Commons:Fájltípusok

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:File types and the translation is 68% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:File types and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:FT

A Wikimédia Commonsra csak „szabad tartalom” tölthető fel, így CSAK a szabad fájltípusok feltöltése engedélyezett.

A Commonsra nem tölthetők fel jogvédett formátumú fájlok (például Advanded Audio Coding (AAC), WMA és az AVI-kodekek többsége); a megengedett típusokat lásd alább. Az oldal célja csak szabadon terjeszthető tartalommal érhető el; a jogvédett formátumú állományok ezt nem teljesítik.

A nem szabad- és nem támogatott szabad formátumokat feltöltés előtt át kell alakítani; ez szerencsére nem bonyolult (de a formátum és a kívánt kimeneti minőség függvényében időigényes lehet, főleg gyenge számítógépek esetén).

Képek

A Wikimédia Commonson a javasolt formátumok az SVG, a PNG és a JPEG.

BMP-fájlok feltöltése tiltott; ezek veszteségmentesen PNG-vé alakíthatóak, mellyel csökken a méretük.

Méret és átméretezés

Lásd még: Commons:Maximum file size

Vedd figyelembe, hogy az alábbi szöveg elkészülte óta új PNG-átméretezőt telepítettünk.

Sajnos a képátméretezés továbbra is korlátozott. Jelenleg a PNG- és JPEG-bélyegképek az eredetivel megegyező formátumban, 24-bites színmélységgel, a GIF-bélyegképek pedig 256 színben jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy a PNG-feldolgozás nagy fájlokat generál akkor is, ha az eredeti kép színpalettát tartalmaz vagy szürkeárnyalatos. Ha fel szeretnél tölteni egy veszteségmentes PNG-állományt, de JPEG-bélyegképet használnál a szócikkekben, akkor kézzel fel kell tölteni egy teljes felbontású JPEG-et is.

Az átméretezés sikertelen lehet, ha a kép nagyon nagy, ekkor a feldolgozás időtúllépést és memória-túlcsordulást okozhat (ez esetben vagy nem jelenik meg az átméretezett kép, vagy az eredeti látható, amely a böngésző lefagyásához vezethet). GIF-ek esetén a maximum felbontás 1,000 megapixel.[Note 1] A nagy JPEG-ek általában csak akkor jelentenek problémát, ha progresszív módban lettek elmentve; az alapmóddal ilyen probléma nem lép fel (lásd: Progresszív JPEG-ek).

Legmagasabb felbontás

Shortcut

Próbáld szem előtt tartani a tartalom legnagyobb körben történő újrafelhasználhatóságát – akár nyomtatásban is – minél magasabb felbontású fotók feltöltésével. Ha a legnagyobb felbontású verziónál a fentebb tárgyalt problémák jelentkeznek, ugyanazon kép kisebb méretű változata más néven vagy az állomány új verziójaként feltölthető (a leírásban utalva a magasabb felbontású verzióra).

SVG

Lásd még: Segítség:SVG és Wikipedia:Graphics Lab/Resources/SVG (angolul).

Az SVG egy XML-alapú vektorgrafikus formátum, amely minőségromlás nélkül átméretezhető. A szerkesztés egyszerű és kis méretű fájlokat eredményez (lásd: File:Bitmap VS SVG.svg). Az SVG a diagramok, zászlók stb. létrehozásakor preferált fájltípus, míg a PNG szkennelt képeknél és nyomtatási minőségű fotóknál alkalmazandó. Lásd még: Segítség:SVG

Az SVG jól használható diagramok, grafikonok, illusztrációk, térképek és más, címkézendő ábrák esetében; a címkék sztringként kerülnek tárolásra, így ezek szerkesztésével az ábra más nyelvekre is lefordítandó (például az alább látható File:Caucasus-ethnic en.svg több nyelvre is le lett fordítva). Hasonlítsd össze az SVG-térképek minőségét a JPG- és PNG-térképekével. (A látható ábrák PNG-formátumúak; a Wikipédián az SVG-fájlok a böngészőben nem jelennek meg, helyette a MediaWiki azokat PNG-vé alakítja.)

PNG

A PNG egy veszteségmentes formátum, amely támogatja az áttetszőséget, így mentéskor minden képpont megőrzésre kerül, és az SVG-formában nem elérhető ábráknál (az SVG preferált a diagramoknál). A PNG a digitális fotók (köztük a szkennelt fájlok) kivételével (apró ellentmondás – lásd az élesítésről szóló megjegyzést alább); ilyenek a nyomtatási minőségű fényképek és az alacsony színmélységű képek. (Mindezek a JPEG-nél kisebb méretben, de jobb minőségben.)

A Wikipédián a PNG-bélyegképek nincsenek élesítve, a JPEG-ek viszont igen. A komplikáltabb esetekben (például fotók, karcolatok és stb.) a JPEG egy rosszabb minőségű bélyegképet eredményez. Mivel a JPEG veszteséges formátum, még a legjobb minőséget eredményező beállítások mellett sem módosítható újra és újra. Javasolt a képek PNG-formátumban való feltöltése (akkor is, ha az rosszabb minőségű) és az egymás leírólapján történő hivatkozás ({{PNG with JPEG version}}). Kivétel ezalól, ha az eredeti fájl eleve JPEG-formátumú, mivel ekkor nincs értelme a PNG-másolatnak. Azonban ha szerkeszted a JPEG-et, a program bezárása előtt érdemes lehet a PNG-ben való mentés is, így mások azt jelentősebb minőségromlás nélkül módosíthatják. Egyszerűbb képek esetén (lásd az angol Wikipédia Wikipedia:How to reduce colors for saving a JPEG as PNG lapját) a PNG mérete kisebb, mint a JPEG-é.

EXIF-adatok

Fontos megjegyezni, hogy a PNG-állományok nem rendelkeznek EXIF-adatokkal,[Note 2] így nyers képek feltöltésekor először mentsd el JPEG-ben, majd ezután töltsd fel a szintén a nyers állományból generált PNG-t. Ha az EXIF-adatok megőrzésével módosítanád a képet, akkor a nyers fájl, illetve a PNG-állomány szerkesztése után mentsd el JPEG-ként, majd a nyers kép EXIF-adatait másold át a JPEG-be. Nincs egyszerű mód erre, probléma esetén (például UTF-8 kódolás az iTXT-szövegek mezőjén kívül) a többi közreműködő segíthet.

Lásd még: Commons:Fájlok előkészítése feltöltéshez, PNG-tippek.
A Commonson tárolt fájlok típusai a 2017 szeptemberi állapot szerint

JPEG

A JPEG megfelelő fotókhoz, főleg ha azok eleve ilyen formátumban készülnek. A JPEG veszteséges módszerrel tömörít, ezáltal a kimenet kisebb méretű lesz.

Ha választhatsz, mely formátumban mented el az alkotásod, akkor PNG-ben tedd (vagy más veszteségmentes formátumban (például TIFF), majd ezt alakítsd át PNG-vé), és így töltsd fel. Ha az eredeti állomány JPEG, akkor azt nincs értelme PNG-vé konvertálni, mivel a JPEG veszteséges, és a konvertálással a veszteség nem kerül javításra, mindössze a fájlméret növekszik (a módosításokat azonban JPEG mellett PNG-ben is mentsd el). Ez alól kivételek azon nagyfelbontású JPEG-ek, ahol nem látszódik a tömörítés nyoma; itt a PNG-be konvertálással a bélyegképeken sem jelennek meg ezek.

Vedd figyelembe, hogy míg jelenleg a JPEG-bélyegképek élesítésen mennek keresztül, a PNG-k nem; ezért jó ötlet lehet mindkettő feltöltése, ha a PNG-bélyegkép elmosódott. Ekkor hivatkozni kell a fájl másik változatára: a JPEG-kép leírólapján a {{JPEG version of PNG}}, a PNG-én pedig a {{PNG with JPEG version}} sablonnal.

A PNG egy veszteségmentes, teljes színképű formátum, a JPEG azonban mindig, még a legmagasabb minőséget eredményező beállítások esetén is veszteséges. A veszteségmentes fájlok nem romlanak az egyes módosítások után, azonban a veszteségesek igen, ezért érdemes a veszteségmentes állományt is megőrizni a módosítások esetére (például levágás, színkorrekció stb…).

Lásd még: Segítség:JPEG és Segítség:Szkennelés[Note 3]

GIF

Ezen a bélyegképen problémák vannak az átlátszósággal
A PNG-átméretezés ezt áthidalja

Állóképek esetén a PNG szinte mindig előnyösebb a GIF-nél (kisebb méret, több szín, jobb áttetszőség). Grafikák (nem fotók) szerkesztésekor az elsődleges formátum az SVG, majd a PNG. Soha ne ments olyan képet GIF-formátumban, mely 256 színnél többől áll, mivel a formátumnál ez a maximum; több színből álló képek GIF-fé konvertálásakor színvesztés lép fel.

A GIF-ek szerkesztése problémás lehet, mivel a formátum csak 8 bites palettát támogat, míg a legtöbb szűrő csak a teljes palettával működik. A PNG 8-bites, míg a GIF csak 1 bites áttetszőséget támogat, valamint utóbbi átméretezésével is problémák adódnak (például az átlátszó háttér a nem átlátszó tartalomba ütközhet, amely a megjelenésre kihatással lehet).

Ha olyan szabad licencű GIF-et (például grafika, diagram, grafikon, térkép, illusztráció stb.) találsz, amelyek a Wikipédia vagy testvérprojektjei számára hasznosak lehetnek, nyugodtan töltsd fel eredeti állapotában; a konverziót te vagy mások később is elvégezhetik.

További információkért és az elérhető eszközökért lásd a Commons:Diagramok és grafikonok lapot.

Animált GIF

A GIF egy veszteségmentes tömörítést alkalmazó, 8 bites színmélységet (maximum 256 színt) támogató formátum, melyet a Wikimédia Commonson elsősorban animált képekhez használj; ezeknél képkockánként 256 szín érhető el veszteségmentesen. Az animált GIF-ekből generált bélyegképek megjelenítésével problémák adódhatnak; ha azt látod, hogy az animáció eltorzul, zavaros lesz, próbálj meg minden kockát azonos méretben újramenteni. A GIF-szerkesztő programoknál gyakori opció, hogy a változókkal átméretezett képkockákból csak a megváltozott méretűeket mentik el újra. Az ImageMagick Wikimédia-szerverekre telepített verziója ezt jelenleg nem támogatja; a mi szoftverünk jelenleg 1,000 megapixeles korlátozással rendelkezik; további információkért lásd a Kategória:A MediaWiki korlátozásai által érintett animált GIF-ek kategóriát.

A burkolt animációkkal érdemes takarékosan bánni; a preferált mód a statikus képről az animációra mutató hivatkozás, kivéve, ha az animáció nagyon kis méretű. Tartsd észben a nyomtatással kapcsolatos, a fentebbi szakaszokban tárgyalt problémákat is.

TIFF

A Wikipédián és a Commonson belül jelenleg csak néhány TIFF-állomány jeleníthető meg bélyegképként, mivel a formátumot a legtöbb böngésző nem támogatja. A fájltípus archiválásra való, és nem használandó megjelenítendő képeknél.

A TIFF általában a PNG-hez hasonlóan veszteségmentes, viszont kisebb tömörítési rátát használ. A sztenderd tömörítési algoritmus gyorsan futtatható (amely régebbi számítógépeknél előnyt jelentett), valamint a legtöbb képolvasó szoftver támogatja a formátumot, így az széles körben használt archiválásra.

A PNG-t a szkennerszoftverek nem támogatják, azonban az így mentett állományok a TIFF-eknél kisebb méretűek lesznek: például egy 33 MB méretű TIFF-fájl PNG-ként elmentve 17 MB méretet eredményez.

Általánosságban elmondható, hogy a PNG a preferált formátum, azonban a TIFF feltöltése is támogatott (például több régi kép szkennelésekor érdemes lehet veszteségmentes formátumot használni, mivel feltöltés után azokat mások is módosíthatják minőségromlás nélkül). A képolvasó szoftvered valószínűleg nem támogatja a PNG-t, azonban a TIFF-et igen, így a könnyebb feltölthetőség érdekében a Commons ezt a formátumot is támogatja (ilyenkor érdemes lehet a felküldést megelőzően értesíteni a közösséget a Kocsmafalon, így a feltöltendő állományok szélesebb körű használatra is előkészíthetőek). A TIFF-állományok konvertálásához számos szabad és kereskedelmi szoftver is elérhető; lásd: en:Comparison of raster graphics editors #File support (angolul).

A fenti megállapítások a TIFF-fájlok többségére érvényesek, azonban tartsd észben, hogy a formátum specifikációi lazák, és az egyes fájlokhoz különféle tömörítési sémák és tárolási módok tartozhatnak (azonban a TIFF-eket megnyitni képes programok általában csak a leggyakoribbat ismerik); ezáltal nehezen lehet a TIFF-et egyértelműen specifikálni. A TIFF-ek tartalmazhatnak JPEG-eket is, amelyek veszteséges képek. Általánosságban elmondható, hogy csak a szabványos TIFF-típusok töltendők fel a Commonsra.

WebP

The image format WebP that is based on VP8 is supported on Commons. It supports both lossless and lossy image compression.

XCF

Az XCF hasznos lehet, ha GIMP-pel dolgozol. A PNG-től és hasonlóktól eltérően az XCF támogatja a szövegeket és a több réteget. Érdemes lehet feltölteni az XCF-fájlt, így a több réteg megtartása mellett a mások tovább dolgozhatnak vele. Vedd figyelembe, hogy az XCF-bélyegképek létrehozása a MediaWiki-ben egyelőre kísérleti jelleggel működik (phab:T37622). Javasoljuk, hogy az XCF mellett töltsd fel az állomány PNG-vé konvertált változatát is, így mások láthatják, melyik képen dolgozol épp.

Hang

Lásd még: Commons:Free media resources/Sound

A Wikimédia Commonson a következő hangtípusok elfogadottak: MP3, Ogg (FLAC, Speex, Opus vagy Vorbis kodek segítségével), WebM (Vorbisszal), FLAC, WAV, illetve MIDI.

A nem szabad és kevésbé ismert szabad formátumokat feltöltés előtt át kell alakítani – jelenleg nincs legális mód a jövőbeli konvertáláshoz (vagy későbbi használathoz, ha a licenc lejárt) szükséges információk tárolására még akkor sem, ha egy alkotás licence szükségessé teszi ezek terjesztését (a GNU, illetve más copyleft licencek esetén gyakran ez a helyzet).

A Commonsra nem tölthetők fel tracker formátumok akkor sem, ha a fájl szabad szoftverrel készült, továbbá SoundFont-fájlok sem annak ellenére, hogy ezeket ingyenes MIDI-lejátszókhoz tervezték. Fontos megjegyezni, hogy ha a General Midi specifikációjában nem szereplő hangszer hallható az állományban, akkor azt a trackerrel RIFF WAVE-be kell alakítani, majd Ogg Vorbisként kódolni.

A legtöbb böngésző képes az MP3 és Ogg Vorbis lejátszására, azonban nem támogatják a MIDI, FLAC, Opus és Speex fájlokat. A FLAC és Speex a lejátszás segítéséhez feltöltéskor automatikusan átalakításra került Vorbis formátumba.

MP3

Az MP3 egy széles körben támogatott audioformátum, és javasolt ennek használata. A 2017 decemberi állapot szerint a Commonsra csak az adminisztrátorok, a képátnézők és a kibővített jogú feltöltők küldhetnek fel MP3-állományokat amiatt, hogy a közösségnek nincs kapacitása ezek jogtisztaságának ellenőrzésére.

MIDI

A MIDI-fájlok feltölthetőek, azonban támogatásuk gyér; az elfogadott kiterjesztés a .mid.

Ogg (audió)

A Vorbis az Ogg-tároló preferált kodekje. Az ilyen formátumban való feltöltéshez használd az ogg kiterjesztést.[Note 4]

A Speex (kiterjesztése .spx) hangfelvételekhez, a Vorbis pedig általános hangokhoz (veszteséges, rosszabb minőségű) használható; a FLACC szintén általános hangoknál alkalmazható, azonban veszteségmentes (a minőséget megőrzi), viszont a jelenlegi korlátozásokkal csak rövid videóknál használható. A legtöbb esetben a Vorbist kell alkalmazni.

A MediaWiki támogatja az Opust (phab:T42193, phab:T53313); kiterjesztése .opus.

A FLAC esetében létezik natív tárolóformátum (lásd alább). Ha a kimenet kiterjesztése .flac, akkor valószínűleg ezt használja. Ha az eredményt beágyaznád egy Ogg-tárolóba, akkor ezt az FFmpeg segítségével, a ffmpeg -i InputFile.ext -acodec flac out.oga or flac ./input.wav -8 --ogg -f ./output.oga parancsot kiadva teheted meg.[Note 4]

Felesleges egy nem szabad formátumot szabad tárolóba (például Ogg) ágyazni, mivel a lejátszáshoz továbbra is szükség lesz a nem szabad formátum kodekjére.

WebM (audió)

A WebM-tároló Vorbis formátumú hangot tartalmazhat videóval vagy anélkül.

FLAC

A Free Lossless Audio Codec Ogg-tárolókba való beágyazással vagy anélkül is támogatott; a TimedMediaHandler kiterjesztés az átalakított állományokat automatikusan ogg formátumra alakítja át. Beágyazás nélküli kiterjesztés: .flac. (A kapcsolódó feladat 2013-ban megoldódott, 2014-ben pedig lezárták.)

WAVE

A Wave-tároló általában tömörítetlen, veszteségmentes hangformátum (PCM). Ha lehetséges, a WAV-fájlokat feltöltés előtt FLAC-formátumra. Kiterjesztése: .wav.

Videók

A videóknak Theora-kódolású Ogg-fájloknak (.ogv kiterjesztéssel[Note 4]), vagy WebM-fájloknak (.webm kiterjesztéssel) kell lenniük. A nem szabad formátumokat feltöltés előtt át kell alakítani. További információk: Commons:Videó – Videó feltöltése A konverzióhoz használható gyors eszköz a Video2Commons.

WebM (videó)

A WebM támogatja a VP8 és VP9 formátumokat, valamint a Vorbis és Opus hangkódolást. A WebM-tároló a Matroska (MKV) egy altípusa.

A VP8 egy a Theoránál jobb minőségű, de veszteséges tömörítésű formátum. Természetesen nem szükséges utóbbiak átalakítása az előbbi formátumba, mivel ez nem javítja ki a tömörítés veszteségeit, és a WebM amúgy is támogatja az Ogg Theora formátumú médiát.

A VP9 a VP8 jobb tömörítéssel rendelkező utódja. az Opus hangtömörítési formátum kiváló minőséggel és alacsony késleltetéssel rendelkezik. A VP8-on alapuló WebP-képformátum is támogatott a Commonson; ez a veszteséges és -mentes tömörítést is támogatja.

AV1 is a successor to VP9 and offers better compression efficiency. It's slated to have much wider industry support both in software and hardware than previous free video formats.

Ogg Theora (videó)

A Theora egy veszteséges videókódoló formátum, amely a Flash VP6/VP7-hez és a WebM VP8/VP9-hez vezető VP3-on alapul. (Megjegyzés: A Commons:Szoftverek lapon említett alkalmazások többsége képes az Ogg Vorbis hangfájlok lejátszására).

2012 elején a HTML5-lejátszók többsége csak a Vorbis és WAV PCM formátumok lejátszását támogatta, így a „jelenlegi”, online felhasználásra tervezett videók eredetileg Ogg Vorbis-hangot használtak volna. A más formátumokban való megőrzésért lásd a #Méret és átméretezés, valamint a #Nem támogatott fájltípusok szakaszokat.

MPEG-1 (video)

MPEG-1 is the VCD standard, which includes MP2 and MP1 standards, for lossy compression of video and audio released in 1993. It was designed to compress VHS-quality raw digital video and CD audio down to about 1.5 Mbit/s (26:1 and 6:1 compression ratios respectively) without excessive quality loss.

MPEG-2 (video)

MPEG-2 is the DVD standard, which includes MP2, for "the generic coding of moving pictures and associated audio information" first released in 1996. It describes a combination of lossy video compression and lossy audio data compression methods, which permit storage and transmission of movies using currently available storage media and transmission bandwidth. Both of MPEG-2 and MPEG-1 a standards of digital cable/satellite TV and digital audio broadcasting (DAB).

Szöveges formátumok

Szkennelt állományok (DjVu, PDF)

Ez a PDF {{BadPDF}} címkével van ellátva, mivel képként való felhasználásakor pettyesnek tűnik; e célra a File:Amsterdam Museum logo.svg megfelelőbb.

Habár a Commons nem dokumentumtár, számos indoka lehet annak, hogy valaki ilyet tölt fel (például az archív szövegeknek a Wikiforráson való felhasználásához).

 • A DjVu- és PDF-fájlokkal kapcsolatos további információkért lásd a Segítség:DjVu lapot.
 • A PDF-állományok elfogadottak, azonban illusztrációra való használatuk ellenjavallt, amint az a jobb oldali vektorgrafika esetén is látható. A feltölthetőség valós indokairól lásd a Projekt témája, PDF- és DjVu-formátumok lapot.

Bélyegképként való használatkor minden PDF-oldal JPG-ként lesz feldolgozva, de ez akár PNG-ként is történhet; ez csak a bélyegkép-szerveren telepített PDF-feldolgozó implementációjától függ, és nem a PDF és DjVu formátumok korlátozásaitól. Az egyetlen limitáció a PDF-kiterjesztések megléte, amelyek speciális nézőkét kívánhatnak; a Commonson tárolt állományokban ezek nem lehetnek meg, csak a nyers fájl tölthető fel. A probléma csak a Media: névtérből való letöltéskor lép fel, amikor nem csak a PDF egy választható oldala generálódik PDF-ként (mivel a kiterjesztések szkripteket, űrlapokat és külső hivatkozásokat tartalmazhatnak).

Az egyszerű képfeldolgozáshoz a PDF-renderelés a magprofillal történik (a sztenderd specifikációk szerint); az így létrejött fájlok a DjVu-állományokkal megegyező funkcionalitásúak, azonban a képek és grafikák élesebben, magasabb színmélységgel jönnek létre a puritánabb profilt használó DjVu-nál. A PDF-ek a beágyazott SVG-grafikák esetében is jobb minőséget generálnak a rögzített felbontású, rossz minőségű ábrák helyett. A minőség így a bitmapek tömörítési szintjétől függ; a szkennelt szöveges dokumentumok esetében a DjVu kisebb, mint a PDF, de ha nem kerül letöltésre, akkor nem látszik a különbség, viszont a renderelés egyetlen bitmapként történik.

A színes ábrákat és fotókat tartalmazó dokumentumok esetében a PDF lehet a jobb választás, mivel jobban megőrzi a fájl jellegét; azonban a Commonson használt bélyegkép-feldolgozók nem kezelik ezeket helyesen, amikor JPEG-bélyegképeket hoznak létre a sokkal megfelelőbb PNG-k helyett; ez a jövőben egy jobb PDF-feldolgozó telepítésével változhat.

A nem szöveges állományok szkennelésével kapcsolatban további információkat a Segítség:Szkennelés lapon találhatsz.

TimedText

A TimedText egy egyedi Commons-névtér, ahol az időzített szövegeket (feliratok, closed captioning, closed caption) tároljuk; ezek nyers szövegként vannak elmentve.

Lásd: Commons:Időzített szöveg.

Adatfájlok

Jelenleg nem támogatott adatbázis-fájlok feltöltése; lásd alább a #Nem támogatott fájlformátumok szakaszt.

A MediaWikiben Lua-modulok segítségével dinamikus szövegek és grafikonok hozhatóak létre JSON-formátumban, ehhez a Data: névtér használható. A lehetőségek a következők:

 • Térképadatok GeoJSON-formátumban
 • Táblázatos adatok CSV-hez hasonlóan

A Commons adatfájljai Creative Commons – CC0 1.0 Universal licenc alatt kell, hogy álljanak.

Kísérletezéshez a Data:Sandbox/<felhasználónév>/ alatt hozhatsz létre allapokat. Az oldalak jelenleg csak nyers JSON-formátumban szerkeszthetőek.

Térképadatok

További részletekért lásd: mw:Segítség:Térképadatok

A térképadatokkal a felhasználók a képekhez hasonlóan GeoJSON-adatokat is tárolhatnak, mellyel más wikiken a Kartographer kiterjesztéssel a térképek testre szabhatóak.

Új térkép létrehozásához a Data: névteret kell használnod .map utótaggal, például: Data:Sandbox/Example user/Example.map.

Táblázatos adatok

További részletekért lásd: mw:Segítség:Táblázatos adatok

A táblázatos adatokkal a felhasználók CSV-stílusú adattáblákat hozhatnak létre, és más wikiken táblázatok, listák és grafikonok automatikus létrehozásához használhatják azokat.

Új táblázat létrehozásához a Data: névteret kell használnod .tab utótaggal, például: Data:Sandbox/Example user/Example.tab.

Más formátumok

3D-struktúrák
3D-nyomtatáshoz használt STL-fájlok; lásd alább a #Nem támogatott fájltípusok szakaszt.
Kémiai- és biológiai molekuláris struktúrák fájljai
Még egy sem támogatott. Lásd alább a nem támogatott fájlok listáját.
Térkép- és GPS-adatok
Lásd a #Térképadatok szakaszt, valamint a nem támogatott fájlok listáját.

Requesting support for new file types

As of 2021, there is no standard process for requesting support for new file types. Discussion on MediaWiki.org

The MediaWiki manual includes a description of how to add support for a new file type, which mentions some considerations when adding support on Wikimedia websites.

As a first step, read that manual page + file a ticket requesting support linking to this umbrella tracking ticket: Multimedia file format support (tracking). You can find examples of past requests, open and closed, linked to it already; and a summary below of past requests that remain unsupported.

Nem támogatott fájltípusok

Nem támogatott szabad fájltípusok

Legalább egyszer igényelt, de jelenleg nem támogatott; segítség szükséges a támogatáshoz. :-)

Bármilyen 3D-formátum, kivéve STL
Bármilyen adatformátum
Kémiai és biológiai molekulák fájljai
Any format for chemical or biological molecules
Útvonal- és GPS-adatok állományai
A legtöbb nyílt dokumentumtípus
Képformátumok
Hang- és videóformátumok
 • Apple Lossless (ALAC) – phab:T34104
 • MKV-tárolóformátum – phab:T32653#347603 (a Matroska altípusaként létező WebM a Commonsra feltölthető, de a teljes MKV-támogatást nem tervezzük)
Diagramformátumok
Multimédiás és animációs formátumok
 • SWF – 2009-ben szabadnak tekintették, de szabad szoftverekkel kell létrehozni – a phab:T28269 feladatban támogatottsága elutasítva
Tudományos formátum
 • Flexibilis képátviteli rendszer (FITS)
Font formats

Nem szabad formátumok

Legalább egyszer igényelve, a feltöltéskori automatikus konverzió lehetőségével.

A fenti fájltípusokkal kapcsolatos megbeszélések a phab:T44725 feladat alatt, a „Multimédia és fájlformátumok támogatása” címszó alatt olvasható.

A támogatás alternatív formái

A forrásfájlok (fényképezőgépek nyers adatai, nagyobb FLAC-audiófájlok) korlátozás nélkül feltölthetőek a Commons Archive weboldalára, ahová OAuth-szal is be lehet lépni.


Jegyzetek

 1. Megapixel (képkockák száma × szélesség × magasság), lekicsinyítés (a Wikimédia-limit megtartja a képarányt): eredeti (√Megapixel-limit × szélesség ÷ magasság) ≥ szélességúj, animációhoz (a képarány torzulása)eredeti (Megapixel-limit ÷ képkockaszám ÷ magasság) ≥ szélességúj
 2. A MediaWikin néhány PNG alatt láthatók metaadatok, például felbontás (pHYs) és időbélyeg (tIME), de ezek nem az EXIF-nek megfelelő formátumúak.
 3. A JPEG-hez lásd még: Wayne Fulton: Szkennelési tippek, scantips.com, 2010.
 4. a b c A Xiph.Org Alapítvány javaslata szerint a .ogg kiterjesztést az Ogg Vorbis hanghoz, a .oga kiterjesztést az Ogg FLACC audióhoz, a .ogv kiterjesztést pedig az Ogg Theora videókhoz kell használni az RFC 5334 alapján. Lásd még: MIME Types and File Extensions - XiphWiki.
 5. Néhány fejlesztő szerint a JPEG 2000-et rejtett szabadalmak védhetik (LoC digitális megőrzés); 2009-ben a Mozilla a vonatkozó kérést WONTFIX címkével jelölte meg.

Lásd még

Az angol Wikipédián