Commons:Criteris de supressió ràpida

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Criteria for speedy deletion and the translation is 92% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Criteria for speedy deletion and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: COM:CSD • COM:SPEEDY

Aquesta pàgina mostra la política de supressió ràpida de Wikimedia Commons, explicant com sol·licitar o tractar la supressió ràpida. Aquesta pàgina no explica problemes de drets d'autor ni de llicències; per obtenir aquesta informació, vegeu Commons:Sobre les llicències.

Els criteris per a una supressió ràpida especifiquen els únics casos en què els administradors tenen un ampli suport consensuat per, en la seva discrecionalitat, obviar els debats de supressió i eliminar immediatament fitxers o pàgines, cosa que no significa que els administradors estiguin obligats a eliminar-los si hi ha circumstàncies que preveuen una millor solució senzilla. Abasten només els casos especificats en les normes següents.

Els administradors haurien de procurar no esborrar ràpidament pàgines o fitxers multimèdia excepte en els casos obvis. Si una pàgina ha sobreviscut a una discussió de supressió prèvia, no s'hauria de suprimir ràpidament, tret de les infraccions dels drets d'autor recentment descobertes. De vegades, els col·laboradors creen pàgines durant diverses edicions, de manera que els administradors haurien d'evitar suprimir una pàgina que apareix incompleta massa aviat després de la seva creació.

Hi ha un fort consens sobre el fet que els creadors i els principals col·laboradors de pàgines i fitxers haurien de ser advertits d'una ràpida nominació de supressió; si etiqueteu qualsevol contingut per suprimir-lo ràpidament, assegureu-vos de notificar-ho al seu creador.

Per etiquetar una pàgina per suprimir-la ràpidament, podeu utilitzar {{speedydelete|<motiu>}} o la drecera {{SD|<codi de criteri com "G7" per a "sol·licitud de l'autor de l'obra o de la seva càrrega", vegeu llista>}}.

Motius generals

Shortcut
G1. Pàgina de prova, creació accidental o pàgina que conté un sense sentit o que no conté un contingut vàlid
La pàgina conté contingut redundant que s'ha utilitzat anteriorment per a proves, que s'ha creat accidentalment o que conté contingut que no té cap significat. Això també pot incloure text situat a les pàgines de discussió (que no té més historial) que no ajudi o que faci referència a la pàgina relacionada.
G2. Redirecció no utilitzada i poc plausible o trencada
La pàgina és una redirecció no utilitzada i poc plausible, o una redirecció que depèn d'un contingut suprimit o inexistent. Les redireccions de pàgines de discussió no fetes servir creades com a resultat d'un moviment de pàgina i les redireccions entre espais de noms també es poden suprimir sota aquest criteri.
G3. Contingut pensat com a vandalisme, amenaça o atac
Contingut que es publica amb la intenció de vandalitzar, o amb la intenció d'amenaçar, assetjar o atacar una altra persona o usuari. Els usuaris que cometin aquests actes estan subjectes al bloqueig temporal o permanent dels seus comptes, en funció de la gravetat del contingut. El contingut publicat amb la intenció de crear/difondre enganys també es pot suprimir sota aquest criteri.
G4. Recreació de contingut prèviament suprimit per consens de la comunitat
La pàgina o el fitxer coincideix amb el contingut que s'ha suprimit anteriorment per consens de la comunitat. La recreació repetida d'aquest contingut pot provocar el bloqueig del compte de l'usuari. L'autor o qui l'ha penjat pot demanar a l'administrador que elimina que restauri el fitxer, o que presenti una sol·licitud de recuperació.
G5. Supressió temporal per netejar l'historial o suprimir revisions
Contingut suprimit temporalment per eliminar revisions específiques que contenen vandalisme, amenaces/atacs o informació personal. El contingut també es pot suprimir temporalment per fer una combinació o divisió de l'historial.
G6. Manteniment sense polèmica
Contingut suprimit temporalment per donar pas a un moviment de pàgina o a altres tasques de manteniment sense polèmica que requereixen una supressió temporal o permanent.
G7. L'autor o l'usuari que l'ha penjat han sol·licitat la supressió
L'autor original o l'usuari que ha penjat el contingut sol·licita la supressió d'un contingut no utilitzat recentment creat (<7 dies). Per a les sol·licituds d'autor/usuari de càrrega per a la supressió de contingut que sigui més antic,[1] s'ha de presentar una sol·licitud de supressió.
G8. Pàgina depenent d'un contingut suprimit o inexistent
La pàgina o el fitxer depèn d'un contingut que s'ha suprimit o ja no existeix, com ara pàgines de conversa orfes sense contingut útil, subpàgines sense pàgina principal, etc. El criteri només s'aplica al contingut de Wikimedia i no s'aplica al contingut extern (és a dir, font suprimida).
G9. Acció administrativa
Criteri reservat a les actuacions administratives. L'administració de la Fundació Wikimedia es reserva el dret d'esborrar ràpidament el contingut de manera temporal o permanent en casos de circumstàncies excepcionals. Cap administrador pot esborrar contingut que citi aquest criteri, tret que sigui oficialment part del personal de Wikimedia. Les supressions d'aquest tipus no s'han de revertir sense el permís de la Fundació.
G10. Fitxers i pàgines creades com a anuncis
Això inclou només contingut penjat per promocionar béns i serveis quan clarament no és útil per a cap propòsit educatiu (vegeu Commons:Abast del projecte). Els fitxers que il·lustren anuncis contemporanis o històrics no entren en aquest criteri.
G11. Infracció flagrant dels drets d'autor del text
La pàgina conté text amb drets d'autor de pàgines web o documents sense permís.

Espai de noms específics

(Galeria)

GA1. Galeria sense imatges ni altres fitxers multimèdia
Pàgines de l'espai principal (galeries) que estan buides o que no contenen contingut útil, com ara pàgines que contenen text però sense imatges o altres fitxers multimèdia.
GA2. S'ha destinat a crear un contingut enciclopèdic
Pàgina construïda com a article enciclopèdic. Els articles i les biografies pertanyen als projectes de la Viquipèdia i estan fora de l'l'àmbit del projecte de Commons.

Categoria

C1. Categoria amb un nom incorrecte
Les categories amb noms incorrectes es poden suprimir ràpidament després que el seu contingut s'hagi mogut a una categoria amb el nom adequat. Si el nom de la categoria antiga també és correcte, s'ha de deixar una redirecció.
Vegeu Commons:Canviar el nom d'una categoria: S'ha d'eliminar la categoria antiga?
C2. Categoria buida i no útil
Si una categoria està buida i és òbviament sense utilitat, és poc probable que s'utilitzi mai de manera significativa, es pot suprimir ràpidament. No ho sol·liciteu si la pàgina està marcada amb una explicació de per què s'ha de mantenir o si la supressió pot ser controvertida, la categoria s'ha buidat recentment sense consens, etc. Penseu a redirigir o canviar el nom de la categoria en lloc de suprimir-la.

Commons

COM1. Improperly filed or routinely emptied deletion request or log
This includes Deletion Requests (DRs) that are corrupted or incorrect and cannot be fixed, or redundant DRs for pages that are eligible for speedy deletion; this requires either formally closing the DR in order to both close the DR and have the bot remove it from the log, or deleting the DR page and removing the daily log entry. Deletion logs are also routinely emptied as discussions are closed, when empty they may be deleted immediately. Note that this does not apply to DR archives, which are separate from the working logs.

Fitxer

F1. Clara violació dels drets d'autor
El contingut és una clara violació dels drets d'autor, amb evidència que el titular dels drets d'autor no ha emès cap llicència compatible amb Commons. Això no s'aplica sempre que hi hagi una possibilitat raonable de descobrir que l'obra és de domini públic mitjançant investigacions posteriors o un argument plausible que està per sota del llindar d'originalitat. La càrrega repetida de material no gratuït pot provocar que el compte de l'usuari que la penja sigui bloquejat temporalment o permanentment.
F2. Contingut d'ús raonable
Contingut d'ús raonable. Aquest contingut no està permet a Wikimedia Commons i està subjecte a una supressió ràpida.
F3. Obra derivada de contingut no lliure
Obres derivades basades en contingut no lliure (com ara captures de pantalla de contingut no lliure). Això no s'aplica a les fotografies fetes en un lloc públic, tot i que la fotografia en si es manté subjecta als altres criteris de rapidesa si es posa en dubte l'autoria. Donada la complexitat de les regles de drets d'autor com llibertat de panorama i de minimis, és millor que es resolguin aquests problemes en una sol·licitud d'eliminació formal.
F4. Revisió de la llicència fallida
Revisió de la llicència va concloure que el contingut penjat recentment es basa en una llicència no lliure, de manera que no permet l'ús comercial i/o els treballs derivats. Els fitxers etiquetats per revisors VRT com que no tenen permís suficient, o els fitxers etiquetats amb pendent OTRS durant més de 30 dies, també es poden suprimir ràpidament segons aquest criteri.
F5. Falta informació essencial
Al fitxer li falta informació essencial, com ara una llicència, el permís o la font. Aquest contingut pot tenir un període de gràcia de set dies (des de l'etiquetatge) abans de ser suprimit.
F6. Blanqueig de llicències
El contingut penjat mitjançant tècniques de blanqueig de llicències és una infracció dels drets d'autor. Els usuaris que carreguen amb aquestes tècniques poden estar subjectes a què el seu compte sigui bloquejat temporalment o permanentment.
F7. El fitxer està buit, està malmès o té un format no permès
Les pàgines de fitxers buides estan subjectes a una supressió ràpida, tret que s'utilitzin com a redireccions. El mateix passa amb els fitxers corruptes o no vàlids quan es visualitzen en resolució completa o amb un format no permès.
F8. Duplicat exacte o reduït
El fitxer és un duplicat exacte o reduït d'un fitxer existent anteriorment. La regla generalment acceptada és suprimir el duplicat més recent, però potser no sempre és així, com ara quan es comparen entre un fitxer carregat per un usuari i un carregat per un bot. Per a fitxers molt grans, però, pot ser acceptable tenir un duplicat reduït per raons d'accessibilitat.
F9. Dades incrustades
El fitxer conté dades incrustades addicionals en forma d'arxiu protegit amb contrasenya.
F10. Fotos personals de no col·laboradors
Selfies de qualitat baixa a mitjana i altres imatges personals d'usuaris o per usuaris que no tenen contribucions globals constructives.[2]

Plantilla

T1. Plantilla duplicada
Una plantilla creada recentment que duplica una plantilla antiga existent.
T2. Plantilla no utilitzada
Les plantilles no utilitzades (excepte les plantilles de manteniment/projecte que se substitueixen), se sotmeten a una supressió ràpida.

Usuari

U1. L'usuari ha sol·licitat la supressió al seu espai d'usuari
L'usuari ha sol·licitat la supressió de la seva pròpia pàgina d'usuari o subpàgina d'usuari. Les pàgines d'usuari que l'usuari ha deixat sense contingut també es poden suprimir sota aquest criteri.
U2. Pàgina d'usuari d'un usuari inexistent
Espai d'usuari d'un usuari inexistent. Es poden crear (i protegir) redireccions per a aquells noms d'usuari dels quals el compte s'hagués renomenat.
U3. Ús inadequat de les pàgines d'usuari
Ús inadequat de les pàgines d'usuari. S'hi inclouen pàgines d'usuari que contenen material purament publicitari o promocional, o aquelles que es creen amb la intenció d'assetjar o atacar. Aquells que continguin contingut maldestre o irreconeixible també es poden suprimir sota aquest criteri.

Notes

  1. Un contingut més antic (>7 dies) podria ser fet servir per llocs web externs i, per tant, no apareixeria a Special:GlobalUsage.
  2. Proposta de política: Commons:Village pump/Proposals/Archive/2018/07#Speedy deletions: Selfies

See also