Commons:Lisensointi

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Licensing and the translation is 84% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Licensing and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: COM:L • COM:LICENSE

Tällä sivulla on maallikoille tehty yleiskatsaus monimutkaisista tekijänoikeuslaeista. Sen avulla aineistojen tallentajat voivat arvioida, onko kuva tai mediatiedosto sopiva Wikimedia Commonsiin. Jos etsit tietoa aineiston jatkokäytöstä omissa teoksissasi, katso Commons:Sisällön jatkokäyttö Wikimedian ulkopuolella.

Wikimedia Commons hyväksyy vain avointa sisältöä eli kuvia tai muita mediatiedostoja, joita mikään tekijänoikeusrajoitus ei estä ketään käyttämästä mihin tahansa tarkoitukseen. Kuvan käytölle voi olla kuitenkin muuhun kuin tekijänoikeuteen liittyviä rajoituksia, esimerkiksi kuvaan voi päteä tavaramerkkisuoja tai moraalisia oikeuksia. Katso lisätietoja Commons:Non-copyright restrictions. Voi myös olla, että kuvaussivun lisenssi on virheellinen tai ei päde Suomessa tai siinä maassa, jossa sinä asut. Yksityiskohdista lisätietoa alla. Yleensä tällaisista rajoituksista pyritään kertomaan mediatiedoston kuvailusivulla, mutta on uudelleenkäyttäjän tehtävä varmistaa, että kuvan käyttö ei riko lakia.

Wikimedia Commons hyväksyy vain sellaiset kuvat, jotka ovat

Wikimedia Commons ei hyväksy fair use -periaatteen nojalla käytettäviä kuvia, katso Commons:fair use perusteluja varten. Kaupallisen uudelleenkäytön kieltävien aineistojen lataaminen (CC BY-NC-SA vastaavat) ei myöskään ole sallittua.

Kuvan lisenssi on kerrottava tiedoston kuvaussivulla käyttäen tekijänoikeusmallinetta. Kaikki lisenssin vaatima tieto on ilmoitettava tiedoston kuvaussivulla. Tietojen avulla muiden tulee voida varmistua lisenssin oikeellisuudesta. Paras tapa on lisätä tämä tieto latausvaiheessa latauslomakkeen yhteenvetokenttään.

Jos kysyt lupaa tekijänoikeuksien haltijalta, käytä kirjepohjaa kysyäksesi sitä lähettää sen kautta VRT.

Lyhyt joskaan ei aivan tarkka esittely

Hyväksytyt lisenssit

Tekijänoikeuslisenssi on muodollinen lupa, jossa todetaan, miten tekijänoikeudella suojattua teosta saa käyttää ja kuka sitä saa käyttää. Vain kuvan tekijänoikeuksien haltija voi lisensoida kuvan jollakin lisenssillä. Yleensä kuvan tekijä, kuten valokuvaaja, piirtäjä tai maalari, on myös kuvan tekijänoikeuksien haltija.

Tämä sarjakuva selittää, miksi kaupallisen käytön kieltäviä lisenssejä ei hyväksytä Commonsissa. Klikkaa kuvaa katsoaksesi suurempaa versiota.

Kaikki tekijänoikeuden suojaama materiaali Commonsissa (ei koske tekijänoikeuksista vapaata aineistoa) tulee lisensoida avoimilla lisensseillä, jotka yksiselitteisesti ja peruuttamattomasti antavat kenelle tahansa oikeuden käyttää aineistoa mihin tahansa tarkoitukseen. Vapaasti muotoiltu lupa, kuten lause "kuka tahansa voi käyttää materiaalia vapaasti", ei ole riittävä. Lisenssien täytyy täyttää alla olevat ehdot:

 • Uudelleenjulkaisun ja jakelun täytyy olla sallittua.
 • Johdannaisteosten julkaisemisen täytyy olla sallittua.
 • Aineiston kaupallisen käytön täytyy olla sallittua.
 • Lisenssin täytyy olla pysyvä (ei määräaikainen) ja peruuttamaton.
 • Kaikkien tekijöiden/osallistujien hyväksyntää saatetaan vaatia.
 • Johdannaisteosten julkaisemista samalla lisenssillä saatetaan vaatia.
 • Sähköisessä jakelussa saatetaan vaatia avointen, ilman digitaalisten käyttöoikeuksien hallintaa (DRM) julkaistujen tiedostomuotojen käyttämistä.

Joskus tekijät haluavat julkaista kuvasta tai videosta matalampiresoluutioisen version vapaalla lisenssillä ja suojata korkeampilaatuisen kuvan tiukemmilla ehdoilla. On epäselvää, mahdollistaako laki erilaatuisten versioiden suojaamisen tällä tavoin, mutta Commonsin käytäntönä on kunnioittaa tekijänoikeuden haltijoiden tavoitteita ja säilyttää sivustolla vain matalampilaatuisen version.

Tiedostojen käyttöä ei voi rajoittaa seuraavilla tavoilla:

 • Käyttö vain Wikimediassa.
 • Käyttö vain ei-kaupallisiin tai opetuksellisiin tarkoituksiin
 • Vain fair-use -käyttö (Suomessa käyttö sitaattioikeuden perusteella)
 • Tekijän tietojen esittäminen vaaditaan sen sijaan, että sitä pyydetään osalle tai kaikille käyttötavoista.

Yleisesti ottaen seuraavat eivät ole sallittuja:

 • Ruutukaappaukset ohjelmista, joka ei itsessään ole avoimesti lisensoitu. Kuitenkin GPL-lisenssillä tai vastaavalla lisensoiduita ohjelmistoista otetut ruutukaappaukset ovat sallittuja. Katso Commons:Screenshots.
 • TV/DVD/Videopelien ruutukaappaukset. Katso Commons:Screenshots.
 • Skannatut tai uskolliset valokuvajäljennökset tekijänoikeudenalaisista taideteoksista, erityisesti kirjan tai levyjen kansista ym. Katso Commons:Jälkiperäiset teokset.
 • Tekijänoikeuden alaiset symbolit ja logot ym. (Ei pidä sekoittaa tavaramerkkeihin.)
 • Mallit, naamiot, lelut ja muut esineet, jotka esittävät tekijänoikeudenalaista teosta, kuten sarjakuva- tai elokuvahahmoa (erotuksena roolihahmosta riippumatta esitetty näyttelijä). Katso Commons:Jälkiperäiset teokset.

Commons sallii myös teokset jotka eivät nauti tekijänoikeuden suojaa (ts. teokset jotka ovat public domainissa). Lue lisää public domainista alla olevasta osiosta.

Lisensointikäytäntöjen perusteluista voit lukea lisää sivulta Commons:Tiedostojen käyttösäännöt/Perustelut.

Monilisensointi

Tämä sarjakuva selittää, miksi kuva kannattaa monilisensoida. Klikkaa kuvaa katsoaksesi suurempaa versiota.

Voit antaa tiedostolle niin monta lisenssiä kuin haluat, kunhan vähintään yksi niistä on vapaa ylempänä kuvatulla tavalla. Tiedoston voi lisensoida esimerkiksi sekä vapaalla Creative Commons Nimeä-JaaSamoin -lisenssillä että epävapaalla Nimeä-EiKaupallinen-lisenssillä. Tässä tapauksessa jatkokäyttäjät voivat julkaista johdannaisteoksia yhteensopivalla lisenssillä (JaaSamoin) tai valita toisenlaisen lisensointimallin, jolloin käytön tulee olla epäkaupallista. Tällöin ei johdannaisteoksia voi myöskään ladata Commonsiin, sillä Nimeä-EiKaupallinen ei ole vapaa lisenssi.

Monilisensointi ei-vapailla lisensseillä voi olla hyödyllistä yhteensopivuuden kannalta. Jotkut sivustot saattavat vaatia, että kaikki sivuston kuvat ovat käytettävissä jollakin lisenssillä. Kaksoislisensointi ei-vapaalla lisenssillä myös antaa muunneltujen versioiden tekijöille mahdollisuuden lisensoida omat versionsa teoksesta ei-vapaalla lisenssillä. Lisätietoa löydät sivulta Commons:Monilisensointi.

Tunnettuja lisenssejä

Shortcut

Commonsin aineistolle suositellaan seuraavia tunnettuja lisenssejä.

Tiivistelmä Wikimedia Commonsissa käytetyistä Creative Commons -lisensseistä
Creative Commons -lisenssien kuvakkeet ja nimet Lyhenteet ja versiot Hyväksytty Commonsissa? Huomioita
Public Domain Mark
Public Domain Mark
Public domain
CC Public Domain Mark 1.0 Generally OK Yleensä OK Käytetään usein Flickr-kuvissa. Pidetään useimmissa tilanteissa vapaana lisenssinä. - katso alempana osio Public Domain
CC0 Button
CC0 Button
Yleismaailmallinen Public Domain -lausuma
CC0 OK KYLLÄ
CC BY Button
CC BY Button
Nimeä
CC BY (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ OK KYLLÄ
CC BY-SA Button
CC BY-SA Button
Nimeä-JaaSamoin
CC BY-SA (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ OK KYLLÄ
CC BY-NC Button
CC BY-NC Button
Nimeä-EiKaupallinen
CC BY-NC (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK EI
CC BY-NC-ND Button
CC BY-NC-ND Button
Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia
CC BY-NC-ND (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK EI
CC BY-NC-SA Button
CC BY-NC-SA Button
Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin
CC BY-NC-SA (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK EI
CC BY-ND Button
CC BY-ND Button
Nimeä-EiMuutoksia
CC BY-ND (1.0 2.0 2.5 3.0 4.0)‎ Not OK EI
Huomioita symboleista
CC BY Icon "BY"
Kuvake tarkoittaa, että teoksen lisenssi vaatii tekijän nimeämisen. (Tässä tapauksessa "BY" ei ole akronyymi, vaan se tarkoittaa jonkun toimesta).
 • CC SA Icon SA
"Share Alike" eli suomeksi "jaa samoin". Se tarkoittaa, että muut voivat luoda siitä johdannaisteoksia, mutta heidän tulee julkaista ne samalla tai yhteensopivalla lisenssillä.
CC NC Icon NC
"Non-Commercial"-lisenssit (suom. EiKaupallinen) (ei sallittu Commonsissa)
CC ND Icon ND
"No-Derivatives"-lisenssit (suom. EiMuutoksia) (ei sallittu Commonsissa)

Katso lisää lisenssejä sivulta Commons:Tekijänoikeusmallineet.

Kielletyt lisenssit

Teokset joita ei ole julkaistu vapaiden kulttuuriteosten määritelmän täyttävällä lisenssillä ovat kiellettyjä. Lisätietoa löydät Wikimedia Foundationin johtokunnan päätöslauselmasta lisensoinnin suhteen.

Esimerkkejä internetissä yleisesti käytetyistä lisenssiehdoista jotka ovat kiellettyjä Commonsissa:

 • CC NC Icon Creative Commons EiKaupallinen -lisenssit
 • CC ND Icon Creative Commons EiMuutoksia -lisenssit
 • Lisensoimaton materiaali jota saa käyttää vain fair use -periaatteen, sitaattioikeuden tai muun vastaavan tekijänoikeuden rajoituksen nojalla (lue tarkemmat syyt alta)
 • GNU Free Documentation License -lisenssin (GFDL) alaiset teokset tietyin ehdoin (katso alta)

Kiellettyjä lisenssejä saa käyttää Commonsissa vain jos teos on monilisensoitu myös vähintään yhdellä sallitulla lisenssillä.

Jos teosta ei ole julkaistu Commonsin hyväksymällä lisenssillä, voit pyytää sen tekijää julkaisemaan sen vapaalla lisenssillä kuten CC BY (Creative Commons Nimeä -lisenssi) tai CC BY-SA (Creative Commons Nimeä JaaSamoin).

GNU Free Documentation License

GNU Free Documentation License (GFDL) ei ole käytännöllinen suurimmalle osalle sisällöstä, varsinkaan painetulle medialle, koska se vaatii, että sillä lisensoidut teokset tulee julkaista täyden lisenssitekstin kera. Näin ollen on suositeltavampaa kaksoislisensoida teos ja käyttää GFDL:n lisäksi lisenssiä joka sallii kuvan tai tekstin helpon käytön; esimerkiksi Creative Commons -lisenssiä. Älä myöskään käytä GPL- ja LGPL-lisenssejä omien teostesi ainoana lisenssinä jos mahdollista, koska niitä ei varsinaisesti ole tarkoitettu käytettävän muuhun kuin ohjelmistoihin.

GFDL-lisenssiä ei saa käyttää ainoana lisenssinä mikäli kaikki alla olevat ehdot täyttyvät:

 • Teos lisensoitiin lokakuun 15:nä 2018 tai myöhemmin. Vain lisensointipäivällä on väliä, ei luonti- tai tallennuspäivällä.
 • Teos on enimmäkseen valokuva, maalaus, piirros tai ääni- tai videotiedosto.
 • Teos ei ole ohjelmiston logo, kaavio tai kuvakaappaus joka on otettu GFDL-lisenssillä julkaistusta ohjelmiston ohjekirjasta.

Tietoa lisensoinnista

Esimerkkikuva suositellun yksityiskohtaisen kuvatekstin kera (katso kuvasivu)

Kaikkien Commonsin kuvaussivujen tulee ilmaista selkeästi, millä lisenssillä niiden kuvaama materiaali on julkaistu ja täten niiden tulee sisältää lisenssin vaatimat tiedot (tekijä, yms.). Kuvaussivujen tulisi myös sisältää kaikki tarpeellinen tieto lisenssitilanteen varmistamiseksi vaikka itse lisenssi tai tekijänoikeuslait eivät sitä vaatisi.

Kuvaussivun tulee sisältää seuraavat tiedot huolimatta siitä, vaatiiko lisenssi niitä tai ei:

 • Sisältöä koskeva lisenssi. Tämä tulee merkitä tekijänoikeusmallineella.
 • Lähde, josta materiaali on peräisin. Mikäli tiedoston tallentaja on myös sen tekijä, tämä pitää selvästi mainita. (esim. "Tallentajan tekemä", "Itse tekemäni", "Oma teokseni", jne.) Muussa tapauksessa liitä mukaan linkki tai kokonaine lähdeviite, mikäli mahdollista. Huom: "Siirretty Wikipediasta" ja muut vastaavat kommentit eivät yleensä ole hyväksyttyjä lähteitä, ellei sisältöä alun perin julkaistu siellä. Alkuperäinen lähde tulisi aina mainita.
 • Kuva- tai mediatiedoston tekijä. Mikäli teoksen tekijänoikeus on rauennut, tekijän kuolinpäivä voi myös olla tärkeää tietoa (katso alla oleva osio materiaalista, jolla ei ole tekijänoikeuden suojaa). Yleinen lisenssimalline joka merkitsee tekijäksi tiedoston tallentajan ei täytä tätä vaatimusta. Ainoat poikkeukset tähän sääntöön ovat tekijät jotka haluavat pysyä anonyymeinä ja jotkin tapaukset joissa tekijä ei ole tiedossa mutta saatavilla on tarpeeksi tietoa (kuten teoksen julkaisupäivämäärä) jotta teoksen tekijänoikeuden tiedetään rauenneen.

Vähemmän tärkeää mutta tulisi merkitä aina kun mahdollista:

Kuvauksen nämä kohdat saa merkittyä parhaiten käyttämällä Information-mallinetta. Lisätietoa löydät sivulta Commons:Aloittajan ohjeet/Laatu ja tiedot.

Lisensoinnin eri ulottuvuudet

Joissain tapauksissa teoksilla on useampia osia jotka voi ja tulee lisensoida: jokaiselle henkilölle joka osallistuu teoksen tekemiseen syntyy tekijänoikeus ja jokaisen tekijän tulee lisensoida oma osansa teoksesta vapaalla lisenssillä—katso sivu johdannaisteoksista. Eri osien määritelmät ovat kuitenkin epäselviä ja voivat vaihdella maasta toiseen. Alla on muutamia selkeyttäviä esimerkkejä:

 • Musiikkitallenteiden kohdalla seuraavat asiat tulee ottaa huomioon ja jokaisen osan tulee olla vapaasti lisensoitu (tai tekijänoikeuden tulee olla rauennut):
  • Musiikin sävellys (säveltäjän oikeudet)
  • Musiikin sanoitus (sanoittajan oikeudet)
  • Musiikin esitys (esittäjän oikeudet)
  • Musiikin nauhoitus (teknisen henkilöstön / levy-yhtiön oikeudet)
 • Kuvateosten kohdalla (mukaan luettuna kirjojen kannet ja vastaavat) vaatimukset ovat samanlaiset:
  • Alkuperäisteoksen luojalla on oikeudet kaikkiin teoksen jäljennöksiin ja johdannaisteoksiin.
  • Valokuvaajalla on oikeudet kuvaansa, mikäli se ei ole pelkkä jäljennös toisen henkilön teoksesta.
 • Rakennuksista otettujen kuvien kohdalla arkkitehti saattaa omistaa tekijänoikeuden joihinkin ominaisiin arkkitehtuurisiin ominaisuuksiin, mutta katso myös Commons:Maisemanvapaus.

Tämä on usein ongelmallista mikäli taideteos ei ole kuvan pääasiallinen kohde tai ei ole selkeästi tunnistettavissa: näissä tapauksissa vain teoksen kuvan (tai videon, ym.) ottajalla on tekijänoikeus teokseen. Esimerkiksi, jos otat valokuvan ihmisporukasta museossa, sattaa kuvassa näkyä myös maalauksia. Tässä tapauksessa maalausten tekijänoikeutta ei tarvitse ottaa huomioon. Ero eri tapausten välillä ei kuitenkaan ole kovin selkeä. Lisätietoa tästä käytännöstä löydät sivulta Commons:De minimis.

Huomaa että kaikkien kuvan osien lisenssit tulee selvittää ja mainita erikseen. Huomaa myös että useimmiten jäljennöksen tekijälle ei synny tekijänoikeutta; digitaalisen kuvan/ jäljennöksen tekijälle ei synny uutta tekijänoikeutta tekemäänsä jäljennökseen. Ainoastaan alkuperäisen kuvan tekijänoikeudella on merkitystä. Tämä pätee myös kuvakaappauksiin.

Public domain -materiaali

CC0:n kaltaisella lisenssillä julkaistua sisältöä pidetään public domainia vastaavana; teokset, joilla ei ole omaperäisyyttä, ovat public domainissa; jotkut hallitukset ympäri maailman, mukaan lukien Yhdysvaltain liittovaltion, Kalifornian ja Floridan hallitukset julkaisevat suurimman osan teoksistaan, mm. enimmät julkisista asiakirjoista public domainiin; englanninkielisen Wikipedian ohjeet public domain -materiaalista antaa tarkemmat selitykset näistä monista poikkeuksista.

Commons hyväksyy public domainissa olevaa materiaalia, eli materiaalia, joka on kuvailtu yläpuolella olevassa kappaleessa, tai joka ei voi saada tekijänoikeussuojaa tai jonka tekijänoikeus on vanhentunut. Mutta termi "public domain" monimutkainen; tekijänoikeuslait ovat erilaisia eri maissa, joten teos voi olla public domainissa yhdessä maassa mutta edelleen tekijänoikeuksin suojattu toisessa. Kansainväliset sopimukset, kuten Bernin sopimus, asettavat tiettyjä ministandardeja, mutta yksittäiset valtiot voivat vapaasti mennä niitä pidemmälle. Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos tekijän kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta, ovat hänen teoksensa public domainissa siinä valtiossa, jonka kansalainen tekijä oli ja siinä valtiossa, jossa teos alun perin julkaistiin. Jos teoksen tekijä on anonyymi tai teos on tehty yhteistyössä (esim. tietosanakirja), se on yleensä public domainissa, kun sen ensijulkaisusta on kulunut 70 vuotta. Jos teoksen tekijää ei löydy kattavalla etsinnällä, teoksen voidaan olettaa olevan public domainissa 120 vuotta sen luomisesta (katso lisätietoja sivulta {{PD-old-assumed}}).

Moni valtio pitää tekijänoikeuden aikarajana 70 vuotta. Merkittävä poikkeus tästä on Yhdysvallat. Historiallisista syistä johtuen Yhdysvalloissa on monimutkaisemmat säännöt:

 • Ennen vuotta 1929 julkaistut teokset ovat public domainissa.
 • Ennen vuotta 1964 julkaistuille teoksille tekijänoikeus kestää 28 vuotta julkaisemista ja on täten vanhentunut ellei omistaja ole hakenut tekijänoikeuksien uudistamista vuoden aikaikkunan sisällä ennen kuin julkaisusta oli kulunut 28 vuotta.

  Jos oikeudet tuolloin uudistettiin, tekijänoikeus säilyy 95 vuotta ensimmäisestä julkaisusta.

  Suurin osa ennen vuotta 1964 julkaistuista teoksista on public domainissa, mutta on ehdottoman tärkeää selvittää, että tekijänoikeutta ei uudistettu. (US Copyright Officen nettikatalogia voi käyttää etsimään vuonna 1978 tai sen jälkeen tehtyjä uudistamisia —hyödyllistä teoksille, jotka on julkaistu vuosina 1951-1963; Googlella on skannaukset paperikatalogista, mukaan lukien teokset, jotka on rekisteröity vuosina 1923-1978).

 • Ennen vuotta 1978 julkaistut teokset: kunnes 95 on kulunut ensijulkaisusta.
 • Vuonna 1978 tai myöhemmin julkaistut teokset: kunnes 70 vuotta on kulunut tekijän kuolemasta. Anonyymit teokset ja "work for hire": se aika, joka näistä kahdesta on lyhyempi: 95 vuotta ensijulkaisusta tai 120 vuotta teoksen valmistumisesta.

Teoksille, jotka on luotu ennen vuotta 1978 mutta ne on julkaistu vuonna 1978 tai myöhemmin, on erityiset säännöt. Näitä ehtoja sovelletaan Yhdysvalloissa myös muunmaalaisiin teoksiin.

Julkaisemisen vuosi ja paikka ovat olennaisen tärkeitä. Monissa valtioissa materiaali, joka on julkaistu ennen tiettyä vuotta, on public domainissa. Yhdysvalloissa tämä päivämäärä on 1. tammikuuta 1929. Joissakin valtioissa kaikki maan hallituksen julkaisema materiaali on public domainissa, kun taas joissakin valtioissa hallitus pitää itsellään osan tekijänoikeuksista (katso Commons:Copyright rules by territory).

In the US, the copyright situation for sound recordings (including those published before 1929) is a special case. Under Title II of the Music Modernization Act, recordings that were first fixed prior to February 15, 1972 are copyrighted for a period of time under US federal copyright that depends on when the recording was first published. This federal copyright applies regardless of any formalities (copyright notice, registration, and/or renewal.) The specific copyright term lengths are as follows:

 • Recordings that were first published prior to 1923 entered the public domain on January 1, 2022.
 • Recordings that were first published between 1923 and 1946 are copyrighted for a period of 100 years after first publication.
 • Recordings that were first published between 1947 and 1956 are copyrighted for a period of 110 years after first publication.
 • Recordings that were published after 1956 and first fixed prior to February 15, 1972 will enter the public domain on February 15, 2067.

Sound recordings that were first fixed on or after February 15, 1972 are subject to the same US copyright law term lengths and provisions as other works.

Joissakin valtioissa, (kuten Yhdysvalloissa), henkilö voi luovuttaa itse tekemänsä teoksen public domainiin. Joillakin muilla alueilla (esim. Euroopan unioinissa) tämä ei ole tosiallisesti mahdollista; sen sijaan henkilö voi antaa luvan kuvan käyttöön vapaasti, esimerkiksi Creative Commons Zero -lausuman, joka luovuttaa kaikki tekijänoikeuden suomat oikeudet, mutta lausuma ei välttämättä ole oikeudellisesti sitova kaikilla niillä tavoilla, jotka yleensä ymmärretään “public domainiksi” (esim. tekijän moraaliset oikeudet).

Hirtle-kaavio on työkalu sen arvioimiseksi, onko teos public domainissa Yhdysvalloissa. Lista sivulla Commons:International copyright quick reference guide auttaa arvioimaan, voidaanko alun perin Yhdyvaltojen ulkopuolella julkaistu työ tallentaa Commonsiin.

Yhdysvaltain ja muiden valtioiden lakien yhteisvaikutus

Every faithful reproduction of Mona Lisa is considered by Commons to be public domain. See "Exception" in text for details.

Commons on kansainvälinen projekti, mutta sen palvelimet sijaitsevat Yhdysvalloissa, ja sen sisällön tulisi olla mahdollisimman laajasti käytettävissä. Muiden kuin Yhdysvalloissa julkaistujen teosten tallentaminen on sallittua vain, jos kyseinen teos on sekä Yhdysvalloissa että teoksen alkuperämaassa public domainissa tai sillä on vapaa lisenssi, joka on validi molemmissa maissa. Työn "alkuperämaa" on yleensä se valtio, jossa teos on ensimmäiseksi julkaistu.[1]

Kun materaalia tallennetaan joistain muusta valtiosta kuin Yhdysvalloista, koskee sitä normaalisti sekä kyseisen valtion että Yhdysvaltojen tekijänoikeuslait. Jos materiaalia tallennetaan Commonsiin joltakin kolmannen osapuolen nettisivustolta, sovelletaan silloin Yhdysvaltojen, tallentajan asuinmaan sekä sen maan lakeja, jossa kyseisen sivuston palvelimet sijaitsevat. Eli materiaalilla olevan lisenssin tulisi olla pätevä kaikissa näissä paikoissa, ja jos materiaali on public domainissa, sen tulisi siis normaalisti olla public domainissa kaikissa kyseisissä paikoissa (ja teoksen alkuperämaassa), jotta se voidaan hyväksyä Commonsiin.

Esimerkiksi, jos Isossa-Britanniassa asuva henkilö tallentaa Commonsin palvelimelle kuvan, joka on otettu ranskalaiselta nettisivulta, kyseistä tallentajaa koskee Ison-Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltain lait. Jotta kyseinen henkilö voi tallentaa kyseisen kuvan Commonsiin, tulee kuvan olla public domainissa Ranskassa, Isossa-Britanissa ja Yhdysvalloissa, tai sillä tulee olla sopiva lisenssi, joka on validi kaikissa kolmessa maassa.

Poikkeus: Uskolliset jäljennykset kaksiuloitteisista taideteoksista, kuten maalauksista, jotka ovat public domainissa, ovat poikkeus tähän sääntöön. Heinäkuussa 2008, sen jälkeen kun WMF antoi lausunnon tarkennukseksi WMF:n käytäntöön, Commonsissa äänestettiin, että kaikki sellaiset valokuvat hyväksytään public domainina riippumatta alkuperämaasta, ja niihin laitetaan varoitusmalline. Katso lisätietoja sivulta Commons:When to use the PD-Art tag.

Uruguay Round Agreements Act

Main page: Commons:URAA-restored copyrights

The Uruguay Round Agreements Act or URAA is a US law that restored copyrights in the U.S. on foreign works if that work was still copyrighted in the foreign source country on the URAA date. This URAA date was January 1, 1996 for most countries. This means that foreign works became copyrighted in the U.S. even if they had been in the public domain in the U.S. before the URAA date. See also Wikipedia:Non-U.S. copyrights.

Koska tämän lain perustuslaillisuus vietiin oikeuteen, Commons alun perin salli käyttäjien tallentavan kuvia, jotka olisivat olleet public domainissa Yhdysvalloissa ilman URAA:ta. Mutta Yhdysvaltain Korkein oikeus vahvisti URAA:n olevan perustuslain mukainen tapauksessa Golan v. Holder. Keskustelun jälkeen päätettiin, että tiedostoja, joita asia koskee, ei deletoitaisi isona massana, vaan ne arvioidaan yksitellen. Sen jälkeen käytiin edelleen keskustelu siitä, mikä olisi paras tapa arvioida kyseiset tiedostot, ja näin syntyi Commons:WikiProject Public Domain.

Tiedostot, joita URAA koskee, tulisi merkitä mallineella {{Not-PD-US-URAA}}.

URAA:n takia poistokeskusteluun laitetut tiedostot tulisi arvioida huolellisesti, ja samoin niiden tekijänoikeustilanne Yhdysvaltojen ja paikallislakien mukaan. Pelkkä väite siitä, että URAA koskee kyseistä tiedostoa, ei voi olla ainoa syy tiedoston deletoimiseen. Jos tekijänoikeuksien arvoinnin lopputulos on se, että on olemassa merkittävä epäilys siitä, että tiedosto ei ole vapa a Yhdysvaltain tai paikallislakien mukaan, on tiedosto varovaisuusperiaatteen mukaisesti deletoitava.

Old orphan works

Old orphan works are accepted, provided that

 • the works were created before 1929;
 • or, the works were created before the pma duration in the country of origin, which would satisfy {{PD-1996}} if published at the time of creation (e.g. works created before 1946 for 50 years pma countries, if the URAA date is 1996).

PD 1.0 ja Flickr

See also: Commons:Flickr files.

CC Public Domain -ikoni

The Creative Commons Public Domain 1.0 mark (PDM) is often applied to images on photography websites such as Flickr.com, and is not a license. Despite this, the community found that when a user applies PDM to their own work, they are releasing their work to be in the public domain, and these works are believed to be freely licensed. For further information, see Accept files published by the copyright holder with a Public Domain Mark.

Fair use (sitaattioikeus) ei ole sallittu Commonsinssa

Wikimedia Commons ei hyväksy sisältöä fair use-perusteella (Suomessa sitaattioikeus). Katso Commons:Fair use.

Johdannaisteokset

Tämä kuvakooste on esimerkki johdannaisteoksesta. Siinä on yhdistelty useita kuvia, jotka olivat joko public domainissa tai julkaistu Creative Commons BY-SA 3.0 -lisenssillä.

Haluaisit kuvan Mikki Hiirestä, mutta tietenkään et voi vain skannata sitä. Entä jos ottaisit valokuvan Mikki-lelusta ja tallentaisit sen? Älä. Et voi tallentaa sellaisia kuvia, koska ne ovat johdannaisteoksia. Sellaisia teoksia ei voi julkaista ilman alkuperäisen tekijän lupaa.

The US Copyright Act of 1976, Section 101, says: "A derivative work is a work based upon one or more preexisting works, such as a translation, musical arrangement, dramatization, fictionalization, motion picture version, sound recording, art reproduction, abridgment, condensation, or any other form in which a work may be recast, transformed, or adapted. A work consisting of editorial revisions, annotations, elaborations, or other modifications which, as a whole, represent an original work of authorship, is a “derivative work”." A photograph of a copyrighted item is considered a derivative work in US jurisdiction. US Copyright Act of 1976, Section 106: "(...) The owner of copyright under this title has the exclusive rights to do and to authorize any of the following: (...) (2) to prepare derivative works based upon the copyrighted work;"

Tästä syystä "luvattomat" johdannaistyöt, kuten kuvat tekijänoikeuksien suojatuista teoksista kuten sarjakuvahahmoista, leluista ym. tulee deletoida. Katso lisätietoa sivulta Commons:Derivative works.

Poikkeus: Niin sanotut hyödylliset tavarat - esineet, joilla on olennainen hyötykäyttö, eivät saa tekijänoikeuksien suojaa Yhdysvalloissa, vaikka ne olisi suunniteltu kaupalliseen käyttöön. Näin ollen niistä otetut valokuvat eivät ole Yhdysvaltain lakien mukaan johdannaisteoksia. Lue lisätietoja tästä poikkeuksesta ja sen käytöstä Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden tapauksessa Mazer v. Stein ja {{Useful-object-US}}.

Yksinkertaiset kuviot

Microsoftin logo – {{PD-textlogo}}

Tavaramerkkeihin liittyen (katso myös Commons:Copyright rules by subject matter: Trademarks): Useimmat kaupalliset esineet ja tuotteet on tavalla tai toisella suojattu immateriaalioikeuksin, mutta tekijänoikeudet ovat vain yksi niistä. On tärkeää tehdä ero tekijänoikeuksien, tavaramerkkien ja patenttien välilä. Wikimedia Commons huolehtii yleensä vain tekijänoikeuksiin liittyvistä rajoituksista näistä syistä:

 1. Melkein mitä tahansa voidaan suojata tavaramerkkioikeudella, eikä olisi mieltä kieltää kaikkea.
 2. Tavaramerkit ja teollisen suunnittelun rajoitukset koskevat teollista valmistamista, mutta sellaisia esineitä voi muutoin vapaasti valokuvata.

→ Näistä syistä Commons hyväksyy kaikki tavaramerkit, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Lisäksi Commonsiin hyväksytään kuvat tekstistä, joka on yleisellä fontilla ja sisältää yksinkertaisia geometrisiä muotoja, vaikka se olisi tavaramerkillä suojattu logo, sillä perusteella, että sellainen kuva ei ole tarpeeksi luovaa työtä saadakseen tekijänoikeuden suojan.[2] Sellaisiin kuviin tulisi laittaa malline {{PD-ineligible}} tai jokin näistä tarkemmista mallineista (esim. {{PD-textlogo}} yksinkertaisille logoille).

Raster renderings (i.e. PNG images) of uncopyrighted simple designs can themselves be regarded as being uncopyrighted. For vector images (i.e. SVG files) of uncopyrighted simple designs, the question as to whether the vector representation has its own copyright is less clear; see the English Wikipedia copyright information about fonts and the {{PD-textlogo}} talk page for more information.

It is often very difficult to determine whether a design is protected by copyright or not, and images of these sorts are frequently nominated for deletion, with various results. See Commons:Threshold of originality and/or “Threshold of originality” (in Wikipedia) for some guidance.

Fontit

"COM:FONT" ohjaa tänne. For the fonts available for SVG rendering, see meta:SVG fonts.

The raster rendering of a font (or typeface) is not subject to copyright in the U.S., and therefore is in the public domain. It may be copyrighted in other countries (see intellectual property of typefaces on Wikipedia). You should use {{PD-font}} in this case.

Tekijänoikeussäännöt

Some guidance on applicable copyright rules can be found at

Katso myös


Katso myös

Huomiot

 1. Jos teos on julkaistu yhtäaikaisesti monessa valtiossa, on "alkuperämaa" Bernin sopimuksen mukaan se valtio, joka antaa teokselle lyhimmän tekijänoikeussuojan.
 2. Katso tapaus Ets-Hokin v. Skyy Spirits Inc, jossa päätettiin, että SKYY-vodkapullo ja sen logo eivät saa tekijänoikeuksien suojaa.

Aiheesta muualla