Commons:Први кораци

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Први кораци у прилагању Викимедијиној остави

 1. Морате бити пријављени да бисте слали цртеже, слике и фотографије. Регистрација одузима само пар секунди, и бесплатна је.
 2. Будите сигурни да је лиценца датотеке у складу са прихватљивим лиценцама.
 3. Пошаљите своју датотеку са подацима о његовој лиценци.
 4. Опишите своју датотеку. Шта је приказано на слици? Шта је у позадини? Како је направљена слика? Ко је направио? Кад? Где? Која врста камере или опреме је коришћена?

Други људи морају пронаћи Вашу датотеку да би њоме илустровали свој чланак на неком од Викимедија пројеката. Можете им помоћи тако што ћете датотеку повезати на чланак на Остави или додавањем одговарајуће категорије. Оба приступа имају врлине и мане. Можете знати да ли је страница чланак или категорија гледајући прву лево картицу на врху. (Та страна је страна пројекта).

 1. Претражите оставу да пронађете слику која одговара вашем чланку. На остави је много мање чланака него на Википедији, међутим бицикл, језеро, многи национални паркови, биљке, животиње итд. већ постоје али ако их потражите по енглеском називу. Оставите везу ка бар једном чланку, ако је могуће. Такође, вашу датотеку додајте на чланак који је повезан на неки начин.
 2. Додајте категорије својим датотекама.
  1. Претрага ће пронаћи категорије ако потврдите одговарајуће опције на екрану за претраживање.
  2. Други начин је да кренете у претрагу по категоријама следећи хијерархијску поделу док не наиђете на ону која Вама одговара.
  3. Додајте категорије куцајући [[Category:назив категорије]], односно конкретно [[Category:Планине Србије]]. Додајте категорије на дну стране, али пре међујезичких веза, ако их има.
  4. Многе категорије садрже поткатегорије и чланке. Претрагом категорија можете пронаћи одговарајуће чланке.
  5. Ако не постоји одговарајући чланак, можете га направити. Користите страну са галеријама по сличним темама као водич. Уобичајено је да се са чланка на Википедији узме његова структура; тако можете користити двострано повезивање за лако кретање.

Оваква датотека је доступна свим Викимедија пројектима. Можете користити датотеку са Оставе као сваку другу користећи [[Слика:назив слике]] или [[Медија:назив музике]] везе.


Предлог како описати слику:

*Опис: Шта је то на слици што видимо/звук коју чујемо?
*Извор: Ко је аутор или URL одакле је узето
*Фотограф/Цртач: Име и презиме аутора (са евентуално додатим датотекама ~~~ )
[[Category:назив категорије]]
{{License}}