Category:Osogovo Monastery

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
English: Osogovo Monastery, near Kriva Palanka, Macedonia
Македонски: Осоговски Манастир на околу 3 km североисточно од Крива Паланка. Комплексот го содржат две цркви и помошни пристории. Најстариот објект во манастирскиот комплекс е малата црква на Рождество на Пресвета Богородица, градена во XIV или XVI век, врз темели на црква од XI и XII век. Градбата ја карактеризира византиски стил и претставува една од првите средновековни цркви на тлото на Македонија. Во 1847 година започнува изградбата на големата соборна црква посветена на Св. Јоаким Осоговски, завршена и осветена во 1851 година. Изградбата му била доверена на протомајсторот Андреј Дамјанов, најпрочуениот градител на Балканот од почетокот на XIX век

Subcategories

This category has the following 5 subcategories, out of 5 total.

Media in category "Osogovo Monastery"

The following 200 files are in this category, out of 244 total.

(previous page) (next page)(previous page) (next page)