Commons:Första stegen/Konto

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Första stegen
Första kontakt
Filuppladdning
Goda råd
Användning


Hur du skapar och ställer in ett användarkonto på Wikimedia Commons

För att ladda upp filer behöver du först registrera ett konto på Commons, och vara inloggad. Att skapa ett konto är gratis. Du behöver inte ange några personuppgifter, och det tar inte mer än någon minut.

Om du redan har ett användarkonto på Wikipedia eller något annat Wikimedia-projekt kan du använda samma användarnamn och lösenord. Detta kan kräva att du explicit omvandlar det till ett ”globalt konto” (SUL).


Skapa användarkonto[edit]

Login/create account länk i övre högra hörnet Klicka på “Log in / create account”-länken i det över högra hörnet.
Inloggningsmenyn där "Create an account" markerats. Detta tar dig inloggningsmenyn. Klicka på det fetmarkerade “Create an account”.
Account creation mask Du kommer nu till sidan för att skapa användarkonto
  • Skriv texten inuti den förvrängda bilden (Detta är infört för att skydda mot vandalism och spam. Om du har en synnedsättning, be om hjälp på Commons:Village pump eller Commons:Bybrunnen).
  • Skriv in ett användarnamn, och välj ett lösenord.
  • Ange en e-postadress. Detta är inget krav, men om du glömmer ditt lösenord behöver du ha angett adressen för att kunna bevisa att du är du. E-postadressen kan också användas bland annat till att skriva och ta emot e-post från andra användare. Din e-postadress kommer inte att göras offentlig, och den kommer endast att synas när du skickar ett e-postmeddelande genom ditt Commons-konto.
    Email-adressen du anger behöver du bekräfta senare.

Ändra inställningar[edit]

Användartabbar efter ett ha loggat in. Pilen pekar mot tabben "preferences".

När du loggat in, kan du ändra inställningar för hur Commons ser ut. Till exempel kan du ändra språket till svenska. Som inloggad ser du också ditt användarnamn här uppe. Om du vill ändra dina inställningar, klicka på tabben “preferences”, enligt bilden.
Rullningslisten på tillgängliga språk Det finns många sätt att konfigurera inställningarna. Börja med att välja önskat språk i rullningslisten.
Ändra email inställningar Nytt! Du kan nu ställa in så att du blir kontaktad med e-post när någon skriver på din diskussionssida. Om du inte är så aktiv på Commons, rekomenderas denna möjlighet att hålla sig informerad vid problem med sådant du laddat upp, till exempel att en bild nominerats för radering.
Glöm inte att spara inställninarna Kom ihåg att spara dina inställning när du är färdig. Om dina förändringar inte blev som du tänkt, kan du använda knappen "Reset" för att återställa till standardvärdena.

När du i fortsättningen ska logga in dig klickar du på Log in / create account där du bara fyller i ditt användarnamn samt lösenordet.

Din användarsida[edit]

Du kommer till din användarsida genom att du, när du är inloggad, klickar på ditt användarnamn uppe till vänster.

Använd gärna Commons:Babel på din användarsida för att meddela dina språkkunskaper. Om du inte förstår engelska över huvud taget, bör du skriva följande på din användarsida:

{{User en-0}}
en-0

Detta signalerar, på engelska, att du inte behärskar språket.

Motsvarande kod för att du är svenskspråkig är

{{User sv}}
sv

Övriga språkkunskaper kan på motsvarande sätt anges med språkkod (för det mesta enligt ISO 639-1) och en siffra mellan 0 (inget) och 4 (likt modersmål), till exempel tyska (”de” för deutsch) på mellannivå:

{{user de-2}}
de-2

Mer information[edit]

MediaWiki-Handbok: