Commons:Potd/2010-04 (nl)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
purge this page's cache

1

Gebrandschilderd glas in de Kathedraal van Chartres met de beeltenis van etende Jezus en een aantal discipelen. De kop en het brood doen vermoeden dat het hier gaat om Het Laatste Avondmaal op de avond voor zijn kruisiging. Vandaag is het Witte Donderdag in de Westerse christelijke kalender, de dag waarop deze gebeurtenis wordt herdacht als onderdeel van het Pasen (zie ook Dionysius Exiguus' paastabel).

Wijzig afbeelding
Nederlands : Gebrandschilderd glas in de Kathedraal van Chartres met de beeltenis van etende Jezus en een aantal discipelen. De kop en het brood doen vermoeden dat het hier gaat om Het Laatste Avondmaal op de avond voor zijn kruisiging. Vandaag is het Witte Donderdag in de Westerse christelijke kalender, de dag waarop deze gebeurtenis wordt herdacht als onderdeel van het Pasen (zie ook Dionysius Exiguus' paastabel).

2

mistboog van 360 graden

Wijzig afbeelding
Nederlands : mistboog van 360 graden

3

De schelp van een kostbare wenteltrap, die vroeger vanwege haar zeldzaamheid voor veel geld werd verhandeld.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De schelp van een kostbare wenteltrap, die vroeger vanwege haar zeldzaamheid voor veel geld werd verhandeld.

4

Gezicht op de ruïnes van de 15e eeuwse Sint-Michaëlkerk op de heuvel Burrow Mump nabij de stad Bridgwater in het Engelse graafschap Somerset.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Gezicht op de ruïnes van de 15e eeuwse Sint-Michaëlkerk op de heuvel Burrow Mump nabij de stad Bridgwater in het Engelse graafschap Somerset.

5

Een grote grijze snip (Limnodromus scolopaceus) tilt zijn poot op boven het water tijdens zijn zoektocht naar voedsel in een ondiepe modderige vijver

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een grote grijze snip (Limnodromus scolopaceus) tilt zijn poot op boven het water tijdens zijn zoektocht naar voedsel in een ondiepe modderige vijver

6

Donald Zackary "Zack" Greinke, een startende werper (zie ook werper) voor de Amerikaanse honkbalclub Kansas City Royals, die speelt binnen de Major League Baseball, de Amerikaanse eredivisie voor honkbal.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Donald Zackary "Zack" Greinke, een startende werper (zie ook werper) voor de Amerikaanse honkbalclub Kansas City Royals, die speelt binnen de Major League Baseball, de Amerikaanse eredivisie voor honkbal.

7

De sterrenvormende regio Vlamnevel (NGC 2024) in het sterrenbeeld Orion en omgeving. Beneden rechts is de Paardenkopnevel (een absorptienevel) zichtbaar en schuin links daarboven de reflectienevel NGC 2023.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De sterrenvormende regio Vlamnevel (NGC 2024) in het sterrenbeeld Orion en omgeving. Beneden rechts is de Paardenkopnevel (een absorptienevel) zichtbaar en schuin links daarboven de reflectienevel NGC 2023.

8

De Spaanse stad San Sebastian (Baskenland) bij nacht, gezien vanaf de heuvel Monte Urgull.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De Spaanse stad San Sebastian (Baskenland) bij nacht, gezien vanaf de heuvel Monte Urgull.

9

knobbelzwaan (Cygnus olor)

Wijzig afbeelding
Nederlands : knobbelzwaan (Cygnus olor)

10

Een blauwe reiger (midden op de foto) op zoek naar ontbijt net na zonsopgang nabij een strand in South Devon, een Area of Outstanding Natural Beauty in het zuiden van het Engelse graafschap Devon.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een blauwe reiger (midden op de foto) op zoek naar ontbijt net na zonsopgang nabij een strand in South Devon, een Area of Outstanding Natural Beauty in het zuiden van het Engelse graafschap Devon.

11

krokussen met gesloten bloemen

Wijzig afbeelding
Nederlands : krokussen met gesloten bloemen

12

De grote golf van Kanagawa, het eerste houtsnijdrukwerk van de Zesendertig gezichten op de berg Fuji van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De grote golf van Kanagawa, het eerste houtsnijdrukwerk van de Zesendertig gezichten op de berg Fuji van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai.

13

Drie Zlín Z-50S-vliegtuigen van het Tsjechische Żelazny Aerobatic Team voeren een stunt uit op de vliegshow Góraszka Air Picnic bij het Poolse dorp Góraszka in Mazovië.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Drie Zlín Z-50S-vliegtuigen van het Tsjechische Żelazny Aerobatic Team voeren een stunt uit op de vliegshow Góraszka Air Picnic bij het Poolse dorp Góraszka in Mazovië.

14

Twee parende Spilomyia sayi in de Canades provincie Ontario. Spilomyia sayi is een zweefvliegsoort die een wesp nabootst.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Twee parende Spilomyia sayi in de Canades provincie Ontario. Spilomyia sayi is een zweefvliegsoort die een wesp nabootst.

15

Ontwikkeling van een waterdruppel uit een stalactiet in het Franse Fort du Salbert bij de stad Belfort.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Ontwikkeling van een waterdruppel uit een stalactiet in het Franse Fort du Salbert bij de stad Belfort.

16

Handen en voeten van een berberaap (Macaca sylvanus), de enige Primaat die in het wild leeft in Europa, op Gibraltar.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Handen en voeten van een berberaap (Macaca sylvanus), de enige Primaat die in het wild leeft in Europa, op Gibraltar.

17

Regionale trein op de Bernina-Bahn tussen de stations Lagalb en Ospizio Bernina (twee bergen) in oostelijk Zwitserland. De beide ABe 4/4-treinstellen (voor: ABe 4/4 II, achter: ABe 4/4 III) hebben meer dan genoeg vermogen voor de twee spoorwegrijtuigen en daarom worden ook twee goederenwagons meegevoerd.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Regionale trein op de Bernina-Bahn tussen de stations Lagalb en Ospizio Bernina (twee bergen) in oostelijk Zwitserland. De beide ABe 4/4-treinstellen (voor: ABe 4/4 II, achter: ABe 4/4 III) hebben meer dan genoeg vermogen voor de twee spoorwegrijtuigen en daarom worden ook twee goederenwagons meegevoerd.

18

Een wolk van uitlaatgassen omgeeft lanceerinrichting 39A op het Kennedy Space Center in Florida na de nachtelijke opstijging van Spaceshuttle Endeavour in februari 2010. De Endeavour vloog voor ruimtemissie STS-130 twee modules (Tranquility en Cupola) naar het ISS.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een wolk van uitlaatgassen omgeeft lanceerinrichting 39A op het Kennedy Space Center in Florida na de nachtelijke opstijging van Spaceshuttle Endeavour in februari 2010. De Endeavour vloog voor ruimtemissie STS-130 twee modules (Tranquility en Cupola) naar het ISS.

19

een diaprojector van het Duitse merk Leitz Prado in actie

Wijzig afbeelding
Nederlands : een diaprojector van het Duitse merk Leitz Prado in actie

20

De Amerikaanse astronaut Michael Landon Gernhardt hangend aan een robotarm van de Spaceshuttle Endeavour tijdens ruimtemissie STS-69 (1995). Het bewolkte blauw op de achtergrond is de Aarde.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De Amerikaanse astronaut Michael Landon Gernhardt hangend aan een robotarm van de Spaceshuttle Endeavour tijdens ruimtemissie STS-69 (1995). Het bewolkte blauw op de achtergrond is de Aarde.

21

Colobura dirce in de Botanischer Garten München-Nymphenburg. De soort wordt ook wel zebravlinder genoemd, een naam die ook wordt gebruikt voor Heliconius charithonia.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Colobura dirce in de Botanischer Garten München-Nymphenburg. De soort wordt ook wel zebravlinder genoemd, een naam die ook wordt gebruikt voor Heliconius charithonia.

22

Kunavrouw voor haar mola-marktstal in Panama-Stad. Mola's zijn motiefrijke vrouwelijke gewaden die door Kuna-vrouwen worden gemaakt.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Kunavrouw voor haar mola-marktstal in Panama-Stad. Mola's zijn motiefrijke vrouwelijke gewaden die door Kuna-vrouwen worden gemaakt.

23

Bertrand Gille van het Franse nationale handbalteam wordt geblokkeerd door drie spelers van het Tsjechische nationale handbalteam tijdens de wedstrijd Tsjechië-Frankrijk (resultaat: 20:21) op het Europees Kampioenschap van 2010.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Bertrand Gille van het Franse nationale handbalteam wordt geblokkeerd door drie spelers van het Tsjechische nationale handbalteam tijdens de wedstrijd Tsjechië-Frankrijk (resultaat: 20:21) op het Europees Kampioenschap van 2010.

24

Kop van een ringslang (Natrix natrix), een niet-giftige slang (zie ook slangengif). Ringslangen kunnen vaak worden aangetroffen nabij het water en voeden zich vrijwel alleen met amfibieën. Het op de foto getoonde exemplaar is een volwassen vrouwtje met een lengte van ongeveer een meter.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Kop van een ringslang (Natrix natrix), een niet-giftige slang (zie ook slangengif). Ringslangen kunnen vaak worden aangetroffen nabij het water en voeden zich vrijwel alleen met amfibieën. Het op de foto getoonde exemplaar is een volwassen vrouwtje met een lengte van ongeveer een meter.

25

prachtkaars (Gaura lindheimeri), cultivar 'Whirling Butterflies'

Wijzig afbeelding
Nederlands : prachtkaars (Gaura lindheimeri), cultivar 'Whirling Butterflies'

26

witborstboomklever (Sitta carolinensis) in het National Wildlife Area 'Cap Tourmente' op de noordelijke oever van de Saint Lawrencerivier in de Canadese provincie Québec

Wijzig afbeelding
Nederlands : witborstboomklever (Sitta carolinensis) in het National Wildlife Area 'Cap Tourmente' op de noordelijke oever van de Saint Lawrencerivier in de Canadese provincie Québec

27

Osmium-kristal (Os) met een zuiverheidspercentage van 99,99%. Gemaakt met behulp van de gastransportmethode in chloorgas.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Osmium-kristal (Os) met een zuiverheidspercentage van 99,99%. Gemaakt met behulp van de gastransportmethode in chloorgas.

28

Snowi, een wild zwijn in het wildpark Wisentgehege Springe nabij de stad Springe in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Snowi, een wild zwijn in het wildpark Wisentgehege Springe nabij de stad Springe in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

29

Het middelpunt van een reuzenrad nabij het Massénaplein in de Franse stad Nice tijdens een decembernacht.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Het middelpunt van een reuzenrad nabij het Massénaplein in de Franse stad Nice tijdens een decembernacht.

30

een Turkse lelie (Lilium martagon) nabij de Oostenrijkse stad Dornbirn

Wijzig afbeelding
Nederlands : een Turkse lelie (Lilium martagon) nabij de Oostenrijkse stad Dornbirn

Request an additional languageDemande d’ajout d’une langue