Commons:De Kroeg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

wikifunctions:Wikifunctions:Project chat outreach:Wikimedia:Village pump


Wikimedia Commons Kroeg in andere talen: English · 🌐
De interwikilinks in de linker kolom van deze pagina gaan naar de diverse Wikipedia-kroegen zelf.
Shortcut: COM:NL

Dit is de Wikimedia Commons Kroeg, het Nederlandstalige tafeltje achter in de Engelstalige Commons:Village pump. Soms is het hier wat stil, hoewel enkele vaste bezoekers wel regelmatig komen kijken. In de Engelstalige Village Pump krijg je wel sneller aandacht voor je vraag.

Hier kan je de werking, technische punten en het beleid van Wikimedia Commons bespreken. Andersoortige onderwerpen zijn hier ook welkom totdat er een pagina wordt gemaakt om die te bespreken. Deze pagina heeft hetzelfde doel voor Commons als Wikipedia:De Kroeg op de Nederlandstalige Wikipedia.

De Nederlandstalige projecten van Wikimedia en hun algemene overlegruimte zijn:

Veel gestelde vragen (FAQ):

 1. Vragen en problemen met uploaden - Als je vragen of problemen hebt betreft het uploaden van afbeeldingen en andere bestanden kunnen die in het Nederlands gesteld worden op de helpdesk.
 2. Vandalisme/Beveiliging afbeelding - Als je een afbeelding van Wikimedia Commons beveiligd wilt zien vanwege bijvoorbeeld vandalisme, kom dan naar het IRC-kanaal #wikimedia-commons op freenode.net en vraag het daar.
 3. Overtredingen auteursrechten - Als je denkt dat een bepaald mediabestand auteursrechten niet eerbiedigt, geeft dat dan niet hier aan maar op Commons:Verwijderverzoeken. Als je niet zeker bent over de wettelijke status van een mediabestand, stel er dan vragen over op Commons talk:Licensing.
 4. Auteursrechtenbeleid - Als je wilt vragen waarom niet vrij beschikbare en niet commercieel te gebruiken materiaal niet is toegestaan op Wikimedia Commons en als je een pleidooi wilt houden voor het wel toestaan, doe dat niet hier. Je verspilt je tijd. Een van de basisprincipes van Wikimedia Commons is: "Alleen vrije content wordt toegestaan." Accepteer deze zelf opgelegde beperking alsjeblieft als NPOV op Wikipedia.
 5. Wat is Commons - Als je een vraag hebt over Commons en hoe het werkt, stel die dan hier na het lezen van de welkomstboodschap voor nieuwe gebruikers.
 6. Meer veelgestelde vragen...


NB - Discussies worden gearchiveerd in Commons:De Kroeg/Archive. Bij grote drukte wordt er veelvuldig gearchiveerd, maar er zijn instructies beschikbaar: archiving instructions (Engels).

Centralized discussion
See also: Village pump/Proposals   ■ Archive

Template: View   ■ Discuss    ■ Edit   ■ Watch

Gadgets voor rename templates en toevoegen WD statements

[edit]

Hai, ik kwam deze erg leuke categorie tegen, maar de inhoud is wat moeilijk ontsluitbaar, er staat nergens bij waar de kaart van is behalve op de afbeelding zelf. Bestaan er gadgets waarmee je snel hernoem-sjablonen kan toevoegen? Zelfde geldt voor WD depicts statements toevoegen. Bestaan er javascript of andere tools waarmee je bestanden in een categorie kan bekijken, en aan de hand van het geziene efficiënt een naam toe kan voegen? Milliped (talk) 07:28, 25 May 2024 (UTC)[reply]

Waar heb je hernoemsjablonen voor nodig? Je kan categorieën en bestanden toch zelf hernoemen? bdijkstra (overleg) 15:19, 25 May 2024 (UTC)[reply]
Dat kan ik inderdaad, maar als je veel bestanden wilt hernoemen gaat het iets makkelijker als er al een sjabloon staat vind ik. (links naar de criteria etc.) Het gaat me meer om de ergonomie van het proces, ik zou een afbeelding willen zien en dan point en click wijzigingen kunnen doen. Milliped (talk) 19:07, 26 May 2024 (UTC)[reply]

Gespiegeld

[edit]

Deze foto File:Gezicht op Bakenessergracht - Haarlem - 20096727 - RCE.jpg wordt in Commons gespiegeld weergegeven. Zie dat dit ook opgemerkt is hier [1]. Kan iemand dit corrigeren aub? Alvast dank. VanBuren (talk) 10:40, 26 May 2024 (UTC)[reply]

✓ Done. bdijkstra (overleg) 14:32, 27 May 2024 (UTC)[reply]

Nieuwsbrief 132 Wikimedia Nederland

[edit]
Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message deliveryGermien Cox (WMNL) (overleg) 30 mei 2024 16:42 (CEST)(CET)

Hotelbenamingen

[edit]

In hoe verre kan een commerciële rebranding de benaming van hotels aanpassen in Wikidata en de Commons categorieën? Voorbeeld: Category:DoubleTree by Hilton Brussels City. De naam wordt alleen gebruikt op internet voor de verkoop van kamers. Op de voorgevel staat: Crowne Plaza hotel en er bestaat een frans artikel met de historische naam fr:Palace Hôtel (Bruxelles). Op d:Q16509949 is overal de label aangepast zonder de taal te respecteren.Smiley.toerist (talk) 07:46, 3 June 2024 (UTC)[reply]

Dit is een hele goede vraag. In de paginageschiedenis van Palace Hôtel (Bruxelles) lees ik "Nom plus correct (nom de l'oeuvre de Polak, pas de la chaîne commerciale qui le possède maintenant, après Crowne Plaza". Als ik het goed begrijp, gaat de wikipedia pagina over het gebouw, niet over de huidige eigenaar van dat gebouw. En dat lijkt te kloppen, ik zie allemaal foto's van het exterieur. Als ik aan een hotel denk, zijn foto's van de kamers, ontbijtzaal, etc relevanter. En die foto's horen dan ook bij dat hotel, die gaan niet mee als het hotel een nieuwe eigenaar krijgt, want die zal immers alles opnieuw inrichten naar de eigen huisstijl. Met datzelfde argument moet ik misschien ook nl:Corinthia Brussels weer hernoemen.
Maar hier op commons (en op wikidata) kunnen er andere regels zijn mbt de naamgeving. Dus de naam hoeft niet persé overeen te komen met wikipedia. --Wimmel (talk) 19:45, 3 June 2024 (UTC)[reply]
Voor de communicatie naar de klant lijkt het mij dat de naam die op de gevel staat ook overeenstemt met de naam die in de boeking/reservering wordt gebruikt of op zijn minst daar zijn oude naam wordt vermeld. Het valt mij op dat bij de commerciële website geen enkel beeld voorkomt van de facade. Een klant wil toch zijn hotel visueel kunnen herkennen? Veel Ibis hotels zijn overnames van oude hotels, maar ze zijn wel van buiten wel zeer duidelijk herkenbaar als Ibis hotel.Smiley.toerist (talk) 12:28, 4 June 2024 (UTC)[reply]

Announcing the first Universal Code of Conduct Coordinating Committee

[edit]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Please help translate to your language

Hello,

The scrutineers have finished reviewing the vote results. We are following up with the results of the first Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) election.

We are pleased to announce the following individuals as regional members of the U4C, who will fulfill a two-year term:

 • North America (USA and Canada)
 • Northern and Western Europe
 • Latin America and Caribbean
 • Central and East Europe (CEE)
 • Sub-Saharan Africa
 • Middle East and North Africa
 • East, South East Asia and Pacific (ESEAP)
 • South Asia

The following individuals are elected to be community-at-large members of the U4C, fulfilling a one-year term:

Thank you again to everyone who participated in this process and much appreciation to the candidates for your leadership and dedication to the Wikimedia movement and community.

Over the next few weeks, the U4C will begin meeting and planning the 2024-25 year in supporting the implementation and review of the UCoC and Enforcement Guidelines. Follow their work on Meta-wiki.

On behalf of the UCoC project team,

RamzyM (WMF) 08:14, 3 June 2024 (UTC)[reply]

Gestart: discussie over "Trails" en "Paths" in the Netherlands - verzoek om commentaar

[edit]

Kunnen beide worden samengevoegd? Graag commentaar op Commons:Categories for discussion/2024/06/Category:Trails in the Netherlands. JopkeB (talk) 14:52, 4 June 2024 (UTC)[reply]

Wat gaat er mis met de locatie?

[edit]

In File:Binche station tunnel.jpg wordt in SD de locatie toegevoegd. Later wordt het sjabloon 'Object location', maar blijkbaar komt de locatie niet over. Blijkbaar moeten de coordinaten als parameter opgegeven worden en wordt de SD niet gebruikt. Smiley.toerist (talk) 20:55, 10 June 2024 (UTC)[reply]

Ik zie geen coördinaten in de SD. bdijkstra (overleg) 21:28, 10 June 2024 (UTC)[reply]
zie: [2]
En later weer verwijderd door een bot: [3]Smiley.toerist (talk) 22:39, 10 June 2024 (UTC)[reply]
Vreemd dat die bot dat weghaalde. Ik heb het weer teruggezet, en het sjabloon ingevuld. bdijkstra (overleg) 18:44, 11 June 2024 (UTC)[reply]

The final text of the Wikimedia Movement Charter is now on Meta

[edit]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Please help translate to your language

Hi everyone,

The final text of the Wikimedia Movement Charter is now up on Meta in more than 20 languages for your reading.

What is the Wikimedia Movement Charter?

The Wikimedia Movement Charter is a proposed document to define roles and responsibilities for all the members and entities of the Wikimedia movement, including the creation of a new body – the Global Council – for movement governance.

Join the Wikimedia Movement Charter “Launch Party”

Join the “Launch Party” on June 20, 2024 at 14.00-15.00 UTC (your local time). During this call, we will celebrate the release of the final Charter and present the content of the Charter. Join and learn about the Charter before casting your vote.

Movement Charter ratification vote

Voting will commence on SecurePoll on June 25, 2024 at 00:01 UTC and will conclude on July 9, 2024 at 23:59 UTC. You can read more about the voting process, eligibility criteria, and other details on Meta.

If you have any questions, please leave a comment on the Meta talk page or email the MCDC at mcdc@wikimedia.org.

On behalf of the MCDC,

RamzyM (WMF) 08:44, 11 June 2024 (UTC)[reply]