Commons:Categories

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Categories and the translation is 46% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Categories and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Alemannisch • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎als • ‎català • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎português • ‎română • ‎svenska • ‎čeština • ‎русский • ‎українська • ‎فارسی • ‎ไทย • ‎中文 • ‎日本語

Shortcuts: COM:C· COM:CAT

Una categoria és un recurs especial del programari MediaWiki, una pàgina especial que s'usa per agrupar materials i pàgines que estiguin relacionats entre si. El seu objectiu és mantenir organitzats els continguts segons un ordre lògic d'assumptes i en una estructura jeràrquica que faciliti als usuaris la localització del material que necessitin. Per aquest motiu, tot material de Commons ha de pertànyer a una categoria. El nom de la categoria hauria de ser suficient per trobar l'assumpte, però pot incloure una breu descripció inicial per definir amb més precisió.

Categories i/o galeries?

Noteu el "i/o" anterior. Alguns usuaris creuen que quan una imatge està en un article galeria, només cal categoritzar l'article. Altres creuen que hauria categoritzar també cada imatge individual. El consens en aquest assumpte, tal com es va establir en votació, és que tots dos sistemes són igualment vàlids i haurien usar-se de forma combinada. No eliminis categories només perquè una imatge estigui en una galeria categoritzada. S'espera que en el futur el programari s'actualitzarà per unir les funcionalitats de galeries i imatges en un. Les eines automatitzades utilitzen un sistema de rastreig que passa per les categories i articles de galeries per trobar les imatges.

Guia breu

L'estructura de categories és la forma primària d'organitzar i trobar fitxers en Commons. És essencial que tots els fitxers es puguin trobar navegant per l'estructura de categories. Per permetre això, cada fitxer s'ha de posar directament en una categoria i/o col·locar en una pàgina de galeria que estigui categoritzada. Cada categoria al seu torn ha d'estar en categories més generals, formant una estructura jeràrquica.

2. Add the categories to the file

Estructura de categories a Wikimedia Commons

Principis

Els principis principals són:

Principi de jerarquia

L'estructura de categories és (idealment) una multi-jerarquia amb una única categoria arrel, Category:CommonsRoot. Totes les categories (excepte la categoria arrel CommonsRoot) han d'estar contingudes en una altra o altres categories, i no hauria d'haver bucles (és a dir, que una categoria es contingui a si mateixa, directament o indirectament).

Principi de modularitat

The page (file, category) should be put in the most specific category/categories that fit(s) the page (not directly to its parent categories). A category can have more parent categories. A category can combine two (or more) different criteria; such categories are called "compound categories" or "intersection categories". E.g. the root category Category:Churches and the root category Category:Russia have a common subcategory Churches in Russia.

Principi de simplicitat

This principle suggests not to combine too many different criteria.

Principi de selectivitat

We should not classify items which are related to different subjects in the same category. The category name should be unambiguous and not homonymous.

Principi d’universalitat

Identical items should have identical names for all countries and at all levels of categorization. Categorization structure should be as systematical and unified as possible, local dialects and terminology should be supressed in favour of universality if possible. Analogic categorization branches should have analogic structure.

Els tipus de les relacions reflectides

L’estructura de categories ha de reflectir una jerarquia de conceptes, del més genèric al més específic. L’estructura utilitza i combina més tipus de relació, per exemple:

 • Hiponímia: una classe o tipus de… (típicament en taxonomia biològica)
 • Meronímia: una part de…, un membre de… (típicament per a divisions geogràfiques o relacions com a edifici/habitació, dispositiu/component, entre d’altres).
 • Attributes:
  • Qualitative and general attributes (color, shape, size, ability or disability, nationality, technique, quality, awards…)
  • Location: where, in…, from… (place/event, place/building, place/exhibit, place/people, country/language, source/work, factory or country/product etc.)
  • Timing: when (time/event, time/depicted situation, time of birth, inception or construction, time of death, demolition or termination etc.)
 • Agentive and influence relations: (creator/work, device/product, company/product, discipline or profession/their subjects and terms, parent/children, subordination, owner/property, initiator/follower, subject/other subjects dedicated to it or named after it, subject/its duplicate, imitiation, depiction or symbol etc etc.)
 • Modification: original/modified or modified/original (avoid cyclic structure) – renamed, rebuilt, repurposed or transformed subjects.

Major categories

Les categories més altes (les contingudes directament en CommonsRoot) divideixen l'estructura de les categories segons el propòsit de les altres categories que continguin.

 • Category:Topics - Aquesta categoria és l'arrel comuna global dels fitxers multimèdia categoritzats segons el tema o assumpte que il·lustren. Tots els fitxers de mitjans haurien categoritzar sota aquesta categoria per permetre a altres usuaris trobar en buscar per tema.
 • Category:Copyright statuses - Aquesta categoria és l'arrel comuna global dels fitxers multimèdia categoritzats segons la seva llicència (per la qual s'allibera el copyright o dret de reproducció). Tots els fitxers de mitjans haurien categoritzar sota aquesta categoria amb la marca de llicència adequada.
 • Category:Image sources - Aquesta categoria és l'arrel comuna global dels fitxers multimèdia categoritzats segons l'origen o font de la qual provenen (llibres, col·leccions, llocs web, etc.)
 • Category:Media types - Aquesta categoria és l'arrel comuna global dels fitxers multimèdia categoritzats segons el tipus de mitjà (fitxers d'imatge fixa, vídeo, sons, etc.). Freqüentment s'omet aquest tipus de categorització amb les imatges, ja que la gran majoria de fitxers en Commons són algun tipus d'imatges.
 • Category:Commons - Aquesta categoria és l'arrel comuna global per categoritzar les tasques de manteniment de Commons i les pàgines Commons:-, i Help:- , excepte els fitxers multimèdia.
Les pàgines traduïdes han categoritzar-se en la categoria pròpia de cada llengua amb el format "Category:Commons-Codi d'idioma ISO". Per exemple:
Category:Commons-ca és per al català,
Category:Commons-pt per al portuguès, etc).
L'estructura de Category:Commons-en (en anglès) és la base de la jerarquia per mostrar la categoria de qualsevol altre idioma.
Dins d'ella hi ha una subcategoria Category:Commons maintenance content, que és per al manteniment especial dels continguts comuns globals de Wikimedia Commons. Aquesta subcategoria no es tradueix.
 • Category:User categories - Aquesta és per a categories que classifiquen a usuaris de Commons per característiques com el llenguatge que parlen. Conté també la Category:User galleries, que és per galeries específiques per usuari (és a dir, no per tema).

Ús de les categories

Hauries posar els fitxers que carreguis en categories i/o pàgines de galeries d'acord al seu tema, perquè altres puguin trobar i utilitzar les teves contribucions.

No sol ser necessari crear una categoria nova - abans de fer-ho, assegura't d'estar familiaritzat amb l'estructura de categories existent, i amb els usos i polítiques de Commons. Si us plau mira si hi ha un esquema de categories o un projecte de Commons per al tema que tractes, i segueix les convencions allà descrites.

Noms de les categories

Els noms de les categories haurien d'anar en anglès - encara no tenim internacionalització per a noms de categories, però aquest assumpte s'hauria de resoldre amb els canvis apropiats al programari de MediaWiki programari (vegeu bugzilla:5638). Les categories per a formes de vida han d'utilitzar el nom científic (que fa servir el llatí). Crear estructures de categories barrejades en diferents idiomes només empitjora les coses.

Els noms de categories que es refereixin a objectes o persones haurien generalment anar plural (en anglès):Category:Tools, Category:Artists, Category:Lakes, etc, a diferència de Category:History, Category:Weather, Category:Music.

There is also a related failed proposal.

Categories grouping subcategories by name should generally be named "by name" rather than "by alphabet" (e.g. Category:Ships by name).

We still lack internationalization for category names, but this issue should be resolved with appropriate changes to the MediaWiki software (see T31928: Show translated titles per user language in categories too). Creating intermingled category structures in different languages would only make things worse.

For a general discussion of MediaWiki's category feature, see the manual page on categories.

Categorització de les pàgines

Per afegir una categoria a una pàgina (sigui una imatge, una pàgina de galeria o una pàgina de categoria), afegeix [[Category:Nom de la categoria]] al final de la pàgina (observa que, a diferència de les wikis en català, on és igual posar [[Categoria:...]] que [[Category:...]], en Commons únicament és vàlida la fórmula [[Category:...]].

[[Category:Category name]]

Per exemple, si carregues un diagrama mostrant l'òrbita dels cometes, hauries d'afegir el següent a la pàgina de descripció de la imatge :

[[Category:Diagrams]]
[[Category:Comets]]

Això farà que el diagrama aparegui en les categories de Diagrames i Estels.

Per saber com trobar bones categories als fitxers que carreguis o en les subcategories en què treballis, llegeix la secció Categoritzar els teus fitxers de més avall.

Creació d’una categoria nova

Per crear una nova categoria, primer afegeix l'enllaç a una pàgina com es descriu anteriorment ([[Category:...]]). Després segueix l'enllaç vermell a aquesta categoria - llavors pots editar la pàgina de la categoria com qualsevol altra pàgina d'una wiki.

Una pàgina de categoria hauria de contenir la següent informació (en ordre d'importància) :

 • Enllaços de categoria que la situïn en una o més categories superiors ([[Category:...]])
 • Un breu text descriptiu que expliqui què hauria d'haver en aquesta categoria. L'anglès és l'idioma preferit per a la descripció, i es poden afegir altres idiomes.
 • Enllaços interwiki a les categories o pàgina sobre el mateix tema en les Wikipedias segons llista en Commons:Plantilles per a galeries (enllaç interwiki [[en:...]] a la pàgina sobre el tema en Wikipedia en anglès, [[ca:...]] a Wikipedia en català, etc).

Per a una discussió general de la funció de categories de MediaWiki, vegeu la pàgina del manual sobre categories.

Canvi de nom de categories

Please see Commons:Canvi de nom de les categories.

For more appropriate categorization

Pages (including category pages) are categorized according to their subject, and not to their contents, because the contents are generally not a permanent feature of the category page; in particular, you can momentarily find inappropriate contents in a category page.

Example: Assume that Category:Spheres contains only pictures of crystal balls. You must not add Category:Glass in the category page, according to the current contents, because you can have spheres made with a great variety of materials. Normally, any picture showing a glass object would be already categorized in Category:Glass (or in a category of its substructure). So, if the Category:Spheres is really crowded with crystal balls pictures, it would be a better idea to create a new category page, like Category:Glass spheres or Category:Crystal balls, categorized in Category:Spheres and Category:Glass.

Generally files should only be in the most specific category that exists for certain topic. For example files in Category:Looking up the center of the Eiffel Tower should not also be in Category:Paris (see over-categorization below). If you do not find a category that fits your purpose, you can create it — but carefully read the section about using categories first.

This does not mean that an image only belongs in one category; it just means that images should not be in redundant or non-specific categories. For instance, an image of a Polar Bear being rescued from an iceberg by a helicopter should be in Category:Ursus maritimus, Category:Icebergs and Category:Rescue helicopters. It should not, however, be in Category:Ursidae, Category:Sea ice or Category:Aircraft.

Consells de categorització

Les categories (o galeries) que escullis per als fitxers que carreguis haurien contestar almenys a alguna de les preguntes:

 • De Què/qui? Què o qui mostra el fitxer. Per exemple Category:Houses (cases) o Category:Jimmy Wales
 • On? On es va prendre la imatge. Òbviament, això és especialment important per a imatges de llocs. Per exemple Category:Saxony (Saxònia)
 • Quan? Hauria de proporcionar context històric, si és rellevant. Per exemple, Category:World War II (Segona Guerra Mundial).
 • Qui? Si l'artista és ben conegut, té sentit categoritzar per artista, com Category:Rembrandt. Pots també emprar les pàgines de l'espai de noms Creator com a plantilles per a això (s'explicarà en Commons:Creator).
 • Com? Hauria de donar informació sobre el tipus de mitjà, com Category:Audio (encara que actualment la categoria Àudio no reuneix només fitxers d'àudio).

The above questions cover the main aspects of the image to be categorized. For some images it makes sense to use all, for other images only one or two are reasonable. In addition there are several other aspects of the images that can be used to categorize the image:

This last set is useful and important but should always be done in addition of the main set of criteria.

Categorization of Wikimedia Commons is more detailed and deep than categorization of Wikipedia projects. Comparing to them, Commons have more categories of individual subjects – places, people, organizations, events, terms etc. Almost every article of Wikipedia can have a corresponding category of Commons. However, even if there exist more images of an ordinary person or incidental event, it is practical to group them into special category and categorize the category instead of categorize all similar images individually to identical set of parent categories.

Find an appropriate category

Per trobar categories apropiades per als fitxers, hauries navegar per l'estructura de categories començant per una categoria genèrica. Redueix la teva cerca a subcategories fins que trobis la subcategoria més específica que encaixi amb el fitxer que has carregat. Pots navegar per l'estructura de categories seguint enllaços a subcategories, o expandint l'arbre de subcategories clicant en els símbols [+] de davant dels noms de les subcategories. La secció Estructura de categories de més amunt proporciona un punt d'inici. Pots provar també CommonSense, una eina dissenyada per ajudar amb la categorització basada en paraules clau.

En general els fitxers només haurien d'estar en la categoria més específica que hi hagi sobre un tema. Per exemple els fitxers de Category:Paris no haurien d'estar també directament en Category:France (veure Sobrecategorizació de més avall). Si busques i no trobes una categoria que s'ajusti al teu propòsit, pots crear-la, però abans llegeix amb cura la secció sobre Ús de les categories.

Això no vol dir que una imatge pertanyi només a una categoria; simplement vol dir que les imatges no han d'estar en categoria redundants no -específiques. Per exemple, una imatge d'un helicòpter rescatant un ós polar d'un iceberg hauria d'estar a Category:Ursus maritimus (ós polar), Category:Icebergs, Category:Helicopters (helicòpters), i Category:Search and Rescue (Cerca i rescat). No hauria de tenir l'enllaç per penjar directament de Category:Ursidae (úrsidos) ni de Category:Aircraft (aeronaus).

Si us plau proporciona tots els detalls possibles sobre els fitxers que carreguis. En Template:Information se suggereix què incloure. Has més proporcionar informació sobre la llicència per als teus càrregues - segons s'explica en Commons:Sobre les llicències. Llegeix Commons:Abast del projecte per saber quins mitjans són aptes per Commons.

Sobrecategorizació

La sobrecategorizació és el que passa quan una imatge apareix en diverses categories en la mateixa línia d'un arbre. La regla general se situa sempre una imatge en les categories més específiques i no en els nivells superiors.

Un exemple: Assumim que les bales grogues són esferes de color groc. Podem pensar en la categoria Category:Yellow spheres i en Category:Spheres. Si hem de categoritzar una imatge que mostra bales grogues, ho fem en Category:Yellow spheres. Ara, si també la categoritzem directament a Category:Spheres, cometem unes sobrecategorizació perquè ja sabem que les bales grogues són esferes.

Això s'aplica a la majoria d'imatges: Com s'explica més amunt, els fitxers de Category:Paris no haurien d'estar directament a Category:France, els fitxers en Category:Albert Einstein no haurien d'estar directament en Category:Physicists from Germany, etcètera.

Per què la sobrecategorizació constitueix un problema

Sovint es pensa que com més categories tingui una imatge, més fàcil serà trobar-la. Segons aquesta lògica, tota imatge d'un home hauria d'estar a Category:Men, perquè encara que un usuari sàpiga una mica més de la persona que està buscant, a part que és un home, seria capaç de trobar-lo en la categoria general. El resultat és que aquesta categoria superior s'omple, fent necessari passar per centenars o milers d'imatges, fins a trobar la que es vol. Probablement, l'usuari no trobarà la que busca, i el que és més, els que busquen una fotografia genèrica d'un home per il·lustrar l'article ca:Home trobarà que estan sepultades entre estrelles de cinema, científics i polítics.

En nivells més baixos, el problema és menys greu, ja que la quantitat d'imatges serà menor - encara que poden fàcilment arribar a centenars. Però segueix havent-hi un problema: Tornant a l'exemple, si un usuari busca una imatge d'Einstein i sap que és un físic, buscarà a Category:Physicists. Si troba una imatge entre els centenars d'aquesta categoria, encara que no sigui la que més el satisfà, pot quedar-se amb ella, en lloc de seguir buscant per la subcategoria Category:Physicists from Germany fins a arribar a Category:Albert Einstein, on pot haver una altra millor. Així, la sobrecategorizació ha causat dos problemes, la categoria superior està saturada, i els usuaris poden deixar de buscar la categoria més rellevant, ja que han trobat una que té una imatge més o menys interessant.

Categorització incorrecta de categories

Encara que, sembli estrany, la subcategorització és una causa de sobrecategorizació. Això passa quan una categoria no categoritza pròpiament, fent que els usuaris sobrecategoritzin una imatge perquè encaixi en les categories més rellevants. Per exemple, Category:Eivør Pálsdóttir es va incloure només en Category:People by name. Així que si algú afegeix imatges d'ella, i sap qui és, col·locarà les imatges en Category:People of the Faroe Islands i Category:Vocalists. Això és sobrecategorizar, està saturant les categories superiors en afegir imatges directament en elles.

Un problema relacionat és la categorització errònia; així Category: Notting Hill va estar més d'un mes ubicada a Category:London. Això incitava a que en afegir una imatge, es col·loqués directament a Category:Royal Borough of Kensington and Chelsea, que és el districte del Gran Londres en què es troba Notting Hill, en no trobar la categoria de Notting Hill dins de Kensington and Chelsea quan se seguia l'arbre dels districtes de Londres. En lloc d'això, cada imatge només hauria d'estar en les categories més específiques, i aquestes categories haurien al seu torn col·locar les categories més específiques que les poguessin albergar.

Quan trobis això, si us plau categoritza les categories correctament si pots. Això no només ajudarà a evitar la sobrecategorització, sinó que farà més fàcil moure per l'arbre de categories.

Exception for images with more categorized subjects

A file that depicts only one relevant subject should not be over-categorized. Where a file depicts additional relevant subjects, and the additional subjects do not have their own subcategories, consideration can be given to temporarily categorizing the image in both the subcategory and the parent category.

For example, this situation might arise in the case of a photograph of three politicians, one of whom is Angela Merkel (who has her own Commons category), with two other politicians who do not yet have their own categories. While the image would undoubtedly be categorized in Category:Angela Merkel or one of its subcategories, it would typically be considered to be over-categorization to also include it in Category:Politicians of Germany. Users would, however, be unlikely to search for the two other politicians in the Merkel category. Ideally, we would create specific subcategories for the two other politicians (where warranted), or find other relevant subcategories (e.g. Category:Politicians of Bavaria or Category:Members of the FDP, etc.), that would enable us to avoid over-categorization. In some circumstances, however, we may need to temporarily categorize the image in Category:Politicians of Germany where other appropriate subcategories do not yet exist.

How to categorize: guidance by topic

For some categories, there is special guidance on how best to sort content within that category. This guidance can be found in a category scheme or a commons project for your topic. There is also some categorizing information in this section and sometimes there is guidance at the top of the category's page, in the Category namespace. So, for instance, some guidance on categorizing content depicting people is at the top of Category:People, and some is in the section People below.

Persones

Content depicting people should be put in categories which describe them, such as Category:Economists from the United States. Start exploring at Category:People.

Please see Commons:Category scheme People for details on how to name and organize these categories.

Paisatges i vistes exteriors

Content depicting a given subject from a common vantage point are grouped in Views of Subject from Viewpoint categories such as Views of Cathedral of Seville from the Giralda. Such categories should be subcategories of both the subject's category (Cathedral of Seville in this example) and the viewpoint's category (Giralda in this example).

In this example, the Views of Cathedral of Seville from the Giralda category is not placed directly in the subject and viewpoint categories, but in Views of the Cathedral of Seville and Views from Giralda. Such intermediate categories are often necessary to create structure and avoid over-categorization, particularly for views of a city from a vantage point located within the city. For example, Views of Rome from the Pincio needs the intermediate category Views of Rome to avoid placing it directly in Rome, which would constitute over-categorization.

Textos

Texts, such as scans of books, should normally have a category for each version of the scan and each edition of the text. Thus a book published in three separate editions would have a parent category for the book, three subcategories for each text, and further subcategories for the text as a jpeg, a DjVu, etc., assuming each version had actually been uploaded. (Categories would not be created for editions not held on Commons.) This is particularly important for files in formats other than DjVu and PDF, where the category is the only practical means of keeping the scans together; see eg. Category:The Chronicles of England, Scotland and Ireland, Holinshed, 1587 which contains 2857 jpeg images of page scans.

GLAMs

For categorization issues related to mass content donations from GLAMs (Galleries, Libraries, Archives & Museums), please see Commons:Guide to batch uploading#Categories.

Categorization workflow

Currently, a bot checks if newly uploaded files are categorized in topical categories and attempts to categorize files that are not. Before 17 June 2015, CategorizationBot was responsible for this job. As of June 2019, SteinsplitterBot occasionally checks for uncategorized files. The workflow is the following:

 1. User uploads a new file and adds categories (or not).
 2. A bot checks if the file is categorized.
 3. Users categorize files further (e.g. category diffusion below)

See also: User:CategorizationBot#Process, categorization statistics

Other, if manual, categorization workflows are possible :

 • Category filling: Use appropriate keywords in the search engine to find the files that should be in a given category, and put them there.
 • Category diffusing: Go to Category:Categories requiring diffusion, select a crowded category, create appropriate subcategories if needed, and move the files to the subcategories. Gadgets like Cat-a-lot and Hotcats can help.

Categories amb la marca «HIDDENCAT»

Shortcut
COM:HIDDENCAT

Many non-topical categories are marked with __HIDDENCAT__ or {{Hiddencat}} on the category page. For example, see Category:PD NASA in edit mode.

While categories are generally visible on every page, categories marked __HIDDENCAT__ are only visible:

 • on the edit screen: at the end of the screen, below the edit box
 • on category pages:
  • on subcategories to the hidden category: in the normal location, but on a separate line with a smaller typeface and the label "Hidden categories."
  • on parent categories: in the same way as other categories
 • on file description pages and gallery pages: for logged-in users who have selected to "Show hidden categories" in their appearance preferences. This is activated for all newly registered users.

This feature is generally used for template-based categories, such as license tag based categories. For example, placing {{PD-old-100}} on a file description page adds the file to Category:Author died more than 100 years ago public domain images, which is marked with __HIDDENCAT__.

For more details, see the help section on hidden categories for Mediawiki (the software that Commons uses).

Plantilles per a les categories

Some templates are designed for use on category pages - see Category:Category namespace templates. If the category is linked to a Wikidata entry, then you can use:

which displays a summary of the topic's information that is available on Wikidata, and also auto-adds birth/death/name/monument ID categories.

Some of the more commonly used ones are Category:Category header templates such as:

Eines

Further information: Commons:Tools

Vegeu també