Commons:Primers passos/Selecció de llicència

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Primers passos
Per començar
Consells i trucs
Terceres parts

Com seleccionar la llicència correcta[edit]

Escollir la llicència del vostre arxiu és una decisió important, ja que tot el contingut de Wikimedia Commons ha de ser de llicència lliure. És per això imprescindible aclarir els vostres drets per a carregar-lo sota una llicència lliure.

Consells i trucs[edit]

  • Generalment, si deixeu el vostre propi treball sota una llicència lliure, no podeu revocar els permisos concedits.
  • El cas més fàcil d'autorització són les imatges dibuixades per un mateix. Les fotografies pròpies són una mica més problemàtiques ja que totes les persones retratades han d'acceptar la publicació. Aquest no és el cas si la fotografia s'ha fet en esdeveniments públics o les persones són ben conegudes, a condició que la fotografia no s'hagi fet violant la seva privadesa.
  • Les obres d'art exposades permanentment en públic estan cobertes en alguns estats per la llibertat de panorama (per exemple a Espanya, Alemanya i Suïssa), mentre que en altres estats no tenen aquesta regulació (per exemple a França i Bèlgica). Si és aplicable la llibertat de panorama, podeu carregar sense por les vostres imatges de qualsevol obra d'art o edifici. Això no està permès en estats com França i Bèlgica, per exemple no podeu carregar una fotografia de l'Atomium de Brussel·les. En casos on l'objecte en qüestió només s'instal·la temporalment en un lloc públic, no és aplicable la llibertat de panorama. Un exemple famós són les obres de Christo embolicant edificis. En cas d'objectes de museu o fotografies en propietats privades, haureu d'obtenir el permís del propietari. Les fotografies d'interiors exigeixen de forma estricta el consentiment del propietari.
Selecció de llicència d'arxius propis en el formulari de càrrega (en anglès).
  • La majoria d'imatges que trobeu per Internet no es poden carregar, llevat que el propietari dels drets explícitament permeti la publicació sota una llicència lliure. Tanmateix, podeu intentar demanar-li el permís. Si obteniu aquest permís via correu electrònic, si us plau reenvieu-lo a permissions-commons arrova wikimedia punt org (permissions-commons@wikimedia.org) i afegiu la referència al carregar-lo. En el vostre correu per demanar permís és aconsellable que adjunteu una declaració estàndard de consentiment com Commons:Model d'autorització. Si teniu el correu en català, a l'hora de reenviar-lo al nostre equip de validació és preferible que afegiu una explicació en castellà, anglès o francès.
  • Si l'autor de l'obra va morir fa més de 70 anys, és dins del domini públic en la majoria d'estats, i es pot carregar en gairebé tots els casos. Això s'aplica també a reproduccions fetes per terceres parts, ja que una simple reproducció no té la creativitat exigida per la propietat intel·lectual.
  • Més informació detallada sobre drets d'autor i llicències, així com les diferents legislacions sobre propietat intel·lectual, la podeu trobar a Commons:Sobre les llicències.

Tenint present aquests coneixements bàsics hauríeu de ser capaços d'escollir la llicència adequada en la majoria dels casos. Simplement seleccioneu la llicència desitjada en la llista desplegable del camp «Llicència d'ús».

Llicències disponibles[edit]

Argot de llicències
Terme Significa
Llicència Un document legal que descriu l'ús permès (o les restriccions) de l'arxiu. Només el propietari dels drets pot atorgar una llicència.
CC Creative Commons, una organització que ha definit llicències lliures per a l'ús públic. Aquestes llicències tenen el prefix CC.
Reconeixement
Attribution
Acreditar l'autor. En llicències CC s'abreuja BY.
Compartir igual
Share alike
Les obres derivades d'una font copyleft mantenen la mateixa llicència.
Copyleft Permet un ús més permissiu que el tradicional copyright.
Ús legítim
Fair use
Una defensa legal nord-americana de dret limitat d'ús de material amb drets d'autor (similar, però més ampli, que el dret de citació europeu)

Si l'arxiu que esteu carregant és una obra pròpia, teniu un cert nombre de llicències disponibles per triar. Si no us preocupen els vostres drets sobre l'arxiu i simplement voleu afegir un arxiu de pressa, la millor opció és escollir una de les opcions de la secció de «Millors pràctiques». Si voleu sospesar quins permisos doneu i quins drets obteniu, estudieu cada llicència i decidiu segons el vostre criteri. Tot seguit hi ha una descripció bàsica de cada llicència, organitzada per les millors i les bones pràctiques.

Si no hi ha cap llicència apropiada per seleccionar, podeu deixar «Sense especificar» i afegir després manualment la plantilla de la llicència adequada (vegeu la llista de totes les llicències permeses a Commons:Senyals de drets d'autor). Tanmateix, aquesta és una forma de fer bastant avançada i exigeix que sapigueu el nom exacte de la plantilla.

«No sé quina llicència té»
Aquesta no és una opció vàlida, és més aviat una prova per verificar que sabeu què esteu fent. Les imatges carregades amb aquesta opció marcada seran esborrades. Especialment l'ús legítim (fair use) i altres llicències no lliures, com ara la restricció d'ús no comercial, no estan permeses a Wikimedia Commons.

Millors pràctiques[edit]

«Obra pròpia, copyleft, llicència múltiple i Creative Commons CC-BY-SA-3.0 i versions anteriors (2.5, 2.9 i 1.0)»
Podeu publicar les vostres obres sota llicències múltiples. Aquesta combinació exigeix que l'autor de l'arxiu sigui atribuït i que qualsevol obra derivada tingui una llicència similar. Aquesta és l'opció recomanada ja que permet usar el vostre arxiu fàcilment però alhora us permet mantenir alguns drets sobre l'obra.
«Obra pròpia, reconeixement de crèdits (llicència múltiple GFDL i Creative Commons CC-BY 3.0)»
És una altra llicència múltiple. Aquesta opció exigeix reconeixement de l'autor i/o mantenir les obres derivades sota llicències similars.
«Obra pròpia, cedeixo tots els drets (domini públic)»
Amb aquesta opció concediu el permís per a que tothom pugui usar la vostra imatge per a qualsevol propòsit. Ni tan sols us hauran d'atribuir. Una vegada estigui en domini públic no podreu canviar més tard de llicència. Altres llicències lliures us permeten retenir com a mínim alguns dels vostres drets.

Bones pràctiques[edit]

«Reconeixement de crèdits 3.0» i «Reconeixement i Compartir 3.0»
Aquestes llicències són de Creative Commons que van crear un grup modular de llicències que es poden combinar de diferents maneres. Les dues llicències Creative Commons acceptades a Wikimedia Commons són «Reconeixement» (Attribution, {{cc-by}}) i «Reconeixement Compartir igual» (Attribution share alike, {{cc-by-sa}}) en qualsevol de les versions publicades. Bàsicament, «Reconeixement 3.0» exigeix atribuir l'autor, mentre que «Reconeixement i Compartir 3.0» exigeix addicionalment mantenir les modificacions sota aquesta mateixa llicència — el principi del copyleft.
«GNU Free Documentation License (GFDL)»
La Llicència de Documentació Lliure de GNU és la llicència usada pels texts a la Viquipèdia i és més anterior a les llicències Creative Commons. És similar a la llicència CC Reconeixement Compartir igual, però addicionalment exigeix que una còpia sencera del text de llicència sigui distribuïda junt amb cada col·lecció d'obres GFDL, cosa bastant inversemblant per a imatges impreses en postals, per exemple.

Per acabar[edit]

Una vegada us hàgiu decidit per una d'aquestes opcions, és una bona idea marcar la casella «Vigila aquesta pàgina» per fer un seguiment de tots els canvis que es facin a la vostra imatge. Amb la vostra «llista de seguiment» personal podreu veure les dates, els comentaris i els usuaris que han fet els canvis. Trobareu la pestanya «vigila» a dalt de cada pàgina.

Finalment, una vegada hàgiu clicat el botó «Carrega un fitxer» podria ser necessari que hagueu de confirmar aquesta acció si el vostre programari ho considera per a seguretat. Quan la càrrega s'hagi completat, cosa que pot trigar una estona, se us redirigirà a la pàgina de la imatge.

Vegeu també[edit]

Pàgines de Wikimedia Commons: