Commons:Aloittajan ohjeet/Lisenssin valitseminen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Aloittajan ohjeet
Aluksi
Tallentaminen
Vinkkejä ja välineitä
Tiedostojen käyttäminen
Oikean lisenssin valitseminen

Kun lisäät tiedostoa, sinun täytyy valita lisenssi, joka kuvaa tiedoston käyttöehtoja. Tämä on tärkeä vaihe, koska kaikkien Commonsissa olevien tiedostojen täytyy olla vapaasti käytettävissä.

Kaavio siitä, onko tiedostoa sopivaa tallentaa Commonsiin

On välttämätöntä, että selvität itsellesi, voitko lisätä tiedoston vapaalla lisenssillä. Oheinen kaavio kuvaa valintatilannetta kysymys kerrallaan.

  • Jos lisäät vapaalla lisenssillä tiedoston, johon sinulla on tekijänoikeudet, et yleisesti ottaen voi perua lisenssiä.
  • Jos kuvasi pääkohteena ovat tietyt ihmiset (kaverikuva, potretti), sinun on saatava lupa kuvan julkaisuun kuvassa kohteena olevilta henkilöiltä. Et kuitenkaan tarvitse lupaa, jos kuvattu henkilö on julkisuuden henkilö julkisella paikalla.
  • Julkisella paikalla olevasta taideteoksesta voit tallentaa kuvan, jos taideteoksen tekijä on ollut kuolleena yli 70 vuotta tai jos maan lait sen muuten sallivat. Suomessa julkaistun taideteoksen kuvan saa julkaista vain, jos tekijä on kuollut yli 70 vuotta sitten. Tarkempia tietoja löytyy sivulta Commons:Derivative works ja Commons:Licensing (englanniksi).
  • Jos löydät kuvan Internetistä, et todennäköisesti saa tallentaa sitä Commonsiin. Tallentaminen on sallittua vain, jos kuvan yhteydessä on selkeä maininta vapaasta lisenssistä tai vastaavista käyttöehdoista. Voit myös kysyä, suostuuko kuvan tekijä julkaisemaan kuvan vapaasti. Käytä silloin valmista kirjepohjaa (englanniksi tai suomeksi).
  • Jos teoksen tekijä on kuollut ennen vuotta 1948 teos on lähes aina public domainissa. Tämä koskee myös joitakin tällaisista teoksista otettuja valokuvia tai niistä skannattuja kuvia. Katso esimerkiksi Bridgeman Art Library vs. Corel Corp. (englanniksi).
  • Tarkempia tietoja julkaisulisensseistä ja eri maiden lainsäädännöstä ja tekijänoikeuksista on sivulla Commons:Licensing.
Lisenssin valinta lisäyskaavakkeessa.
Lisenssin valinta lisäyskaavakkeessa käyttäjän itse tekemälle teokselle.

Omaksuttuasi perustiedot kykenet lähes poikkeuksetta valitsemaan oikean lisenssin oikeaan teokseen. Valitse oikea lisenssi lisäyskaavakkeen pudotusvalikosta.

”Nimeä 3.0” ja ”Nimeä-Tarttuva 3.0”
Nämä lisenssit ovat Creative Commonsin luomia. Monista Creative Commons -lisensseistä kaksi on sallittu Wikimedia Commonsissa: ”Nimeä” ja ”Nimeä-Tarttuva” eri versioineen (1.0, 2.0, 2.5 ja 3.0). Molemmilla lisensseillä annat muille ihmisille oikeuden käyttää kuvia lupaa kysymättä mihin tahansa lailliseen tarkoitukseen, myös kaupallisesti. ”Nimeä” ({{cc-by-2.5}}) edellyttää, että kuvan käyttäjän on mainittava tekijä hyvän tavan mukaisesti. ”Nimeä-Tarttuva” edellyttää lisäksi että teosta muokattuna julkaisevan henkilön on julkaistava oma teoksensa samalla lisenssillä.
”Oma teos, kaikista oikeuksista luovutaan (Public domain)”
Tällä lisenssillä kuvan tekijä luopuu kaikista oikeuksistaan. Suomen tekijänoikeuslain mukaan tämä ei ole mahdollista, joten Public domain eli PD on käytännössä mahdotonta ja tarkoittaa samaa kuin ”Nimi mainittava” -lisenssi.
”GNU Free Documentation License”
GNU Free Documentation License eli GFDL on Wikipedian lisenssi tietosanakirjan tekstiä varten. Se on sisällöltään samankaltainen kuin ”Nimi mainittava, sama lisenssi”, mutta se edellyttää, että kuvan yhteyteen on aina liitettävä koko monisivuinen lisenssiteksti. Kuvien kanssa tämä ei ole kovin kätevää.

”Oma teos, copyleft. Kaksoislisensoitu GFDL:llä ja CC-BY-SA-3.0:llä ja vanhemmilla versioilla (1.0, 2.0 ja 2.5)”

Voit julkaista teoksesi useilla eri lisensseillä. Tämä on itseasiassa suositeltavaa, koska se helpottaa tiedostojesi käyttämistä.
”En tiedä teoksen tekijänoikeudellista tilannetta”
Tämä ei ole oikea vaihtoehto. Lisenssittömiä kuvia ei sallita Commonsissa. Esimerkiksi sitaattioikeudella tai yhdysvaltalaisella ”fair use” -oikeudella käytettävät kuvat eivät sallittuja. Kaupallisen käytön kieltävät lisenssit eivät nekään ole sallittuja.

Jos valikossa ei ole soveltuvaa lisenssiä, voit valita ”None” ja kirjoittaa lisenssin ”Lupa”-kenttään tai myöhemmin kuvan sivulle. Kaikki sallitut lisenssit ovat sivulla Commons:Tekijänoikeusmallineet.

Kun olet valinnut lisenssin, sinun kannattaa merkitä ”tarkkaile tätä sivua”, jotta huomaat tiedostoon tai sen tietoihin tehtävät muutokset. Tarkkailulistaltasi näet kaikki tarkkailemiisi tiedostoihin tehtävät muutokset. Klikkaa lopuksi ”Tallenna tiedosto” -painiketta. Kun tiedosto on tallennettu, sinut ohjataan tiedoston sivulle. Viimeistään tässä vaiheessa sinun on syytä lisätä kuva johonkin luokkaan tai galleriaan. Muutoin kukaan ei kenties koskaan löydä tallentamaasi kuvaa, ja se menee täysin hukkaan. Tästä on lisää tietoa seuraavassa luvussa Kuvien laatu ja tietojen lisääminen.

Katso myös[edit]