Category:Dancing egg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
English: The dancing egg is an 16th century tradition that takes place in Barcelona and several towns in Catalonia during the feast of Corpus Christi. A dancing egg is placed on a fountain. The egg has been emptied and has some wax to fill the hole and add some weight. Positioned over the water jet, the egg starts turning without falling. In addition, the fountain is usually decorated with flowers and fresh fruits, such as cherries with which it covers the bowl of the fountain, or broom and carnations.
Català: L'ou com balla és una tradició documentada que té lloc a diverses poblacions de Catalunya el dia del Corpus Christi. Hi ha constància que al segle XVI ja es feia a la font del claustre de la Catedral de Barcelona, on se n'encarregaven els escolans. L'ou, un cop buit i amb un punt de cera per tapar el forat pel qual s'ha buidat l'ou, es col·loca sobre el raig d'aigua d'un brollador d'una font, de manera que giravolti sense caure. A més, la font habitualment es guarneix amb flors i fruites del temps, com les cireres amb les quals es cobreix la tassa de la font, o la ginesta i els clavells.
Español: L'ou com balla (literalmente el huevo como baila) es una tradición que tiene lugar en varias fuentes de Cataluña, en el dia de Corpus Christi.
Танцующее яйцо (ru); L'ou com balla (fr); Dancing egg (en); L'ou com balla (es); L'ou com balla (ca) L'œuf qui danse (fr); Tradición en Barcelona (es) L’ou com balla, Ou com balla, Perquè s'aguanta l'ou com balla (ca); Ou com balla (es)
Dancing egg 
Upload media
Wikipedia-logo-v2.svg  Wikipedia
Location Spain
Authority control
Edit infobox data on Wikidata

Media in category "Dancing egg"

The following 69 files are in this category, out of 69 total.