Commons:Kocsmafal

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Kocsmafal más nyelveken:

English · 🌐

Kocsmafal – Commons magyarul

A Commons magyar kocsmafala a Commonson szorgoskodó szerkesztők összefogására és problémáikban való segítségre szolgál. Amennyiben nem jön kellő időben válasz, érdemes a huwiki képekkel foglalkozó kocsmafalára ellátogatni!

  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára! belépés
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
Archívumok

Segítségkérés. talk:Urbos 3 in Budapest avagy lehet villamos vagy bármely egyébb fájlt szülő és alkategóriába tenni[edit]

@Globetrotter19: Ez az overcat hogyan jött most nálad? Az összes típusnál így van, miért lett kipécézve a CAF? Vagy mindet kéne, vagy egyiket sem. Ha viszont mindet, akkor arról kéne egy megbeszélést kiírni. Kemenymate (talk) 19:58, 16 May 2020 (UTC)

Mindet kéne! El is kezdtem (sajna) Ganz-ok valamiért évtizedekre lettek kategórizálva, így ott nem lehet eltávolitami. A 'megbeszélés' itt volt [1]. - - Globetrotter19 (talk) 20:03, 16 May 2020 (UTC)

@Globetrotter19: Szerintem meg az nem megbeszélés, amiben összesen kettő szerkesztő vett részt. Nekem pedig (mint érintett fél) senki nem szólt. Azt megértem, hogy az overcat alapvetően tényleg nem jó, ebben az esetben viszont gyakorlati haszna van. Az hogy egy típus összes fényképe 20-féle kategóriára van szétosztva, az viszont rettentően káros. Ha csak az Ikarusokat vesszük példának, ha rendszám szerint kategorizálnánk, akkor több ezerre lenne szétszedve. Ez kinek jó? A pályaszámos kategóriák kiegészítésnek lettek létrehozva, ha valamelyiket meg akarjuk szüntetni, akkor azt azokkal kéne kezdeni. Nem a típus kategóriájával. Kemenymate (talk) 20:09, 16 May 2020 (UTC)

@Kemenymate:Én is elbizonytalanodtam ezért kérdeztem meg az illetőt aki egyébbként admin és villamos szakértőnek tünt. Bocs, hogy nem szóltam. Nekem rendben van a pályaszámos kategória. Ami egyébbként nem kiegészítés! hanem alkategória bárminek is szántuk (szerintem erről nem lehet vitát kiirni, de ha gondolod megkérdezem az admin-t újra). Lehetne esetleg még úgy is kategórizálni, hogy irányonként pl.: Urbos 3 in Budapest left, right stb ahogy azt javasolta Tuvalkin. - - Globetrotter19 (talk) 20:24, 16 May 2020 (UTC)

@Globetrotter19: Attól hogy valaki admin, még nem kell mindenhez értenie. Ez a left/right is egy marhaság, semmi plusz információt nem hordoz, legalábbis olyat nem, ami érdekes lenne. Az hogy a képen milyen típusú villamos található, sokkal fontosabb lenne. Mondok egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy újságíró vagyok és a cikkemhez kell egy kép egy CAF villamosról. Az halálosan nem érdekel, hogy melyik irányba áll a képen, mert tulajdonképpen két kattintás a képszerkesztőben és bármelyik állhat bármelyik irányba. Bemegyek az Urbos 3 in Budapest kategóriába és kiválasztom a nekem legszimpatikusabbat. Amióta szétszedted, ezt csak úgy tudom megtenni, ha a pályaszámosakat egyesével megnyitogatom, mind a 30 darabot. Szerinted ez jó így? Kemenymate (talk) 20:31, 16 May 2020 (UTC)

Egyébként admin barátunk is ezt írta: that it is useful to have a central location to browse all files about the same model Kemenymate (talk) 20:34, 16 May 2020 (UTC)

@Kemenymate:Ő csinálta a portugáloknál a villamosok szétosztását. Mint commons-os admin rendszeresen részt vesz jogi témákban, pl. ha jól értettem az illetőt blokkolásában aki a pályaszámos villamosokat rendszeresen visszatette a portugál villamosok közé. Gondolom ott is keresni kell az újságírónak úgy tünik ott meg tudják tenni. Egyébbként még pl. lehet csinálni kiemelt kép kategóriát is. - - Globetrotter19 (talk) 20:41, 16 May 2020 (UTC)

@Globetrotter19: Most megnéztem a portugál villamosokat és sokkal több kategória van, mint nálunk. Egy képhez legalább 8-10 kategória tartozik, míg nálunk 3-4. Az illetőt meg nem az overcat miatt blokkolta, hanem mert nem lehetett vele normálisan beszélni. A kiemelt kép kategória nem tudom hogy jön ide. Kemenymate (talk) 20:47, 16 May 2020 (UTC)

A főkategória szerint vannak festés, helyszín, pályaszám, útvonal, távlat, idő, típus és használat szerinti alkategóriák, nem ritka esetben egy kép mindegyik szerint besorolva valahová. És szegény CAF van túlkategorizálva azzal a 3 kategóriájával? Ez egy vicc szerintem. Kemenymate (talk) 20:52, 16 May 2020 (UTC)

@Kemenymate:Én is ezt mondtam sokkal több kategória van, mint nálunk. Nézd, szerintem jó az is ha töröljük a pályaszámos kategóriákat. Ha viszont mégsem akkor nem szabályos ha pályaszámok között van és 'felette is'. Egyébbként nekünk is van több pályaszámos kategória amiben 6-7 fotó van. - - Globetrotter19 (talk) 20:56, 16 May 2020 (UTC)

Persze, végül is több napba telt míg megcsináltam, de nyugodtan törölhetjük a pályaszámos kategóriákat. Figyu, mindenhol vannak olyan képek, amik valamilyen szintre visszavezetve akár több kategóriába is tartoznak. Továbbá nálunk is vannak útvonal szerinti kategóriák, amik szintén a Trams in Budapest főkategóriába vezetnek vissza, de ezzel úgy tűnik nincsen bajod. Aztán vannak nálunk is left/right szerinti csoportosítások, amik szintén ugyanabba a főkategóriába vezetnek. Ezekkel sincs bajod. Miért pont a legfontosabbal van, a típusok szerinti csoportosítással? Esküszöm nem értem. Nyilván ha a szabályt szó szerint vesszük, akkor nem felel meg neki, de könyörgöm, nem azt mondom hogy a magyarországi villamosok, vagy a villamosok kategóriába soroljuk be ezeket a képeket. Ezek nyilvánvalóan túlkategorizáltak lennének. De a típus szerint még bőven bele kellene hogy férjen. Kemenymate (talk) 21:04, 16 May 2020 (UTC)

@Globetrotter19: Úgy látom magasról szarik ránk Tuvalkin (aki mint utánanéztem nem is admin), úgyhogy örülnék ha a többi kategóriát már nem rombolnád szét. Kemenymate (talk) 16:46, 30 May 2020 (UTC)

@Kemenymate: Nos, már én is kiváncsi vagyok! Két magyar admin segítségét kérném: @Regasterios: mint commons-os magyar admin és @Beroesz: mint aki a Tehervagonok-at pályaszám szerint szokta kategórizálni (szerintem hasonló eset mint a villamosok). - - Globetrotter19 (talk) 18:20, 30 May 2020 (UTC)

Tehervagonoknál az a kategórianév nem a teljes pályaszám (mondjuk villamosnál se, úgyhogy legyen inkább a látható pályaszám :D). Ettől függetlenül hátha tud segíteni. Kemenymate (talk) 18:37, 30 May 2020 (UTC)

Én ehhez nem nagyon értek, nem szeretnék beleszólni. --Regasterios (talk) 05:35, 31 May 2020 (UTC)

Bocs. Közben láttam volt egy 'üzi' amit nem vettem észre. Szóval a Továbbá nálunk is vannak útvonal szerinti kategóriák, amik szintén a Trams in Budapest főkategóriába vezetnek vissza ez nem pontos ... ez a Tram transport Budapest főkategóriába vezet vezet vissza. Aztán a ' left/right szerinti csoportosítások,' azok azt jelentik nem lehet mellettük Trams in Budapest Tram transport in Budapest kategória merthogy ezek a szülőkategóriák. Általában: csak olyan fájllal van 'bajom' ami a szülőkategóriát is tartalmazza. Az általd emlitett két eset nem ilyen. - - Globetrotter19 (talk) 08:12, 31 May 2020 (UTC)
Ez esetben elég lenne a szülőkategória törlése a pályaszámos kategóriákból és maradna csak a Trams in Budapest by registration number. Kemenymate (talk) 08:53, 31 May 2020 (UTC)
Igen ha registration number-es kategóriák nem tartalmaznák a villamostípus nevét nem lenne külön Urbos 3 in Budapest by registration number vagy Tatra T5C5 in Budapest by registration number. Ez azt jelentené mind a 28 alkategóriát törölni kellene aminek a Category:Trams in Budapest by registration number a szülőkategóriája és akkor az összes Tram p.szám (Budapest) átkerülne ide (Category:Trams in Budapest by registration number-be) és szabályosan minden fájl maradhatna Category:villamostípus-ok között‎ pl. Category:Urbos 3 in Budapest Category:Tatra T5C5 in Budapest stb. - - Globetrotter19 (talk) 10:10, 31 May 2020 (UTC)

Nem nagyon értem hogy a 28 kategóriát miért kellene törölni. Ha mindegyik csak a Trams in Budapest by registration number kategóriára mutatna, a típusokra nem, akkor se tartalmazná egyik se a szülőkategóriáját. De persze még így is jobb megoldás, mint a típusok főkategóriájából kipucolni minden képet. Kemenymate (talk) 10:49, 31 May 2020 (UTC)

Azért kellene a 28 kategóriát törölni, mert különben a villamostípus név kellene az alkategóriákhoz. A pl. Tatra T5C5 in Budapest by registration number-hez hozzátartozik a Trams in Budapest by registration number és a Tatra T5C5 in Budapest is. - - Globetrotter19 (talk) 11:00, 31 May 2020 (UTC)
De tényleg jobb lenne ömlesztve betenni mindet egy kategóriába, csak azért hogy egy szabályt betű szerint betartsunk? Kemenymate (talk) 11:09, 31 May 2020 (UTC)
Közben végiggondoltam az se lenne jó, mert akkor is egyféle típusú jármű van egy helyen. Tehát csak annyi lenne, hogy Category:Urbos 3 in Budapest alatt közvetlen ott lenne a 30 darab alkategória Tram 2101 (Budapest)‎, Tram 2102 (Budapest)‎ stb.
Tényleg jó lenne ha más is hozzászólna. Úgyhogy átteszem a képoldalra a vitát. - - Globetrotter19 (talk) 13:54, 31 May 2020 (UTC)Átmásolt szöveg a talk:Urbos 3 in Budapest oldalról

Nem úgy tűnik, mintha rajtad kívül bárkit is zavarna ez a felosztás :) Kemenymate (talk) 16:29, 18 June 2020 (UTC)

Még @Samat:-nak jeleznék. Talán van véleménye. - - Globetrotter19 (talk) 17:51, 18 June 2020 (UTC)

Annual contest Wikipedia Pages Wanting Photos[edit]

Wikipedia Pages Wanting Photos (WPWP)

This is to invite you to join the Wikipedia Pages Wanting Photos (WPWP) campaign to help improve Wikipedia articles with photos and win prizes. The campaign starts today 1st July 2020 and closes 31st August 2020.

The campaign primarily aims at using images from Wikimedia Commons on Wikipedia articles that are lacking images. Participants will choose among Wikipedia pages without photo images, then add a suitable file from among the many thousands of photos in the Wikimedia Commons, especially those uploaded from thematic contests (Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc.) over the years.

Please visit the campaign page to learn more about the WPWP Campaign.

With kind regards,

Thank you,

Deborah Schwartz Jacobs, Communities Liaison, On behalf of the Wikipedia Pages Wanting Photos Organizing Team - 08:24, 1 July 2020 (UTC)

feel free to translate this message to your local language when this helps your community

Feedback on movement names[edit]

Hello. Apologies if you are not reading this message in your native language. Please help translate to your language if necessary. Thank you!

There are a lot of conversations happening about the future of our movement names. We hope that you are part of these discussions and that your community is represented.

Since 16 June, the Foundation Brand Team has been running a survey in 7 languages about 3 naming options. There are also community members sharing concerns about renaming in a Community Open Letter.

Our goal in this call for feedback is to hear from across the community, so we encourage you to participate in the survey, the open letter, or both. The survey will go through 7 July in all timezones. Input from the survey and discussions will be analyzed and published on Meta-Wiki.

Thanks for thinking about the future of the movement, --The Brand Project team, 20:33, 2 July 2020 (UTC)

Note: The survey is conducted via a third-party service, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the survey privacy statement.

Announcing a new wiki project! Welcome, Abstract Wikipedia[edit]

Sent by m:User:Elitre (WMF) 19:56, 9 July 2020 (UTC) - m:Special:MyLanguage/Abstract Wikipedia/July 2020 announcement

Technical Wishes: FileExporter and FileImporter become default features on all Wikis[edit]

Max Klemm (WMDE) 09:13, 6 August 2020 (UTC)

Important: maintenance operation on September 1st[edit]

Trizek (WMF) (talk) 13:48, 26 August 2020 (UTC)

elfogadás[edit]

ha valaki új és szeretném ellenőrízni a lapját és elfogadni azt, hogyan és hogy tehetem meg? --NexusRoland (talk) 21:19, 21 September 2020 (UTC)

Wiki of functions naming contest[edit]

20:53, 29 September 2020 (UTC)

Call for feedback about Wikimedia Foundation Bylaws changes and Board candidate rubric[edit]

Hello. Apologies if you are not reading this message in your native language. Please help translate to your language.

Today the Wikimedia Foundation Board of Trustees starts two calls for feedback. One is about changes to the Bylaws mainly to increase the Board size from 10 to 16 members. The other one is about a trustee candidate rubric to introduce new, more effective ways to evaluate new Board candidates. The Board welcomes your comments through 26 October. For more details, check the full announcement.

Thank you! Qgil-WMF (talk) 17:09, 7 October 2020 (UTC)

Important: maintenance operation on October 27[edit]

-- Trizek (WMF) (talk) 17:09, 21 October 2020 (UTC)

Wiki of functions naming contest - Round 2[edit]

22:10, 5 November 2020 (UTC)

Community Wishlist Survey 2021[edit]

SGrabarczuk (WMF)

18:11, 20 November 2020 (UTC)

Wikidata descriptions changes to be included more often in Recent Changes and Watchlist[edit]

2020 Coolest Tool Award Ceremony on December 11th[edit]

Community Wishlist Survey 2021[edit]

SGrabarczuk (WMF)

15:58, 11 December 2020 (UTC)

Project Grant Open Call[edit]

This is the announcement for the Project Grants program open call that started on January 11, with the submission deadline of February 10, 2021.
This first open call will be focussed on Community Organizing proposals. A second open call focused on research and software proposals is scheduled from February 15 with a submission deadline of March 16, 2021.

For the Round 1 open call, we invite you to propose grant applications that fall under community development and organizing (offline and online) categories. Project Grant funds are available to support individuals, groups, and organizations to implement new experiments and proven ideas, from organizing a better process on your wiki, coordinating a campaign or editathon series to providing other support for community building. We offer the following resources to help you plan your project and complete a grant proposal:

Program officers are also available to offer individualized proposal support upon request. Contact us if you would like feedback or more information.

We are excited to see your grant ideas that will support our community and make an impact on the future of Wikimedia projects. Put your idea into motion, and submit your proposal by February 10, 2021!

Please feel free to get in touch with questions about getting started with your grant application, or about serving on the Project Grants Committee. Contact us at projectgrants@wikimedia.org. Please help us translate this message to your local language. MediaWiki message delivery (talk) 08:00, 28 January 2021 (UTC)

Please participate in the Universal Code of Conduct consultation on Wikimedia Commons![edit]

My sincere apology for posting the message in English. Please feel free to translate in your language. Thank you!

Hello everyone!

Some of you may be aware that after the months-long policy consultation, we now have an official Universal Code of Conduct policy (available in many languages) in effect. We are currently in the second phase of the consultation. During this round of consultation, we want to discuss the implementation and enforcement of this policy. That is why we need to hear from the community on how this policy can be enforced on Wikimedia Commons and what might be needed to do so.

The discussion is taking place on Commons:Universal Code of Conduct consultation. We encourage you to express your opinion publicly. However, we are perfectly aware not every opinion can be expressed publicly and nor that it should. Therefore, If you want to share your opinion privately, you can do so by emailing me as well. Please also send me an email if you want to have a one-to-one meeting. I would be happy to discuss and hear from you.

To participate privately and anonymously, we also have a survey in place. It is not a long one and the questionnaire should not take more than 10 minutes to complete. You can take the survey here: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeK7gTSZ2PSNiekEKPcC2UvnkJaQt8iVPWRXZbk27U9E8fOIQ/viewform

As a part of a is a very diverse, multilingual, and multicultural community like Commons, your opinion is very important and greatly appreciated. Therefore I urge you to participate and express your opinion.

Let me know if you have any questions or concerns. Thank you! Wikitanvir (WMF) 04:16, 11 February 2021 (UTC)

Wikifunctions logo contest[edit]

01:45, 2 March 2021 (UTC)

Line numbering coming soon to all wikis[edit]

-- Johanna Strodt (WMDE) 15:07, 12 April 2021 (UTC)

Suggested Values[edit]

Timur Vorkul (WMDE) 14:08, 22 April 2021 (UTC)