Commons:Слободни медиски ресурси

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Shortcut
COM:FMR
Free media resources in other languages:

Alemannisch | čeština | Deutsch | English | français | فارسی | македонски | 日本語 | português | русский | suomi | +/−

Оваа страница дава преглед на слободно лиценцираните медиумски ресурси (исто така во јавна сопственост) кои можат да се користат како извори за подигање на податотеки на Ризницата. Меѓутоа никогаш не подигајте слепо сè што ќе најдете на овие страници. Секогаш проверувајте дали податотеката навистина е под слободна лиценца и дали истата е корисна за проектите на Ризницата. Затоа морате да се водите според следниве точки.

Пред да подигнете податотека од овие извори:

Не нафрлајте податоци

  • Не сите ресурси се корисни за проектите на Викимедија. Примери за бескорисни ресурси би биле: слики без информатицна вредност (слики од забави, неважни уметнички дела без информативна вредност), многу стари медии кои може да содржат фактички грешки, содржини со пристрасни ставови. Погледајте ги рамките на проектот.

Пред да вметнете врска за извор

  • Проверете дали страницата која ја наведувате има доволна количина на слободно-лиценцирана содржина со употреблива лиценца.
  • Поставете ги врските во соодветната потстраница.
Извори по тип на медиум
Free content search engines and other general directories

За да избегнете чести грешки, погледајте ги и лошите извори кои не се прифатливи за Ризницата.