Commons:Flickr képek

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Flickr képek más nyelveken:

čeština | Deutsch | English | français | magyar | Հայերեն | português | русский | 中文(台灣)‎ | +/−

Notice Csak a BY (CC-BY) és a BY SA (CC-BY-SA) jelzésű Flickr képek használhatóak a Commonson. Ha kételyeid vannak, használd a Flinfót vagy kérdezz a vitalapon (ha nem tudsz angolul, akkor a magyar kocsmafalon).
Részletesebb információt (angol nyelven) a Commons:Flickr images/Guide lapon találsz.

A Flickr (link) egy ingyenes fényképmegosztó, ahol a képek számos különböző licenccel közzétehetőek; ezek között vannak szabad és nem szabad licencek is. A Flickr lehetővé teszi a felhasználónak, hogy bármikor lecserélje a licencet, és a fájl korábbi licencei nem tekinthetőek meg – ez azt jelenti, hogy ha egy Commonsra feltöltött kép a Flickrt adja meg forrásul, ott viszont nem szabad képként van megjelölve, akkor nem lehet eldönteni, hogy a feltöltés idején valóban szabad kép volt-e. Ez a Flickr képeknek a Wikimédia projektekben való használatát némileg bonyodalmassá teszi.

A Commons kétféle eljárást használ a Flickr-ről származó képek jogi státuszának ellenőrzésére:

  • A FlickrLickr egy kollaboratív bot, amelynek révén a felhasználók kijelölhetnek feltöltendő képeket a Flickren. A bot csak szabad képeket enged feltölteni.
  • Van egy ellenőrzési eljárás, amelynek keretében egy erre a célra készült bot és a megbízható felhasználók (adminok és a közösség által választott felhasználók) ellenőrzik a flickres licencet, és tanúsítják, hogy az ellenőrzés idején valóban megegyezett a Commonsra feltöltött kép licencével.

Flickr ellenőrzés[edit]

Az ellenőrzés eredményeként képek százai lettek megjelölve mint potenciálisan nem szabad képek. Az ilyen képek törléséről nincs általános konszenzus – a kép értéke, a feltöltő megbízhatósága és a feltöltés és a nem szabad státusz ellenőrzése között eltelt idő mind szempontok voltak az egyedi esetek elbírálásában.

Megbízható szerkesztővé válás[edit]

Aki szeretne közreműködni a képek ellenőrzésében, a Commons talk:Flickr images/reviewers lapon kérheti a közösség hozzájárulását (angol nyelvtudás szükséges). Az ilyen kérelmek elbírálása egy hétig tart.

A rendszeresen hibázó ellenőrök felhatalmazását visszavonhatják.

Kétes Flickr képek[edit]

A Flickr nem garantálja a képei jogtisztaságát. Egyes Flickr felhasználók engedély nélkül, saját műként töltik fel mások képeit, és szabad licencet tesznek rájuk. Az ilyen eseteket és felhasználókat a Commons:Questionable Flickr images lap gyűjti.

Irányelvek[edit]

  • Flickr-ről való képfeltöltéshez javasolt a FlickrLickr használata.
  • A FlickrLickr által feltöltött képek szabadnak minősülnek, függetlenül az aktuális flickres licencüktől.
  • A máshogy feltöltött képeket meg kell jelölni a {{flickrreview}} sablonnal, hogy a bot vagy egy megbízható szerkesztő leellenőrizhesse.
  • Ha a kép az ellenőrzés idején szabadnak van jelölve a Flickren, az szabadnak minősül akkor is, ha később a flickres licence mást mond.
  • Ha a kép az ellenőrzés idején nincs szabadnak jelölve, bekerül a potenciálisan nem szabad képek közé. Az ilyen képek elbírálása eseti alapon történik a Commons talk:Flickr images lapon.

Statikus hivatkozások[edit]

Néha a flickres képek feltöltői statikus linket adnak magára a képre, ahelyett, hogy a leírását is tartalmazó lapot linkelnék be. Ez megnehezíti az ellenőrzést; az általad feltöltött képeknek mindig a leírólapjára linkelj. (A leírólap linkje www.flickr.com, a statikus link valami.static.flickr.com alakú). Ha más által feltöltött képen van statikus link, a helyes linket úgy kapod meg, hogy a statikus link végéről kivágod a számokból álló részt, és a http://www.flickr.com/photo.gne?id= szöveg után illeszted. Például a http://farm1.static.flickr.com/153/357298706_b406a56e06.jpg kép leírólapja a http://www.flickr.com/photo.gne?id=357298706 címen található.

Kézi feltöltés[edit]

„The Commons on Flickr”[edit]

A Flickr The Commons on Flickr nevű oldala számos fájlt tartalmaz különböző intézményektől, amelyek azt állítják, hogy ezekre a képekre „nincs ismert szerzői jogi korlátozás”.

Hogy ez pontosan mit jelent, az nem világos; egyes intézmények (például a Smithsonian) ebbe a kategóriába teszik azokat a képeiket is, amelyeknek csak nemkereskedelmi felhasználását engedélyezik. Így a Commons on Flickr képei nem szükségszerűen használhatóak fel a Wikimedia Commonsban.

Lásd a {{Flickr-no known copyright restrictions}} sablont, ezt a levelet a commons-l listán, illetve George Oates (a Commons on Flickr-t vezető Flickr-alkalmazott) írását, amelyben fenntartásait fejezi ki: The Commons on Flickr announcement.

Keresés a Flickr-en[edit]

A keresésre a legjobb eszköz a Flickr saját keresője, amelynek meg lehet adni, hogy csak cc-by vagy cc-by-sa licencű képeket keressen.

Megengedőbb licenc kérése[edit]

Még a Creative Commons alatt licencelt Flickr képek között is, amelyek eleve csekély részét adják az összes képnek, csak mintegy 20%-nak van a Commonsszal kompatibilis licence (fehér és sárga rész – a színek magyarázatához kattints a képre)

Mivel a Flickrre feltöltött kép licencét a feltöltő bármikor lecserélheti, nem szabad kép esetén érdemes megkérni a tulajdonost, hogy váltson CC-BY-ra vagy CC-BY-SA-ra. Az udvarias kérés gyakran eredményre vezet. Ha mégsem, megpróbálhatod rábeszélni a szerzőt, hogy legalább a kép kisfelbontású változatát tegye szabaddá (lásd a következő szakaszt). Az ilyen kérések legegyszerűbb módja a Flickr belső levelezőrendszere (ehhez neked is regisztrálnod kell oda).

Gyengébb minőségű változat[edit]

Egy kisfelbontású kép, amelynek közlésére engedélyt adtak

Néhány feltöltő nem hajlandó szabadon közzétenni a képe teljes felbontású változatát, különösen a professzionális fényképészek, akik pénzt szeretnének keresni vele. Ilyenkor, ha a képet nem lehet másik, szabad képpel kiváltani, célszerű megkérni a szerzőt, hogy tegye a képe kis felbontású vagy más okból gyengébb minőségű változatát szabad licenc alá.

Az ilyen képekre háromféleképp lehet engedélyt kérni: rávenni a szerzőt, hogy töltse fel a kisfelbontású változatot külön képként, szabad licenc alatt; megkérni, hogy írjon egy megjegyzést a képéhez, "közzéteszem ennek a képnek a 240x180 és kisebb felbontású változatait CC-BY-SA licenc alatt" vagy hasonló szöveggel; illetve íratni vele egy engedélyező emailt (lásd: Commons:OTRS). A harmadik megoldás a legegyszerűbb; az ilyen leveleket egyszerűen továbbítani lehet a permissions-commons@wikimedia.org címre. (Fontos, hogy a levélben egyértelműen meg legyen nevezve a kép, az engedélyezett felbontás és a licenc.) Ha feltöltesz egy ilyen képet, egyértelműen jelezd a leírásában, hogy csak a kisfelbontású változat szabad.

Képek feltöltése[edit]

Alapszabályok[edit]

Ha képet töltesz fel a Flickrről, mindig:

  • a kép engedélyezett legnagyobb felbontású változatát töltsd fel, és
  • használd a Flinfo eszközt, amely legyártja neked a kép Flickr-azonosítóját tartalmazó {{Information}} sablont.

Eszközök[edit]

A következő eszközöket használhatod:

Videó[edit]

Egy Flickrről feltöltött videó. A Flickren számos, ehhez hasonló rövid videó van.

A Flickrre újabban videók is feltölthetőek, ezeket azonban nem lehet olyan egyszerűen kinyerni, mint a képeket. A letöltésükhöz egy olyan program szükséges, amely tud flashből videofájlba konvertálni (például a DownloadHelper Firefox kiterjesztés), majd a végeredményt ogg formátumra kell alakítani (például a Media Convert szolgáltatás segítségével - részletesebb segítségért lásd a Help:Converting video lapot).

A videót manuálisan, a fájlfeltöltő lap feltöltés Flickrről opciójával tudod feltölteni; a Flickres segédeszközök (mint a Flickr2Commons és a Flickr web tools) 2009 januárjában még csak képeket tudnak kezelni.