Commons:De Kroeg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search


Wikimedia Commons Kroeg in andere talen: English · 🌐
De interwikilinks in de linker kolom van deze pagina gaan naar de diverse Wikipedia-kroegen zelf.
De Kroeg.jpg
Shortcut: COM:NL

Dit is de Wikimedia Commons Kroeg, het Nederlandstalige tafeltje achter in de Engelstalige Village Pump. Soms is het hier wat stil, hoewel enkele vaste bezoekers wel regelmatig komen kijken. In de Engelstalige Village Pump krijg je wel sneller aandacht voor je vraag.

Hier kan je de werking, technische punten en het beleid van Wikimedia Commons bespreken. Andersoortige onderwerpen zijn hier ook welkom totdat er een pagina wordt gemaakt om die te bespreken. Deze pagina heeft hetzelfde doel voor Commons als Wikipedia:De Kroeg op de Nederlandstalige Wikipedia.

De Nederlandstalige projecten van Wikimedia en hun algemene overlegruimte zijn:

Veel gestelde vragen (FAQ):

  1. Vragen en problemen met uploaden - Als je vragen of problemen hebt betreft het uploaden van afbeeldingen en andere bestanden kunnen die in het Nederlands gesteld worden op de helpdesk.
  2. Vandalisme/Beveiliging afbeelding - Als je een afbeelding van Wikimedia Commons beveiligd wilt zien vanwege bijvoorbeeld vandalisme, kom dan naar het IRC-kanaal #wikimedia-commons op freenode.net en vraag het daar.
  3. Overtredingen auteursrechten - Als je denkt dat een bepaald mediabestand auteursrechten niet eerbiedigt, geeft dat dan niet hier aan maar op Commons:Verwijderverzoeken. Als je niet zeker bent over de wettelijke status van een mediabestand, stel er dan vragen over op Commons talk:Licensing.
  4. Auteursrechtenbeleid - Als je wilt vragen waarom niet vrij beschikbare en niet commercieel te gebruiken materiaal niet is toegestaan op Wikimedia Commons en als je een pleidooi wilt houden voor het wel toestaan, doe dat niet hier. Je verspilt je tijd. Een van de basisprincipes van Wikimedia Commons is: "Alleen vrije content wordt toegestaan." Accepteer deze zelf opgelegde beperking alsjeblieft als NPOV op Wikipedia.
  5. Wat is Commons - Als je een vraag hebt over Commons en hoe het werkt, stel die dan hier na het lezen van de welkomstboodschap voor nieuwe gebruikers.
  6. Meer veelgestelde vragen...


NB - Discussies worden gearchiveerd in Commons:De Kroeg/Archive. Bij grote drukte wordt er veelvuldig gearchiveerd, maar er zijn instructies beschikbaar: archiving instructions (Engels).

Centralized discussion
See also: Village pump/Proposals • Archive

Template: View • Discuss  • Edit • Watch

Nieuwsbrief 88 Wikimedia Nederland[edit]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (overleg) 30 jan 2020 10:07 (CET)

Nieuwsbrief 89 Wikimedia Nederland[edit]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (user talk) 27 feb 2020 10:32 (CET)

Nieuwsbrief 90 Wikimedia Nederland[edit]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (overleg) 23 mrt 2020 11:28 (CET)

Wikimedia Nederland nieuwsbrief speciale editie[edit]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (overleg) 6 apr 2020 15:46 (CEST)

Nieuwsbrief 91 Wikimedia Nederland[edit]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (overleg) 28 apr 2020 18:12 (CEST)

Nieuwsbrief 92 Wikimedia Nederland[edit]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (overleg) 28 mei 2020 11:43 (CEST)

Nieuwsbrief 93 Wikimedia Nederland[edit]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (overleg) 25 jun 2020 10:51 (CEST)

Dorpsvlag van Voorthuizen[edit]

Voorthuizen vlag.svg

Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat eenvoudige ontwerpen niet voldoen aan Commons:Threshold of originality. In dit geval een dorpsvlag met daarop een kruis en in centrum een Franse lelie. Die lelie is niet bijster origineel, het lijkt zeer veel op deze Fleur de Lis uit Canada. Nu ontving ik gisteren email van iemand die na 11 jaar ineens auteursrecht claimt. Hij liet weten dat de vlag als merk staat geregistreerd. Echter, het staat daar als "Beeldmerk met woordelementen" ingeschreven. De voorbeeld afbeelding bestaat uit de vlag van Voorthuizen met daarop een URL. Hoe moeten we dit zien? Geldt de claim alleen voor de totaalafbeelding, dus mét woordelementen, of ook automatisch de vlag? Ik heb deze gebruiker aangeraden een verwijderprocedure te starten omdat de afbeelding vergelijkbaar is met duizenden, zo niet honderdduizenden eenvoudige vlaggen waarmee Category:Flags volstaat. Ik heb persoonlijk geen probleem met verwijdering van dit bestand, echter wel wanneer dit dus van invloed zou kunnen zijn op andere afbeeldingen.

Discussie hier

Ik hoop voor beide partijen op duidelijkheid, wie weet meer? MVG, --D'Arch (talk) 08:29, 15 July 2020 (UTC)

Wat, behalve de 'woordelementen', ook opvalt, is dat het beeldmerk in 2014 is gedeponeerd, drie jaar na plaatsing van de vlag op Commons. Dat Van Beek Mode (sinds 1937) hecht aan het ontwerp, blijkt ook wel uit de naam van hun website: vroeger vanbeek-mode.nl, nu voorthuizenvlag.nl. Op die site staat ook beschreven dat de vlag tijdens het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten in 2009 is geïntroduceerd. Een en ander roept de vraag op hoe officieel die vlag eigenlijk is. Eissink (talk) 09:56, 15 July 2020 (UTC).
Een dorpsvlag is een gemeenschapssymbool, de meerderheid van bestaande vlaggen zijn nooit officieel vastgelegd/erkend door de gemeente of hogere overheid waaronder ze vallen. De meeste dorpsvlaggen voldoen om die reden ook niet aan de richtlijnen van de vlaggenkunde. Als echter zo'n vlag veel in het straatbeeld zichtbaar is, waardoor de indruk ontstaat dat die gemeenschap het als "hun" vlag accepteert (denk bijvoorbeeld nl:Vlag van de Achterhoek) is er sprake van een "vlag". Het opmerkelijke in dit geval is, dat een lokale ondernemer die de vlag op allerhande souvenirs aan de man brengt er auteursrecht op claimt. Zodra een groepssymbool toegeëigend wordt aan één individu, is het dan nog wel langer een groepssymbool? Zelf keek ik volkomen over het jaartal van registratie heen gekeken, inderdaad staat er 2014. De vlag op Commons staat er inderdaad 3 jaar eerder. Los van het feit of op een eenvoudig ontwerp als dit nu wel of niet auteursrecht zit, is het vreemd om met een registratie van ná de upload te zwaaien. Conform het Nulla poena-beginsel uit de Nederlandse grondwet, lijkt me de claim op basis van die registratie in dit geval wettelijk gezien niet ontvankelijk. D'Arch (talk) 12:04, 15 July 2020 (UTC)

Blijkens de folder Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten, blz. 27 is de Voorthuizense vlag een cadeau van het Dweilbestuur aan de bevolking van Voorthuizen. Blijkbaar heeft het bestuur van het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten een vlag laten ontwerpen en dit ontwerp cadeau gedaan aan de bevolking van Voorthuizen. Daarmee is het ontwerp vrij van auteursrecht. --Bouwe Brouwer (talk) 13:19, 15 July 2020 (UTC)

Zo zie ik het dus ook, een groepssymbool dus; van en voor een groep, niet een individu. D'Arch (talk) 13:29, 15 July 2020 (UTC)

Nieuwsbrief 94 Wikimedia Nederland[edit]

Info over nieuwsbrief · Inschrijven/Uitschrijven · Global message delivery · Germien Cox (WMNL) (overleg) 30 jul 2020 11:46 (CEST)

Technical Wishes: FileExporter and FileImporter become default features on all Wikis[edit]

Max Klemm (WMDE) 09:13, 6 August 2020 (UTC)