Commons:OTRS/fi

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Kuvakaappaus OTRS-järjestelmästä: miltä se näyttää järjestelmän käyttäjän silmin.

OTRS tulee sanoista "Open-source Ticket Request System". Wikimedian projekteissa se tarkoittaa järjestelmää, jossa vapaaehtoiset vastaavat Wikimedialle lähetettyihin viesteihin. Commonsissa "OTRS" tarkoittaa yleensä sitä, että vapaaehtoiset tarkastavat kuvien käyttöön saatuja lupia.

Kun vahvistat luvan olemassaolon[edit]

Jos sinulla on joltakulta saatu lupa, lähetä se osoitteeseen mailto:permissions-commons@wikimedia.org. Luvan hankkimiseksi on paras käyttää kirjepohjia, jotta saat tarvittavat luvat. Luvan täytyy nimen omaan tarkoittaa vapaata käyttöoikeutta eikä pelkästään lupaa käyttää kuvaa Wikipediassa tai Commonsissa.

Kun lähetät kuvan OTRS:ään, on parasta mainita, että kuvat ovat Commonsissa tai suomenkielisessä Wikipediassa tai ne tullaan lisäämään Commonsiin sekä kertoa kuvan tarkka nettiosoite aina kun mahdollista. Kun lähetät viestin eteenpäin OTRS:ään, lähetä viesti kaikkine otsaketietoineen tai pyydä kuvan oikeuksien omistajaa lähettämään itse viesti OTRS:ään – järjestelmä on täysin yksityinen eivätkä ulkopuoliset pysty lukemaan sitä.

Joku OTRS-vapaaehtoinen joko vahvistaa, että lupa on kunnossa (jolloin voit käyttää alla olevaa mallinetta) tai selittää, mitä ongelmia luvassa on. Tyypillisiä ongelmia ovat, että luvan antaja ei ole tekijänoikeuksien omistaja tai teos perustuu tekijänoikeuksien alaiseen työhön.

OTRS-vapaaehtoiset, jotka ovat myös Commonsin ylläpitäjiä, on lueteltu sivulla m:OTRS/personnel. Commonsin ylläpitäjillä on "y" Commonsin palstan alla. Jos sähköpostiisi ei kuulu vastausta, ota yhteyttä johonkuhun kyseisistä ylläpitäjistä, joilla on pääsy permissions-jonoon ja pyydä heitä vastaamaan viestiin.

OTRS-vapaaehtoiset hoitavat myös tekijänoikeusrikkomuksista tulleita ilmoituksia. Jos olet kiinnostunut Commonsiin liittyvästä OTRS-työstä, voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi sivun m:OTRS/Volunteering kautta.

Kuvien kanssa käytettävät mallineet[edit]

  • OTRS-vapaaehtoiset voivat käyttää mallinetta {{PermissionOTRS|ticket=URL}}.
  • Käyttäjät, jotka ovat ottaneet yhteyttä OTRS-järjestelmään, voivat käyttää mallinetta {{PermissionOTRS-ID|ticketid}}, jos tietävät sähköpostinsa/pyyntönsä tunnistenumeron.

Katso myös[edit]