Commons:Ús raonable

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Fair use and the translation is 86% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Fair use and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
"Fair use" redirects here. For images about Fair use, see Category:Fair use.

Shortcuts: COM:FAIRUSE • COM:FU • COM:FAIR

L'"ús raonable" no està permès a Commons

Wikimedia Commons no accepta fitxers multimèdia "ús raonable" (com ara logotips, portades, captures de pantalla o reproduccions d'altres llibres amb drets d'autor no lliures) perquè les lleis d'ús raonable varien d'un país a un altre. Així per exemple, un contingut que es considera acceptable segons els conceptes d'"ús raonable" dels EUA potser que no es pugui utilitzar a la majoria d'altres països.

L'"ús raonable" depèn del context en què s'utilitzi la imatge (o altres suports). És a dir, una cosa que es pot utilitzar en una pàgina o per un propòsit, amb un "ús raonable", podria ser una infracció dels drets d'autor en una altra pàgina o per un altre propòsit. A més, l'ús raonable no permet l'emmagatzematge de material en una base de dades de suports generals com ara Commons. Això significa que els conceptes d'"ús raonable" simplement no s'apliquen a Commons.

Ambdues qüestions són contràries a la política de Commons d'intentar proporcionar fitxers multimèdia que tothom pugui utilitzar, en qualsevol lloc i amb qualsevol propòsit. La resolució de llicències de la Wikimedia Foundation (WMF) prohibeix explícitament a Commons que allotgi materials d'"ús raonable".

"Ús raonable" permès en alguns projectes de Wikimedia

No obstant això, podeu enviar aquestes imatges al vostre wiki local, si permet un "ús raonable". Tingueu en compte que els fitxers penjats a un wiki local només es poden utilitzar localment en aquest wiki.

Alguns, que no vol dir tots, wikis de WMF locals permeten la càrrega de cert material no lliure en condicions molt limitades, sempre que hagin adoptat el que el WMF anomena una política de doctrina d'exempció. Podeu comprovar aquí si el vostre wiki local ha adoptat aquesta política.

La Viquipèdia holandesa, per exemple, no permet conservar cap fitxer local. Tots els fitxers que es pengen es traslladen a Commons o se suprimeixen. La Viquipèdia en anglès, d'altra banda, permet materials d'"ús raonable" subjectes a la seva estricta política de contingut no lliure, que requereix que l'usuari que ha penjat la informació proporcioni una detallada justificació sobre l'"ús raonable". Les restriccions sobre l'"ús raonable" establertes als editors per les polítiques i directrius de Wikimedia són més estrictes que les imposades per les lleis dels Estats Units.

Si el vostre wiki local no permet la càrrega de material d'"ús raonable" (i alguns, com ara la Viquipèdia en espanyol, no permeten la càrrega local, havent de fer ús només de fitxers multimèdia de Commons), llavors en aquest wiki no hi ha manera d'accedir a cap fitxer d'ús lliure o raonable, tret d'un enllaç extern (ja que els enllaços d'accés està desactivat als wikis de Wikimedia). Si no podeu convèncer la vostra comunitat wiki local perquè adopti una política de doctrina d'exempció, no hi ha cap altra opció que intentar trobar fitxers de reemplaçament gratuïts.

Vegeu també