Commons:Fájltípusok

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:File types and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:File types and have to be approved by a translation administrator.
Other languages:
Alemannisch • ‎Deutsch • ‎English • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎português • ‎română • ‎slovenčina • ‎slovenščina • ‎čeština • ‎русский • ‎中文 • ‎日本語

Shortcut: COM:FT

A Wikimédia Commonsra csak „szabad tartalom” tölthető fel, így CSAK a szabad fájltípusok feltöltése engedélyezett.

A Commonsra nem tölthetők fel jogvédett formátumú fájlok (például Advanded Audio Coding (AAC), WMA és az AVI-kodekek többsége); a megengedett típusokat lásd alább. Az oldal célja csak szabadon terjeszthető tartalommal érhető el; a jogvédett formátumú állományok ezt nem teljesítik.

A nem szabad- és nem támogatott szabad formátumokat feltöltés előtt át kell alakítani; ez szerencsére nem bonyolult (de a formátum és a kívánt kimeneti minőség függvényében időigényes lehet, főleg gyenge számítógépek esetén).

Képek

A Wikimédia Commonson a javasolt formátumok az SVG, a PNG és a JPEG.

BMP-fájlok feltöltése tiltott; ezek veszteségmentesen PNG-vé alakíthatóak, mellyel csökken a méretük.

Méret és átméretezés

Lásd még: Commons:Maximum file size

Vedd figyelembe, hogy az alábbi szöveg elkészülte óta új PNG-átméretezőt telepítettünk.

Sajnos a képátméretezés továbbra is korlátozott. Jelenleg a PNG- és JPEG-bélyegképek az eredetivel megegyező formátumban, 24-bites színmélységgel, a GIF-bélyegképek pedig 256 színben jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy a PNG-feldolgozás nagy fájlokat generál akkor is, ha az eredeti kép színpalettát tartalmaz vagy szürkeárnyalatos. Ha fel szeretnél tölteni egy veszteségmentes PNG-állományt, de JPEG-bélyegképet használnál a szócikkekben, akkor kézzel fel kell tölteni egy teljes felbontású JPEG-et is.

Az átméretezés sikertelen lehet, ha a kép nagyon nagy, ekkor a feldolgozás időtúllépést és memória-túlcsordulást okozhat (ez esetben vagy nem jelenik meg az átméretezett kép, vagy az eredeti látható, amely a böngésző lefagyásához vezethet). GIF-ek esetén a maximum felbontás 100 megapixel.[Note 1] A nagy JPEG-ek általában csak akkor jelentenek problémát, ha progresszív módban lettek elmentve; az alapmóddal ilyen probléma nem lép fel (lásd: Progresszív JPEG-ek).

A 100 megapixelnél magasabb felbontású TIFF-képek bélyegképe teljesítményproblémák miatt esetleg nem jön létre (phab:T54045).

Legmagasabb felbontás

Shortcut
COM:HR

Próbáld szem előtt tartani a tartalom legnagyobb körben történő újrafelhasználhatóságát – akár nyomtatásban is – minél magasabb felbontású fotók feltöltésével. Ha a legnagyobb felbontású verziónál a fentebb tárgyalt problémák jelentkeznek, ugyanazon kép kisebb méretű változata más néven vagy az állomány új verziójaként feltölthető (a leírásban utalva a magasabb felbontású verzióra).

SVG

Lásd még: Segítség:SVG és Wikipedia:Graphics Lab/Resources/SVG (angolul).

Az SVG egy XML-alapú vektorgrafikus formátum, amely minőségromlás nélkül átméretezhető. A szerkesztés egyszerű és kis méretű fájlokat eredményez (lásd: File:Bitmap VS SVG.svg). Az SVG a diagramok, zászlók stb. létrehozásakor preferált fájltípus, míg a PNG szkennelt képeknél és nyomtatási minőségű fotóknál alkalmazandó. Lásd még: Segítség:SVG

Az SVG jól használható diagramok, grafikonok, illusztrációk, térképek és más, címkézendő ábrák esetében; a címkék sztringként kerülnek tárolásra, így ezek szerkesztésével az ábra más nyelvekre is lefordítandó (például az alább látható File:Caucasus-ethnic en.svg több nyelvre is le lett fordítva). Hasonlítsd össze az SVG-térképek minőségét a JPG- és PNG-térképekével. (A látható ábrák PNG-formátumúak; a Wikipédián az SVG-fájlok a böngészőben nem jelennek meg, helyette a MediaWiki azokat PNG-vé alakítja.)

PNG

A PNG egy veszteségmentes formátum, amely támogatja az áttetszőséget, így mentéskor minden képpont megőrzésre kerül, és az SVG-formában nem elérhető ábráknál (az SVG preferált a diagramoknál). A PNG a digitális fotók (köztük a szkennelt fájlok) kivételével (apró ellentmondás – lásd az élesítésről szóló megjegyzést alább); ilyenek a nyomtatási minőségű fényképek és az alacsony színmélységű képek. (Mindezek a JPEG-nél kisebb méretben, de jobb minőségben.)

A Wikipédián a PNG-bélyegképek nincsenek élesítve, a JPEG-ek viszont igen. A komplikáltabb esetekben (például fotók, karcolatok és stb.) a JPEG egy rosszabb minőségű bélyegképet eredményez. Mivel a JPEG veszteséges formátum, még a legjobb minőséget eredményező beállítások mellett sem módosítható újra és újra. Javasolt a képek PNG-formátumban való feltöltése (akkor is, ha az rosszabb minőségű) és az egymás leírólapján történő hivatkozás ({{PNG with JPEG version}}). Kivétel ezalól, ha az eredeti fájl eleve JPEG-formátumú, mivel ekkor nincs értelme a PNG-másolatnak. Azonban ha szerkeszted a JPEG-et, a program bezárása előtt érdemes lehet a PNG-ben való mentés is, így mások azt jelentősebb minőségromlás nélkül módosíthatják. Egyszerűbb képek esetén (lásd az angol Wikipédia Wikipedia:How to reduce colors for saving a JPEG as PNG lapját) a PNG mérete kisebb, mint a JPEG-é.

EXIF-adatok

Fontos megjegyezni, hogy a PNG-állományok nem rendelkeznek EXIF-adatokkal,[Note 2] így nyers képek feltöltésekor először mentsd el JPEG-ben, majd ezután töltsd fel a szintén a nyers állományból generált PNG-t. Ha az EXIF-adatok megőrzésével módosítanád a képet, akkor a nyers fájl, illetve a PNG-állomány szerkesztése után mentsd el JPEG-ként, majd a nyers kép EXIF-adatait másold át a JPEG-be. Nincs egyszerű mód erre, probléma esetén (például UTF-8 kódolás az iTXT-szövegek mezőjén kívül) a többi közreműködő segíthet.

Lásd még: Commons:Fájlok előkészítése feltöltéshez, PNG-tippek.
A Commonson tárolt fájlok típusai a 2017 szeptemberi állapot szerint

JPEG

A JPEG megfelelő fotókhoz, főleg ha azok eleve ilyen formátumban készülnek. A JPEG veszteséges módszerrel tömörít, ezáltal a kimenet kisebb méretű lesz.

Ha választhatsz, mely formátumban mented el az alkotásod, akkor PNG-ben tedd (vagy más veszteségmentes formátumban (például TIFF), majd ezt alakítsd át PNG-vé), és így töltsd fel. Ha az eredeti állomány JPEG, akkor azt nincs értelme PNG-vé konvertálni, mivel a JPEG veszteséges, és a konvertálással a veszteség nem kerül javításra, mindössze a fájlméret növekszik (a módosításokat azonban JPEG mellett PNG-ben is mentsd el). Ez alól kivételek azon nagyfelbontású JPEG-ek, ahol nem látszódik a tömörítés nyoma; itt a PNG-be konvertálással a bélyegképeken sem jelennek meg ezek.

Vedd figyelembe, hogy míg jelenleg a JPEG-bélyegképek élesítésen mennek keresztül, a PNG-k nem; ezért jó ötlet lehet mindkettő feltöltése, ha a PNG-bélyegkép elmosódott. Ekkor hivatkozni kell a fájl másik változatára: a JPEG-kép leírólapján a {{JPEG version of PNG}}, a PNG-én pedig a {{PNG with JPEG version}} sablonnal.

A PNG egy veszteségmentes, teljes színképű formátum, a JPEG azonban mindig, még a legmagasabb minőséget eredményező beállítások esetén is veszteséges. A veszteségmentes fájlok nem romlanak az egyes módosítások után, azonban a veszteségesek igen, ezért érdemes a veszteségmentes állományt is megőrizni a módosítások esetére (például levágás, színkorrekció stb…).

Lásd még: Segítség:JPEG és Segítség:Szkennelés[Note 3]

GIF

Ezen a bélyegképen problémák vannak az átlátszósággal
A PNG-átméretezés ezt áthidalja

Állóképek esetén a PNG szinte mindig előnyösebb a GIF-nél (kisebb méret, több szín, jobb áttetszőség). Grafikák (nem fotók) szerkesztésekor az elsődleges formátum az SVG, majd a PNG. Soha ne ments olyan képet GIF-formátumban, mely 256 színnél többől áll, mivel a formátumnál ez a maximum; több színből álló képek GIF-fé konvertálásakor színvesztés lép fel.

A GIF-ek szerkesztése problémás lehet, mivel a formátum csak 8 bites palettát támogat, míg a legtöbb szűrő csak a teljes palettával működik. A PNG 8-bites, míg a GIF csak 1 bites áttetszőséget támogat, valamint utóbbi átméretezésével is problémák adódnak (például az átlátszó háttér a nem átlátszó tartalomba ütközhet, amely a megjelenésre kihatással lehet).

Ha olyan szabad licencű GIF-et (például grafika, diagram, grafikon, térkép, illusztráció stb.) találsz, amelyek a Wikipédia vagy testvérprojektjei számára hasznosak lehetnek, nyugodtan töltsd fel eredeti állapotában; a konverziót te vagy mások később is elvégezhetik.

További információkért és az elérhető eszközökért lásd a Commons:Diagramok és grafikonok lapot.

Animált GIF

A GIF egy veszteségmentes tömörítést alkalmazó, 8 bites színmélységet (maximum 256 színt) támogató formátum, melyet a Wikimédia Commonson elsősorban animált képekhez használj; ezeknél képkockánként 256 szín érhető el veszteségmentesen. Az animált GIF-ekből generált bélyegképek megjelenítésével problémák adódhatnak; ha azt látod, hogy az animáció eltorzul, zavaros lesz, próbálj meg minden kockát azonos méretben újramenteni. A GIF-szerkesztő programoknál gyakori opció, hogy a változókkal átméretezett képkockákból csak a megváltozott méretűeket mentik el újra. Az ImageMagick Wikimédia-szerverekre telepített verziója ezt jelenleg nem támogatja; a mi szoftverünk jelenleg 100 megapixeles korlátozással rendelkezik; további információkért lásd a Kategória:A MediaWiki korlátozásai által érintett animált GIF-ek kategóriát.

A burkolt animációkkal érdemes takarékosan bánni; a preferált mód a statikus képről az animációra mutató hivatkozás, kivéve, ha az animáció nagyon kis méretű. Tartsd észben a nyomtatással kapcsolatos, a fentebbi szakaszokban tárgyalt problémákat is.

TIFF

Shortcut
COM:TIFF

A Wikipédián és a Commonson belül jelenleg csak néhány TIFF-állomány jeleníthető meg bélyegképként, mivel a formátumot a legtöbb böngésző nem támogatja. A fájltípus archiválásra való, és nem használandó megjelenítendő képeknél.

A TIFF általában a PNG-hez hasonlóan veszteségmentes, viszont kisebb tömörítési rátát használ. A sztenderd tömörítési algoritmus gyorsan futtatható (amely régebbi számítógépeknél előnyt jelentett), valamint a legtöbb képolvasó szoftver támogatja a formátumot, így az széles körben használt archiválásra.

A PNG-t a szkennerszoftverek nem támogatják, azonban az így mentett állományok a TIFF-eknél kisebb méretűek lesznek: például egy 33 MB méretű TIFF-fájl PNG-ként elmentve 17 MB méretet eredményez.

Általánosságban elmondható, hogy a PNG a preferált formátum, azonban a TIFF feltöltése is támogatott (például több régi kép szkennelésekor érdemes lehet veszteségmentes formátumot használni, mivel feltöltés után azokat mások is módosíthatják minőségromlás nélkül). A képolvasó szoftvered valószínűleg nem támogatja a PNG-t, azonban a TIFF-et igen, így a könnyebb feltölthetőség érdekében a Commons ezt a formátumot is támogatja (ilyenkor érdemes lehet a felküldést megelőzően értesíteni a közösséget a Kocsmafalon, így a feltöltendő állományok szélesebb körű használatra is előkészíthetőek). A TIFF-állományok konvertálásához számos szabad és kereskedelmi szoftver is elérhető; lásd: en:Comparison of raster graphics editors #File support (angolul).

A fenti megállapítások a TIFF-fájlok többségére érvényesek, azonban tartsd észben, hogy a formátum specifikációi lazák, és az egyes fájlokhoz különféle tömörítési sémák és tárolási módok tartozhatnak (azonban a TIFF-eket megnyitni képes programok általában csak a leggyakoribbat ismerik); ezáltal nehezen lehet a TIFF-et egyértelműen specifikálni. A TIFF-ek tartalmazhatnak JPEG-eket is, amelyek veszteséges képek. Általánosságban elmondható, hogy csak a szabványos TIFF-típusok töltendők fel a Commonsra.

XCF

Az XCF hasznos lehet, ha GIMP-pel dolgozol. A PNG-től és hasonlóktól eltérően az XCF támogatja a szövegeket és a több réteget. Érdemes lehet feltölteni az XCF-fájlt, így a több réteg megtartása mellett a mások tovább dolgozhatnak vele. Vedd figyelembe, hogy az XCF-bélyegképek létrehozása a MediaWiki-ben egyelőre kísérleti jelleggel működik (phab:T37622). Javasoljuk, hogy az XCF mellett töltsd fel az állomány PNG-vé konvertált változatát is, így mások láthatják, melyik képen dolgozol épp.

Hang

Lásd még: Commons:Free media resources/Sound

A Wikimédia Commonson a következő hangtípusok elfogadottak: MP3, Ogg (FLAC, Speex, Opus vagy Vorbis kodek segítségével), WebM (Vorbisszal), FLAC, WAV, illetve MIDI.

A nem szabad és kevésbé ismert szabad formátumokat feltöltés előtt át kell alakítani – jelenleg nincs legális mód a jövőbeli konvertáláshoz (vagy későbbi használathoz, ha a licenc lejárt) szükséges információk tárolására még akkor sem, ha egy alkotás licence szükségessé teszi ezek terjesztését (a GNU, illetve más copyleft licencek esetén gyakran ez a helyzet).

A Commonsra nem tölthetők fel tracker formátumok akkor sem, ha a fájl szabad szoftverrel készült, továbbá SoundFont-fájlok sem annak ellenére, hogy ezeket ingyenes MIDI-lejátszókhoz tervezték. Fontos megjegyezni, hogy ha a General Midi specifikációjában nem szereplő hangszer hallható az állományban, akkor azt a trackerrel RIFF WAVE-be kell alakítani, majd Ogg Vorbisként kódolni.

A legtöbb böngésző képes az MP3 és Ogg Vorbis lejátszására, azonban nem támogatják a MIDI, FLAC, Opus és Speex fájlokat. A FLAC és Speex a lejátszás segítéséhez feltöltéskor automatikusan átalakításra került Vorbis formátumba.

MP3

Az MP3 egy széles körben támogatott audioformátum, és javasolt ennek használata. A 2017 decemberi állapot szerint a Commonsra csak az adminisztrátorok, a képátnézők és a kibővített jogú feltöltők küldhetnek fel MP3-állományokat amiatt, hogy a közösségnek nincs kapacitása ezek jogtisztaságának ellenőrzésére.

MIDI

A MIDI-fájlok feltölthetőek, azonban támogatásuk gyér; az elfogadott kiterjesztés a .mid.

Ogg (audió)

A Vorbis az Ogg-tároló preferált kodekje. Az ilyen formátumban való feltöltéshez használd az ogg kiterjesztést.[Note 4]

A Speex (kiterjesztése .spx) hangfelvételekhez, a Vorbis pedig általános hangokhoz (veszteséges, rosszabb minőségű) használható; a FLACC szintén általános hangoknál alkalmazható, azonban veszteségmentes (a minőséget megőrzi), viszont a jelenlegi korlátozásokkal csak rövid videóknál használható. A legtöbb esetben a Vorbist kell alkalmazni.

A MediaWiki támogatja az Opust (phab:T42193, phab:T53313); kiterjesztése .opus.

A FLAC esetében létezik natív tárolóformátum (lásd alább). Ha a kimenet kiterjesztése .flac, akkor valószínűleg ezt használja. Ha az eredményt beágyaznád egy Ogg-tárolóba, akkor ezt az FFmpeg segítségével, a ffmpeg -i InputFile.ext -acodec flac out.oga or flac ./input.wav -8 --ogg -f ./output.oga parancsot kiadva teheted meg.[Note 4]

Felesleges egy nem szabad formátumot szabad tárolóba (például Ogg) ágyazni, mivel a lejátszáshoz továbbra is szükség lesz a nem szabad formátum kodekjére.

WebM (audió)

A WebM-tároló Vorbis formátumú hangot tartalmazhat videóval vagy anélkül.

FLAC

A Free Lossless Audio Codec Ogg-tárolókba való beágyazással vagy anélkül is támogatott; a TimedMediaHandler kiterjesztés az átalakított állományokat automatikusan ogg formátumra alakítja át. Beágyazás nélküli kiterjesztés: .flac. (A kapcsolódó feladat 2013-ban megoldódott, 2014-ben pedig lezárták.)

WAVE

A Wave-tároló általában tömörítetlen, veszteségmentes hangformátum (PCM). Ha lehetséges, a WAV-fájlokat feltöltés előtt FLAC-formátumra. Kiterjesztése: .wav.

Videók

A videóknak Theora-kódolású Ogg-fájloknak (.ogv kiterjesztéssel[Note 4]), vagy WebM-fájloknak (.webm kiterjesztéssel) kell lenniük. A nem szabad formátumokat feltöltés előtt át kell alakítani. További információk: Commons:Videó – Videó feltöltése A konverzióhoz használható gyors eszköz a Video2Commons.

WebM (videó)

Shortcut
COM:WEBM

A WebM támogatja a VP8 és VP9 formátumokat, valamint a Vorbis és Opus hangkódolást. A WebM-tároló a Matroska (MKV) egy altípusa.

A VP8 egy a Theoránál jobb minőségű, de veszteséges tömörítésű formátum. Természetesen nem szükséges utóbbiak átalakítása az előbbi formátumba, mivel ez nem javítja ki a tömörítés veszteségeit, és a WebM amúgy is támogatja az Ogg Theora formátumú médiát.

A VP9 a VP8 jobb tömörítéssel rendelkező utódja. az Opus hangtömörítési formátum kiváló minőséggel és alacsony késleltetéssel rendelkezik. A VP8-on alapuló WebP-képformátum is támogatott a Commonson; ez a veszteséges és -mentes tömörítést is támogatja.

Ogg Theora (videó)

A Theora egy veszteséges videókódoló formátum, amely a Flash VP6/VP7-hez és a WebM VP8/VP9-hez vezető VP3-on alapul. (Megjegyzés: A Commons:Szoftver lapon említett alkalmazások többsége képes az Ogg Vorbis hangfájlok lejátszására).

2012 elején a HTML5-lejátszók többsége csak a Vorbis és WAV PCM formátumok lejátszását támogatta, így a „jelenlegi”, online felhasználásra tervezett videók eredetileg Ogg Vorbis-hangot használtak volna. A más formátumokban való megőrzésért lásd a #Méret és átméretezés, valamint a #Nem támogatott fájltípusok szakaszokat.

Szöveges formátumok

Szkennelt állományok (DjVu, PDF)

Ez a PDF {{BadPDF}} címkével van ellátva, mivel képként való felhasználásakor pettyesnek tűnik; e célra a File:Amsterdam Museum logo.svg megfelelőbb.

Habár a Commons nem dokumentumtár, számos indoka lehet annak, hogy valaki ilyet tölt fel (például az archív szövegeknek a Wikiforráson való felhasználásához).

 • A DjVu- és PDF-fájlokkal kapcsolatos további információkért lásd a Segítség:DjVu lapot.
 • A PDF-állományok elfogadottak, azonban illusztrációra való használatuk ellenjavallt, amint az a jobb oldali vektorgrafika esetén is látható. A feltölthetőség valós indokairól lásd a Projekt témája, PDF- és DjVu-formátumok lapot.

Bélyegképként való használatkor minden PDF-oldal JPG-ként lesz feldolgozva, de ez akár PNG-ként is történhet; ez csak a bélyegkép-szerveren telepített PDF-feldolgozó implementációjától függ, és nem a PDF és DjVu formátumok korlátozásaitól. Az egyetlen limitáció a PDF-kiterjesztések megléte, amelyek speciális nézőkét kívánhatnak; a Commonson tárolt állományokban ezek nem lehetnek meg, csak a nyers fájl tölthető fel. A probléma csak a Media: névtérből való letöltéskor lép fel, amikor nem csak a PDF egy választható oldala generálódik PDF-ként (mivel a kiterjesztések szkripteket, űrlapokat és külső hivatkozásokat tartalmazhatnak).

Az egyszerű képfeldolgozáshoz a PDF-renderelés a magprofillal történik (a sztenderd specifikációk szerint); az így létrejött fájlok a DjVu-állományokkal megegyező funkcionalitásúak, azonban a képek és grafikák élesebben, magasabb színmélységgel jönnek létre a puritánabb profilt használó DjVu-nál. A PDF-ek a beágyazott SVG-grafikák esetében is jobb minőséget generálnak a rögzített felbontású, rossz minőségű ábrák helyett. A minőség így a bitmapek tömörítési szintjétől függ; a szkennelt szöveges dokumentumok esetében a DjVu kisebb, mint a PDF, de ha nem kerül letöltésre, akkor nem látszik a különbség, viszont a renderelés egyetlen bitmapként történik.

A színes ábrákat és fotókat tartalmazó dokumentumok esetében a PDF lehet a jobb választás, mivel jobban megőrzi a fájl jellegét; azonban a Commonson használt bélyegkép-feldolgozók nem kezelik ezeket helyesen, amikor JPEG-bélyegképeket hoznak létre a sokkal megfelelőbb PNG-k helyett; ez a jövőben egy jobb PDF-feldolgozó telepítésével változhat.

A nem szöveges állományok szkennelésével kapcsolatban további információkat a Segítség:Szkennelés lapon találhatsz.

TimedText

A TimedText egy egyedi Commons-névtér, ahol az időzített szövegeket (feliratok, closed captioning, closed caption) tároljuk; ezek nyers szövegként vannak elmentve.

Lásd: Commons:Időzített szöveg.

Adatfájlok

Jelenleg nem támogatott adatbázis-fájlok feltöltése; lásd alább a #Nem támogatott fájlformátumok szakaszt.

A MediaWikiben Lua-modulok segítségével dinamikus szövegek és grafikonok hozhatóak létre JSON-formátumban, ehhez a Data: névtér használható. A lehetőségek a következők:

 • Térképadatok GeoJSON-formátumban
 • Táblázatos adatok CSV-hez hasonlóan

A Commons adatfájljai Creative Commons – CC0 1.0 Universal licenc alatt kell, hogy álljanak.

Kísérletezéshez a Data:Sandbox/<felhasználónév>/ alatt hozhatsz létre allapokat. Az oldalak jelenleg csak nyers JSON-formátumban szerkeszthetőek.

Térképadatok

További részletekért lásd: mw:Segítség:Térképadatok

A térképadatokkal a felhasználók a képekhez hasonlóan GeoJSON-adatokat is tárolhatnak, mellyel más wikiken a Kartographer kiterjesztéssel a térképek testre szabhatóak.

Új térkép létrehozásához a Data: névteret kell használnod .map utótaggal, például: Data:Sandbox/Example user/Example.map.

Táblázatos adatok

További részletekért lásd: mw:Segítség:Táblázatos adatok

A táblázatos adatokkal a felhasználók CSV-stílusú adattáblákat hozhatnak létre, és más wikiken táblázatok, listák és grafikonok automatikus létrehozásához használhatják azokat.

Új táblázat létrehozásához a Data: névteret kell használnod .tab utótaggal, például: Data:Sandbox/Example user/Example.tab.

Más formátumok

3D-struktúrák
3D-nyomtatáshoz használt STL-fájlok; lásd alább a #Nem támogatott fájltípusok szakaszt.
Kémiai- és biológiai molekuláris struktúrák fájljai
Még egy sem támogatott. Lásd alább a nem támogatott fájlok listáját.
Térkép- és GPS-adatok
Lásd a #Térképadatok szakaszt, valamint a nem támogatott fájlok listáját.

Nem támogatott fájltípusok

Shortcut
COM:UNSUPPORTED

Nem támogatott szabad fájltípusok

Legalább egyszer igényelt, de jelenleg nem támogatott; segítség szükséges a támogatáshoz. :-)

Bármilyen 3D-formátum, kivéve STL
Bármilyen adatformátum
Kémiai és biológiai molekulák fájljai
Útvonal- és GPS-adatok állományai
A legtöbb nyílt dokumentumtípus
Képformátumok
Hang- és videóformátumok
 • Apple Lossless (ALAC) – phab:T34104
 • MKV-tárolóformátum – phab:T32653#347603 (a Matroska altípusaként létező WebM a Commonsra feltölthető, de a teljes MKV-támogatást nem tervezzük)
Diagramformátumok
Multimédiás és animációs formátumok
 • SWF – 2009-ben szabadnak tekintették, de szabad szoftverekkel kell létrehozni – a phab:T28269 feladatban támogatottsága elutasítva
Tudományos formátum
 • Flexibilis képátviteli rendszer (FITS)

Nem szabad formátumok

Legalább egyszer igényelve, a feltöltéskori automatikus konverzió lehetőségével.

A fenti fájltípusokkal kapcsolatos megbeszélések a phab:T44725 feladat alatt, a „Multimédia és fájlformátumok támogatása” címszó alatt olvasható.

A támogatás alternatív formái

A forrásfájlok (fényképezőgépek nyers adatai, nagyobb FLAC-audiófájlok) korlátozás nélkül feltölthetőek a Commons Archive weboldalára, ahová OAuth-szal is be lehet lépni.

Jegyzetek

 1. Megapixel (képkockák száma × szélesség × magasság), lekicsinyítés (a Wikimédia-limit megtartja a képarányt): eredeti (√Megapixel-limit × szélesség ÷ magasság) ≥ szélességúj, animációhoz (a képarány torzulása)eredeti (Megapixel-limit ÷ képkockaszám ÷ magasság) ≥ szélességúj
 2. A MediaWikin néhány PNG alatt láthatók metaadatok, például felbontás (pHYs) és időbélyeg (tIME), de ezek nem az EXIF-nek megfelelő formátumúak.
 3. A JPEG-hez lásd még: Wayne Fulton: Szkennelési tippek, scantips.com, 2010.
 4. a b c A Xiph.Org Alapítvány javaslata szerint a .ogg kiterjesztést az Ogg Vorbis hanghoz, a .oga kiterjesztést az Ogg FLACC audióhoz, a .ogv kiterjesztést pedig az Ogg Theora videókhoz kell használni az RFC 5334 alapján. Lásd még: MIME Types and File Extensions - XiphWiki.
 5. Néhány fejlesztő szerint a JPEG 2000-et rejtett szabadalmak védhetik (LoC digitális megőrzés); 2009-ben a Mozilla a vonatkozó kérést WONTFIX címkével jelölte meg.

Lásd még

Az angol Wikipédián