Commons:Добре дошли

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 67% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Какво е Общомедия?

Общомедия (свободен превод на Wikimedia Commons) е хранилище на мултимедийна информация, създадено, попълвано и поддръжано от доброволци. Официалното му име Wikimedia Commons идва от името на "Фондация Уикимедия", поддържаща свободната енциклопедия Уикипедия, Уикицитат, Уикиречник и всички останали сродни проекти и от английската дума "commons", тъй като съдържанието на хранилището е споделено и достъпно едновременно за всички проекти на всички езици. Така Общомедия се оказва централизирано хранилище за свободно лицензирани фотографии, диаграми, анимации, аудио- и видео-файлове и друга мултимедийна информация, която обслужва всеки от проектите на Уикимедия.

Общомедия използва същата уики-технология както Уикипедия, и всеки човек може да я редактира в уеб-браузъра си лесно и без необходимост от задълбочени технически компетенции. За разлика от файловете, качвани локално във всеки от останалите проекти, файловете, качвани в Общомедия, могат да се използват и визуализират в страниците на другите проекти без необходимостта да бъдат качвани поотделно във всеки от тях.

Две години след началото си на 7 септември 2004, Общомедия достига 1,000,000 качени файла на 30 ноември 2006, а понастоящем съдържа 105 790 341 файла и $2 галерии. Повече допълнителна информация за самия проект Общомедия може да се открие в Условията за ползване, в уикипедианската статия за Общомедия и на страницата за нея в Мета-Уики.

За разлика от традиционните мултимедийни хранилища, Общомедия е свободна. На всеки потребител е разрешено свободно да копира, използва и модифицира всеки от файловете тук, стига новите копия или производни работи да съблюдават лиценза, под който са били взети оттук, което в общия случай предполага да се направи признание на източника и авторите и да бъдат на свой ред отдадени под свободен лиценз. Самата база данни и текстовете в Общомедия са лицензирани под Лиценз за свободна документация на ГНУ. Лицензионните условия за всеки отделен файл могат да бъдат открити на техните описателни страници. Повече информация за условията за ползване...

Допринасяй!

Можеш да помогнеш за подобряването на Общомедия с приносите, които ти се удават най-много.

Допринасяй с творбите си

Ако си добър фотограф, не се колебай да допринасяш със своите ценни снимки. Ако си добър дизайнер, виж от какви диаграми и анимации има нужда. Ако си добър музикант или филмов/театрален актьор, не се колебай да публикуваш тук записите си на изпълнения на свободни творби.

Допринасяй с умения

Не е задължително обаче да качваш файлове. В Общомедия има още много друга важна работа за вършене:

Допринасяй с време

Дори не е нужно да бъдеш човек на изкуството или експерт в писането на помощна документация. Ако ти е приятно да създаваш от хаоса ред, то Общомедия отново има нужда от помощта ти!

Tour

Регистрирай се!

За да можеш да качваш файлове в Общомедия е необходимо да се регистрираш и да влезеш в системата. Можеш да се регистрираш, като последваш връзката "Регистриране или влизане" в горния десен ъгъл на страницата и да въведеш потребителско си име, с което ще бъдат идентифицирани всички твои редакции на текстове и качвания на файлове. Все пак, ако искаш само да редактираш текстове, не е необходимо да влизаш в системата (макар че е препоръчително); тогава редакциите ти ще се идентифицират по твоя IP-адрес.

Наръчник за първите стъпки

Наръчникът за първите стъпки и Често задаваните въпроси ще ти помогнат много след регистрацията. Те обясняват как да си настроиш интерфейса, как да качваш файлове и дават информация за нашата основополагаща политика на лицензиране. Не е нужно да имаш технически умения, за да допринасяш в Общомедия. Допринасяй смело тук и прилагай презумпцията за добронамереност у другите. Общомедия е уики и е наистина лесна.

Повече информация можеш да намериш на Портала на общността. Можеш да задаваш въпроси на страницата за Разговори (на англ.) или в IRC-канала #wikimedia-commons webchat.

Файловете в Общомедия са организирани в категории и галерии. Кратък преглед на използваните от нас категории ще намериш на Началната страница.

Put Babel boxes on your user page so others know what languages you can speak and indicate your graphic abilities. All your uploads are stored in your personal gallery. Please sign your name on Talk pages by typing ~~~~. If you're copying files from another project, be sure to use the FileImporter.

Допълнителни услуги и софтуер

Все пак, ако още се притесняваш, че Общомедия е твърде сложна за теб, или ако искаш да качваш големи количества собствени файлове, можеш дори да използваш услугата по качване на файлове (File upload service) за да позволиш на други хора да качват твоите файлове вместо теб. Ако искаш да качваш големи количества собствени файлове, от полза ще ти бъде инструментът Commonist. Ако имаш нужда от по-специфична информация относно инструментите за преглед и редакция на съдържанието на Общомедия, погледни страницата за софтуер.

Надяваме се, че Общомедия ще ти хареса и ще се забавляваш. :-)

Общомедия и сродните поректи са поддържани от Фондация Уикимедия.