Commons:De Kroeg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search


Wikimedia Commons Kroeg in andere talen:

English | 🌐

De interwikilinks in de linker kolom van deze pagina gaan naar de diverse Wikipedia-kroegen zelf.
De Kroeg.jpg
Shortcut: COM:NL

Dit is de Wikimedia Commons Kroeg, het Nederlandstalige tafeltje achter in de Engelstalige Village Pump. Soms is het hier wat stil, hoewel enkele vaste bezoekers wel regelmatig komen kijken. In de Engelstalige Village Pump krijg je wel sneller aandacht voor je vraag.

Hier kan je de werking, technische punten en het beleid van Wikimedia Commons bespreken. Andersoortige onderwerpen zijn hier ook welkom totdat er een pagina wordt gemaakt om die te bespreken. Deze pagina heeft hetzelfde doel voor Commons als Wikipedia:De Kroeg op de Nederlandstalige Wikipedia.

De Nederlandstalige projecten van Wikimedia en hun algemene overlegruimte zijn:

Veel gestelde vragen (FAQ):

  1. Vragen en problemen met uploaden - Als je vragen of problemen hebt betreft het uploaden van afbeeldingen en andere bestanden kunnen die in het Nederlands gesteld worden op de helpdesk.
  2. Vandalisme/Beveiliging afbeelding - Als je een afbeelding van Wikimedia Commons beveiligd wilt zien vanwege bijvoorbeeld vandalisme, kom dan naar het IRC-kanaal #wikimedia-commons op freenode.net en vraag het daar.
  3. Overtredingen auteursrechten - Als je denkt dat een bepaald mediabestand auteursrechten niet eerbiedigt, geeft dat dan niet hier aan maar op Commons:Verwijderverzoeken. Als je niet zeker bent over de wettelijke status van een mediabestand, stel er dan vragen over op Commons talk:Licensing.
  4. Auteursrechtenbeleid - Als je wilt vragen waarom niet vrij beschikbare en niet commercieel te gebruiken materiaal niet is toegestaan op Wikimedia Commons en als je een pleidooi wilt houden voor het wel toestaan, doe dat niet hier. Je verspilt je tijd. Een van de basisprincipes van Wikimedia Commons is: "Alleen vrije content wordt toegestaan." Accepteer deze zelf opgelegde beperking alsjeblieft als NPOV op Wikipedia.
  5. Wat is Commons - Als je een vraag hebt over Commons en hoe het werkt, stel die dan hier na het lezen van de welkomstboodschap voor nieuwe gebruikers.
  6. Meer veelgestelde vragen...


NB - Discussies worden gearchiveerd in Commons:De Kroeg/Archive. Bij grote drukte wordt er veelvuldig gearchiveerd, maar er zijn instructies beschikbaar: archiving instructions (Engels).

Centralized discussion
See also: Village pump/Proposals • Archive

Template: View • Discuss  • Edit • Watch

Publicaties KNAW[edit]

Sinds 2010 publiceert de KNAW haar uitgaven van Levensberichten en herdenkingen onder de licentie (CC BY 3.0 NL). Begrijp ik nu goed dat dus de afbeeldingen (portretten) in die uitgaven vrij te gebruiken zijn, mits de afkomst wordt vermeld? M.a.w. kan ik (of wie dan ook) die afbeeldingen digitaal knippen en vervolgens uploaden naar Commons? Jürgen Eissink (talk) 01:14, 30 March 2018 (UTC).

Mijn eigen antwoord zou zijn: jazeker, want de gehele publicatie is immers onder die licentie vrijgegeven, maar ik hoor het graag van mensen met meer ervaring en expertise. Jürgen Eissink (talk) 13:42, 30 March 2018 (UTC).
Ik vraag mij af of de KNAW bij alle foto's de toestemmingen van de fotograaf heeft opgevraagd. Misschien er voor de zekerheid een mailtje aan wijden? Het antwoord kan vervolgens op OTRS worden opgeslagen, ter vastlegging. Elly (talk) 17:23, 30 March 2018 (UTC)
Je zou dat van de KNA van Wetenschappen toch gewoon mogen verwachten. (voorbeeldje, het logo van Cc-By staat daar heel zelfverzekerd). Ik vind de claim meer dan overtuigend. Natuurlijk zou je dat kunnen vragen. Waarom mogen we deze claims niet geloven? Gaat het desondanks dan toch nog wel vaak mis? Ymnes (talk) 19:53, 30 March 2018 (UTC)
Van de KNAW zou ik ook zeker verwachten dat ze weten wat ze doen. Mijn vraag was ook eigenlijk meer algemeen bedoeld, namelijk of die licentie in willekeurig welke uitgave inderdaad het geheel van tekst en afbeeldingen betreft. Ik heb en had dat idee wel, en de onzekerheid hier is zeker ingegeven door mijn twijfel of KNAW wel heeft beseft wat het vrijgeeft, maar betekent die licentie dus in principe wel gewoon dat de afbeeldingen te gebruiken zijn? Als ik jullie goed begrijp, dan is dat het geval. Ik ga er dan maar vanuit (en moet daar ook vanuit kunnen gaan, lijkt mij) dat de KNAW bewust heeft gehandeld en dat de auteurs en fotografen hebben ingestemd. Jürgen Eissink (talk) 20:57, 30 March 2018 (UTC).
Ze lijken heel duidelijk te weten waarover de licentie gaat, getuige de toelichting: "© Sommige rechten zijn voorbehouden / Some rights reserved Voor deze uitgave zijn gebruiksrechten van toepassing zoals vastgelegd in de Creative Commons licentie. [Naamsvermelding 3.0 Nederland]. Voor de volledige tekst van deze licentie zie http://www.creativecommons.org/ licenses/by/3.0/nl/" Zelfs met een link erbij. Voor mensen van dat niveau die kennelijk weten waarover ze het hebben, kunnen we er van uitgaan dat hier de licentie CC BY 3.0 NL inderdaad juist is. Ymnes (talk) 15:34, 1 April 2018 (UTC)
Uit de zes beschikbare jaargangen heb ik drie foto's gehaald die aansluiten op mijn interesse. Daarna ben ik begonnen alle foto's naar Commons te kopiëren, en zo heb ik inmiddels 2010 en 2011 verwerkt. Alle personen uit 2010 hadden op Wikipedia al een pagina, en geen enkele een foto, dus die waren wel welkom; uit 2011 kon ik slechts 1 of 2 artikelen aanvullen, maar meerdere personen hadden nog geen artikel, dus die foto's komen wellicht later nog van pas. Een enkeling had overigens ook wel een foto uit de publicaties gehaald, dus het was al niet onopgemerkt gebleven. Jürgen Eissink (talk) 18:14, 1 April 2018 (UTC).
Kennelijk spreek ik tegen dovemansoren. Vorig jaar is het fors foutgelopen, met veel extra werk tot gevolg. Zie de rode links op deze gebruikerspagina: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User_talk:Wikiredactiejmm&oldid=240025179 . Met een aantal foto's kwam het toen alsnog goed, omdat toestemming van de fotograaf in orde kwam. Graag even bezinnen.... navragen.... Elly (talk) 18:45, 1 April 2018 (UTC)
Wettelijk geldt wel: eens de licentie verleend, blijft verleend. Maar vooruit, Jürgen Eissink, zou je misschien toch even willen mailen? En mocht het nu niet kloppen, is het dan misschien een idee dat er vanuit de OTRS een mail naar de KNAW gaat waarin ze alle Nederlandse wetenschappers en universiteiten duidelijk uitleggen wat auteursrechten zijn? Het is bij deze documenten ook eigenlijk de taak van de KNAW om alle rechten te verifiëren. Zij hebben immers de licentie CC BY 3.0 NL erbij gezet. Ymnes (talk) 08:02, 2 April 2018 (UTC)
Ik pieker er niet over. Het gegeven voorbeeld is van een onbekende fotograaf, die slechte foto's heeft gemaakt van onbekende personen. De KNAW is een organisatie die jaarlijk een half miljard of meer aan subsidie ontvangt, die hoef ik niet op voorhand in twijfel te trekken. Als licenties niet vertrouwd kunnen worden, wat zijn ze dan nog waard? Jürgen Eissink (talk) 11:38, 2 April 2018 (UTC).
Dit is overigens niet de eerste keer dat ik door een soort oudgediende wordt aangesproken met dreigende donderwolkjes. De vorige keer heb ik er ontzettend veel werk mee gehad en de voor verwijdering voorgedragen foto's mochten niet eens verwijderd worden. Ik volg niet zo maar meer iemands opdracht, het spijt me. Jürgen Eissink (talk) 11:41, 2 April 2018 (UTC) PS En ik had het ook niet als opdracht begrepen, maar als suggestie, maar nu heb ik kennelijk ineens "dovemansoren" - erg vriendelijk komt me dat niet over.
Ter aanvulling: in het gegeven voorbeeld kom ik in de bron geen Commons-licentie tegen, dus de vergelijking gaat niet op. Als de KNAW daar een negatieve ervaring had gehad, dan had ze licenties in haar uitgaven wel verwijderd. Inmiddels, en gelukkig, zijn er trouwens in de wetenschappelijke wereld meer en meer uitgaven die een CC-licentie hebben. Daarnaast: in de uitgaven van Levensberichten en herdenkingen wordt zelden een naam van een fotograaf genoemd, en nergens wordt die naam gekoppeld aan een copyright; een enkele keer wordt iemand genoemd en bedankt. De kans is overigens groot dat er geen twee of meer foto's van één fotograaf in staan. Ik ben ervan overtuigd dat er hier niets aan de hand is. En zoals gezegd was al eerder hier en daar een foto uit de publicaties op Commons geplaatst. Jürgen Eissink (talk) 12:22, 2 April 2018 (UTC).
De boodschap is natuurlijk vervelend, maar Elly bedoelt het zeker goed. Stel, dat we er na een tijd achter zouden komen dat de KNAW onzorgvuldig is geweest met het labelen van de licentie, dan heb je na de tijd een nóg vervelender boodschap (want dan dreigen ze allemaal weer verwijderd te worden) plus zit je dan in een gigantische tijdsnood om op het laatst nog zoveel mogelijk afbeeldingen te redden. Ook zijn we je dan na zo'n desillusie kwijt, want weken zo niet maanden werk wordt zomaar weer teniet gedaan. @Elly - zou jij misschien contact met het KNAW willen opnemen, met de vraag dat ze voor 100% willen instaan voor de licenties die zij labelen? Met 100% bedoel ik dat de afbeeldingen nooit meer van Commons verwijderd hoeven worden en ze zelf voor eventuele juridische en financiële gevolgen instaan, mochten hun licenties foutief zijn gelabeld? Vooral omdat het KNAW zo'n grote partij is, denk ik dat jij daar vanuit het OTRS-team een goede rol in kunt vervullen. Dan kan dat ook meteen als OTRS-ticket worden opgeslagen en is de Foundation gezekerd. Ymnes (talk) 15:44, 2 April 2018 (UTC)
Ik vind dit een slecht idee. De KNAW is verantwoordelijk voor de licentie, niet Wikimedia. Niet zelf beren op de weg plaatsen, alsjeblieft. En ik weet dat Elly het waarschijnlijk wel goed heeft bedoeld (en excuses als ik te hard overkwam), maar ik handel naar mijn eigen oordeel. Jürgen Eissink (talk) 17:23, 2 April 2018 (UTC).
De uploader lijkt mij verantwoordelijk voor zijn of haar eigen uploads. Bij twijfel moet je niet uploaden lijkt mij, ik twijfel of de fotografen toestemming hebben gegeven. Ik weet dat niet iedereen de licentie hetzelfde interpreteert. Jürgen twijfelt niet en vindt mailen een slecht idee. Dan houdt het voor mij op. Ieder kan dit op zich nemen. Met vriendelijke groet van een oudgediende, Elly (talk) 19:14, 2 April 2018 (UTC)
Zou je de KNAW niettemin willen mailen Elly, zoals ik hierboven noemde? Wanneer de KNAW nadrukkelijk weet hoe belangrijk het is om aandacht te schenken aan juiste, vrije licenties, en dit overbrengt aan de gehele wetenschappelijke wereld, dan kunnen we daar wel eens erg veel voordeel uithalen vanuit de wetenschappelijke wereld. Kijk alleen al hoeveel de Nederlandse overheid nu al vrijgeeft. Als elke (ja, ik bedoel elke) wetenschapper evenveel belang hecht aan vrije licenties als aan bronverantwoording, kan dat maatschappijbreed doorwerken. Ik zie het een inmiddels wat groter dan dit overleg. Ymnes (talk) 18:14, 3 April 2018 (UTC)
De discussie over de vrije beschikbaarheid van wetenschappelijk werk wordt al jaren gevoerd en gelukkig met groeiend succes. De onderhavige uitgaven betreft geen wetenschappelijk werk alszodanig, maar In memoriams. De foto's bij de teksten zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig van evenveel fotografen als gefotografeerden. Het gaat om herdenkingen, waarbij men waarschijnlijk graag een bijdrage levert om de overledene te eren. Ik verwacht niet dat er iemand zal zijn die met dat in het achterhoofd gaat steggelen over een gegeven licentie, waarmee ik niet bedoel dat ik of wie ook dus mooi van een mogelijk onduidelijke situatie gebruik moeten maken, maar dat het onwaarschijnlijk is dat de licentie een vergissing betreft. Er wordt waarschijnlijk niet voor niets geen enkele fotograaf genoemd, laat staan als rechthebbende. Het is werkelijk niet te vergelijken met die reeks foto's van jonge wetenschappers, die seriematig in opdracht voor een vaststaand doel waren geschoten. Laat het alsjeblieft los. Jürgen Eissink (talk) 01:10, 4 April 2018 (UTC).

┌─────────────────────────────────┘
Ik zie bij toeval deze discussie. Ik heb in 2013 vrij uitvoerig contact gehad met de KNAW over de door hen verstrekte licentie i.v.m. de door hen gepubliceerde levensberichten. Wat betreft de door hen gebruikte licentie hebben ze nadrukkelijk aangegeven dat die slechts betrekking heeft op de tekst en uitdrukkelijk niet op het fotomateriaal (""De Creative Commons 3.0 is alleen van toepassing op de teksten, en geldt nadrukkelijk niet voor eventueel getoonde portretten. Deze laatsten mogen niet op Wikipedia gepubliceerd worden, ook niet via een verwijzing naar de pdf van de KNAW""). De toen gevoerde mailwisseling is geregistreerd onder Ticket#2013042310011976. Gouwenaar (talk) 20:33, 25 April 2018 (UTC)

Mijn dank, Gouwenaar. Ik heb dat ticket opnieuw geopend en vragen gesteld over de foto's in de huidige levensberichten. Als jouw mail adres niet is veranderd heb jij een afschrift ontvangen. Het ticket dateerde zoals het # laat zien inderdaad uit 2013. Lijkt mij niet dat de situatie veranderd is, maar het is goed om na te vragen. Met deze correspondentie was het niet zoveel uitzoek- en uitlegwerk. Elly (talk) 21:38, 25 April 2018 (UTC)
Ik heb de mail ontvangen. Wat mij altijd al is opgevallen in de recentere levensberichten is dat de licentie BY 3.0 NL vergezeld gaat met de mededeling: "Sommige rechten zijn voorbehouden / Some rights reserved". Gouwenaar (talk) 05:53, 26 April 2018 (UTC)
Dat laatste is een standaardformulering die duidt op 'Attribution' en 'No additional restrictions'; het wordt ook o.m. op Flickr gebruikt. Na 2013 heeft KNAW niet de moeite genomen aan te geven dat de afbeeldingen niet onder de licentie vallen, dus ik vind dit allemaal erg twijfelachtig – zoals eerder gezegd: wat is de waarde van een licentie als je moet gaan twijfelen aan de reikwijdte? Jürgen Eissink (talk) 09:57, 26 April 2018 (UTC).
Omdat het ingewikkeld is, moet je als hergebruiker altijd je eigen verstand blijven gebruiken. Ingewikkelder is het niet. En bij twijfel navragen. Ik doe dat dagelijks op OTRS bij alle foto's die worden geupload op Wikiportret. Mensen snappen het gewoon niet. De licentiegever weet lang niet alle ins en outs (en de OTRS-ers ook niet, die zijn ook geen internetjuristen over het algemeen). Elly (talk) 10:13, 26 April 2018 (UTC)
Van KNAW mag worden aangenomen dat het een lerende organisatie is, en als dan blijkbaar een e-mailwisseling uit 2013 geen aanleiding is geweest om de publicatielicentie aan te passen, dan denk ik dat er niets aan de hand is. Men kan ook roomser dan de paus willen zijn. Jürgen Eissink (talk) 11:35, 26 April 2018 (UTC).
Laten we even ieder oordeel opschorten en afwachten wat de formele reactie van de KNAW is. Gouwenaar (talk) 15:16, 26 April 2018 (UTC)
Ik blijf van mening dat het van den zotte is om na te vragen, zij het bij KNAW of elders, of een licentie wel bedoeld is als een licentie. Jürgen Eissink (talk) 16:25, 26 April 2018 (UTC).
Ik heb geen enkele reactie gekregen via OTRS. Ik ga nu nog maar eens mailen naar het algemene KNWA adres, vanuit OTRS. (Ja, Jürgen vindt het onzin, dat is bekend). Groeten, Elly (talk) 07:43, 13 June 2018 (UTC)

Category:André Volten Constructie 1969[edit]

Zou iemand zo vriendelijk willen zijn deze categorie te verwijderen. Ik heb een nieuwe aangemaakt onder "Constructie H-Balk DIN 30", want het kunstwerk dateert van vier jaar eerder en heeft ook een andere naam.Ceescamel (talk) 12:52, 28 June 2018 (UTC)

Je kan de pagina ook een doorwijspagina maken. --Donald Trung 『徵國單』 (No Fake News 💬) (WikiProject Numismatics 💴) (Articles 📚) 12:58, 28 June 2018 (UTC)

Global preferences are available[edit]

19:19, 10 July 2018 (UTC)

Consultation on the creation of a separate user group for editing sitewide CSS/JS[edit]

Een bestand laten verwijderen.[edit]

Een aantal jaren geleden heb ik een gif-bestandje gemaakt voor een artikel over het Paleis-Raadhuis. Echter in dat gif-bestand, daar ben ik nu achtergekomen, staat een fout. De locatie van 'het oude paleis' is niet correct. Het beste kan het bestand worden verwijderd, om zo te voorkomen dat mensen eventueel denken dat het wél correct is. Hoe kan ik verwijdering aanvragen?

Dit is het betreffende bestand: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paleisraadhuisgeschiedenis.gif

Bij voorbaat dank voor uw antwoord. Wobuzowatsj (talk) 11:51, 14 July 2018 (UTC)

@Wobuzowatsj: Bovenaan de afbeelding staat een delete-optie waar je op kunt klikken. Ymnes (talk) 18:44, 14 July 2018 (UTC)
@Ymnes: Helaas heb ik die optie niet. Ik neem aan dat ik dat recht niet heb. Wobuzowatsj (talk) 19:09, 14 July 2018 (UTC)
@Wobuzowatsj: ik zie hem ook niet, ik vermoed dat ik Commons met Wikidata door elkaar haal. Het kan ook door het sjabloon {{speedydelete|Toelichting}} erin te zetten, 'Toelichting' vervangen natuurlijk Face-smile.svg Ymnes (talk) 19:20, 14 July 2018 (UTC)
@Ymnes: Hartelijk dank voor je hulp! Wobuzowatsj (talk) 19:46, 14 July 2018 (UTC)

Railpromo[edit]

Kan iemand voor mij al deze afbeeldingen, tenminste degene van "Flickr" naar hier importeren? Ik zou het zelf ook kunnen, maar afbeelding per afbeelding is veel tijd, en ik schrijf liever. Er staan er al enkele in de categorie:Railpromo. --Publictransportisthefuture (talk) 11:55, 14 July 2018 (UTC)

@Publictransportisthefuture: dat hoeft niet per foto, maar kan ook per set. Kijk maar eens op mijn gebruikersnaampagina. Wil je het eerst zelf proberen? Vergeet de categorie niet. Lukt het niet, dan help ik je wel. Ymnes (talk) 18:49, 14 July 2018 (UTC)
Dit lukt met een enkele foto, maar de link met alle Railpromo-bestanden lukt niet. Publictransportisthefuture (talk) 00:58, 16 July 2018 (UTC)
Per set of per gebruiker kan het wel allemaal in één keer geüpload worden. Ymnes (talk) 17:12, 16 July 2018 (UTC)

Youtube filmpjes[edit]

Is er een mogelijkheid om Youtubefilmpjes rechtstreeks naar Wikimedia Commons te uploaden? Ik zag bij Ymnes een programma om een mp4 bestand te verplaatsen naar een YouTUBE bestand, maar ik zou een hele hoop auteursrechtenvrije filmpjes van Schiphol willen uploaden op de snelst mogelijke manier. Publictransportisthefuture (talk) Ik heb er al eentje geprobeerd, maar ik moet het eerst op mijn computer opslaan, met een converter omzetten (ik kreeg bijna een virus op mijn computer). Na lang wachten gebeurt er niets meer: " converted 17.18 seconds of file"