Category:Sint Pieter, Maastricht

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
English: Sint Pieter (Saint Peter) is a neighbourhood in the city of Maastricht, in the Dutch province of Limburg. It is located on the western bank of the river Meuse, in the south of the city, and borders Belgium (both Flanders and Wallonia). It is a relatively affluent neighbourhood.
Limburgs: Sint-Pieter is 'n wiek vaan Mestreech, die huurt tot 't stadsdeil Mestreech-Zuidwes. Ze weurt in 't weste begrens door de Vroenhoveweeg, in 't ooste door de Maos en 't Villapark, in 't noorde door Biesland en Jekerdal en in 't zuie door de Belzje grens. Vaanajds woort de wesgrens (mèt Vroenhove, later Aajd-Vroenhove) evels door de Jeker gevörmp. Tot 1920 waor 't 'n zelfstendege gemeinte; de plaots heet ein en aandert vaan häör aajd dörps karakter kinne behawwe.
Nederlands: Sint Pieter is een voormalige Nederlandse gemeente die in 1920 is opgegaan in de gemeente Maastricht en tegenwoordig een wijk vormt van diezelfde stad. De bekende klank van zijn naam heeft Sint Pieter met name ook te danken aan de aanwezigheid van de Sint-Pietersberg, waarin zich uitgestrekte ondergrondse gangenstelsels bevinden.

Subcategories

This category has the following 9 subcategories, out of 9 total.

H

J

L

S

Media in category "Sint Pieter, Maastricht"

The following 50 files are in this category, out of 50 total.