Commons:Kocsmafal/Archive1

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search

A nap képe[edit]

A magyar Wikin láttam, hogy a Wikimedia Commons felhasználói szavazzák meg a nap képét.Ezt hol tehetem meg? Bggergo 18:46, 31 August 2006 (UTC)

Hello. Szavazás helyett inkább csak szorgosságból való kiválasztás van. Rendszerint már két hónapra előre ki vannak választva. A Commons:Picture of the day oldalról eltalálhatsz a havi oldalakra :) —UED77 18:35, 1 September 2006 (UTC)

{{welcome}}[edit]

translate, please? pfctdayelise (translate?) 11:37, 8 June 2006 (UTC)

Done. I am aware there are some red links, I am working on them as we speak :) By the way, I suggest implementing the <includeonly> trick in the first line for all translations, as it looks very strange when the text says (in a hypothetical English localization) "Welcome to Commons, Welcome/en!". In fact, I might just do that in a little while. —UED77 19:44, 8 June 2006 (UTC)

Saját képek[edit]

Szervusztok! Ki tudná nekem mondani, a magyar Wikipédia saját kép sablonos fajljai (mint ez Commonsra felküldhetőek-e? Fransvannes 13:21, 18 July 2006 (UTC)

Helló. Ugyan van ilyen kategória a Commons-on (saját kép = Category:Own work), de az általa használt sablon {{Own work}} hamarosan ki lesz vonva, és a {{subst:nld}}-t fogják használni helyette, ami előbb-utóbb törlést jelent. Úgyhogy igaz, hogy sok szép és hasznos kép van aminek nincs rendes forrásinformációja, de inkább ne töltsd fel ide őket, mert valószínűleg egy idő után úgy is törölve lesznek. —UED77 18:59, 18 July 2006 (UTC)

Ez kár, de legalább jó tudni. Köszönöm! Fransvannes 20:00, 19 July 2006 (UTC)

Checkusage magyar felületen[edit]

Sziasztok, nem lehetne az angol nyelvű felületből (beállításokban beállított nyelv) átmenteni a magyarba a Checkusage és a catscan füleket a lap tetejéről?--Bdamokos 15:03, 23 September 2006 (UTC)

Belépés: Új felhasználó készítése[edit]

Ez a szöveg: Írd be a képen található szöveget a mezőbe. megtévesztő, Bár harmadszorra rájöttem. Helyette valami olyasmi kellene, hogy Írd be a képlet eredményét a mezőbe. --R-Joe 15:52, 29 December 2006 (UTC)


A szöveget frissítették. Üdv--Bdamokos 14:39, 2 February 2007 (UTC)


Dismiss[edit]

Sziasztok! Lehet, hogy béna a kérdés, de mi volt az a [dismiss] link a vitalapom jobb felső sarkában, amit megnyomtam és eltűnt? Pipi69e 03:53, 9 February 2007 (UTC)

"Voting is now open for the 2006 Commons picture of the year competition." Üdv itt a magyar kocsmafalon, legalább nem egyedül vagyok:) --Bdamokos 18:52, 9 February 2007 (UTC)

Szóval nem fontos... A képeket már ide fogom feltenni, kösz, hogy szóltál! Pipi69e 18:49, 10 February 2007 (UTC)

Kép feltöltése és használata[edit]

Sziasztok! Kezdő szerkesztőként szeretnék egy szócikkhez képeket feltölteni, és különböző Segítségek elovasása után sem tudom, hogy: 1. A Homokozóban is fel tudok tölteni gyakorlásképp képet? Ha igen, annak mi lesz a sorsa? (Mert azt megértettem, hogy nehéz törölni egy képet a wikiből.) 2. Ha a wikipedia szócikkébe a szöveg közé illesztek egy képet, az automatikusan bekerül a Commonsba, vagy okosabb, ha egyből a Commonsba töltöm? Utóbbi esetben hogyan tudom elérni, hogy a Commonsból átkerüljön a kép a szövegembe? (Sajnálom, hogy ennyire béna vagyok, de a képfeltöltések gyakorlati útmutatóinak 90%-a jogtisztasági felhívás.) 3. A Commonsba történő feltöltésnek gyakorlati akadálya lesz-e az idegennyelvismeret hiánya? (Azaz megírhatom-e a fájlnevet és az Összefoglalót magyarul, vagy ezt hagyjam másra, ad absurdum hagyjam inkább el a wikiteret?) 4.Mi történik, ha a nyelvismeret hiánya miatt különösen fontos Kategorizálást elrontom, vagy nem tudok a feltöltéssel továbblépni? Ha volna valaki, aki kódok és rövidítések mellőzésével válaszolna! Mint a kérdésfeltevésekből is látszik, ez indokolt lesz, de szeretnék minél kevesebb problémát generálni tevékenységemmel. (A feltölteni és aztán felhasználni kívánt képeim mind saját készítésűek!)--wegyor 08:59, 25 February 2007 (UTC)

Szia. Kezdetnek állítsd át a használt nyelvet magyarra ezt a beállításaidban tudod (jobb felső sarokban a linkek közt a "my preferences"-re kattintva, és a Language-nél átállítva "hu-magyar"ra.

Ezután kattinst a feltöltés oldalra a baloldali menüben (vagy erre a linkre), és töltsd föl a képet. A lényeg, hogy saját képnek kell lennie (ezért van az a sok jogi duma), és ezt egy megfelelő szabad licencel is jelezned kell, amit kiválaszthatsz az összefoglaló alatti menüből (ez a menű sajnos angolul van, az "own work" részében vannak a saját képre használható sablonok)

A Wikipédiáról nem kerülnek át a képek a Commonsba, de a Commonsba feltöltött képeket ugyanúgy tudod használni az összes Wikipédián, mintha helyben lenne feltöltve.

Az idegennyelv nem tudása nem feltétlenül akadály, fontosabb, hogy a jogi dolgok rendben legyenek. A magyarul írt szövegek teljesen elfogadottak, de érdemes őket ilyen formában írni: {{A szöveg ide jön}} hogy lehessen tudni milyen nyelven van.

A kategorizálás fontos, a wiki lényege, hogy a hibákat valaki majd kijavítja, de ha nem megy akkor ne törődj a kategorizálással, majd elvégzi más, de gondolom szép lassan belelehet rázódni, és elvégre képekről van szó, nem kell hozzá sokat beszélni nyelveket, hogy lásd, nem lóg-e ki a sorból az adott kép. A lényeg, hogy a kép feltöltése fontosabb, mint hogy kategorizálva is legyen (bár nem árt, ha látszódik mi van a képen, és ez a leírásba is meg van adva legalább magyarul, amellett, hogy ki és mikor, illetve hol csinálta a képet).

Remélem ez így érthető, további jó szórakozást, üdv--Bdamokos 14:27, 25 February 2007 (UTC)

Kedves Bdamokos!

Köszönöm a segítséget! Feltöltöttem egy képet a Commonsba. Azt hiszem. Tekintve, hogy ezzel a mozdulattal veszett oda a szüzességem képfeltöltésből, megtennéd, hogy ránézel, jól csináltam-e? Konkrétan jó helyen alkalmaztam és jól a

sablont? Vagy a fájlnév megadásához is be kellett volna ezt írnom? A figyelmeztetések ellenére nem sikerült semmilyen kategóriába beraknom a képet, mert nem ajánlotta fel, hogy tegyem ezt! Ugyan ez történt a kép készítője opcióval: nem ajánlotta fel, hogy beírjam! (Valahol nyilván elrontottam.) Vagy mindezeket az Összefoglalóba kellett volna? Így jobb híján a Szív-tüdő készülék fájlnévvel elmentett (fogalmam sincs milyen kategóriájú) képet kellene lektorálnod!--wegyor 15:31, 25 February 2007 (UTC)

Szia. Majdnem jó :) A kép nevénél nem kell a {{hu}} sablon, de amikor használod, akkor ilyen formában tedd:

{{hu|A magyar szöveg jöjjön ide azt ALT-W-vel írható függöleges vonal(ez: |) és a két lezáró kapcsos zárójel közé: }}

A szerzőt meg ilyesmit neked kell megadnod az összefoglalóban, a feltöltő lapon leírt sablon bemásolásával az összefoglalóba, és utána kitöltésével még a kép mentése előtt.

A kategóriát szintén az összefoglalóban adhatod meg a [[Category:Kategória neve]] formában.--Bdamokos 17:18, 25 February 2007 (UTC)

Kedves Bdamokos! Igen, köszönöm, megértettem. Feltételezem az Összefoglalóban az Information sablon kell használnom az adatok beviteléhez. Ez is O.K.! A kategoria sablont is meg fogom találni, csak magával a kategorianévvel lesz bajom: melyiket válasszam? De át fogom, nézni a kategóriákat feltöltés előtt jó alaposan. Egyetlen problémám maradt: ha a wikipédia egyik szócikkébe szeretnék a Commonsból képet megjeleníteni, azt hogyan tehetem? Nem találta meg ugyanis a kereső itt a Commonsba a szív-tüdő képemet, csak a feltöltés ideje alapján találtam meg. Hogyan fogom akkor megtalálni a wikipédiából, egy szöveg szerkesztése közben? Köszönöm a türelmedet, sokat segítettél! Neked lesz köszönhető, ha minél kevesebb bajt okozok majd az adminoknak!--wegyor 18:02, 25 February 2007 (UTC)


Itt ez a leírás, ami elég részletes. A beszúráshoz csak a kép nevét kell tudnod, ha az a commonson van, akkor működik az összes wikiben (ha nem a magyar wikire szúrsz be képet, akkor a Kép: helyett Image: kell írni, az Image: formula működik az összes wikin, tehát a magyaron is) (Egyébként a szerkesztőablak feletti balról a 6. gomb is erre való, bár nem árt picit formázni):

Önmagában beilleszti a teljes méretű képet: [[Image:Szív-tüdő készülék.JPG]] Szív-tüdő készülék.JPG

A |thumb|right hozzátevése jobbra igazítja elfogadható méretben: [[Image:Szív-tüdő készülék.JPG|thumb|right]]

Szív-tüdő készülék.JPG


És a hab a tortán a leírás és a méret hozzáadása:

A |thumb|right hozzátevése jobbra igazítja elfogadható méretben: [[Image:Szív-tüdő készülék.JPG|thumb|right|286px|Ide jön a leírás]]

Ide jön a leírás


De ez részletesen le van írva a linkelt oldalon. Üdv--Bdamokos 20:15, 25 February 2007 (UTC)

Köszönöm Bdamokos! Úgy tűnik a kép kiterjesztését rontottam el, kisbetűvel írtam. Megoldódott a problémám! Szép estét,--wegyor 20:45, 25 February 2007 (UTC)

Commons:WikiMiniAtlas/Translations[edit]

If anyone could spare a minute, I need some help with a translation for a new upcoming Commons-Extension. Thanks! --Dschwen 22:56, 29 March 2007 (UTC)

Dátumformátum[edit]

A feltöltőoldalon az áll, hogy a dátumot ISO 8601 formátumban adjuk meg. Feltúrtam a házi könyvtáramat, de nekem csak 5349-től 8600-ig vannak meg az ISO szabványok, szóval örülnék, ha lenne ott zárójelben egy példa. De olyan, ahol nem kell gondolkozni, hogy 02.08. az augusztus vagy február. :-) Bináris 12:18, 8 October 2007 (UTC)

Lásd: http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_8601 --77.234.76.199 13:24, 16 December 2007 (UTC)

Köszi. Akkor mondjuk 2007-12-16, ezt egyszerű példának elég. Jó lenne belevarázsolni a képfeltöltő oldalba is, hogy ne kelljen keresgélni. Bináris 13:32, 16 December 2007 (UTC)

Melyik feltöltőoldalon, mert nekem csak az angol jön be, és abból van vagy ezer különféle?--Bdamokos 13:50, 16 December 2007 (UTC)
Állítsd át a beállításoknál magyarra a Commons nyelvét, és baloldalt katt a Feltölt linkre (http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:Upload). Na erre gondolok. Bináris 14:10, 18 December 2007 (UTC)

Kértem hogy változtassák meg, de igazság szerint itt lenne az ideje lefordítani az újfajta feltöltőoldalt. Én elkezdtem már egyszer (User:Bdamokos/Mediawiki:Uploadtext/hu) de aztán kifújtam és azóta mintha egy mégújabb változat lenne...--Dami 19:23, 18 December 2007 (UTC)

Köszi, a változtatás megtörtént. Bináris 08:36, 6 January 2008 (UTC)

„A nap médiája“[edit]

Szerintem a magyar nyelvben a „média“ szó használata a zeneszámokra, videókra stb. nem megfelelő – ebben az esetben „A nap médiája“ kifejezés is értelmetlen. Mindazonáltal fogalmam sincs, mit kellene használni helyette :-) Vélemények?

A commonson van ilyen, itt videókra meg hasonlókra is értik. --Beyond silence 08:16, 24 March 2008 (UTC)

metaadatok magyarítása[edit]

Sziasztok! Azt hiszem, két helyen nem jól jelennek meg szövegek a képek metaadatai között. Ez jelenik meg:

Északi vagy déli szélességi fok     Északi szélességi fok
Keleti vagy nyugati hosszúsági fok      Keleti hosszúsági fok

Gondolom át lett másolva a szöveg a másik oszlopba is, pedig ott számjegyeknek kellene lenniük, a képfájl itt ugyanis a földrajzi koordinátákat tartalmazza! Külső képszerkesztővel, illetve Firefoxszal néztem, és benne vannak a koordináták, szerintem itt is ki kellene íródjanak. Mi lehet a baj és ki tudja átírni jóra? Misibacsi 21:08, 21 April 2008 (UTC)

Szia! Egy konkrét képet tudsz mutatni, amin fent vannak ezek az adatok? Egyébként valszeg valamelyik MediaWiki üzenettel lehet a baj. --Dami 19:48, 19 May 2008 (UTC)

Election Notice - Please translate[edit]

The 2008 Board election committee announces the 2008 election process. Wikimedians will have the opportunity to elect one candidate from the Wikimedia community to serve as a representative on the Board of Trustees. The successful candidate will serve a one-year term, ending in July 2009.

Candidates may nominate themselves for election between May 8 and May 22, and the voting will occur between 1 June and 21 June. For more information on the voting and candidate requirements, see <http://meta.wikimedia.org/wiki/Board_elections/2008>.

The voting system to be used in this election has not yet been confirmed, however voting will be by secret ballot, and confidentiality will be strictly maintained.

Votes will again be cast and counted on a server owned by an independent, neutral third party, Software in the Public Interest (SPI). SPI will hold cryptographic keys and be responsible for tallying the votes and providing final vote counts to the Election Committee. SPI provided excellent help during the 2007 elections.

Further information can be found at <http://meta.wikimedia.org/wiki/Board_elections/2008/en>. Questions may be directed to the Election Committee at <http://meta.wikimedia.org/wiki/Talk:Board_elections/2008/en>. If you are interested in translating official election pages into your own language, please see <http://meta.wikimedia.org/wiki/Board_elections/2008/Translation>.

For the election committee,
Philippe Beaudette

Új líra képei[edit]

Sziasztok! Ezen az oldalon vannak az új líra képei. Szerintetek fel lehetne tenni a commonsba? ha igen, milyen licenccel? Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 19:03, 19 May 2008 (UTC)

Szia! Valószínűleg nem erre a válasz, amíg nem találsz egy olyan oldalt, ami elmagyarázza a szerzői jogi állását az érméknek és bankjegyeknek, és ez alapján lehet majd eldönteni. Üdv, --Dami 19:47, 19 May 2008 (UTC)

Csak azért gondoltam, hogy fel lehetne tenni, mert bele van írva angolul, hogy minta, és így általában az országok engedik a feltöltését. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 05:09, 20 May 2008 (UTC)

Megkérdeztem a törököket a trwikin, ha válaszolnak, szólok. Üdv, --Teemeah 06:48, 20 May 2008 (UTC)

Újféle feltöltőakármi[edit]

Jól látom, hogy teljesen más lett a feltöltő ablak? Hát, eléggé fura, alig merek felrakni valamit, az ördög tudja hogy itt miből mi lesz...--Burrows 15:30, 31 May 2008 (UTC) No, elég jól működik, végül is nem hülyeség, csak elsőre volt különös.--Burrows 15:52, 31 May 2008 (UTC)

? Mihez képest új? --Beyond silence 18:45, 31 May 2008 (UTC)

Hogyhogy mihez? Hát teljesen megváltozott az egész, kábé egy hete még teljesen más felület volt.--Burrows 19:34, 31 May 2008 (UTC)

A beállításoknál visszaállíthatod a régi felületet. Nekem se tetszik az új.--Gothika (talk) 09:56, 9 July 2008 (UTC)

Közkincs német kép[edit]

A német wikin találtam egy a szerzője által közkincsnek kinevezett képet. A jelenleg felsorolt licenszek között nem szerepel a nem saját készítésű közkincs megjelölés. Feltölthetem a képet a commonsba? - Beroesz 07:51, 4 June 2008 (UTC)

Kiemelt kép[edit]

Egy magyar fotós képe lett kiemelt a commonson. Gratuláljunk neki! Nikita (talk) 21:33, 25 July 2008 (UTC)

Eltűnt fülek[edit]

Mi történt? A képek tetejéről miért tüntek el a check usage, stb füleg, az userlap tetejéről miért tűnt el a gallery, baloldalt miért nincs nominate for deletion?? Mi volt itt, kifosztották a funkciótárat? --Burrows (talk) 12:52, 5 August 2008 (UTC)

Most meg visszakerültek... --Burrows (talk) 12:55, 6 August 2008 (UTC)