Commons:De Kroeg

From Wikimedia Commons, the free media repository
(Redirected from Commons:NL)
Jump to: navigation, search


Wikimedia Commons Kroeg in andere talen:

English | 🌐

De interwikilinks in de linker kolom van deze pagina gaan naar de diverse Wikipedia-kroegen zelf.
De Kroeg.jpg
Shortcut: COM:NL

Dit is de Wikimedia Commons Kroeg, het Nederlandstalige tafeltje achter in de Engelstalige Village Pump. Soms is het hier wat stil, hoewel enkele vaste bezoekers wel regelmatig komen kijken. In de Engelstalige Village Pump krijg je wel sneller aandacht voor je vraag.

Hier kan je de werking, technische punten en het beleid van Wikimedia Commons bespreken. Andersoortige onderwerpen zijn hier ook welkom totdat er een pagina wordt gemaakt om die te bespreken. Deze pagina heeft hetzelfde doel voor Commons als Wikipedia:De Kroeg op de Nederlandstalige Wikipedia.

De Nederlandstalige projecten van Wikimedia en hun algemene overlegruimte zijn:

Veel gestelde vragen (FAQ):

  1. Vragen en problemen met uploaden - Als je vragen of problemen hebt betreft het uploaden van afbeeldingen en andere bestanden kunnen die in het Nederlands gesteld worden op de helpdesk.
  2. Vandalisme/Beveiliging afbeelding - Als je een afbeelding van Wikimedia Commons beveiligd wilt zien vanwege bijvoorbeeld vandalisme, kom dan naar het IRC-kanaal #wikimedia-commons op freenode.net en vraag het daar.
  3. Overtredingen auteursrechten - Als je denkt dat een bepaald mediabestand auteursrechten niet eerbiedigt, geeft dat dan niet hier aan maar op Commons:Verwijderverzoeken. Als je niet zeker bent over de wettelijke status van een mediabestand, stel er dan vragen over op Commons talk:Licensing.
  4. Auteursrechtenbeleid - Als je wilt vragen waarom niet vrij beschikbare en niet commercieel te gebruiken materiaal niet is toegestaan op Wikimedia Commons en als je een pleidooi wilt houden voor het wel toestaan, doe dat niet hier. Je verspilt je tijd. Een van de basisprincipes van Wikimedia Commons is: "Alleen vrije content wordt toegestaan." Accepteer deze zelf opgelegde beperking alsjeblieft als NPOV op Wikipedia.
  5. Wat is Commons - Als je een vraag hebt over Commons en hoe het werkt, stel die dan hier na het lezen van de welkomstboodschap voor nieuwe gebruikers.
  6. Meer veelgestelde vragen... (Engels)


NB - Discussies worden gearchiveerd in Commons:De Kroeg/Archive. Bij grote drukte wordt er veelvuldig gearchiveerd, maar er zijn instructies beschikbaar: archiving instructions (Engels).

Centralized discussion
See also: Village pump/Proposals • Archive

Template: View • Discuss  • Edit • Watch

Vrijgave teksten website - vraag over procedure[edit]

Ik heb een vraag over de procedure om beeld- en tekstmateriaal vrij te geven. Ik heb in het verleden via het OTRS-team de toestemming laten registreren om beelden onder CC0 vrij te geven, zie bv dit beeld (en alle andere beelden in de categorie)

Nu heeft de organisatie waarvoor ik werk (Koninklijke Bibliotheek) onlangs een reeks webpagina's onder een CC-BY-licentie vrij gegeven, en het OTRS-team hierover geinformeerd, zie het bericht in deze PDF: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vrijgave_filosofieteksten_website_Koninklijke_Bibliotheek,_11_oktober_2017.pdf

(deze tekst is ook als email naar OTRS verzonden)

Nu is mijn vraag: is de verklaring in de PDF - en het feit dat de PDF naar Commons geupload is - voldoende om de vrijgave te communiceren en vast te leggen, of moet ik ook nog / alsnog de OTRS-procedure doorlopen?

Met vriendelijke groet, --OlafJanssen (talk) 15:59, 24 October 2017 (UTC)

@OlafJanssen: lijkt me niet dat je de hele procedure opnieuw hoeft te doorlopen, al is mij niet helemaal duidelijk wat de bedoeling is van deze vrijgave. Zijn jullie van plan de aangegeven webpagina's te uploaden naar Commons? In dat geval zou ik bij de nieuwe files bij "permission" naar zowel CC-BY als dat PDF'je verwijzen. Verder lijkt het mij verstandig om in de beschrijving van het PDF'je nog een link naar het OTRS-bericht toevoegen middels {{PermissionOTRS|id=2015102010020189}}, waarbij "id" het ticketnummer voorstelt, dat - naar ik vermoed - ergens in de e-mailcorrespondentie zit. --HyperGaruda (talk) 18:52, 24 October 2017 (UTC)
De KB wil zoveel mogelijk teksten op kb.nl, indien we zelf de auteursrechten daarvan bezitten, zo goed/breed mogelijk herbruikbaar maken voor iedereen - iets met open overheidsinformatie, belastingbetaler etc. Dit willen we in eerste instantie binnen de sfeer van Wikipedia/media doen, maar daarna ook daarbuiten. De pagina's over Nederlandse filosofie op kb.nl zijn hier een eerste proef mee. Wikipedianen kunnen natuurlijk de informatie die op die pagina's staat zelf parafraseren tot artikeltekst en dan de webpagina als bron vermelden. We hebben in het verleden gemerkt dat er soms toch vragen/discussie over de rechten en hergebruik ontstaan (zie bv. hier over Atlas Van der Hagen). Om deze onduidelijkheid in de toekomst te voorkomen, willen we daarom teksten gaan vrijgeven onder CC. Zie ook mijn tweede opmerking hieronder...
Ik heb op dit moment inderdaad al wel een OTRS-ticketnummer via email ontvangen, maar wil dit nog niet in de PDF plakken, omdat de procedure nog loopt (waar dit bericht mi. onderdeel vanuit maakt) en ik nog geen formele goedkeuring vanuit OTRS heb ontvangen ("De link naar het ticket mag alleen geplaatst worden door iemand met toegang tot OTRS en daarop is controle.")
Overigens was het ook voldoende geweest om bijvoorbeeld ergens in een voetnoot op de desbetreffende KB-pagina's aan te geven dat ze onder de CC-BY-licentie vallen. Dan zien bezoekers daar ook in een oogopslag dat ze het vrij kunnen (her)gebruiken, wat toch iets officiëlers heeft dan een e-mailtje hier op een wiki-pagina. --HyperGaruda (talk) 18:52, 24 October 2017 (UTC)
Ja, het is ook uiteindelijk de bedoeling om het precies zo te doen. Omdat we dan niet alleen voor de teksten, maar ook voor alle afbeeldingen precies willen aangeven of en hoe er gebruiksvoorwaarden zijn, vergt dit het nodige uitzoek- en vrijwaringswerk. We willen dat dan meteen doen voor alle pagina's op kb.nl die ER en/of feitelijke teksten bevatten (dus niet alleen de pagina's over Nederlandse filosofie), dus nog meer uitzoekwerk. Dat duurt binnen de KB even.... We zien dus deze vrijgave op deze manier - dus binnen de sfeer van Wikipedia en via de toch wat omslachtige OTRS-procedure - als een eerste praktische stap die we snel konden nemen, maar zeker niet als eindstation. --OlafJanssen (talk) 10:19, 25 October 2017 (UTC)
@OlafJanssen:: Het KB gaat de vrijere licentie ook zelf op de webpagina's aangeven neem ik aan? Dan is een verdere procedure niet nodig volgens mij en kan de informatie gewoon onder de vrije licentie worden gebruikt. Dan kan de vrije licentie gewoon door iedereen gezien en gecontroleerd worden, nog beter! Wat fijn om te lezen dat het KB dit gaat doen. Vriendelijke groet, Ciell (talk) 16:09, 12 November 2017 (UTC)
@Ciell: Ja, dat is inderdaad het plan, zoals ik hierboven ook aangeeft. De OTRS-constructie is een 1e snelle stap die we konden nemen... MVG, --OlafJanssen (talk) 17:24, 14 November 2017 (UTC)

Het is inmiddels opgelost, de OTRS-goedkeuring & vastlegging is gebeurd, zie dit bericht. De toestemming is opgeslagen in ticket:2017101210009561. Dank aan idereen die meegeholpen en meegedacht heeft! --OlafJanssen (talk) 09:33, 15 November 2017 (UTC)

Groot aantal afbeeldingen toevoegen[edit]

Ik ben nu bezig met afbeeldingen aan het uploaden op Wikimedia Commons via de 'wizard upload'. Ik stoot nu op het probleem dat ik per afbeelding een categorie/beschrijving moet toevoegen. Is er geen manier om dit in één keer voor alle afbeeldingen te doen? --Livenws (talk) 20:46, 24 October 2017 (UTC)

Als het goed is er een optie om beschrijving en/of de categorie aan alle nakomende bestanden toe te voegen. Even goed kijken, weet de naam niet uit mijn hoofd. Sjoerd de Bruin (talk) 21:21, 24 October 2017 (UTC)
Bedankt voor de hulp, ik heb het gevonden! --Livenws (talk) 21:49, 24 October 2017 (UTC)
Ben je bekend met VisualFileChange? - zie https://commons.wikimedia.org/wiki/Help:VisualFileChange.js. (kies "Just try it without installing") Die tool gebruik ik veel voor dit soort nabewerkingen --OlafJanssen (talk) 10:22, 25 October 2017 (UTC)
Handig, bedankt! --Livenws (talk) 00:11, 2 November 2017 (UTC)
Als je uploadt via de wizard, heb je de optie om de categoriën en omschrijving te kopieëren, kan ook handig zijn.
Voor het uploaden van meer afbeeldingen (zeg pakweg 50-1000) kan Commons:Pattypan een uitkomst zijn, die werkt met een excel sheet voor de velden. En dan is er nog de GlamWikiToolSet. Wat ingewikkeld in gebruik, maar hij is het waar voor de echt grote afbeeldingsdonaties. Ciell (talk) 16:12, 12 November 2017 (UTC)

Ondersteuning voor 3D-modellen binnenkort op Commons[edit]

Hallo! Een korte aankondiging: binnenkort ondersteunt Wikimedia Commons 3D-modellen. Het plan is om deze functie in te schakelen rond eind november 2017. Op dit moment moeten nog een paar laatste technische issues opgelost worden hiervoor. Het STL-bestandsformaat, één van de meest gebruikte formaten voor 3D-modellen, zal ondersteund worden. Je kan alvast een voorbeeld bekijken van hoe zo'n 3D-model er zal uitzien op de testwiki.

Deze functionaliteit werd al lang besproken in de community. Het meest recent stond de feature op nummer 11 op de Community Tech Wishlist van 2015; tijdens de ontwikkeling vond in april ook discussie plaats in de Village Pump op Wikimedia Commons. Wanneer de functionaliteit actief is, zal er een blog post over verschijnen op de Wikimedia Blog.

Meer info over de technische details achter deze feature, en de help en documentatie, is te vinden op MediaWiki.org.

Thank you! CKoerner (WMF) (talk) 20:23, 16 November 2017 (UTC)

New print to pdf feature for mobile web readers[edit]

CKoerner (WMF) (talk) 22:07, 20 November 2017 (UTC)

Verkiezingsposters[edit]

Ik realiseer mij in één keer dat de mensen hier misschien iets meer van de Nederlandse auteursrecht wetten afweten. Zijn campagne posters tijdens de verkiezingen beschermd of mag ik hier foto's van publiceren? --Donald Trung (Talk 💬) ("The Chinese Coin Troll" 👿) (Articles 📚) 11:02, 27 November 2017 (UTC)

campagneposters zijn doorgaans door auteursrechten beschermd. Soms zijn ze niet complex genoeg om auteursrechtelijk beschermd te zijn (enkel tekst "stem D66") of onder een vrije licentie vrijgegeven (PvdA flickr account). Omdat ze niet permanent in de openbare ruimte hangen valt het niet onder panoramavrijheid. Vera (talk) 12:55, 27 November 2017 (UTC)