Commons:Bundesarchiv/mk

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Shortcut
COM:BARCH

Примери 1867: "Thetis"

1889: Dr. Windthorst & Dr. Miquél, Members of the Weimar Reichstag

1910: Actress performing Maria

1950: Ruins of the Reichskanzlei

1949: children eating ice cream

1968: Helga Lindner, East German swimmer

1972: Bonn, Franz Stadler, Hans-Dietrich Genscher

1989: "Monday demonstation", Leipzig, Nov. 13th Други примери


Сите слики (83.376)

Преглед[edit]

Конференција за печат - Бундесархивот и Викимедија Германија

Започнувајќи од четврток, 4 декември, 2008, Ризницата посведочи мошне обилно подигнување на нови слики. Добивме речиси 100.000 слики како донација од Германскиот сојузен архив („Бундесархивот“). Овие слики се главно поврзани со историјата на Германија (вклучувајќи ја и поранешната држава Источна Германија) и истите се дел од соработката помеѓу Викимедија Германија и Сојузниот архив.

Сликите се со лиценца Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Germany License (CC-BY-SA). Викимедија Германија и Сојузниот архив имаат потпишано договор за соработка кој, меѓу останатото, истакнува дека Сојузниот архив поседува доволни права за да може да додели ваква лиценца.

Сликите се со големина од 800 пиксели на подолгата страна.

Следат неколку стотици до неколку илјадници слики месечно.

Другиот дел од соработката е алатка за поврзување на луѓе од листа составена од Сојузниот архив со базата на лични податоци на Германската википедија како и со податотеките за личностите во Германската национална библиотека (нешто што германската Википедија го прави уште од 2005 г.)

Колку што знаеме, оваа донација од 100.000 слики е најголемата донација која досега сме ја примиле на Ризницата, и се надеваме дека ова претставува само почеток на една долготрајна соработка која ќе послужи како пример за други архиви и бази на слики.

Пријавување грешки[edit]

Видете Пријавување грешки

Техника[edit]

  • Подигањата се вршат користејќи го User:BArchBot. Тој впрочем не е бот, туку е доведен користејќи серверска скрипта за помошно одржување.
  • Сите подигања одат во Category:Images from the German Federal Archive или во најмалку една поткатегорија.
  • Техничките проблеми кои произлегуваат од начинот на кој ги примаме метаподатоците за сликите се собрани на Проблеми.

Што може да се стори[edit]

Покрај подигањето на сликите, постојат многу нешта што може да се направат. Тука има лабава збирка на активности. Ако можете да се сетите на други, слободно додајте ги. Ве молиме пријавувајте ги грешките во описот на сликите од Бундесархивот на Пријавување грешки.

Рецензии од печатот[edit]