Commons:Primii paşi/Alegerea licenţei

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
This project page in other languages:

Alemannisch | asturianu | català | čeština | Deutsch | English | español | فارسی | français | galego | magyar | italiano | 日本語 | ភាសាខ្មែរ | 한국어 | Nederlands | norsk bokmål | polski | português | română | русский | slovenčina | shqip | suomi | svenska | Türkçe | 中文(简体)‎ | 中文(繁體)‎ | +/−

First steps
First steps tour
Tips & tricks
Third parties

Cum să alegeţi licenţa potrivită[edit]

Când încărcaţi un fişier, trebuie să-i aplicaţi şi o licenţă.

Alegerea unei licenţe este o decizie importantă, întrucât tot conţinutul Wikimedia Commons trebuie să fie sub licenţe libere. De aceea este imperativ să clarificaţi drepturile de autor pentru a încărca fişierul sub o licenţă liberă. Arborele decizional din fişierul de mai jos este o reprezentare grafică a aspectelor enunţate mai jos.

Sfaturi[edit]

Arborele decizional pentru încărcarea de fişiere media la Wikimedia Commons. (click pentru a-l mări)
  • În general, dacă eliberaţi propriul dumneavoastră conţinut sub o licenţă liberă, nu veţi putea revoca permisiunile acordate.
  • Cel mai simplu caz de licenţiere sunt imaginile desenate chiar de dumneavoastră. Fotografiile realizate de dumneavoastră sunt puţin mai problematice, deoarece persoanele fotografiate trebuie să fie de acord cu publicarea fotografiei. Aceasta nu se aplică dacă fotografia a fost făcută la evenimente publice, sau dacă persoanele sunt celebre şi fotografia nu a fost făcută în vecinătatea persoanei respective.
  • Lucrările artistice expuse permanent în public reprezintă un aspect particular şi în mai multe ţări astfel de imagini sunt libere, inclusiv de exemplu, în Germania, Elveţia şi Austria conform libertăţii de panoramă, pe când în alte ţări ca Franţa şi Belgia nu există astfel de permisiuni. Dacă se aplică libertatea de panoramă, puteţi încărca imaginile clădirilor şi monumentelor fără probleme. Aceasta nu este permis în ţări ca Franţa şi Belgia, de exemplu nu se poate încărca o imagine cu Atomium din Bruxelles. Dacă obiectul în chestiune este amplasat doar temporar într-un loc public, libertatea de panoramă nu se aplică. Un exemplu celebru îl reprezintă wrapped Reichstag de Christo din Berlin, Germania. Va trebui să obţineţi permisiunea pentru obiectele expuse în muzee sau pentru fotografiile efectuate pe proprietăţi private — fotografiile interioare necesită în mod strict consimţământul proprietarului.
  • Majoritatea imaginilor găsite pe Internet nu pot fi încărcate, decât dacă deţinătorul dreptului de autor permite explicit publicarea sub o licenţă liberă. Puteţi să cereţi permisiunea. Dacă primiţi permisiunea prin e-mail, vă rugăm să o trimiteţi mai departe la permissions@wikimedia.org şi să faceţi referire la ea când o încărcaţi. Este bine să ataşaţi o declaraţie standard de consimţământ, cum ar fi Commons:Email templates la e-mailul prin care cereţi permisiunea.
  • Dacă autorul unei opere a murit cu peste 70 de ani în urmă, opera este în domeniul public în majoritatea ţărilor şi poate fi încărcată în aproape toate cazurile. Aceasta se aplică şi reproducerilor, întrucât ele nu au cantitatea de originalitate necesară pentru a le pune sub incidenţa drepturilor de autor (vedeţi de exemplu cazul Bridgeman v. Corel).
Alegerea licenţei fişierelor realizate de persoana care le încarcă.

Cu aceste informaţii, puteţi alege în majoritatea cazurilor licenţa corectă. Alegeţi licenţa dorită din listă. Informaţii mai detaliate privind drepturile de autor şi licenţierea, precum şi legile dreptului de autor din diverse ţări se găsesc la Commons:Licenţiere.
Licenţe disponibile[edit]

Jargonul licenţierelor
Termen Sensul
Licenţă Un document legal ce arată cum se poate (sau nu) folosi un fişier media. Doar deţinătorul drepturilor de autor al fişierului îi poate aplica o licenţă la alegere.
CC Creative Commons, o organizaţie care a scris licenţe libere pentru utilizarea publică. Aceste licenţe sunt prefixate cu CC.
Atribuire Specificarea numelui autorului. În licenţele CC, aceasta se abreviază cu BY.
Share-alike Permiterea de utilizare, redistribuire şi creare de lucrări derivate sub licenţă similară
Copyleft Permiterea de utilizare, redistribuire şi creare de lucrări derivate sub licenţă similară
Utilizare cinstită O doctrină prin care publicul are un drept limitat de a folosi materiale aflate sub incidenţa drepturilor de autor


Dacă fişierul pe care îl încărcaţi este realizat de dumneavoastră, aveţi mai multe licenţe disponibile din care puteţi alege. Dacă nu vă interesează foarte mult drepturile dumneavoastră şi doriţi să adăugaţi rapid un fişier, alegerea unei opţiuni din secţiunea „Practici recomandate” este cea mai bună idee. Dacă doriţi să vă gândiţi care sunt drepturile pe care să le păstraţi şi la ce permisiuni să acordaţi, studiaţi fiecare licenţă şi decideţi pe baza criteriilor dumneavoastră. Mai jos este un rezumat al celor mai importante aspecte ale fiecărei licenţe.

Dacă nu există nicio licenţă potrivită, puteţi alege "Niciuna" şi să inserati manual mai târziu licenţa dorită (pentru o listă de licenţe permise, vedeţi Commons:Copyright tags). Dar acesta este o modalitate avansată, pentru care trebuie să ştiţi exact numele formatului de aplicat.

„Nu ştiu care este licenţa”
Aceasta nu este o opţiune validă, ci un test pentru a verifica dacă ştiţi ce faceţi. Fişierele încărcate cu această opţiune vor fi şterse. Mai ales fişierele cu utilizare cinstită şi alte licenţe nelibere (ca cele ce interzic utilizarea comercială) nu sunt permise la Wikimedia Commons.

Practici recomandate[edit]

"Lucrare proprie, copyleft, necesită specificarea autorului (Multi-license GFDL, all CC-BY-SA)"
Vă puteţi publica lucrările sub mai multe licenţe. Această combinaţie impune ca autorul să fie specificat atunci când este folosit fişierul şi ca lucrările derivate să fie licenţiate similar. Aceasta este soluţia recomandată, deoarece face fişierele dumneavoastră să fie uşor de folosit, permiţându-vă să păstraţi şi unele drepturi asupra lor.
"Lucrare proprie, necesită specificarea autorului (GFDL, CC-BY 3.0)"
O altă licenţă multiplă, această opţiune impune atribuirea şi/sau eliberarea lucrărilor derivate sub o licenţă similară.
"Lucrare proprie, se renunţă la toate drepturile"
Cu această opţiune, acordaţi tuturor dreptul de a vă folosi fişierul în orice scop doresc ei, fără niciun fel de obligativitate. Odată eliberată în domeniul public, imaginea dumneavoastră nu mai poate fi licenţiată altfel mai târziu. Alte licenţe libere vă permit să păstraţi unele drepturi.

Cele mai bune practici[edit]

„Attribution 3.0” şi „Attribution share alike 3.0”
Aceste licenţe au fost create de Creative Commons, ca parte dintr-un grup de licenţe modulare ce pot fi amestecate în mai multe variante. Cele două licenţe Creative Commons acceptate la Wikimedia Commons sunt „Attribution” ({{cc-by}}) şi „Attribution share alike” ({{cc-by-sa}}) în toate versiunile publicate.
În esenţă, „Attribution 3.0” impune specificarea numelui autorului, pe când „Attribution share alike 3.0” impune în plus ca modificările adiţionale să fie publicate sub aceeaşi licenţă — principiul copyleft.
"GNU Free Documentation License"
GNU Free Documentation License este licenţa utilizată în trecut de Wikipedia pentru texte şi este mai veche decât licenţele Creative Commons. Este similară şi compatibilă cu licenţa CC Attribution share alike 3.0, dar GFDL impune distribuirea unei copii a textului complet al licenţei împreună cu fiecare colecţie de lucrări sub GFDL, ceea ce este destul de incomod de exemplu în cazul tipăririi de imagini pe cărţi poştale.

Concluzii[edit]

Odată ce aţi terminat cu această decizie, este o idee bună să bifaţi „Urmăreşte acest fişier” pentru a putea mai uşor să observaţi modificările efectuate asupra imaginii dumneavoastră. În lista de pagini urmărite, puteţi vedea când au fost modificate paginile, comentariile modificărilor şi persoanele care le-au operat. O legătură spre această listă aveţi pe orice pagină, în partea din dreapta-sus.

În sfârşit, după click pe „Trimite fişier” va trebui să aprobaţi această acţiune, în cazul în care software-ul dumneavoastră o consideră o problemă de securitate. După ce încărcarea s-a terminat — ceea ce poate să dureze puţin — veţi fi redirecţionat spre pagina de descriere a imaginii, creată automat.

Lectură suplimentară[edit]

Pagini Wikimedia Commons: