Commons:Flickr képek

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Flickr files and the translation is 53% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Flickr files and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Türkçe • ‎català • ‎dansk • ‎français • ‎magyar • ‎polski • ‎português • ‎svenska • ‎čeština • ‎русский • ‎հայերեն • ‎中文 • ‎日本語

Shortcuts : COM:F • COM:FLICKR A Flickr (link) egy ingyenes fényképmegosztó, ahol a képek számos különböző licenccel közzétehetőek; ezek között vannak szabad és nem szabad licencek is. A Flickr lehetővé teszi a felhasználónak, hogy bármikor lecserélje a licencet, és a fájl korábbi licencei nem tekinthetőek meg – ez azt jelenti, hogy ha egy Commonsra feltöltött kép a Flickrt adja meg forrásul, ott viszont nem szabad képként van megjelölve, akkor nem lehet eldönteni, hogy a feltöltés idején valóban szabad kép volt-e. Ez a Flickr képeknek a Wikimédia projektekben való használatát némileg bonyodalmassá teszi.

Flickr image info License License tag
Cc-by new white.svg Some rights reserved Attribution {{Cc-by-2.0}}
Cc-by new white.svgCc-sa white.svg Some rights reserved Attribution-ShareAlike {{Cc-by-sa-2.0}}
Cc-zero white.svg Public domain Public Domain Dedication (CC0) {{Cc-zero}}
Small-dark-grey-circle.svg United States government work US government work {{PD-USGov}}, Category:PD-USGov license tags
Small-dark-green-circle.svg No known copyright restrictions Unclear {{Flickr-no known copyright restrictions}}
Preferably add a tag like {{PD-old-70}} or {{PD-US-expired}}
No rights reserved Public Domain {{PD-author}} or {{PD-copyright holder}}
(retired by Creative Commons)
Cc-public domain mark white.svg Public domain Public Domain Work (PDM) {{PD-old-70}}, {{PD-US-expired}}, USGov, etc. when labeling existing public domain works
{{PDMark-owner}} when Flickr uploader is clearly the copyright holder, and not yourself
{{Cc-zero}} when Flickr uploader is clearly yourself, better to also do convert on Flickr
Copyright.svg All rights reserved None Dialog-stop-hand.svg NOT OK
Cc-by new white.svgCc-nc white.svgCc-nd white.svg Some rights reserved Attribution-NonCommercial-NoDerivs Dialog-stop-hand.svg NOT OK
Cc-by new white.svgCc-nc white.svgCc-sa white.svg Some rights reserved Attribution-NonCommercial-ShareAlike Dialog-stop-hand.svg NOT OK
Cc-by new white.svgCc-nc white.svg Some rights reserved Attribution-NonCommercial Dialog-stop-hand.svg NOT OK
Cc-by new white.svgCc-nd white.svg Some rights reserved Attribution-NoDerivs Dialog-stop-hand.svg NOT OK

Flickr ellenőrzés

Lásd még : Commons:License review.

Az ellenőrzés eredményeként képek százai lettek megjelölve mint potenciálisan nem szabad képek. Az ilyen képek törléséről nincs általános konszenzus – a kép értéke, a feltöltő megbízhatósága és a feltöltés és a nem szabad státusz ellenőrzése között eltelt idő mind szempontok voltak az egyedi esetek elbírálásában.

Kétes Flickr képek

A Flickr nem garantálja a képei jogtisztaságát. Egyes Flickr felhasználók engedély nélkül, saját műként töltik fel mások képeit, és szabad licencet tesznek rájuk. Az ilyen eseteket és felhasználókat a Commons:Questionable Flickr images lap gyűjti.

Irányelvek

 • Flickr-ről való képfeltöltéshez javasolt a FlickrLickr használata.
 • A FlickrLickr által feltöltött képek szabadnak minősülnek, függetlenül az aktuális flickres licencüktől.
 • A máshogy feltöltött képeket meg kell jelölni a {{Flickrreview}} sablonnal, hogy a bot vagy egy megbízható szerkesztő leellenőrizhesse.
 • Ha a kép az ellenőrzés idején szabadnak van jelölve a Flickren, az szabadnak minősül akkor is, ha később a flickres licence mást mond.
 • Ha a kép az ellenőrzés idején nincs szabadnak jelölve, bekerül a potenciálisan nem szabad képek közé. Az ilyen képek elbírálása eseti alapon történik a Commons talk:Flickr files lapon.

Statikus hivatkozások

Néha a flickres képek feltöltői statikus linket adnak magára a képre, ahelyett, hogy a leírását is tartalmazó lapot linkelnék be. Ez megnehezíti az ellenőrzést; az általad feltöltött képeknek mindig a leírólapjára linkelj. (A leírólap linkje www.flickr.com, a statikus link valami.static.flickr.com alakú).

Ha más által feltöltött képen van statikus link, a helyes linket úgy kapod meg, hogy a statikus link végéről kivágod a számokból álló részt, és a http://www.flickr.com/photo.gne?id= szöveg után illeszted. Például a http://farm1.static.flickr.com/153/357298706_b406a56e06.jpg kép leírólapja a http://www.flickr.com/photo.gne?id=357298706 címen található.

Alternatively, use Flinfo and just input the static URL. Flinfo knows how to deal with a wide variety of Flickr URLs. (By the way: it can also retrieve information about images from other repositories, such as Picasa or panoramio.)

Kézi feltöltés

Public Domain Mark

Shortcut
COM:PDM

The Public Domain Mark (PDM) is a tool made by Creative Commons to mark works that are already known to be part of the public domain, but it does not specify why those works are in the public domain. Some photographers mark their own photographs with the PDM, believing that they are releasing their work into the public domain. After multiple discussions,[1] the consensus on Commons is that while Public Domain Mark is not intended to be used as a license, it is reasonable to conclude that when an author applies PDM to their own work, they are declaring their work to be in the public domain.

PDM is frequently used on Flickr for works which are ineligible for copyright or where the copyright has expired. For example:

Such works can be uploaded, but you must figure out first what license applies! If you need help, ask on the copyright village pump.

„The Commons on Flickr”

A Flickr The Commons on Flickr nevű oldala számos fájlt tartalmaz különböző intézményektől, amelyek azt állítják, hogy ezekre a képekre „nincs ismert szerzői jogi korlátozás”.

Hogy ez pontosan mit jelent, az nem világos; egyes intézmények (például a Smithsonian) ebbe a kategóriába teszik azokat a képeiket is, amelyeknek csak nemkereskedelmi felhasználását engedélyezik. Így a Commons on Flickr képei nem szükségszerűen használhatóak fel a Wikimedia Commonsban.

Lásd a {{Flickr-no known copyright restrictions}} sablont, ezt a levelet a commons-l listán, illetve George Oates (a Commons on Flickr-t vezető Flickr-alkalmazott) írását, amelyben fenntartásait fejezi ki: The Commons on Flickr announcement.

Keresés a Flickr-en

A keresésre a legjobb eszköz a Flickr saját keresője, amelynek meg lehet adni, hogy csak cc-by vagy cc-by-sa licencű képeket keressen.

Or, on the Advanced Search screen, select the "Any license" option and then choose "Commercial use & mods allowed" from the menu so that the setting reads "Commercial use & mods allowed" instead of the "Any license" default. You can also search by specific licenses, such as by-2.0 or by-sa-2.0.

Magnus' FlickrFree tool shows the last 500 free-license images uploaded to Flickr and lets you easily import them to Commons.

Also the {{Flickr free}} template lets you search for images under either license.

Megengedőbb licenc kérése

Még a Creative Commons alatt licencelt Flickr képek között is, amelyek eleve csekély részét adják az összes képnek, csak mintegy 20%-nak van a Commonsszal kompatibilis licence (fehér és sárga rész – a színek magyarázatához kattints a képre)

Mivel a Flickrre feltöltött kép licencét a feltöltő bármikor lecserélheti, nem szabad kép esetén érdemes megkérni a tulajdonost, hogy váltson CC-BY-ra vagy CC-BY-SA-ra. Az udvarias kérés gyakran eredményre vezet. Ha mégsem, megpróbálhatod rábeszélni a szerzőt, hogy legalább a kép kisfelbontású változatát tegye szabaddá (lásd a következő szakaszt). Az ilyen kérések legegyszerűbb módja a Flickr belső levelezőrendszere (ehhez neked is regisztrálnod kell oda).

It is possible that the license of a CC-BY(-SA) or CC0 or PDM image may be changed on Flickr after it has been uploaded to Commons and verified. Flickr users are allowed to change the licenses of their works. It is important to note, though, that once a work has been made available under a given license, the copyright holder cannot legally change or revoke the license on copies of that work. Thus, an image originally licensed as CC-BY and uploaded to Commons under that license (and verified), but later changed on Flickr to All Rights Reserved, may remain on Commons under the CC-BY license. Such a situation is undesirable, of course, and politely asking the Flickr user to reconsider may be a good idea. In the meantime, you may tag the file with {{Flickr-change-of-license}} to indicate the license disparity.

If a Flickr user changes their work's license to a freer version (e.g. CC-BY-SA to CC-BY), the copy on Commons may be updated to use this new license. Simply remove the existing Flickr review template and request a new review with {{Flickrreview}}. As above, however, if the Flickr user changes the license to a less-free version (e.g. CC-BY to CC-BY-SA), Commons is not required to match this as the freer license is not revocable.

Képek feltöltése

Shortcut: Use Magnus' upload tool (described below)

Alapszabályok

Ha képet töltesz fel a Flickrről, mindig:

 • a kép engedélyezett legnagyobb felbontású változatát töltsd fel, és
 • használd a Flinfo eszközt, amely legyártja neked a kép Flickr-azonosítóját tartalmazó {{Information}} sablont.
 • It would be polite and collegial to leave a comment on the image's Flickr page stating that it was uploaded to Commons. If the user has disabled commenting, consider sending them a message via FlickrMail instead.
 • If an image is only available at a low resolution, the user may have original-resolution photos on their local disk, so in addition to uploading a low-resolution version, contact them to ask if they can send you higher-resolution photos.

Eszközök

A következő eszközöket használhatod:

Less easy:

 • Commons upload form: Upload work from Flickr (requires downloading the image to your computer and then uploading it); Flominator's Flinfo assists
 • Odie5533's F2ComButton uses a greasemonkey script to aid in uploading. One option fills out most of the upload form for you, another option aids in using Magnus' tool above.

Videó

Egy Flickrről feltöltött videó. A Flickren számos, ehhez hasonló rövid videó van.

Lásd még : Commons:Video.

A Flickrre újabban videók is feltölthetőek, ezeket azonban nem lehet olyan egyszerűen kinyerni, mint a képeket. A letöltésükhöz egy olyan program szükséges, amely tud flashből videofájlba konvertálni (például a DownloadHelper Firefox kiterjesztés), majd a végeredményt ogg formátumra kell alakítani (például a Media Convert szolgáltatás segítségével - részletesebb segítségért lásd a Help:Converting video lapot).

A videót manuálisan, a fájlfeltöltő lap feltöltés Flickrről opciójával tudod feltölteni; a Flickres segédeszközök (mint a Flickr2Commons és a Flickr web tools) 2009 januárjában még csak képeket tudnak kezelni.

Alternatively, toollabs:video2commons can be used to automate much of the transferring process.

See also

 1. Village pump discussion creating PDMark-owner