Commons:Preimenovanje datotek

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Shortcuts
COM:PREIMENUJ
COM:PRED
This project page in other languages:
Ikona Zbirke za preimenovanje datotek

Možnost preimenovanja datotek omogoča preimenovanje (oz. "prestavitev") datoteke na enak način, kot se lahko prestavi vsaka druga wikistran. Funkcija je na razpolago administratorjem in prestavljavcem. Prošnje za dodelitev statusa prestavljavca lahko objavite na strani Commons:Requests for rights#Filemover.

Kako preimenovati datoteko?[edit]

Datoteke lahko zaenkrat preimenujejo samo administratorji Zbirke, prestavljavci in Wikimedijini upravniki. Če ste član katere od teh skupin in imate pravico do možnosti 'filemove' (prestavi datoteko), lahko datoteko preimenujete z zavihkom "prestavi" na enak način kot vsako drugo stran.

Če datotek ne morete preimenovati, lahko preimenovanje datoteke predlagate z besedilom {{rename|novoime.ext|številčni razlog|besedilni razlog}} na njeni opisni strani. Sodelavec, ki lahko izvede preimenovanje, ga bo izvedel, če ustreza spodaj opisanim smernicam.

Odgovori predlagateljem naj bodo v skladu z navodili na strani navedene predloge. Večinoma naj na izvorni strani ostane preusmeritev. Izjema so zavajajoča in promocijska imena.

Katere datoteke je treba preimenovati?[edit]

Warning Predlogo uporablja priprava MediaWiki:Gadget-RenameLink.js. Če jo želite spremeniti, zlasti če ste prestavljavec ali administrator, se prepričajte, da je sprememba v skladu s pripravo. Sicer lahko preneha delovati in novi uporabniki ne bodo mogli predlagati prestavitev prek uporabniškega vmesnika oz. bo vmesnik neurejen. Če datoteko spremenite, se prepričajte, da so na enak način popravljene vse jezikovne različice. Hvala RE rillke questions? 15:03, 18 March 2012 (UTC)

<onlyinclude>Commons:Preimenovanje datotek opisuje, kako naj bodo datoteke v Zbirki poimenovanje. V splošnem si prizadevamo uporabljati stabilna imena datotek, saj jih uporabljajo zunanji uporabniki in je za prestavljanje datotek treba vložiti veliko človekovih in računalniških virov. Preimenovanje mora biti zato dobro utemeljeno. Zaenkrat obstaja sedem nespornih razlogov za preimenovanje:

# Namen Zgled (staro ime) Zgled (novo ime)
1. Naložnikov predlog
2. Sprememba iz popolnoma nesmiselnega imena v primerno ime za uskladitev z vsebino datoteke File:22785u9ob807b3c4f4.jpg
File:DSC_1342.jpg
File:Ljubljanski_grad_2009.jpg
File:Pariz_Arc_de_Triomphe_pozimi_2010.jpg
3. Popravek zavajajočega imena v točno ime File:!Moj_ljubka_!!_živalca.JPG
File:1NAJveČJI_nOS_vednoS33n.JPG
File:Madžarska_vižla.jpg
File:Janez_Kovač_na_koncertu.jpg
4. Popravek nepovednega imena organizma v dvočlensko znanstveno ime File:Neznan_žužek_02.jpg
File:Neznana_roža_HFJ.jpg
File:Hogna_radiata_02.jpg
File:Echinops_setifer_Japan.jpg
5. Popravek očitne napake v imenu datoteke (npr. napačno lastno ime ali napačna zgodovinska letnica/datum) File:Ayresova_skala_3.png
File:Van_Goghov_portret_1787.jpg
File:Ayersova_skala_3.png
File:Van_Goghov_portret_1887.jpg
6. Poenotenje imen datotek skupine slik (tako, da se razlikuje samo en del imena) za lažjo uporabo v predlogah (npr. tehnični simboli, preslikave strani knjige, zemljevidi) File:Bhf-BS-ikona.svg
File:Ikona_HST_bs_1.svg
File:Dst_symbol.svg
itd.
File:BSikona_BHF.svg
File:BSikona_HST.svg
File:BSikona_DST.svg
itd.
7. Odstranitev slabšalnega, žaljivega ali grobega jezika, ki bi bil v opisu datoteke neprimeren File:Grd neumen idiot.jpg File:<Ime osebe>.jpg

Posamezni projekti so lahko oblikovali še druge dogovore o poimenovanju in izjeme pri tem.

Katerih datotek se ne sme preimenovati?[edit]

V splošnem je datoteke s kolikor toliko ustreznimi imeni najboljše pustiti na svojem imenu, tudi če bi obstajala malenkost boljša imena. Zgledi:

# Vzrok za zavrnitev Zgled (staro ime) Zgled (novo ime)
1. Datotek se NE sme preimenovati samo zato, ker novo ime izgleda malce bolje. File:LjubljanskiGrad'09.jpg File:Ljubljanski_Grad_2009.jpg
2. Datotek se NE sme preimenovati samo zato, ker ni angleško ali niso prav uporabljene velike začetnice. Zbirka je večjezikoven projekt, tako da ni razlogov za prednost angleščine pred drugimi jeziki File:Mestna_hiša_bremen.jpg File:Bremen_town_hall.jpg
3. Če se ime datoteke v lokalnem projektu glasi enako kot ime datoteke v Zbirki, je treba preimenovati datoteko v lokalnem projektu- Preimenovanje datoteke v Zbirki bi pomenilo spremembo imena v več kot 700 projektih namesto v enem samem.
4. Datotek, kjer bi lahko šlo za kršitev avtorskih pravic, se NE ne sme preimenovati, dokler problem ni urejen. Datotek, ki bodo zaradi vprašanja avtorskih pravic izbrisane, ni smiselno preimenovati.

Posamezni projekti so lahko oblikovali še druge dogovore o poimenovanju in izjeme pri tem.

Ali obstaja dnevnik preimenovanj?[edit]

Vsa preimenovanja datotek so zabeležena v Dnevniku prestavitev, kjer so zapisane vse prestavitve v vseh imenskih prostorih. Možnost prikaza samo prestavitev datotek zaenkrat še ne obstaja.

Prestavljavci[edit]

Glej tudi[edit]