Commons:Första stegen/Bildanvändning

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:First steps/Reuse and the translation is 60% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:First steps/Reuse and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Första kontakt
Goda råd
Användning
Hur du själv kan använda Commons-material

Leta upp filer

Materialet på Wikimedia Commons är arrangerat i kategorier och gallerier, som ofta är länkade från motsvarande artikel i Wikipedia. Det går också att använda sökrutan här på Commons. Ofta är namnen på (och beskrivningarna av) kategorier, gallerier och filer på engelska eller på det lokala språket, så det kan löna sig att söka på dessa i fall svenska sökord inte ger napp.

Då man hittar en kategori, en mediefil eller en sida relaterat till det man söker kan det löna sig att klicka sig upp och ner i kategoriträdet för att hitta mer exakta kategorier eller mediefiler som lagts i en närliggande kategori.

Använda material från Commons.

Wikimedia Commons är avsett för "fritt" material. Det innebär att just du kan använda dig av i princip allt material som finns på hela Commons! Var dock observant på följande:

  • Många mediafiler är licenserade under licenser med speciella förbehåll. Dessa förbehållen är juridiskt bindande. Det viktigaste förbehållet, är att många licenser kräver att upphovsman och licens anges vid publicering, eventuellt på något visst sätt (krävs bl.a. av {{GFDL}}, {{Cc-by-sa-4.0}}, {{Cc-by-4.0}} och {{Attribution}}). Ett annat vanligt förbehåll är att förändrade versioner av filen eller bilden måste publiceras under samma licens (krävs bl.a. av {{GFDL}} och {{Cc-by-sa-4.0}}).
  • Wikimedia Commons ger inga juridiska garantier för att bilder verkligen är släppta under de licenser som anges. Vi gör vårt bästa för att plocka bort filer publicerade i strid mot upphovsrätten, men det är ändå användaren som får bedöma om användandet av ett verk kan bryta mot någon lag. Se vidare Allmänt förbehåll.
  • Notera också att det ibland finns lagar utöver upphovsrätten som begränsar användandet av bilder. Man får till exempel inte kränka varumärken eller personers integritet och heder.

Använda Commons-filer på Wikipedia

Att använda Commons-filer på Wikipedia är mycket enkelt. Du lägger in bilder precis som Wikipedias hjälptexter beskriver.[clarification needed] På svenska Wikipedia kan du till exempel skriva:

[[Bild:Lars lejonborg 2006 election gothenburg img1of2.jpg|thumb|Lars Leijonborg, 2006]]

för att inkludera denna bild på Lars Leijonborg med bildbeskrivningen "Lars Leijonborg, 2006". Var god se svenskspråkiga Wikipedias egen hjälptext om bildanvändning! Noteras bör dock, att prefixet "Fil:" endast fungerar på svenskspråkiga Wikipedia. På Wikimedia Commons eller på engelska Wikipedia kan du använda prefixet "File:".

När det gäller ljudfiler, finns det två sätt att inkludera dem på Wikipedia:

[[Media:exempel.ogg|exempeltext]]
{{Audio|Filenamn|beskrivande text}}

Även i detta fall rekommenderas svenska Wikipedias egna hjälpfiler, som är mycket mer detaljerade.

Använda Commons-material direkt från andra webplatser

Det rekommenderas inte att man infogar bilder på andra webbplatser genom en länk till bilden på Wikimedia Commons. Det tar bandbredd från Commons, och brukar leda till att webbsidan i fråga svartlistas.

En mycket bättre metod är att ladda upp en kopia i mindre format på din webbserver, där du invid bilden nämner upphovsman och licens, samt ger en länk direkt till den ursprungliga bildsidan på Commons.

You are always welcome to download files you are interested in for reuse, as long as you follow the license conditions provided alongside the files.

Further reading

Wikimedia Commons pages:

MediaWiki handbook: