Commons:Deltagarportalen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Välkommen till Wikimedia Commons deltagarportal

Har du just upptäckt Commons? Välkommen! Läs mer om vad Commons är (och vad det inte är) eller börja med att söka efter bilder eller andra mediafiler. Filerna är organiserade i ämneskategorier samt baserat på andra kriterier. Du kan också bidra till projektet oavsett vad du har för färdigheter och intressen och oavsett var du bor och vilka språk du talar. Många hjälpsidor är översatta till svenska. Om en sida finns tillgänglig på flera språk kan man oftast välja språk högst upp på sidan.

Nyheter
Werefox at Waves Vienna Music Festival & Conference 2013
Över 20 miljoner filer

Wikimedia Commons har nu över 20 miljoner filer sedan den 25 januari 2014. File:WEREFOX at Clubschiff - WAVES VIENNA 2013 09.jpg har utsetts till fil nummer 20 000 000.

Det är ofta svårt att identifiera exakt rätt fil, eftersom många filer laddas upp nästan samtidigt, ibland samtidigt som andra filer tas bort. Filen är ett fotografi taget av Commonsdeltagaren Manfred Werner (User:Tsui) och föreställer ett uppträdande av Werefox under musikfestivalen Waves Vienna i Österrike den 5 oktober 2013.

Kommunicera
Bybrunnen
Diskussion, frågor och förslag om Commons
Grafiklabbet
Få hjälp av frivilliga grafiker som kan förbättra, retuschera eller färglägga bilder
Administratörernas anslagstavla
Kommunicera med administratörer (användare som bland annat har rättigheter att radera och skydda filer eller blockera störande användare)
IRC-kanaler
Flerspråkig e-postlista
commons-l (arkivet för denna månad)
Bugzilla
Nyligen rapporterade eller uppdaterade buggrapporter om fel eller förslag till nya funktioner där Commons nämns
Arbeta med innehållet
Skapa och lägg till innehåll
Förbättra
Upphovsrätt
Projekt
Mallar
Policyer och beslut
Wikimedia Commons syfte och omfattning
Denna policy definierar projektet. Den ligger till grund för licenspolicyn och bestämmer vilka upphovsrätts- och licensmallar och filtyper som får användas. Här finns viktig information om vad Commons är och vad det inte är.
Raderingspolicy
Raderingspolicyn är starkt kopplad till Commons syfte och omfattning. Här finns information om hur innehåll som inte passar på Commons tas bort.
Flerspråkighet
Wikimedia Commons är flerspråkigt. Babel kan användas för att hitta deltagare som talar ett visst språk. Lägg gärna till information om de språk du talar på din användarsida! Språkpolicyn diskuteras på dess diskussionssida.
Grafik- och fotokunskaper
Förutom språkkunskaper kan man också ange sina grafik- och fotokunskaper och få hjälp av experter på olika områden. (Detta är en del av Commons 2.0-initiativet.)
Administratörer
Här finns en lista över nuvarande administratörer samt omröstningar för nya nomineringar.
Hjälp och rekommendationer
Hjälp
Här finns en förteckning över hjälpsidor, projektsidor, underhållssidor, diskussionssidor, policydokument. Denna typ av innehåll samlas i en egen kategoristruktur.
Datorprogram
Här finns rekommendationer av datorprogram som kan användas för att bearbeta mediafiler.
Verktyg
Här finns verktyg för uppladdning och underhåll av Commons innehåll, till exempel Commonist som kan användas för att ladda upp flera bilder på en gång. Vissa verktyg är integrerade i Commons användargränssnitt.
Att använda innehåll från Wikimedia Commons
Här finns en beskrivning av hur innehåll från Wikimedia Commons kan användas av vem som helst på Wikipedia, andra Wikimediaprojekt och i alla andra sammanhang. Se även hjälpsidorna om uppspelning av mediafiler. Utvalda bilder, värdefulla bilder och dagens mediafil samlar särskilt användbart innehåll.