Commons:Open Kerken Brabant

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Dung Anh 2016 (Unsplash).jpg

Welkom en leuk dat je meedoet aan de Wikipedia Open Kerken Fotochallenge!

Van 26 november tot en met 18 december 2017 kun je zelfgemaakte foto's van deelnemende kerken van Open Kerkendag Brabant naar Wikimedia Commons uploaden. De bestanden worden onder een vrije licentie geplaatst. Door de foto’s onder deze licentie vrij te geven, komen de foto’s vrij beschikbaar voor alle gebruikers van Wikipedia en andere Wikimediaprojecten. Iedereen mag de ingezonden foto’s hergebruiken zonder vooraf toestemming te hoeven vragen, zolang er volgens de licentievoorwaarden fotocredits worden vermeld.

Het is niet verplicht dat de foto's in op 26 november zijn gemaakt, maar zij moeten wel tussen 26 november en 18 december 2017 zijn geüpload naar Wikimedia Commons. Uiteraard is Open Kerkendag de ultieme mogelijkheid om kerken ook van binnen te fotograferen. Eerder of later ingezonden foto's doen niet mee aan de wedstrijd. Deelnemers mogen van elke deelnemende kerk foto's plaatsen.

Welke kerken zijn te fotograferen voor deze challenge?[edit]

Op deze pagina kun je nu alvast kijken welke kerken je kunt fotograferen. Uploaden kan vanaf zondag 26 november.

Fotograferen van de kerken[edit]

Fotografeer een kerk die deelneemt aan Open Kerkendag – aan binnen- of buitenkant. De foto’s mogen overzichtsfoto’s zijn, detailfoto’s, panoramafoto’s - je hebt hier als fotograaf volledige vrijheid in. Voor foto’s van interieurs moet je toestemming hebben van de eigenaar/rechthebbende van het pand en/of de maker/ontwerper van de spullen.
Laat zien hoe mooi de kerken zijn en hoe belangrijk ze zijn om te behouden. Met jouw deelname aan deze fotochallenge toon je op jouw eigen manier betrokkenheid bij de kerken als cultureel erfgoed én bij het delen van kennis met de wereld via onder andere Wikipedia en haar zusterprojecten. Upload je foto's uiterlijk 18 december 2017 naar Wikimedia Commons.

Instructie uploaden foto’s Open Kerken Brabant[edit]

Om mee te kunnen doen met de wedstrijd heb je een (gratis) account op Wikimedia Commons nodig. Heb je al een account dan kun je dat gebruiken om mee te doen. Nog geen account? Dan kun je dit eenvoudig en snel aanmaken via deze pagina.

Na registratie is het dan mogelijk om foto's in te sturen (uploaden).

Let op! Vergeet niet bij het aanmaken van het account een e-mailadres in te vullen, dit te verifiëren en andere gebruikers toe te staan jou e-mails te sturen. (I.v.m. correspondentie over de uitslag).

Snel en makkelijk uploaden via kerkenlijst

Een foto uploaden doe je door te starten met in de kerkenlijst op “upload” te klikken. Op deze manier zijn een aantal verplichte velden, zoals gegevens die de kerk identificeren, datum van de foto enz. al automatisch ingevuld. Let op! Zorg sowieso voor een duidelijke bestandsnamen van de foto zelf (geen DSC_73482.jpg). De lijst met deelnemende kerken vind je op deze pagina.

Uploaden[edit]

1. Om je foto te kunnen uploaden klik je op het blokje ‘Selecteer te delen media bestanden’. Je kunt dan op je eigen computer de foto’s van de geselecteerde kerk kiezen die je wilt uploaden (toevoegen van extra foto’s kan door op de knop ‘Meer bestanden toevoegen’ te drukken en een volgende foto van je computer te selecteren. Zodra je alle files hebt geüpload, klikt u op ‘Doorgaan’ om verder te gaan.


2. Je komt nu op de tweede pagina van het uploadformulier, waar je je foto’s vrij geeft onder de Creative Commons-licentie. Om dit te mogen doen moet je de foto’s zelf gemaakt hebben en zelf de rechten op de foto bezitten. Voor Nederland geldt dat je op alle foto’s van gebouwen, monumenten en dergelijke, die door jou zelf vanaf de openbare weg gemaakt zijn de rechten bezit. Deze kun je dus uploaden.

Ben je de rechthebbende, zorg dan dat het bolletje voor de tekst ‘Dit bestand is mijn eigen werk’ zwart is (Je gebruikersnaam wordt automatisch ingevuld) en klik op de knop ‘Volgende’

Let op: Voor foto’s van (monumentale) interieurs moet je toestemming hebben van de eigenaar/rechthebbende van het pand en/of de maker/ontwerper van de spullen.

3. Je komt nu op de derde pagina, waar je meer gedetailleerde informatie over je foto kwijt kunt.

Naast de bovenstaande verplichte informatie kun je andere informatie over je foto invullen, zoals een beschrijving van je foto invoeren in een andere taal.

Als je alle gewenste informatie hebt ingevuld voor alle foto’s die je hebt geüpload klik je op‘Doorgaan’

4. Je komt nu op de vierde pagina, waar je de links vindt om de foto’s te kunnen gebruiken in een andere Wikipedia pagina of op externe websites.

5. Je kunt er nu voor kiezen naar de hoofdpagina van wiki te gaan (‘Ga naar de hoofdpagina van de wiki’ of nog meer foto’s te uploaden door op terug te gaan naar de lijst met deelnemende kerken: Commons:Open Kerken Brabant 2017

Aandachtspunten en tips[edit]

  • Kies in elk geval een duidelijke titel voor de foto, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er op de foto staat en waar de kerk zich bevindt.
  • Een van de verplichte velden is voor het Wikidata ID, de interne identificatiecode binnen Wikimedia. Dit veld is automatisch gevuld en mag dan ook niet gewijzigd worden


Tip: Noteer bij elke foto die je maakt van welke kerk je een foto maakte, zodat je bij het uploaden makkelijk de juiste foto bij de juiste kerk kunt plaatsen.

Tip: Mocht je meer willen weten over welke informatie er precies van je wordt gevraagd tijdens het uploaden. Klik dan op het vraagteken bij de betreffende velden.

Wedstrijdperiode en prijs[edit]

Foto’s mogen tot en met 18 december 2017 worden ingestuurd. De foto’s dienen door de deelnemers zelf gemaakt te zijn. Het is toegestaan om foto’s in te sturen die in de periode voor of na Open Kerkendag gemaakt zijn. Uit alle foto’s kiest een jury de winnende foto, die wordt beloond met een exemplaar met opdracht van het door dr. Wies van Leeuwen geschreven boek over de verdwenen kerken van Brabant.

Voorwaarden[edit]

Doe je mee met Wikipedia Open Kerken Fotochallenge? Lees dan de onderstaande voorwaarden door zodat je volledig op de hoogte bent én zodat we je kunnen bereiken als je de prijs gewonnen hebt. Hieronder vind je alle voorwaarden voor deelname.

  • Je kunt alleen meedoen met door jouw zelf gemaakte foto’s.
  • Alle foto’s worden onder een vrije licentie vrijgegeven. (Door de foto’s onder deze licentie vrij te geven komen de foto’s beschikbaar voor alle gebruikers van Wikipedia en andere Wikimediaprojecten én voor geinteresseerden buiten deze projecten).
  • Foto’s die tussen 26 november en 18 december 2017 worden geüpload kunnen meedoen aan de wedstrijd. Het mogen wel foto’s zijn die eerder zijn gemaakt.
  • Alleen foto's van de deelnemende kerken dingen mee naar de prijs.
  • Als deelnemer dien je de e-mailfunctie hebben geactiveerd bij het uploadaccount. Anders is het niet mogelijk om contact op te nemen als je een prijs wint.
  • Prijswinnaars worden aangewezen door een jury. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Juryleden van de Open Kerken Fotochallenge kunnen alleen buiten mededinging deelnemen. Wanneer nodig kunnen deze regels (terughoudend) worden aangepast door de organisatie.

Contact[edit]

Heb je nog vragen over jouw deelname aan de fotochallenge? Mail dan naar info@wikimedia.nl.