Commons:Ознаки за слики/ГНУ-ови лиценци

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright tags/GNU licenses and the translation is 5% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright tags/GNU licenses and have to be approved by a translation administrator.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Alemannisch • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Nederlands • ‎asturianu • ‎català • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎magyar • ‎norsk bokmål • ‎polski • ‎português • ‎română • ‎slovenčina • ‎slovenščina • ‎suomi • ‎čeština • ‎български • ‎македонски • ‎молдовеняскэ • ‎русский • ‎فارسی • ‎中文 • ‎日本語

The GNU Free Documentation License (GNU FDL or simply GFDL) is a license for free documentation. The GNU General Public License (GNU GPL or GPL) is a free software license, which guarantees end users the freedom to run, study, share and modify the software. GFDL and GPL are copyleft licenses, which means that derivative work can only be distributed under the same license terms. Works licensed under the GNU family of licenses may be uploaded to Wikimedia.

ГЛСД (GFDL) е непрактична лиценца за слики и кратки текстови бидејќи треба да се објави полниот текст на лиценцата за секоја слика. Ова е неприфатливо за печатените медиуми: за да се употреби една слика во весник, ќе треба да се испечати една цела страница само за ГЛСД лиценцата. Како решение за ова, користете двојна лиценца — GFDL и еквивалентна лиценца на Криејтив комонс како CC-by-sa-3.0 (видете подолу). Со ова вашето дело ќе биде употребливо слободно, но и лесно.

GFDL license tags

See Category:GFDL license tags for a complete list of over 80 GFDL license tags. These include {{tl|GFDL-user-xy}} tags for most Wikipedia language versions, such as {{GFDL-user-bpy}} for users of the Bishnupriya Wikipedia.

 • {{GFDL}} — Лиценца за слободна документација на ГНУ
  • {{GFDL-1.2}} — за дела објавени конкретно под Лиценцата за слободна документација на ГНУ, верзија 1.2
  • {{GFDL-self}} — за дела реализирани согласно Лиценцата за слободна документација на ГНУ од нивните автори.
  • {{GFDL-en}} — за дела од англиската Википедија, таму изворно лиценцирани како ГЛСД (GFDL). GFDL за EN е малку поинаква, во тоа што е „предмет на одрекувања“.
 • {{GFDL-user}} — за дела на други корисници на Ризницата кои се под Лиценцата за слободна документација на ГНУ.
 • {{GFDL-user|lang}} — за дела од други проекти на Викимедија. lang е изборен параметар.
 • {{GFDL-user-w|код на проектот|назив на проектот|корисничко име}} — за дела објавени под условите на Лиценцата за слободна документација на ГНУ од нивните создавачи кога создавачите се други корисници на Википедија. Белешка: Променливата projectcode е назив на јазикот на месната Википедија на создавачот (на пр. "mk" за македонската Википедија, "de" за германската и тн.); Може да го содржи и називот на проектот, доколку не се работи за некоја википедија (т.е. „de:wiktionary“ за германскиот викиречник). Променливата projectname е името на проектот со зборови (на пр. „Македонска Википедија“, „Француски Викиречник“, и тн). Променливата username е корисничкото име на создавачот кое го користи на тој проект.

GPL license tags

See Category:GPL license tags for all GPL templates. There are specific versions such as tags for screenshots from a given website. Common GPL tags are listed below.

 • {{GPL}} — Општа јавна лиценца на ГНУ; Белешка: гледајте да избегнувате да ја користите оваа ознака како единствена лиценца за делото. ОЈЛ (GPL) е предвидена за сметачки програми, а не за медиумски податотеки.
 • {{LGPL}} — Ограничена општа јавна лиценца на ГНУ; Белешка: гледајте да избегнувате да ја користите оваа ознака како единствена лиценца за делото. ООЈЛ (LGPL) е предвидена за сметачки програми, а не за медиумски податотеки.
 • {{LGPLv3}} – GNU Lesser General Public License, version 3 or later. Note: do not use this as the only license for your work if you can avoid it. The LGPL is intended for computer programs, not for media files.
 • {{AGPL}} – The Affero General Public License. Note: do not use this as the only license for your work if you can avoid it. The AGPL is intended for computer programs, not for media files.

Other GNU license tags

There are over 250 custom GFDL license tags, many of which are listed at Category:Custom GFDL license tags. Typically they are used for the works of individuals, but there are examples of GFDL tags for works published by organizations, as shown below.

 • {{PolishSenateCopyright}} — Авторски права на полскиот сенат – потврдено е дека се под ГНУ лиценца
 • {{PolishPresidentCopyright}} — Авторски права на Претседателот на Полска

References