdag zal conservator Jeroen Vandommele op zijn twitter-feed (@VandommeleJJM) een foto plaatsen van een pagina uit het album.

Pagina's uit het album amicorum van Seino Mulert[edit]