Category:St. Nicholas Gerakomija Church

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Македонски: Црква ,,Св. Никола“ - Геракомија, Охрид, Македонија. Храмот е гаден од кршен камен во долните партии, додека горните партии се ѕидани од делкан бигор во варов малтер. Во основа е трикорабна базилика, каде централниот брод е засводен со три слепи куполи, а јужниот и северниот кораб се полуцилиндрично засводени. Сводовите не се ѕидани, туку на дрвена конструкција, на дрвени летви е поставен тенок слој варов малтер над кој е изведен зивопис. Невообичаено и необјасниво е сознаниетодека храмот во XIX век, и се до денешни дни не е целосно живописан. Со сликање на овој храм најверојатно е започнатов во шеесетите години на XIX век, односно кога Дичо Зографот доаѓа во Охрид. Особено внимание заслижува живописот во сводовите на северниот и на јужниот кораб и трите слепи куполи, бидејќи тоа е дело на најпродуктивниот зограф од XIX век во Македонија, Дичо Крстев од с. Тресонче. сликаните партии на фреско-декорација во олтарниот простор кои се со послаб квалитет се дело на фрескоживописци од Опеница-Охридско. Внатрешноста на храмот го краси сликан иконостас кој го изработил мајстор и зограв Дичо Зографот во 30 октомври 1862 година
St. Nicholas Gerakomija Church 
church building in Ohrid, North Macedonia
Sv. Nikola Gerakomija 03.jpg
Upload media
Instance ofchurch building
Dedicated to
Location Ohrid, Ohrid Municipality, Southwestern Statistical Region, North Macedonia
41° 06′ 44.53″ N, 20° 47′ 41.39″ E
Authority control
Blue pencil.svg
St. Nicholas Gerakomija Church (en); Свети Никола Геракомия (bg); Црква „Св. Никола Геракомија“ - Охрид (mk) church building in Ohrid, North Macedonia (en); كنيسة في جمهورية مقدونيا (ar); Kirchengebäude in Nordmazedonien (de); kerkgebouw in Noord-Macedonië (nl)

Media in category "St. Nicholas Gerakomija Church"

The following 8 files are in this category, out of 8 total.