Commons:Freedom of Panorama 2015/bg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Текст на писмо до българските евродепутати

Състояние на свободата на панорамата в страните от Европа.
Текущият текст на доклада ще оцвети картата в червено или жълто за всички страни от ЕС.
   да, включително за произведения на изкуството
   да, само за сгради
   да, само за некомерсиални цели
   не
   Неизвестно

Имаме времето до четвъртък, 9 юли, за да убедим евродепутатите да спрат или изменят текста, с който Европейският парламент

16. Счита, че комерсиалната употреба на снимки, видеокадри или други изображения на произведения, които са трайно разположени на физически обществени места, трябва винаги да подлежат на предварително разрешение от авторите им или упълномощените от тях лица;

Тази страница, беседата й, както и асоциираните й страници, са място, на което ще се опитаме да осъществим кампанията за това.

Ресурс[edit]

Постраници по страна[edit]

Гореща линия[edit]

 • По отношение на всякакви въпроси, молби или нужди, моля свържете се dimitar.dimitrov@wikimedia.bg или @dimi_z по всяко време!


Идеи за кампанията[edit]

 • Комуникационна кампания към евродепутатите - например Signpost
 • Събиране заедно на важни точки и аргументи
 • Събирането тук на билиотека от писма и отговори
 • Да го направим видно: Затъмнени сгради, вижте: Category:Censored by lack of FOP & Category:Blacked out versions of images relying on CDPA s62
  • Някои затъмнени емблематични сгради от всяка европейска страна (както от ЕС, така и от EFTA (Норвегия, Исландия, Швейцария, Лихтенцайн, ...)
  • Скрийншоти от статиите в Уикипедия със затъмнени изображения.
  • Картички на затъмнените сгради, паметници, скулптури, които хората да могат да изпращат до членовете на Европейския парламент
  • Подобни снимки на местни забележителности, с които хората могат да опитат да ангажират местните медии
 • Информиране и на други организации, за да ги окуражим да заемат позиция
 • Създаване на кампания в уебсайт(ове), които да представят случая, да следят новините и събитията и да предоставят място за изявления от всички организации.
 • Създаване на страници в Мета и Уикипедиите като например Wikipedia:SOPA
 • Кампания в Туитър
 • Какво ще кажете за временно допълнение към всеки {{FOP}}-шаблон, използван тук в Общомедия: "Това изображение е в опасност, поради..."
  • Затъмнението в Уикипедия по време на SOPA/PIPA бе изключително ефективна онлайн кампания. Затъмняването на всички {{FOP}} изображения за ден наистина ще бъде ефективно, дори и само за уикитата на езици от ЕС.
  • Открито становище от Фондация Уикимедия, че като корпорация извън ЕС, без персонал в рамките на ЕС, ние няма да се придържаме към предложените ограничения за свободата на панорамата ще бъде много важна новина.
 • Събиране на подписи в change.org или подобен сайт? Или можем да направим страница в Мета...
 • Създаване на листовка, която да се пуска в пощенските кутии на членовете на ЕП.
 • Проучване как това може да се отрази на масмедиите? Вестници и телевизии могат ли да използват тази изображения без разрешение?
 • Опит за връзка с Комитет за култура и образование - маже да помогне с публикуването на мнение (виж беседата за повече подробности)
 • Работа с други заинтересувани групи, например членовете на EDRi. Open Rights Group (GB) вече е информирана, но същата трябва да стане и с други членове на EDRi и подобни организации в цяла Европа — La Quadrature du Net (FR), Chaos Computer Club (DE), Digital Rights Ireland (IE), Bits of Freedom (NL) например — и организации като Creative Commons.
 • Разпространението на листовки и плакати като този: http://tinypic.com/view.php?pic=2s8l1lu&s=8#.VYPpYXVJV5Q може за помогне.

Снимки[edit]

 • Национален дворец на културата

Свободата на панорамата под заплаха[edit]

Във вторник 16 юни комисията по правни въпроси гласува доклада си относно преразглеждането на правилата на ЕС за авторското право. Докато Джулия Реда успя дя постигне компромиси с всички политически групи относно по-голямата част от предложенията си, областта, в която не бе постигнат компромис е правото на публикуване на снимки на обществени сгради и произведения на изкуството (като скулптури), постоянно изложени на обществени места. В някои страни тези публикации изискват разрешение от архитекта или носителя на правото на публичното произведение, докато мнозинството от страните членки на ЕС се радва на така наречената Свобода на панорамата, която позволява на всеки да публикува снимки, документални филми и други произведения, изобразяващи обществени места, без ограничение. Проектодокладът на Джулия Реда посочва, че необходимостта от получаване на лиценз за такива ежедневни дейности като споделяне на нечии снимки в социални медии е анахронизъм и че Свободата на панорамата трябва да стане правило в целия Европейски съюз. За съжаление, на 16 юни членовете на Комисията по правни въпроси преобръщат това предложение обратно, като приемат най-рестриктивното изменение по въпроса за Свободата на панорамата, внесено от члена на групата на либералите Жан-Мари Каведа: Първоначалното предложение от проектодоклада на Реда: [Европейският парламент], 16. Призовава законодателя на ЕС да гарантира, че е разрешено използването на фотографии, видеозаписи или други изображения на произведения, които са постоянно разположени на обществени места;

Приетото предложение на Кавада: [Европейският парламент], 16. Счита, че комерсиалната употреба на снимки, видеокадри или други изображения на произведения, които са трайно разположени на физически обществени места, трябва винаги да подлежат на предварително разрешение от авторите им или упълномощените от тях лица;

Състояние на свободата на панорамата в страните от Европа.
Текущият текст на доклада ще оцвети картата в червено или жълто за всички страни от ЕС.
   да, включително за произведения на изкуството
   да, само за сгради
   да, само за некомерсиални цели
   не
   Неизвестно

Ако това изменение стане закон, какво би означавало това на практика? Първоначалното предложение на Реда е да се въведе Свобода на панорамата в целия ЕС, което ще оцвети всички страни от ЕС на картата в зелено. Предложение на Жан-Мари Кавада, което бе прието в комисията ще превърне всички зелени страни в жълто или червено. Според неговото предложение, всички закони за Свобода на панорамата, които не са ограничени до некомерсиална употреба, трябва да бъдат премахнати.

Какво ме засяга?

Може би си мислите, че ограничението на Свободата на панорама за търговска употреба, би било проблем само на компаниите, които искат да правят пари чрез продажба на фотографии. Но на практика, разграничението между търговска и нетърговска употреба е много по-сложно.

Ако качите снимка от почивката си на Facebook например, вие не реализирате печалба от това. Вие, обаче, вече стесе съгласили с условията за ползване на Facebook, в които се посочва, че ​​давате разрешение на Facebook да използва вашата снимка за търговски цели (Раздел 9.1 от Общите условия на Facebook), както и че публикувате съдържание, което не нарушава правата на някой друг или не нарушава по друг начин закона (5.1 от Общите условия). Това означава, че ако търговската употреба на фотографии, изобразяващи обществена сграда изисква лиценз от архитекта например, Ваша отговорност е да разберете дали сградата все още е със защитени авторски права (например дали архитектът е починал преди повече от 70 години, което води до отпадане на правата) и кой всъщност притежава правата днес. След това можете да сключите лицензионен договор с носителя на правото или сполазумение за отговорно колективно управление на правото, които изрично да позволяват търговската употреба на снимката във Facebook, преди да можете законно да качите вашите снимки във Facebook. Същото се отнася и за други социални мрежи или хостинг сайтове с употреба на снимки, които обикновено изготвят своите условия по начин, който ги предпазва от отговорност. Ограничение на Свободата на панорама до некомерсиална употреба ще въведе милиони европейци в конфликт с авторското право върху тяхното напълно безвредно и ежедневно онлайн ползване. И, моля, имайте предвид, че нарушаването на авторските права е не само въпрос на гражданско право, но и на прилагане на наказателно право (което ще бъде наложено в различна степен).

Като цяло, далеч по-лесно е да се престъпят нетърговските ограничения, отколкото обикновено се подразбира. Например, ние виждаме противоречиви тълкувания от различни съдилища за това дали една обществен оператор, декларирал се като свободен от реклами, може да използва произведения с ограничения за некомерсиална употреба. Ако има консенсус по този въпрос, той е, че в сферата на търговската практика се навлиза далеч преди човек да започне да прави печалба. Можете например да очаквате вашия личен сайт да бъде счетен за търговски, дори само поради това, че имате аднати реклами или бутон Flattr и други бутони за микроплатежни услуги в употреба, дори и да правите много по-малко пари, отколкото сте платили за хостинг на вашия сайт или въобще да не правите. Във време, в което се изпробват нови начини за споделяне на съдържание в интернет и връзките между потребители и автори на творби започват да се размиват, да сведете вашите потребителски права към закона за авторското право в зависимост на статут на некомерсиална употреба, в действителност ще обезкуражи разработването и приемането на нови механизми за споделяне като например микроплащанията.

Ограничаването на Свободата на панорамата също така значително би усложнило бизнеса на журналисти, професионални фотографи или документални филмови творци, чиито дейности са ясно търговски, но които в продължение на десетилетия са имали възможност да разчитат на публичното пространство като ресурс, който може да се използва свободно от никого без преди това да се налага да се преговаря за лиценз. Ако една от целите на закона за авторското право е да се стимулира създаването на нови изкуство и информация, подобна промяна очевидно би било контрапродуктивна. За разлика от някои хора на изкуството, които разчитат на публичното пространство за да създават свои произведения, основният източник на доходи за архитектите със сигурност не е продажбата на илюстрации на готовата сграда. Лесно е да се види, че общият ефект от ограничаването на Свободата на панорамата за творците също ще бъде отрицателен.

Некомерсиална употреба и свободната култура

Накрая, нетърговското ограничение би било проблематично за използването в проекти, които разчитат на свободно лицензирани произведения. Уикипедия например не приема никакви снимки с ограничения, които противоречат на определението за свободно познание и това включва нетърговски клаузи - още повече, че Фондация Уикимедия, която управлява Уикипедия, няма за цел реализирането на печалба. Ако предложението на Европейския парламент бъде прието в законодателството, всички снимки на обществени сгради и творби, които са авторски произведения, и чиито автор не е починал преди 70 години, ще трябва да бъде изтрити от Уикипедия.

Изтриване на снимки от Уикипедия ще е трагично за публичния достъп до свободно знание и култура. А какво да кажем за всички физически публикации, които са били направени в съответствие с правото на Свобода на панорамата, която е била крайъгълен камък на много европейски системи за авторското право в продължение на десетилетия? Обикновено новите закони, които разширяват обхвата на Закона за авторското право се прилагат със задна дата.

Например, ако срокът на закрила на обектите на авторското право е удължен от 50 на 70 години след смъртта на автора в много европейски страни, това не се прилага само за произведения, създадени след смяната на авторското право, но и за всички произведения, създадени в миналото, чиито авторски права срок все още не е изтекъл. Това повдига въпроса дали ограничението на Свободата на панорамата също ще се прилага със задна дата и ще направи незаконни всички произведения, които са създадени по силата на тази свобода. Ще трябва да приемем това, освен ако изрично не е посочено друго. Това би означавало, че много книги, пощенски картички или календари на публичното изкуство, които са напълно законни днес ще трябва да бъде изтеглени от пазара и вече няма да са в разположение на обществеността, или поне докато не се получи лиценз от архитекта на включената в тях сграда. Очевидно е, че това би довело до създаване на бюрократични кошмари за издателите и културните институции, а вредата от такава промяна значително ще надхвърли всякакви съмнителни ползи.

Какво може да се направи? На 9 юли, на пленарно заседание, Европейския парламент ще гласува по доклада на Джурия Реда. Това е последният шанс на евродепутатите да обсъдят и да променят неговия текст по темата за Свободата на панорамата.

Обадете се на вашите представители, изпратите им пощенска картичка, свържете се с тях в социалните медии и им обяснете защо е важно за вас, публичното пространство да остане свободно за всички и защо то не трябва да бъде обременено от лицензионни споразумения.

Ако живеете в страна, която вече има Свобода на панорамата (всяка от страните, маркирани в зелено на картата по-горе или поне частично - тези в жълто), сведете до знанието на евродепутатите от вашата страна, че са на път да гласуват за предложение, което би ограничило права, на които разчитат техните избиратели. Обяснете им, че искате да следвате закона за авторското право, но промяна като тази, предложена за Свободата на панорамата, прави невъзможно знанието на правата за обикновените хора, които използват интернет. Призовете ги да опростят авторското право и да го направят годно за дигиталната ера, а не да измислят все нови и нови ограничения. Законът за авторското право трябва да се намери баланс между всички части на обществото. Нека вашите депутати знаят, че Свободата на панорамата е важна част от този баланс.


Две седмици да спасим свободата на панорамата в Европа[edit]

Сегашната ситуация на свобода на панорамата в страните от Европа.
Текущият текст на доклада ще оцвети картата в червено или жълто за всички страни от ЕС.
   да, включително за произведения на изкуството
   да, само за сгради
   да, само за некомерсиални цели
   не
   Неизвестно
Настоящите снимки на Европейския парламент не са позволени в Уикипедия...
...както и снимки на белгийския Атомиум, и освен това...
...Централната гара в Ротердам (Нидерландия), ...
..Ел Хемисферико (Валенсия, Испания) и много други...

Здравейте,

Какво става?

В Комисия на Европейския парламент, в проектодоклад бе прието предложение (изменение) за ограничаване на Свободата на панорамата в Европа. Предложението е част от по-обширен план за хармонизиране на авторското право в различните страни на Европейския съюз.
Ако това предложение се приеме и приложи при гласуването в Парламента, това ще означава, че потребителите на Уикипедия вече няма да могат да качват снимки на съвременни сгради или публични произведения на изкуството и да ги използват в Уикипедия.
Дори и ако Свободата на панорамата е разрешена само за нетърговски цели, това е проблем за Уикипедия. Сегашният лиценз, под който пишем в Уикипедия, CC-BY-SA, не е съвместим с нетърговски лицензи, тъй като те ще ограничат повторното използване на съдържанието.

Свобода на панорама?

Снимки на съвременни сгради и публични произведения на изкуството в момента може да бъдат качвани в Общомедия/ Уикипедия и се използват в статии, само ако са взети в страна, в която в момента има Свобода на панорамата, в този момент - в 16 от 28-те страни от ЕС.
 • Страни от ЕС със Свобода на панорамата: Австрия, Великобритания, Германия, Дания*, Ирландия, Испания, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Унгария, Финландия*, Хърватска, Чехия, и Швеция (* = само за сгради)
 • Страни от ЕС без Свобода на панорамата: Belgium, Bulgaria, Cyprus, Estonia, France, Greece, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Romania, and Slovenia.
Страни от ЕС без такава свобода, създателят на творбата (постоянно изложена в публичното пространство - като сграда, произведение на изкуството и т.н.) трябва да разреши упатребата на снимката, дори и ако сте я направили самите вие.

Чие предложение е включено?

Свободата на панорамата е засегнато от поправка AM421, предложена от Жан-Мари Касада.

Кога е гласуването по поправката?

Четвъртък, 9 юли.

Можем ли да направим нещо?

Да! Като дадете гласност на това какво въздействие ще има това изменение върху Уикипедия и до каква степен може да навреди наистина. През последните години обърнахме внимание, че много от политиците дори не знаят, че е забранено да публикуват на своята интернет страница снимка на Европейския парламент в Страсбург, без предварителното разрешение на архитекта. Така че на първо място е важно информирането.
Затова се приготвя банер CentralNotice и целевата страница. Ако желаете, можете да създадете целева страница точно като sv:Wikipedia:Panoramafrihet или de:Wikipedia:Initiative für die Panoramafreiheit.

Какво мога АЗ да направя?

 • Send an e-mail to one or more Members of the European Parliament from your country/area (list of members on Wikipedia and list of the members on the site of the European Parliament (on the page of each member is the e-mail address linked)).
 • Send a tweet to one or more Members of the European Parliament from your country/area (or re-tweet) in your language. Ask them for example if they really want Wikipedia to be backed-out or stripped of thousands of images. Or send a tweet to political groups in the parliament or a general tweet about the subject. Examples: 1, 2, 3.


Къде е координацията?

Commons:Freedom of Panorama 2015 (и на български)
Там могат да се добавят/ предлагат съобщения за пресата, доклади и други материали.
Feedback for the suggested banner text and landing page can be provided here: Commons:Freedom of Panorama 2015/Proposed messages.

Къде мога да намеря допълнителна информация?

Статията в the Signpost на: Три седмици да спасим свободата на панорамата в Европа

Благодаря. Romaine (беседа) 07:38, 22 юни 2015 (UTC)