Commons:Portal masyarakat

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Selamat datang ke portal masyarakat

Wikimedia Commons

Adakah ini lawatan pertama anda di Wikimedia Commons? Maka selamat datang kepada anda! Anda boleh mencari maklumat tentang Wikimedia Commons dan cara-cara untuk menyumbang di laman langkah pertama. Semua maklumat boleh didapati dalam bahasa Inggeris dan sebahagian besar bahasa yang lain. Anda dapat memilih bahasa lain dengan mengklik bahasa pilihan anda pada menu yang tersedia pada bahagian atas setiap laman.

Pengumuman

13 Januari 2012
12 juta fail telah dimuat naik

Wikimedia Commons kini telah mempunyai lebih daripada 12 juta fail yang telah di muat naik di laman sesawang ini. Lebih dua juta fail telah ditambah selepas fail yang kesepuluh juta di muat naik pada 15 April 2011.


28 Ogos 2011
Wikipedia Takes Montreal, pemburuan fotografi

Sempena ulang tahun Wikipedia kesepuluh, pihak ensiklopedia telah mengadakan pertandingan pemburuan fotografi di Montreal, Kanada. Para penyumbang yang mengambil bahagian telah mengenal pasti lebih daripada 300 sasaran untuk diambil gambar bagi mengilustrasikan rencana ensiklopedia tentang bandar tersebut. Pendaftaran pertandingan tersebut adalah percuma dengan hadiah sejumlah $1000 untuk dimenangi. Pemenang bertuah akan dapat melihat gambar mereka di dalam senarai gambar berkualiti di Wikimedia Commons.

Dasar dan keputusan

Ruang lingkup projek Wikimedia Commons
Definisi projek dan laman dasar terbitan terperinci di pelesenan, teg hak cipta yang dibenarkan dan jenis fail memberikan anda maklumat penting.
Dasar penghapusan
Dasar penghapusan berkait rapat dengan ruang lingkup projek Wikimedia Commons. Mereka menentukan bila dan bagaimana untuk memadam kandungan yang tidak terkandung dalam Wikimedia Commons atas pelbagai alasan.
Multibahasa
Wikimedia Commons adalah dalam pelbagai bahasa. Gunakan Babel untuk mencari penyumbang yang bertutur dalam bahasa anda. Sila tambah maklumat tentang bahasa yang anda fahami di laman pengguna anda. Dasar bahasa ini dibincangkan pada Commons talk:Language policy.
Kebolehan grafik pengguna
Mengkategorikan pengguna melalui pengetahuan grafik dan audio, keupayaan atau minat di Commons untuk memudahkan pencarian bantuan. (Sebahagian daripada Projek Commons 2.0!)
Pentadbiran
Senarai pentadbir dan pungutan suara untuk permintaan sebagai pentadbir.

Kandungan

Penghasilan dan muat naik
Permintaan gambar, sumber media bebas untuk memuat naik ke Wikimedia Commons
Penambahbaikan
Isu hak cipta
Projek kecil Wikimedia Commons
Commons:Penggeokodan untuk menambah maklumat lokasi geografi kepada media, Commons:Stroke Order Project dan WikiProjek yang lain.
Templat Wikimedia Commons
Commons:Templat


Perhubungan

Meja bantuan
Soalan-soalan berkaitan cara-cara untuk menggunakan Commons.
Kedai kopi
Bertanyalah soalan tentang ciri-ciri, masalah yang mungkin ada atau mengenai dasar. Laman serupa boleh didapati dalam bahasa lain.
Makmal Grafik
Tempat di mana anda boleh meminta bantuan untuk memperbaiki, membersihkan atau mewarnakan imej anda.
Papan kenyataan pentadbir
Laman perhubungan dengan para pentadbir Commons.
Saluran IRC
#wikimedia-commons - Saluran IRC Wikimedia Commons
#commons.wikimedia - Perubahan terkini di IRC
#cvn-commons - Berkaitan salah laku musnah yang berlaku
#cvn-commons-uploads - Berkaitan dengan muat naik baru
Senarai mel antarabangsa
commons-l (bulan ini)
Bugzilla
Bugzilla: Commons (7 hari terakhir) - Laporan pepijat dan permohonan ciri

Cadangan dan petunjuk

Indeks bantuan
Semua laman bantuan, projek, penyelenggaraan, perbincangan, dasar dan tutorial lanjut tentang cara untuk bekerja di wiki seperti Wikimedia Commons disenaraikan di sana. Untuk mendapatkan gambaran keseluruhan struktur projek Wikimedia Commons, sila lihat Kategori:Commons.
Perisian
Perisian yang disarankan bagi setiap jenis media bagi mencipta dan menyunting kandungan yang anda mahu kongsi di Wikimedia Commons.
Peralatan
Peralatan untuk memuat naik dan penyelenggaraan lanjut Wikimedia Commons sebagai contohnya Commonist yang digunakan untuk memuat naik sejumlah besar gambar. Penyepaduan alatan membantu anda menambah fungsi antara muka web Wikimedia Commons anda.
Cara menggunakan kandungan dalam Wikimedia Commons
Gambaran keseluruhan tentang cara untuk menggunakan kandungan Wikimedia Commons ke dalam pelbagai wiki di Wikimedia dan bagaimana untuk menggunakan semula kandungan oleh pihak ketiga. Lihat juga bantuan media untuk perisian dan petua bagaimana untuk melihat imej dan filem dan mendengar fail audio yang disediakan oleh Wikimedia Commons. Lihat Gambar pilihan, imej bernilai, Gambar hari ini dan Media hari ini untuk menggunakan semula kandungan yang berharga.

Laman projek ini dalam bahasa lain