Общомедия:Лицензиране

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Licensing and the translation is 53% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Licensing and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: COM:L • COM:LICENSE

На тази страница е направен преглед на сложната материя за авторското право, предназначен за неспециалисти, чрез ръководство, основано на примери. Целта му е да помогне на качващите да определят дали снимката или друг медиен файл са приемливи в Общомедия. Ако идвате тук да се информирате как повторно да използвате съдържание от Общомедия в свое произведение, вижте Commons:Reusing content outside Wikimedia.

Общомедия съхранява само свободно съдържание, тоест изображения и медийни файлове, които не са обект на авторско право или други ограничения, които биха попречили на тяхното използване от всеки, по всяко време и за всяка цел. Използването може да бъде ограничено по причини, несвързани с авторското право, виж Commons:Non-copyright restrictions, и лицензът може да изисква определени специални мерки. Съществуват и материали, чиито авторски права са изтекли в една страна, докато в друга не. По-долу са разяснени някои детайли. Общомедия се стреми коректно да отрази всички подобни ограничения на страницата с описанието на изображението, но отговорността за правилното прилагане на лиценза и ненарушаване на приложимия закон е на желаещия повторно да използва произведението.

Общомедия приема само медийно съдържание, което

Общомедия не приема лицензи : виж Commons:fair use. Медийно съдържание с лиценз само за некомерсиална цел също не се приема.

Лицензът на всяко изображение или медиен файл трябва да бъде ясно указан на описателната му страница чрез съответния таг copyright tag. На описателната страница задължително се въвежда цялата изискуема информация. Тя трябва да е достатъчна за всеки, който иска да провери лиценза. Най-добре е това да се направи във формата за резюме при качването на файла.

Ако ще искате разрешение от притежател на авторски права, моля използвайте за целта шаблона за имейл.

Бързо, но не съвсем прецизно въведение

Допустими лицензи

Лицензът за авторско право представлява официално заявление кой има право да използва въпросното произведение със защитени авторски права и по какъв начин. Лицензът може да бъде предоставен "само" от притежателя на авторското право, който обикновено е авторът (фотограф, художник и т.н.)

Тази рисунка обяснява защо Общомедия не приема "нетърговски" лицензи. Щракнете, за да видите в пълен размер.

Цялото съдържание в Общомедия, което е обект на авторско право (не е обществено достояние), трябва да притежава лиценз съдържание, който изрично и неотменимо разрешава използването му за всяка цел; т.е. не е достатъчно да се напише "материалът може свободно да бъде използван от всеки " или подобна формулировка. В частност, лицензът трябва да изпълнява следните условия:

 • Повторно публикуване и разпространение трябва да е позволено.
 • Публикуване на производни произведения трябва да е позволено.
 • Използване с търговска цел трябва да е позволено.
 • Лицензът трябва да е за вечни времена (безсрочен) и неотменим.
 • Признание към всички автори/допринасящи към произведението може да се изисква.
 • Публикуване на производни произведения под същия лиценз може да се изисква.
 • За цифрово разпространение, използване на отворени файлови формати без налагането на цифрови ограничения (DRM) може да се изисква.

Понякога авторите искат да предоставят вариант на изображението с по-ниско качество или по-ниска разделителна способност със свободен лиценз, същевременно прилагайки към оригинала по-стриктни условия. Не е ясно дали такова разграничаване има юридическа сила, но правилото на Общомедия е да уважава намеренията на притежателя на авторското право, като приема само варианта с по-ниско качество.

Следните ограничения не трябва да са наложени на изображение или друг медиен файл:

 • Използване само в Общомедия.
 • Използване само с нетърговска цел/за обучение.
 • Използване само за честна употреба.
 • Уведомяване на създателя се е желателно, а не задължително, за всички или за някои случаи на употреба.

Например най-общо следните случаи не са разрешени:

 • Скрийншотове на софтуер, който не е със свободен лиценз. Все пак скрийншотове на софтуер с лиценз GPL или подобен свободен софтуерен лиценз се считат за приемливи. Виж Commons:Screenshots.
 • Скрийншотове на TV/DVD/видеоигри. Виж Commons:Screenshots.
 • Сканирани или репродуцирани защитени произведения на изкуството, по-специално обложки на книги, на албуми/CD и др. Виж Commons:Derivative works.
 • Защитени символи, логотипи и др. (Да не се бърка с търговски марки.)
 • Модели, маски, играчки и други обекти на авторско право като карикатурни или филмови герои (за разлика от конкретен актьор независимо от ролята). Виж Commons:Derivative works.

Общомедия допуска произведения, които не са защитени (например които са обществено достояние). Моля прочетете раздела за общественото достояние по-долу.

За обосновката на тази политика на лицензиране вижте Общомедия:Лицензиране/Основанията.

Множество лицензи

Тази карикатура показва ползата от включване на лиценз Creative Commons. Щракнете за уголемяване.

За един файл можете да определите колкото искате лицензи, но поне един трябва да удовлетворява критериите за свободен лиценз, изброени по-горе. Например файлове с лиценз "нетърговска употреба" са приемливи само ако в същото време се публикуват със свободен лиценз, позволяващ търговска употреба.

Множеството лицензи, сред които ограничителни лицензи, е желателно за осигуряване на съвместимост с други проекти; освен това те позволяват на онези, които създават производни творби, да ги публикуват само с ограничителния лиценз, ако желаят, т.е. дава им се повече свобода по отношение на лиценза, допустим за тяхното произведение. Виж Commons:Multi-licensing.

Добре познати лицензи

Shortcut

В Общомедия са за предпочитане следните добре познати лицензи:

Summary of Creative Commons licenses on Wikimedia Commons
Creative Commons license icons and names Abbreviations & versions OK here? Notes
Public Domain Mark
Public Domain Mark
Public domain
CC Public Domain Mark 1.0 Generally OK Generally OK Often found on Flickr images, and considered to be freely licensed in most circumstances. - see Public Domain section below
CC0 Button
CC0 Button
Zero Public Domain, "No Rights Reserved"
CC0 OK OK
CC BY Button
CC BY Button
Attribution
CC BY (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ OK OK
CC BY-SA Button
CC BY-SA Button
Attribution-ShareAlike
CC BY-SA (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ OK OK
CC BY-NC Button
CC BY-NC Button
Attribution-NonCommercial
CC BY-NC (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK Not OK
CC BY-NC-ND Button
CC BY-NC-ND Button
Attribution-NonCommercial-NoDerivs
CC BY-NC-ND (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK Not OK
CC BY-NC-SA Button
CC BY-NC-SA Button
Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC BY-NC-SA (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK Not OK
CC BY-ND Button
CC BY-ND Button
Attribution-NoDerivs
CC BY-ND (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK Not OK
Notes on the symbols
CC BY Icon "BY"
This icon means that the image license requires attribution, as such an image is created "BY" a certain person ("BY" is not an acronym in this case).
CC SA Icon SA
This icon is for "Share Alike". It means that others may create derivative works but should publish their contributions under the same or compatible license as the original.
CC NC Icon NC
This icon refers to a "Non-Commercial" license (not allowed on Commons)
CC ND Icon ND
This icon refers to a "No-Derivatives" license (not allowed on Commons)

See Commons:Copyright tags for more licenses.

Forbidden licenses

Произведения, които не са изрично достъпни под лиценз, който отговаря на определението за свободни произведения на културата (Definition of Free Cultural Works), изрично не се допускат. Вижте решението на Фондация Уикимедия board resolution on licensing за повече информация.

Някои примери за лицензи, често срещани в Интернет, които обаче са забранени в Общомедия:

Неразрешените лицензи могат да се използват в Общомедия единствено ако произведението е с множество лицензи и поне един от тях е разрешен.

If an image is not OK, consider asking the author to release their work under a free license such as CC BY (Creative Commons Attribution license), or CC BY-SA (Creative Commons Attribution-ShareAlike).

GNU Free Documentation License

Забележка: Лицензът GFDL не е практичен за снимки и кратки текстове, по-специално в печатни материали, защото изисква при публикуване те да съдържат пълния му текст. Затова за предпочитане e при публикуване на творбата да се избира двоен лиценз, като към GFDL се добави лиценз, позволяващ лесно използване на снимката или текста, например лиценз Creative Commons. Също така не използвайте GPL или LGPL като единствен лиценз за собствено произведение, ако това може да се избегне, тъй като те реално не са подходящи за нищо друго, освен за софтуер.

GFDL is not permitted as the only acceptable license where all of the following are true:

 • The content was licensed on or after 15 October 2018. The licensing date is considered, not the creation or upload date.
 • The content is primarily a photograph, painting, drawing, audio or video.
 • The content is not a software logo, diagram or screenshot that is extracted from a GFDL software manual.

Лицензна информация

Примерно изображение с препоръчително подробно описание (вижте страницата на изображението)

В Общомедия всички описателни страници трябва да указват ясно под какъв лиценз е публикуван материалът и трябва да съдържат необходимите реквизити (автор и др.); освен това трябва да съдържат достатъчно информация, така че всеки да може да провери статута на лиценза дори когато това не се изисква от самия лиценз или по закон.

По-специално, на описателната страница трябва да е налична следната информация, независимо от това дали лицензът я изисква:

 • Приложимият към материала лиценз. Това трябва да се отбележи със съответен етикет copyright tag.
 • източник на материала. Ако качващият е авторът, това трябва да се заяви изрично. (например "създадено от качващия", "собствена снимка", "собствена творба", и др.) В противен случай моля посочете или хиперлинк към източника, или го цитирайте изцяло. Забележка: текстове като "прехвърлено от Уикипедия" в общия случай не са валиден източник, освен ако това наистина е мястото на оригиналната публикация. Трябва да се посочи първичният източник.
 • Автор/Създател на изображението или медийния файл. За медийни продукти, които са обществено достояние поради изтичане на срока, решаваща е датата на смърт на автора (вижте раздела за обществено достояние по-долу). Поставянето на общ шаблон, според който качващият държи авторските права (например {{PD-self}}) не отменя това изискване. Единственото изключение е ако авторът иска да остане анонимен или в определени случаи, когато авторът е неизвестен, но е налице достатъчно информация за доказване на общественото достояние (например датата на създаване/публикуване).

Информация с по-малка важност, но която би трябвало да се предостави:

 • Описание на изображението или медийния файл. За какво е? Как е създаден?
 • Дата и място на създаване. За медийни продукти, които са обществено достояние поради изтичане на срока, решаваща е датата на създаване (вижте раздела за обществено достояние по-долу).

Тези части от описанието е най-добре да се направят със шаблона Information. За използването му вижте Commons:First steps/Quality and description.

Обхват на лиценза

В някои случаи документът (медиен файл) може да притежава много аспекти които може и трябва да се лицензират: Всеки човек с критичен принос в част от творбата има право на крайния резултата и те всички трябва да предоставят своя принос под свободен лиценз — виж производни творби. Все пак особеностите не са много ясни и могат да се различават в отделните страни. Ето някои примери за пояснение:

 • За музикален звукозапис се отчитат следните аспекти и всеки от тях трябва да е със свободен лиценз (или публично достояние):
  • партитура (права на композитора)
  • текст (права на писателя)
  • изпълнение (права на изпълнителите)
  • звукозапис (права на техническите реализатори / звукозаписната компания)
 • За снимка на обект на изкуството (включително обложки на книги и др. подобни), по същия начин:
  • Създателят на произведението на изкуството има права върху всяко възпроизвеждане и производни творби.
  • Фотографът има права върху снимката, ако тя не е просто репродукция на оригинала.
 • За снимка на сграда, имайте предвид, че архитектът може да е носител на някои права, ако се виждат характерни архитектурни детайли, но вижте също и Commons:Freedom of panorama.

Това често е проблематично, когато произведението на изкуството не е основно съдържание на снимката или не може ясно да се разпознае. В този случай обичайно само създателят на получената снимка (запис и др.) притежава авторското право. Например при снимка на група хора в музей в кадъра може да попаднат някои картини по стените. В този случай не се отчита авторското право на картините. Разграничението обаче не е съвсем ясно. За повече информация по въпроса вижте политиката Commons:De minimis.

Забележете, че трябва изрично да се отчетат и споменат всички възможни аспекти.

Също така имайте предвид, че за повечето репродукции не се разрешава на създателя им да предяви претенции за ново авторско право; създателят на цифрово изображение/репродукция на картина няма ново авторско право върху цифровото изображение. Единственото авторско право от значение е това на оригиналната картина. Това важи и за Screenshots.

Материали - обществено достояние

Материали, публикувани с лиценз като CC0 се считат за еквивалентни на такива обществено достояние; произведения без оригиналност и укази са обществено достояние; няколко правителства по света, включително федералното правителство на САЩ, на Калифорния и на Флорида, правят повечето си произведения обществено достояние, включително повечето от своите публични регистри; по-прецизно описание на множеството изключения има в the English Wikipedia's guideline on public domain material.

Общомедия приема материали, които са , което означава документи, позволени от горните правила, които не подлежат на защита или за които авторското право е изтекло. Но "обществено достояние" е сложна материя; законите за защита на авторското право варират в отделните страни и така една творба може да е обществено достояние в една страна, но в друга да не е. Съществуват межденародни договори като , които посочват някои минимални стандарти, но отделните страни имат свободата да преминават тези минимуми. Едно най-общо правило е ако авторът на творбата е починал преди повече от 70 години, то творбата е обществено достояние в страната, чийто гражданин е бил авторът, и в страната, в която е публикувана за първи път. Ако творбата е с неизвестен автор или е колективен труд (например енциклопедия), обичайно става обществено достояние 70 години след датата на първата публикация.

Много страни се придържат към срока от 70 години. Едно забележително изключение обаче е САЩ, където по исторически причини има по-сложни правила. Най-общо казано, в САЩ защитата на авторското право трае:

 • за творби, публикувани през 1978 или по-късно: до 70 години след смъртта на автора. За анонимни произведения или създадени по служба: до по-ранното от 95 години от първата публикация или 120 години от създаването
 • за творби, публикувани преди 1978: 95 години от първата публикация
 • за творби, публикувани преди 1964, авторското право е в сила 28 години след публикацията (и следователно вече е изтекло) освен ако авторът не е заявил продължение (в периода между 27 и 28 години от публикацията), в този случай защитата се удължава до 95 години след първата публикация — така болшинството творби от преди 1964 са станали обществено достояние, но е задължително да се провери дали защитата не е било продължена (което може да стане онлайн online search at the Copyright Office за произведения, публикувани след 1951)
 • творби, публикувани преди 1923 са обществено достояние.

Съществуват специални правила за творби, създадени през 1978 или по-късно. Посочените правила важат в САЩ и за чуждестранните творби.

Все пак, годината и мястото на първата публикация са от съществено значение. В някои страни материалите, публикувани преди определена година, са обществено достояние. В САЩ тази дата е 1 януари 1923. В някои страни, всички материали, публикувани от правителството, са обществено достояние, докато в други правителствата имат някои запазени права (виж Commons:Copyright rules by territory).

В САЩ друг комплициран специален случай на защита на авторските права са звукозаписите (включително публикуваните преди 1923). Записите, извършени преди 15 февруари 1972 г., подлежат на защита на авторските права според законите на общото право или според щатските закони, които не винаги съвпадат с ограниченията на федералните закони на САЩ. Повече информация има в $tpl-name talk page и доклада на Wikilegal.

 • Recordings that were first published prior to 1923 entered the public domain on January 1, 2022.
 • Recordings that were first published between 1923 and 1946 are copyrighted for a period of 100 years after first publication.
 • Recordings that were first published between 1947 and 1956 are copyrighted for a period of 110 years after first publication.
 • Recordings that were published after 1956 and first fixed prior to February 15, 1972 will enter the public domain on February 15, 2067.

Sound recordings that were first fixed on or after February 15, 1972 are subject to the same US copyright law term lengths and provisions as other works.

В някои юрисдикции (например САЩ), е възможно авторът сам да дари творбата си като обществено достояние. В други (като Европейския съюз) това на практика не е възможно; вместо това авторът може да разреши използването на творбата свободно, например с лиценза Creative Commons Zero Waiver, който анулира всички авторски права, но не е законно-обвързващ в пълния обем на понятието “обществено достояние” (например по отношение на моралните права на автора).

Hirtle chart е помощен инструмент за определяне дали едно произведение е обществено достояние в САЩ. Commons:International copyright quick reference guide помага да се определи дали може да се качи творба, публикувана за първи път извън САЩ.

Законите в САЩ и извън САЩ

Всяка точна репродукция на Мона Лиза в Общомедия се счита за обществено достояние. Вижте "Изключения" в текста за подробности.

Общомедия е международен проект, но неговите сървъри са разположени в САЩ и неговото съдържание трябва да е максимално използваемо повторно. Качване на произведения, които не са от САЩ, се разрешава обичайно или ако творбата е обществено достояние, или ако има валиден свободен лиценз в двете територии САЩ и страната на произход. В общия случай "страна на произход" е страната на първо публикуване.[1]

При качване на материали от страна, различна от САЩ, обичайно важат законите за авторското право на тази страна и на САЩ. В случай на качване в Общомедия на материал, свален от уебсайт на трета страна, важат законите на САЩ, законите на страната на местожителство на качващия, и на страната, в която са разположени сървърите на уебсайта. Тоест, всеки лиценз за ползване на материала трябва да важи във всички приложими юрисдикции; ако материалът е обществено достояние, обичайно той трябва да е обществено достояние във всички тези юрисдикции (плюс в страната на произход на творбата), за да бъде разрешен в Общомедия.

Например, ако човек от Обединеното кралство качи на сървъра на Общомедия снимка, взета от френски уебсайт, трябва да бъдат спазени законите за авторско право в Обединеното кралство, Франция и САЩ. За да бъде приемлива в Общомедия една снимка, тя трябва да е обществено достояние в Обединеното кралство, Франция и САЩ или трябва да притежава приемлив лиценз, който важи за Обединеното кралство, Франция и САЩ.

Изключения: Точни репродукции на двуизмерни произведения на изкуството, например картини, които са обществено достояние, представляват изключение от това правило. През юли 2008 г., след изявление, разясняващо политиката за лицензиране на WMF, Общомедия гласува в полза на това да се приемат всички такива снимки като обществено достояние, без значение коя е страната им на произход, но като бъдат отбелязани с предупредителен етикет. За повече подробности вижте Commons:When to use the PD-Art tag.

Uruguay Round Agreements Act

Main page: Commons:URAA-restored copyrights

Специален случай в американското законодателство е Uruguay Round Agreements Act или URAA, според който в САЩ се възстановяват авторските права върху чуждестранни произведения в случаите, когато произведението е било със запазени авторски права в страната на произход към датата на приемане на URAA. За повечето от страните тази дата на приемане на е 1 януари 1996. Това означава, че дори да са били обществено достояние в САЩ преди тази дата, произведенията стават със запазени авторски права след това. Вижте също Wikipedia:Non-U.S. copyrights.

Тъй като конституционалността на закона е оспорена в съда, първоначално Общомедия е позволявала на потребителите да кацват изображения, които преди URAA са били обществено достояние в САЩ. Обаче Върховният съд на САЩ потвърждава конституционалността на URAA в делото Golan v. Holder. След обсъждане, се реши засегнатите файлове да се изтриват всеки поотделно, а не всички заедно. Проведе се по-нататъшно обсъждане относно най-добрия подход за това, след което бе създаден уики проект Commons:WikiProject Public Domain|обществено достояние.

Файловете, засегнати от URAA, трябва да се отбележат с етикет {{Not-PD-US-URAA}}.

Файловете, номинирани за изтриване поради URAA трябва внимателно да се преценят по отношение на статута им спрямо американските и местните закони. Просто твърдение че е приложим URAA, не може да е единствено основание за изтриване. Ако в резултат на преценката на авторското право се окаже, че има значително съмнение за свободното използване на файла поради американските или местните закони, файлът трябва да бъде изтрит според принципа за предпазливост.

Old orphan works

Old orphan works are accepted, provided that

 • the works were created before 1929;
 • or, the works were created before the pma duration in the country of origin, which would satisfy {{PD-1996}} if published at the time of creation (e.g. works created before 1946 for 50 years pma countries, if the URAA date is 1996).

PD 1.0 and Flickr

See also: Commons:Flickr files.

CC Public Domain Icon

The Creative Commons Public Domain 1.0 mark (PDM) is often applied to images on photography websites such as Flickr.com, and is not a license. Despite this, the community found that when a user applies PDM to their own work, they are releasing their work to be in the public domain, and these works are believed to be freely licensed. For further information, see Accept files published by the copyright holder with a Public Domain Mark.

Честна употреба не се допуска в Общомедия

Общомедия не приема съдържание при условията на честна употреба. Вижте Commons:Fair use.

Производни творби

Този монтаж е пример за производна творба. Той комбинира в едно различни отделно съществуващи изображения, публикувани с GFDL или други съвместими лицензи за свободно съдържание.

Искате картинка на Мики Маус, но разбира се не може просто да я сканирате и вмъкнете. Защо например да не я снимате и да я качите? Недейте. Причината да не можете да качвате снимки на такива герои е, че те се считат за производни творби (derivative works). Такива творби не могат да се публикуват без разрешението на оригиналния автор.

В член 101 на US Copyright Act (1976) се казва: "производна творба е всяка, основана на една или повече съществуващи творби, например превод, музикален аранжимент, драматизация, романизация, екранизация, звукозапис, художествена репродукция, съкратено издание, съкращаване или която и да е друга форма, чрез която една творба може да бъде преработена, трансформирана или адаптирана. Творба, състояща се от редакторски бележки, анотации, корекции, разработки или други изменения, които като цяло, представляват оригинално авторско произведение, е “производна творба”." В юрисдикцията на САЩ снимка на произведение със защитени авторски права се счита за производна творба. Според член 106 на US Copyright Act (1976): "(...) Притежателят на авторско право по този член има изключителните права да прави и да разрешаава всяко едно от следните неща: (...) (2) да се изготвят производни творби въз основа на произведението със защитени авторски права;"

Следователно, "неразрешени" производни творби като снимки на герои, играчки и др. със защитени авторски права ще бъдат изтривани. За повече информация вижте Commons:Derivative works.

Изключения: Така наречените полезни предмети (useful articles) - предмети с присъща утилитарна функция, дори когато са продукт на търговски дизайн, не са обект на защита на авторското право в САЩ. Следователно, техни изображения не са производни творби според закона на САЩ. За подробности и прилагане на това изключение виж решението на Върховния съд по делото W:Mazer v. Stein, както и {{Useful-object-US}}.

Прост дизайн

Логотип на Microsoft – {{PD-textlogo}}

По отношение на търговските марки (вижте също Commons:Copyright rules by subject matter#Trademarks): Повечето търговски изделия и продукти са защитени от законите за авторско право по един или друг начин, но защитата от копиране е само един вид защита. Важно е да се прави разлика межсу защита от копиране, търговска марка и патент. Най-общо казано, в Общомедия се прилагат ограниченията срещу защита от копиране поради следните причини:

 1. Почти всичко може да е обект на търговска марка и няма смисъл всичко да се забранява.
 2. Търговските марки и ограниченията за индустриален дизайн важат за индустриално възпроизвеждане на такива обекти, но снимките им могат да бъдат възпроизвеждани свободно.

→ По тези причини Общомедия приема всяка търговска марка с изтекъл срок на защита от копиране. Нещо повече, Общомедия приема изображения на текстове в общоприети шрифтове и в прости геометрични форми, Дори и това да е скорошно лого на търговска марка, с аргумента, че такова изображение е недостатъчно креативно, за да подлежи на защита от копиране.[2] Такива изображения трябва да се отбележат с етикет {{PD-ineligible}} или с един от по-конкретните етикети от списъка за такива произведения (например {{PD-textlogo}} за логотипи с прост дизайн).

Растерните преобразувания (например PNG изображения) на незащитени от копиране прости дизайни могат да се разглеждат също като незащитени от копиране. Въпросът зали векторните изображения (например SVG файлове) на незащитени от копиране прости дизайни подлежат на собствена защита от копиране не е така ясен; вижте информация за употреба на защитени шрифтове в English Wikipedia и {{PD-textlogo}} беседата за повече информация.

Често е много трудно да се определи дали даден дизайн е защитен от копиране или не и често такива изображения се номинират за изтриване, като резултатите варират. Вижте Commons:Threshold of originality и/или “Threshold of originality” (в английската Уикипедия) за насоки.

Шрифтове

"COM:FONT" redirects here. For the fonts available for SVG rendering, see meta:SVG fonts.

Растерното представяне на даден шрифт не е обект на защита от копиране в САЩ и следователно е обществено достояние. То обаче може да е защитено от копиране в други страни (вижте интелектуална собственост на шрифтовете в английската Уикипедия). В този случай трябва да използвате етикет {{PD-font}}.

Правила при защита от копиране

Някои насоки по приложимите правила по защита от копиране могат да се намерят на

Вижте също


Вижте също

Бележки

 1. In cases where a work is simultaneously published in multiple countries, the "country of origin" is the country which grants the shortest term of copyright protection, per the Berne Convention.
 2. Вижте Ets-Hokin v. Skyy Spirits Inc където е постановено, че  бутилката и логото на водка SKYY не подлежат на защита от копиране.

Външни препратки

Други: