Commons:Aloittajan ohjeet/Kuvien siirtäminen ja työkalut

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Aloittajan ohjeet
Aluksi
Tallentaminen
Vinkkejä ja välineitä
Tiedostojen käyttäminen
Kuvien siirtäminen Commonsiin ja muut hyödylliset työkalut

Tiedostojen siirtäminen muista projekteista[edit]

Koska kaikki Wikimedian projektit voivat käyttää Commonsissa olevia kuvia, kannattaa muiden projektien vapaat kuvat siirtää Commonsiin.

Yleinen virhe kuvien siirrossa on se, että siirtää kuvasta pienennetyn version eli niin sanotun esikatselukuvan. Esikatselukuvia ovat artikkeleissa olevat kuvat, joissa on käytetty parametria ”thumb” ja kuvasivujen kuvat, joiden alla lukee ”Näytä kuva alkuperäisessä koossaan”. Esikatselukuvien nimen edessä on kuvan leveyden ilmoittava pikselimäärä, esimerkiksi ”150px-esimerkkikuva.jpg”. Näiden pienten kuvien sijasta Commonsiin pitää tallentaa alkuperäinen kuva, johon pääset käsiksi seuraavasti:

  1. Mene sivulle, joka käyttää kuvaa, jonka haluat siirtää.
  2. Klikkaa kuvaa päästäksesi kuvan sivulle.
  3. Jos kuvan alla on linkki ”Näytä kuva alkuperäisessä koossaan”, klikkaa linkkiä.
  4. Tallenna kuva koneellesi ja siirrä se Commonsiin.
  5. Jos olit jo tallentanut pienen version kuvasta, lisää kuvan sivulle malline {{duplicate}} ja täysikokoisen kuvan nimi, esimerkiksi {{duplicate|Image:Esimerkkikuva.jpg}}.

Jos kopioit tiedoston toisesta Wikipedian projektista, ilmoita tarkalleen mistä (esimerkiksi ”Finnish Wikipedia”), kuka oli teoksen tekijä ja mikä oli kuvan alkuperäinen nimi. Lisää nämä tiedot edellisessä luvussa käsiteltyyn {{Information}}-mallineeseen. Älä siirrä suomenkielisen Wikipedian sitaattikuvia tai englanninkielisen Wikipedian ”fair use”-kuvia, sillä ne eivät ole Commonsissa sallittuja.

Jos sinulla on kysyttävää jonkin siirrettävän tiedoston lisenssistä, voit esittää kysymyksesi sivulla Commons talk:Licensing.

Muut työkalut[edit]

Commonist-työkalu tiedostojen siirtoon

Commonsin käyttäjät ovat koodanneet työkaluja töiden helpottamiseksi. Eräs tällainen on Java-pohjainen Commonist, josta on apua, jos haluat tallentaa suuria määriä kuvia. Sivuilta Tools ja Tool integration löydät lisää työkaluja, joilla voit helpottaa tehtäviäsi Commonsissa.

Jos käsittelet PNG-kuvia, sinun ei ole hyvä käyttää Internet Explorer -selainta. Siinä on perustavanlaatuinen PNG-kuvien läpinäkyvyyteen liittyvä ohjelmointivirhe, jonka takia et voi olla varma, näyttävätkö PNG-kuvat Internet Explorerilla oikein.

Lisää aiheesta[edit]

Wikimedia Commonsissa (englanniksi):

Englanninkielisessä Wikipediassa: