Commons:Open Kerken Nederland 2023

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Van 29 mei tot 30 juni 2023 kon iedereen zelfgemaakte foto's van Nederlandse kerken uploaden naar Wikimedia Commons. Dat heeft meer dan 3000 foto's opgeleverd. Hartelijk dank aan iedereen die heeft meegedaan! Foto's uploaden kan nog steeds - maar ze komen niet meer in aanmerking voor een van de prijzen.

Open Kerken Nederland fotochallenge 2023[edit]

Welkom - leuk dat je wilt meedoen aan de Wikipedia Open Kerken Fotochallenge 2023!

Wikimedia Commons is de beeldbibliotheek van Wikipedia. Je foto’s worden hier onder een vrije Creative Commons-licentie geplaatst. Dat betekent dat ze vrij beschikbaar zijn om op Wikipedia te gebruiken als illustratie bij artikelen. Maar verder mag ook iedereen de ingezonden foto’s vrijelijk hergebruiken - zonder vooraf om toestemming te hoeven vragen. Wel moeten er altijd fotocredits worden vermeld! Deze fotochallenge wordt georganiseerd door Open Kerkendag en Wikimedia Nederland, met steun van de RCE - Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Thema kerkinterieur - maar andere foto’s ook welkom[edit]

Het thema van de Open Kerkendag 2023 is 'kerkinterieurs'. Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen façades? In de Nederlandse kerken is zóveel kunst en erfgoed te zien, dat je zonder overdrijving van musea kunt spreken. Open Kerkendag is dé kans om ook binnen in kerken foto’s te maken - daarom is het thema van de fotochallenge dit jaar 'kerkinterieurs'. Overigens zijn alle foto’s van kerken welkom - ook kerken die niet meedoen aan Open Kerkendag!

Maak kans op een prachtig boek[edit]

Neem vanaf de Open Kerkendag op 29 mei tot 29 juni deel aan de Wikipedia Open Kerken Fotochallenge en zet deze prachtige gebouwen in de kijker. Ook maak je kans op een exemplaar van het fraaie boek 'Kerkinterieurs in Nederland'. Dit boek is een prachtige inventarisatie van duizend jaar kerkarchitectuur. Het Programma Toekomst Religieus Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt niet één, maar zelfs drie van deze boeken ter beschikking. De boeken worden onder de deelnemers verloot.

Voorwaarden[edit]

Het is niet verplicht dat de foto's tijdens de Open Kerkendag (29 mei) zijn gemaakt, maar de foto's moeten wel tussen 29 mei en 30 juni 2023 zijn geüpload naar Wikimedia Commons om in aanmerking te komen voor de prijs. Deelnemers mogen van elke kerk foto's plaatsen, ook kerken die niet meedoen aan Open Kerkendag.

Welke kerken doen mee aan Open Kerkendag 2023?[edit]

Voor deze fotochallenge kun je foto's van elke willekeurige kerk in Nederland insturen. Wil je weten welke kerken op 29 mei meedoen aan Open Kerkendag? Kijk dan op de website van Open Kerkendag 2023.

Fotograferen van de kerken[edit]

Fotografeer een kerk – de binnen- of buitenkant. De foto’s mogen overzichtsfoto’s zijn, detailfoto’s, panoramafoto’s - je bent hier als fotograaf helemaal vrij in. Meerdere foto's van dezelfde kerk, met andere details of vanuit andere perspectieven, zijn zeer welkom.

Let op! In Nederland is het wettelijk niet toegestaan om foto’s te publiceren van (kunst)werken waarvan de maker nog leeft, of minder dan 70 jaar geleden is overleden. Foto’s van dergelijke kunstwerken mogen ook niet worden opgenomen in Wikimedia Commons of op Wikipedia worden geplaatst. Houd daar svp rekening mee.
Als je foto's maakt in een kerk die niet meedoet aan Open Kerkendag, vraag dan eerst even toestemming aan de beheerder.
Tip: Noteer bij elke foto die je maakt welke kerk het is, zodat je bij het uploaden eenvoudig de juiste foto bij de juiste kerk kunt plaatsen.

Instructie uploaden foto’s Open Kerken 2023[edit]

Maak een account aan[edit]

Om foto's te uploaden heb je een (gratis) account op Wikimedia Commons nodig.
Nog geen account? Maak deze dan eenvoudig en snel aan via deze pagina.

Tip: Als je een nieuw account hebt aangemaakt staan je voorkeuren waarschijnlijk ingesteld op Engels. Bovenaan de pagina kun je dit dan wijzigen naar Nederlands.

Na registratie kun je foto's insturen (uploaden).

Let op! Als je in aanmerking wilt komen voor één van de drie boeken die als prijs beschikbaar zijn, vergeet dan niet bij het aanmaken van het account een e-mailadres in te vullen. Dit moet je bevestigen en andere gebruikers toestaan om jou e-mails te sturen. Dit is alleen i.v.m. correspondentie over de uitslag. We gaan dit e-mailadres verder nergens voor gebruiken en het wordt ook zeker niet gedeeld met andere partijen.

Snel en makkelijk uploaden[edit]

Uploaden kan gemakkelijk per provincie en gemeente.


Een foto uploaden doe je door op de provinciekaart op de gemeentenaam te klikken. Dan kom je in het uploadformulier waar de categorie al is gevuld en in het veld van de beschrijving de gemeente al is toegevoegd.

Let op! Kies een duidelijke bestandsnaam voor je foto (dus geen DSC_73482.jpg, 20230529_162624.jpg, of iets dergelijks).

Uploaden[edit]

1. Om je foto te uploaden klik je op het blokje ‘Selecteer te delen media bestanden’. Je kunt dan op je eigen computer de foto(’s) kiezen die je wilt uploaden. Toevoegen van extra foto’s kan door op de knop ‘Meer bestanden toevoegen’ te drukken en een volgende foto op je computer te selecteren. Als je alle bestanden hebt geüpload, klik je op ‘Doorgaan’.

2. Je komt nu op de tweede pagina van het uploadformulier. Hier geef je toestemming voor het vrij gebruik van je foto's, op Wikipedia of ergens anders. Dit kun je alleen doen als je de foto’s zelf gemaakt hebt!

Ben je de maker, zorg dan dat het bolletje voor de tekst ‘Dit bestand is mijn eigen werk’ zwart is (Je gebruikersnaam wordt automatisch ingevuld) en klik op de knop ‘Volgende

Let op! In Nederland is het wettelijk niet toegestaan om foto’s te publiceren van (kunst)werken waarvan de maker nog leeft, of minder dan 70 jaar geleden is overleden. Die foto’s mogen ook niet worden opgenomen in Wikimedia Commons. Uitzondering is als je de foto van zo'n (kunst)werk vanaf de openbare weg hebt gemaakt - b.v. een beeld dat voor de kerk staat.

3. Je komt nu op de derde pagina, waar je meer gedetailleerde informatie over je foto kwijt kunt.

Hier kun je bijvoorbeeld een beschrijving van je foto invoeren in een andere taal. Als je alle gewenste informatie hebt ingevuld voor alle foto’s die je hebt geüpload klik je op ‘Doorgaan

4. Je komt nu op de vierde pagina, waar je de links vindt om de foto’s te kunnen gebruiken in een andere Wikipedia pagina of op externe websites. Hier hoef je niets in te vullen.

5. Je kunt er nu voor kiezen naar de hoofdpagina van de beeldbibliotheek Wikimedia Commons te gaan (‘Ga naar de hoofdpagina van de wiki’). Wil je nog meer foto’s uploaden - ga dan terug naar de provinciepagina.

Voorwaarden[edit]

Ga je meedoen aan de Wikipedia Open Kerken Fotochallenge?

Lees dan de onderstaande voorwaarden door zodat je volledig op de hoogte bent én zodat we je kunnen bereiken als je een prijs gewonnen hebt. Hieronder vind je alle voorwaarden voor deelname.

  • Je kunt alleen meedoen met foto’s die je zelf hebt gemaakt.
  • Alle foto’s worden onder een vrije Creative Commons-licentie vrijgegeven. (Door de foto’s onder deze licentie vrij te geven komen de foto’s beschikbaar voor alle gebruikers van Wikipedia en andere Wikimediaprojecten én voor geïnteresseerden buiten deze projecten).
  • Drie exemplaren van Kerkinterieurs in Nederland worden verloot onder de deelnemers.
  • Alleen foto’s die tussen 29 mei en 30 juni 2023 worden geüpload, kunnen meedoen aan de wedstrijd. De foto’s mogen wel eerder zijn gemaakt.
  • Bij het uploaden moet je in ieder geval in de beschrijving de naam van de kerk, de plaats en de gemeente hebben ingevuld.
  • Als je in aanmerking wilt komen voor een van de drie boeken, moet je de e-mailfunctie activeren van het account waarmee je de foto’s hebt geüpload. Anders kunnen we geen contact met je opnemen als je een prijs wint.

Contact[edit]

Heb je nog vragen over jouw deelname aan de fotochallenge? Mail dan naar info@wikimedia.nl.