Commons:Galerii

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Galleries and the translation is 57% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Galleries and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎català • ‎corsu • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎português • ‎română • ‎中文 • ‎日本語

Shortcuts: COM:G· COM:GALL· COM:GALLERY

Galeriile există pentru a prezenta cititorilor o colecţie structurată şi organizată de fişiere media aflate aici la Wikimedia Commons. De regulă, ele sunt create pentru a da o imagine de ansamblu asupra conţinutului ce se referă la un anume subiect.

Începerea unei galerii

Când creaţi o nouă galerie, trebuie să aveţi grijă să includeţi următoarele:

1. Tagul gallery care grupează fişierele (<gallery></gallery>), vedeţi m:Help:Images and other uploaded files#Gallery.

2. Evident: Fişierele! (imagini, clipuri audio sau video)

 • Galeriile fără fişiere nu sunt galerii. Se consideră că ele nu intră în sfera proiectului şi pot fi şterse rapid.
 • Imaginile excelente (FP), imaginile de calitate (QI) şi imaginile valoroase (VI) pot fi marcate în galerii cu Featured pictures {{FP star}}, Quality images {{QI seal}} şi Valued images {{VI seal}}

3. O scurtă descriere a subiectului (dacă e necesar)

 • Commons nu este o enciclopedie. Scopul principal nu este cel de a educa cititorii prin text. Dacă doresc să se informeze pe un subiect, Wikipedia este exclusiv dedicată acestui scop.
 • Commons este multilingv. Puteţi utiliza orice limbă sau orice limbi doriţi. Traducerea descrierii unei galerii va fi adăugată celorlalte. Ţineţi minte acest lucru când adăugaţi text la o galerie. Pentru majoritatea subiectelor, o propoziţie sau două sunt arhisuficiente.

4. Categorii

 • Toate galeriile trebuie categorisite. Adăugaţi galeria la categoria cu acelaşi nume, sau, dacă nu există aşa ceva, la categoriile relevante (vedeţi Commons:Categorii).

5.Category linking

 • A gallery page is often the first place a user arrives at a subject, for example when they search on Commons. Therefore it is important to make it clear to the user that the gallery only contains a small selection of images, and that more images are available. It is recommended to add the template {{Gallery page}} at the top of a gallery page to make it easy for the user to understand this difference, and to provide a link up to the parent category.
 • Additionally, if your gallery page is split up under subheadings, users may benefit from links to relevant subcategories. If an appropriate subcategory exists, add the template {{Maincat}} under a subheading to provide a relevant link.
 • For example, If you have a gallery page about London, and a subsection about Big Ben, add {{gallery page|London}} to the top of the page and {{maincat|Big Ben}} under the subheading.
 • Not all subheadings have corresponding categories, so you do not have to use this template if an appropriate subcategory does not exist.

6. Legăturile interwiki spre articolele de la Wikipedia

 • Legăturile interwiki sunt extrem de utile pentru legăturile către articolele de la Wikipedia. Utilizaţi-le.
 • Din nou, întrucât Commons este multilingv, o legătură „vezi şi” sau „articol principal” către Wikipedia nu este ideală, deoarece ar fi dependentă de limbă. Includerea legăturilor de tip „articol principal” pentru toate Wikipediile nu este nici ea ideală deoarece ocupă prea mult loc şi avem deja un sistem funcţional cu aceste legături interlinguale puse în bara din stânga.

Galleries are created in the same way as Articles are created in Wikipedia. Enter the name in the Wikimedia Commons "search" box and click "go". If no such gallery exists yet, it will offer the choice of creating one. Click on the red name, edit the page (marking it as gallery page on the very top) by putting in the gallery tag and the pictures. Then add the [[Category:xyz]]. A gallery can have any name, but it is usual to follow the category name. Finally click on the button Show preview, make final changes, and if you like your work, click on Save page.

Alte legături de inclus

În funcţie de subiect, mai sunt şi alte lucruri pe care le puteţi pune într-o galerie: poate o bară de navigare, o casetă de taxonomie, legături spre alte proiecte-surori decât Wikipedia.

Unele subiecte au propriul lor Wikiproiect dedicat acestei zone din Commons, cum ar fi Commons:WikiProject Tree of Life. Ele pot avea propriile îndrumări pentru galerii legate de domeniul lor de interes.

Convenţii de denumire

Vezi şi: Commons:Language policy.

Spre deosebire de titlurile categoriilor, unde se foloseşte mereu limba engleză, galeriile trebuie denumite în limba cea mai frecvent asociată cu subiectul. Aceasta se aplică oamenilor, locurilor, lucrărilor de artă, evenimentelor culturale etc. Pentru subiecte generale sau pentru subiecte nelegate de o limbă anume, trebuie utilizat numele cel mai des căutat (de regulă, cel în engleză). O excepţie de la această regulă este titlul galeriilor de organisme şi subiecte în care limba latină este considerată universală.

Când se creează o galerie

Nu orice subiect ar trebui să aibă propria sa galerie, chiar dacă are o categorie a sa. La fel, nu orice subiect poate avea o categorie a sa dacă are galerie. Galeriile nu trebuie create dacă ele doar duplică scopul unei categorii (acela de a grupa fişiere cu subiect similar). Categoriile vor rămâne, însă, mereu categorii, pe când galeriile se pot transforma în mai mult decât atât.

Commons nu are un echivalent cu ceea ce la Wikipedia se numeşte „ciot”. Scopul nostru nu este de a avea o galerie despre fiecare subiect notabil. Galeriile trebuie create cu un anume scop. O singură imagine pe o pagină nu constituie o galerie.

Redirecţionări

Se recomandă să creaţi redirecţionări de la numele în alte limbi, mai ales dacă numele unei galerii nu este în engleză. Redirecţionările de la forma de plural sau de la cea de genitiv sau alte variaţii ar putea fi şi ele utile.

În absenţa unei galerii, sau dacă există o galerie fără conţinut sau cu puţine fişiere, titlul unei galerii poate fi redirecţionat spre o categorie corespunzătoare (o redirecţionare cross-namespace). Pentru a vă asigura că redirecţionarea nu este inclusă şi ea în categorie, folosiţi două puncte („:”) înaintea ţintei redirecţionării, de exemplu:

#REDIRECT [[:Category:Foobar]].

See also Commons:Redirect.

Redirect aids

Galerii vs. categorii

Cea mai mare problemă referitoare la galerii este relaţia lor cu categoriile. De multe ori, aceste două sisteme par a fi redundante unul faţă de celălalt. Nu este (sau nu ar trebui să fie) cazul. Ele pot coexista. Galeriile şi categoriile pot îndeplini acelaşi ţel—de a ajuta utilizatorii să găsească fişiere multimedia—dar în moduri foarte diferite. Categoriile trebuie să conţină toate fişierele legate de un subiect, în vreme ce galeriile trebuie să conţină o mostră de fişiere legate de subiect. Ideal, galeriile trebuie să conţină cele mai bune imagini pe care le avem. Toate fişierele trebuie să fie în cel puţin o categorie, dar nu toate fişierele trebuie să fie într-o galerie.

Avantajele galeriilor

Galeriile pot face câteva lucruri pe care categoriile nu le pot face. Ele pot prezenta scurte descrieri şi informaţii despre fiecare imagine în parte şi pot grupa imaginile în secţiuni. Imaginile dintr-o galerie pot fi aranjate în ordine cronologică, geografică, tematică sau pe orice criteriu informativ. Galeriile pot exclude imagini slabe sau redundante care pot umple unele categorii, împiedicând utilizatorii care caută o imagine bună pentru, să zicem, ilustrarea unui articol de la Wikipedia.

Dezavantajele galeriilor

Adăugarea de noi imagini la categorii este mai simplă şi mai rapidă decât adăugarea lor la galerii. Utilizatorul nu trebuie nici să navigheze în altă pagină decât cea a imaginii pentru a o include într-o categorie. Categoriile potrivite deja există pentru majoritatea cazurilor, pe când la galerii nu se întâmplă aceasta. Fişierele se pot adăuga şi în categorii inexistente, dar nu şi în galerii inexistente.

Examples

Statistics

As of January 2019, there were:

 • 115,798 galleries[1] (without redirects, compare to 7,345,227 categories[2])
  • 495 of these galleries had zero images[3]
  • 20,960 of these had just one or two images[4]
  • 49,127 of these had 5 images or less[5]
  • Only 23,102 of these were edited since January 2018[6]

Older statistics

In the three months from July to September 2013, there were approx.:

in gallery namespace.

SQL to check is available here.

Vezi şi

Citations