Commons:Aloittajan ohjeet/Lisäyskaavake

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Aluksi
Vinkkejä ja välineitä
Tiedostojen käyttäminen
Tiedoston tallentaminen
”Tallenna tiedosto”-linkki vasemmalla ”osallistu”-laatikossa

Voit lisätä tiedostoja, kun olet kirjautunut sisään. Vasemmalla hakukentän yläpuolella on ”osallistu”-laatikko, josta löydät linkin ”Tallenna tiedosto”.

Klikkaamalla linkkiä pääset lisäämään tiedostoja. Tällä sivulla on tärkeää oikeudellista tietoa, joka sinun on luettava, jotta tiedät pääpiirteissään, millä lisensseillä tiedostoja voi lisätä. Sinun kannattaa lukea tämä sivu omaksi parhaaksesi, sillä Commonsin käytäntöjen vastaiset tiedostot voidaan poistaa ilmoittamatta. Tiivistettynä kuvilta vaaditaan, että niitä saa käyttää ja muokata mihin tahansa tarkoituksiin teoksen tekijältä lupaa kysymättä. Jos sinulla on kysyttävää, voit esittää kysymyksesi sivulla Commons talk:Licensing ennen kuin lisäät tiedoston.

Välttämättömien tietojen alla on tiedoston lisäyskaavake. Valitse tiedosto tietokoneeltasi klikkaamalla ”Lähdenimi”-kentän vieressä olevaa ”Browse/Choose” ???? -painiketta. Jos tiedoston nimi ei kuvaa sisältöä (esimerkiksi digikameroiden antamat nimet kuten ”DSC123456.jpg”), kirjoita tiedostoa paremmin kuvaava tiedostonimi kohtaan ”Kohdenimi”. On tärkeää, että valitset kuvaavan mutta kohtalaisen napakan nimen, sillä muuten tiedostojen löytäminen ja käyttäminen on hankalampaa. Tiedoston nimeä ei voi muuttaa, kun se on lisätty.

Tiedoston lisäyskaavake

Seuraavana lomakkeessa yhteenvetokenttä. Tämä on myös erittäin tärkeä, sillä kuva ilman selitystä on yhtä hyödyllinen kuin ei kuvaa laisinkaan. Lisäksi kuva saatetaan poistaa, jos tiedoista ei voida uskottavasti päätellä, että kuva on vapaassa käytössä. Lisää tietoihin missä tai mistä kuva on otettu, kuka kuvan on ottanut tai alunperin tehnyt, milloin kuva on otettu tai tehty. Huomaa myös seuraavat asiat:

  • Jos olet itse tehnyt kuvan, kerro se.
  • Jos olet kopioinut kuvan nettisivulta, lisää linkki kyseiselle sivulle.
  • Jos olet kopioinut kuvan jostain muusta Wikimedian projektista, kerro mistä, kuka on kuvan tehnyt ja kuvan alkuperäinen nimi.
  • Jos tallennat uutta versiota tiedostosta, kerro mahdollisimman tarkkaan, miten olet kuvaa muuttanut.
  • Lisää kuva sopivalle sivulle ja/tai sopivaan luokkaan.

.

Huom!

  • Uudet käyttäjät eivät voi ensimmäiseen neljään päivään tallentaa tiedostoja vanhojen yli (eikä muillakaan pitäisi olla siihen yleensä syytä).
  • Lue myös seuraava sivu ”Aloittajan ohjeet/Oikean lisenssin valitseminen”, joka kertoo välttämättömän tarpeellisia tietoja lisenssin valitsemisesta tallennetulle tiedostolle.

Lisää aiheesta[edit]

Wikimedia Commonsin tarkoitus (englanniksi):

MediaWikin käsikirjat englanniksi: