Commons:OTRS

From Wikimedia Commons, the free media repository
(Redirected from Commons:OTRS/ca)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Volunteer Response Team and the translation is 48% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Volunteer Response Team and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts : VRT • VRTS • COM:VRT • COM:VRTS

Permission logo 2021.svgCurrent backlog (oldest unanswered mail or ticket) in permissions-commons queue is 14 days.
VRT Noticeboard
Main VRT-related pages

OTRS són les sigles en anglès d'Open-source Ticket Request System (sistema d'entrada de sol·licituds de codi obert). OTRS és una eina utilitzada pels projectes de Wikimedia, inclòs Commons, per gestionar i arxivar correus electrònics. El principal ús en relació a Wikimedia Commons és per verificar i arxivar autoritzacions de llicències.

En alguns casos, es pot demanar enviar un correu a OTRS per tenir confirmació que el titular dels drets dóna autorització per publicar un fitxer amb una llicència lliure. Aquestes confirmacions cal enviar-les a permissions-commons@wikimedia.org.

Els correus enviats a OTRS són atesos per un equip multilingüe de voluntaris acreditats. A cada tema se l'assigna un número de tiquet únic per mantenir els correus relacionats junts i per assegurar que la correspondència es pot trobar i revisar en el futur. Els missatges no són accessibles públicament. Els voluntaris d'OTRS també poden atendre demandes d'infraccions de drets d'autor.

Una pantalla d'OTRS que mostra les sol·licituds.
Exemple d'una imatge autoritzada via OTRS

Cada tiquet és revisat per un voluntari. Si hi ha prou evidència d'una autorització vàlida, el voluntari marcarà el fitxer o fitxers corresponents com a revisats. El voluntari també actuarà per a restaurar els fitxers que es puguin haver esborrar abans d'haver verificat l'autorització, de manera que, en seguir el procediment descrit aquí, no cal sol·licitar que els fitxers esborrats siguin recuperats. Si no hi ha prou evidència, el voluntari pot demanar informació addicional al remitent. Els voluntaris també actuen per assegurar-se que s'elimina tota infracció de drets que se'ls hagi comunicat.

El nombre de voluntaris OTRS actius de Commons és bastant reduït en relació al nombre de correus rebuts. Els tiquets són processats per ordre d'antiguitat. En ocasions poden trigar més de 30 dies en ser atesos. Els editors amb experiència a Commons poden unir-se a l'equip de voluntaris per millorar els temps de resposta.

Les consultes sobre la validesa o l'estat d'un tiquet d'OTRS es poden fer al taulell d'OTRS.

Els correus electrònics són gestionats per voluntaris de la comunitat. Els tiquets OTRS a la cua de permisos de commons són visibles per a tots els voluntaris que tinguin accés a aquesta cua. La Fundació Wikimedia no pot garantir el tractament confidencial de la informació sensible que incloeu al missatge, tot i que tots els voluntaris estan obligats a tractar-la amb confidencialitat. Els usuaris han de tenir cura de revelar informació que identifica personalment els subjectes o els creadors, especialment els noms, les adreces físiques i els correus electrònics.

Quan no cal contactar amb OTRS

Si podeu fer alguna de les afirmacions següents pel que fa al fitxer que voleu penjar, no cal que us poseu en contacte amb OTRS:

No tinc cap permís per la imatge i no està publicada amb cap llicència

Commons només pot acceptar imatges alliberades amb una llicència lliure o en domini públic. Si el fitxer no pertany a cap d'aquests dos grups, no el pengeu.

La imatge l'he fet jo mateix i no ha estat publicada fins ara.

Només cal que seguiu les instruccions que es troben a la pàgina formulari de càrrega, tret que la imatge/fitxer sigui de qualitat professional o excepcional o hi hagi algun altre motiu pel que es pugui dubtar de la vostra autoria.

La imatge es va publicar per primera vegada al meu lloc web o al meu propi espai d’un lloc web compartit.

Això és genial! Seguiu les instruccions de Creative Commons per adoptar la llicència que trieu de cultura lliure. Després es revisarà quan els fitxers siguin carregats per vosaltres o altres persones. Utilitzeu la funció "Desa la pàgina ara" de l'Internet Archive per emmagatzemar la prova de la vostra declaració de llicència.

El nostre lloc web utilitza Wordpress
Podeu col·locar tot el lloc web amb llicència CC-BY-SA en uns quants clics.
El nostre lloc web es troba a Blogspot
Seguiu els passos per actualitzar el tema.
Publiquem a Flickr
Seguiu els passos de Flickr publish.
Publiquem a YouTube
Podeu utilitzar CC-BY.

He trobat la imatge a Flickr i allà té una llicència lliure.

Commons té un procediment establert per a la revisió d'aquestes imatges. Vegeu Commons:Fitxers de Flickr.

Llicències d'imatges: quan cal contactar amb OTRS?

Si podeu fer alguna de les afirmacions següents, heu d'enviar un correu electrònic al sistema OTRS:

He rebut el permís de l'autor original (no jo) per penjar el fitxer a Commons.

Envieu-nos l'autorització a l'adreça mostrada més amunt. Demanem que l'autor faci una declaració clara alliberant la imatge sota una llicència lliure. Per evitar confusions o malentesos és de molta ajuda utilitzar un model d'autorització. Aquesta autorització ha de contenir la concessió específica d'una llicència lliure i no serveix simplement donar permís a Commons o la Viquipèdia. Si ja heu carregat la imatge a Commons, seguiu les instruccions de Template:OTRS pending.
Ampoule-electrique.png Si s'ha esborrat la imatge, no recreeu el contingut suprimit, sinó que incloeu a la correspondència un enllaç a la imatge suprimida o un enllaç a la vostra pàgina de discussió per tal d'ajudar a la tasca del voluntari OTRS.

Sóc el titular dels drets però la imatge ja ha estat publicada prèviament publicat sense llicència gratuïta en un mitjà que no puc alterar.

Envieu-nos una declaració clara de que voleu alliberar la vostra imatge (amb un enllaç) sota una llicència lliure determinada. Vegeu Commons:Model d'autorització. Com a alternativa, afegiu una llicència gratuïta al vostre treball i col·loqueu el text {{Revisió de la llicència}} en algun lloc de la pàgina de descripció del fitxer a Commons. Revisarem l’autenticitat de la vostra declaració i us farem saber si podem acceptar-la com a vàlida.

Sóc un empleat del propietari dels drets d'autor.

Envieu-nos una declaració clara des d'una adreça de correu electrònic que demostri que actueu pel titular dels drets d'autor, indicant que el vostre empresari està autoritzat a alliberar l'obra, sota una llicència gratuïta específica. Vegeu plantilles de correu electrònic per obtenir el formulari preferit. També podeu afegir una llicència gratuïta a l'obra al costat del fitxer del lloc web del titular dels drets d'autor. Revisarem l'autenticitat de la vostra declaració i us farem saber si podem acceptar-la com a vàlida.

Publico regularment el meu treball en altres llocs i vull evitar la molèstia d'enviar declaracions de permís per cada càrrega que realitzi.

Envieu-nos una declaració clara que el vostre compte de Commons (o algun altre compte de Commons) està autoritzat a llicenciar les vostres obres, ja sigui qualsevol obra o algun conjunt d'obres, p. ex.: "Les meves imatges de l'esdeveniment X, 15-10-2013". En prendrem nota per a les futures càrregues.

Sóc el titular dels drets d'una imatge publicada a Commons sense permís.

Envieu-nos un correu electrònic (a commons-copyvio@wikimedia.org) amb tota la informació possible sobre el problema, inclosa l'URL del fitxer a Commons i, si escau, l'URL del lloc on es va publicar originalment. Revisarem la vostra sol·licitud i, si trobem que el fitxer s'ha penjat sense el permís adequat, se suprimirà.

Si no sou el titular dels drets

Si no sou el titular dels drets i l'obra no és en domini públic o disponible sota una llicència compatible amb Commons, llavors heu de contactar amb el titular dels drets d'autor i obtenir permís perquè el seu treball es pugui penjar a Commons. Seguiu aquests passos:

 • Abans de carregar el fitxer a Commons, contacteu amb el titular dels drets i demaneu-li que l'alliberi sota una llicència lliure.
  Ampoule-electrique.png L'autor ha d'escollir una de les llicències permeses a Commons; en particular, no és acceptable l'ús exclusiu per a la Viquipèdia o projectes de Wikimedia. Vegeu Model d'autorització com a resposta recomanada per part de l'autor.
 • Quan rebeu una resposta, comproveu que la llicència autoritzada pel titular dels drets sigui apropiada per a Commons. Si és així, carregueu la imatge i marqueu el fitxer amb l'etiqueta {{subst:OP}} ("OTRS Pending") en la pàgina de descripció del fitxer a més de la llicència triada pel titular dels drets d'autor.
 • Tot seguit, reenvieu el correu electrònic amb la declaració explícita d'autorització de l'autor a permissions-commons@wikimedia.org, incloent la capçalera completa i els missatges previs intercanviats amb el titular, i un enllaç a la imatge de Commons. Assegureu-vos de demanar a l'autor que inclogui informació sobre l'origen (font) del fitxer i la seva llicència.
 • Un voluntari d'OTRS comprovarà el correu per verificar que tot sigui correcte validant l'autorització i, en aquest cas, substituirà l'etiqueta {{OTRS pending}} per {{PermissionOTRS}}

(Si sou el titular dels drets i esteu confirmant la llicència d'una obra publicada prèviament, per descomptat que podeu enviar el correu directament.)

Declaració de consentiment per a totes les sol·licituds

Shortcut
Rebem un gran nombre de correus ambigus de titulars dels drets amb la intenció de permetre a la Viquipèdia la seva reutilització (com ara «permeto a la Viquipèdia utilitzar les meves fotos»). Malauradament, aquests tipus d'autoritzacions no són suficients des d'un punt de vista legal. Necessitem una declaració de consentiment més específica per acceptar l'autorització. Podeu utilitzar el model mostrat a continuació per a aquesta declaració.
 • Abans d'enviar el correu, assegureu-vos de treure tots els commentaris del model.
 • Substituïu el text del model (com el nom) per la informació corresponent.

A: permissions-commons@wikimedia.org


Per la present afirmo que ESCOLLIU O BÉ: [jo, (el nom), sóc el] O BÉ [represento a (nom del titular), ] creador i/o l'únic titular de la propietat intel·lectual de ESCOLLIU O BÉ: [URL del contingut] O BÉ [imatges/text adjunt].

Accepto publicar el contingut anteriorment mencionat sota la llicència lliure: Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 4.0 Internacional. (AQUESTA ÉS L'OPCIÓ ESTÀNDARD; PODEU TRIAR ALTRES LLICÈNCIES LLIURES ACCEPTADES, SI AIXÍ HO DESITGEU)

Reconec que concedeixo el dret a tothom per utilitzar l'obra per a qualsevol propòsit, inclòs amb finalitats comercials, i de modificar-la segons les seves necessitats, sempre que es compleixin els termes de la llicència i altres lleis aplicables.

Sóc conscient que aquesta concessió no es limita a la Viquipèdia i els llocs web relacionats.

Sóc conscient que sempre mantindré els drets d'autor de la meva obra, i que mantindré el dret de ser acreditat d'acord amb els termes de la llicència escollida. Les modificacions que altres puguin fer de l'obra no se m'atribuiran com a pròpies.

Accepto que no em puc desdir d'aquesta concessió, i que l'obra podrà ser guardada permanentment, o no, en un projecte Wikimedia.

[Nom de remitent]
[Autoritat del remitent (Si és aplicable. Per exemple "Titular dels drets d'autor", "Director", "Representant legal de", etc.)]
[Data]

Notes

 • Heu d'identificar clarament el contingut que esteu autoritzant. No n'hi ha prou amb alguna cosa com "Sóc el creador de les imatges de la pàgina XYZ". Hauríeu de proporcionar l'enllaç de l'URL exacte del contingut o adjuntar-lo en el correu. Per a imatges, preferim que les carregueu a Wikimedia Commons amb la plantilla {{OTRS pending}} i que indiqueu en el correu l'URL d'aquestes imatges carregades.
 • En l'exemple de més amunt, la llicència concedida és Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 4.0 Internacional. Podeu escollir alguna altra llicència de la llista de llicències lliures, si així ho desitgeu. En qualsevol cas, HEU d'indicar una llicència; en cas contrari aquesta autorització no és vàlida. Heu d'especificar la versió de la llicència, si és aplicable: CC-BY-SA 4.0 o Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 4.0 són prou específiques, però no és suficient indicar només llicència Creative Commons, Creative Commons Attribution-ShareAlike o CC-BY-SA (sense el número de versió).
 • Envieu el permís per correu electrònic al nostre equip d'atenció de correus ("OTRS") a l'adreça permissions-commons@wikimedia.org. El correu que envieu ha de provenir d'una adreça que es pugui reconèixer. Per exemple, si esteu cedint imatges d'un lloc web, l'adreça de correu ha d'estar relacionada amb el lloc web o indicada en la seva pàgina de contacte. Si esteu cedint imatges en nom d'una organització, l'adreça de correu ha de ser una adreça oficial de l'organització. Si esteu cedint una obra que no està disponible en línia, se us pot demanar que proporcioneu evidències de la vostra identitat. Si esteu cedint una obra actuant en representació del titular dels drets, se us pot demanat que proporcioneu evidències de l'autorització per representar al titular dels drets.

Plantilles per utilitzar en pàgines d'imatges

 • Els usuaris que han enviat una autorització a OTRS, i que encara no han rebut la confirmació, poden utilitzar {{subst:OP}} per avisar que està en tràmit.
 • Els voluntaris d'OTRS poden utilitzar {{subst:OR|id=número}} quan s'ha rebut l'autorització, però cal més aclariments i {{PermissionOTRS|id=número}} quan l'autorització s'ha acceptat i arxivat al sistema OTRS de Wikimedia. Aquesta plantilla només l'han d’utilitzar els voluntaris d’OTRS. Un ús no autoritzat provocarà un registre d’AbuseFilter i es mostrarà un advertiment. Es recomana als voluntaris OTRS que facin servir el giny PermissionOTRS.

Vegeu també

On Commons
On other projects