Commons:Primii paşi/Calitatea şi descrierea

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
First steps
First steps tour
Tips & tricks
Third parties
Cum să încărcaţi fişiere perfecte

Imagini[edit]

O imagine dintr-o sondă spaţială a lui Titan, satelirul lui Saturn încărcată la cea mai înaltă calitate disponibilă, împreună cu o descriere detaliată a imaginii (click pe imagine pentru a vedea pagina imaginii)

În general, calitatea şi rezoluţia imaginii trebuie să fie cât mai mari cu putinţă, astfel încât imaginile să poată fi folosite în variante tipărite de bună calitate. MediaWiki, software-ul wiki din spatele proiectelor Wikimedia, poate scala pe loc imaginile în majoritatea formatelor iar spaţiul de stocare nu este restricţionat, deci problemele privind timpul de download şi dimensiunea nu trebuie să vă oprească de la a încărca fişierul cu cea mai mare rezoluţie disponibil.

Dimensiunea şi scalarea[edit]

Software-ul MediaWiki nu poate trata PNG-uri mai mari de exact 12.5 megapixeli (12.500.000 de pixeli)—3535×3536 pixeli pătrat, 4082×3061 pixeli la raportul de aspect 4:3, sau 4497×2779 pixeli în raportul de aur—dar altfel imaginile în astfel de rezoluţii înalte sunt în regulă. Software-ul nu poate scala nici GIF-uri animate, deci va trebui să le încărcaţi pe acestea la dimensiunea dorită.

Limita dimensiunii unui fişier încărcat este, de la sfârşitul anului 2008, de 100 MB.

Tipurile de fişier şi denumirea[edit]

Doar anumite tipuri de fişiere sunt permise Wikimedia Commons. Dacă încercaţi să încărcaţi un fişier de tip nepermis, veţi primi un mesaj de eroare.

Numele fişierului destinaţie pe care îl daţi va fi titlul paginii de descriere; veţi dori să respectaţi convenţiile de denumire. Dacă modificaţi imaginea altcuiva, vă rugăm să o încărcaţi sub un alt nume de fişier şi să adăugaţi o legătură la cel original.

Formatul[edit]

Formatele recomandate sunt diferite pentru diferite tipuri de imagini. JPEG este bun pentru fotografii. O diagramă, însă, poate apărea ştearsă dacă este salvată ca JPEG şi, ca şi GIF şi PNG, nu poate fi scalată fără pierdere de calitate. SVG funcţionează ideal pentru grafice, diagrame şi alte imagini cu puţine detalii. SVG se poate edita uşor şi se poate scala fără pierdere de calitate, dar utilizarea sa pentru fotografii este nepractică. GIF este dificil de folosit din cauza software-ului de pe server şi din cauza restricţiilor inerente ale acestui format, utilizarea GIF trebuie să se limiteze doar la imagini animate. Pentru mai multe informaţii despre formatele imaginilor, conversie, şi alte recomandări, vedeţi Commons:Preparing images for upload.

  • Fotografii: Pentru fotografii, folosiţi JPEG (extensiile .jpg sau .jpeg). Deşi TIFF oferă calitate mai bună, aceste fişiere tind să fie mari iar software-ul de pe server nu le poate converti pe loc. PNG utilizează o compresie fără pierderi (adică nu elimină nicio informaţie) şi este teoretic mai bun pentru fotografii, dar produce fişiere excesiv de mari pentru fotografii de mare rezoluţie. PNG ar trebui folosit pentru imagini ce necesită calitate superioară sau care nu arată bine în alte formate, cum ar fi capturile de ecran. Nu salvaţi fişierele JPEG ca „progresive”.[1] Vă rugăm să optimizaţi JPEG-urile (reducând dimensiunea fără costuri de decodificare).
  • Imagini animate: Pentru animaţii, folosiţi GIF (extensia .gif).
  • Diagrame: Pentru diagrame, grafice etc., SVG (Scalable Vector Graphics, extensia .svg) este tipul preferat.

Audio şi video[edit]

Tipurile audio suportate sunt MIDI (extensie: .mid) şi Ogg Vorbis (.ogg) iar pentru fişierele video doar Ogg Theora (şi acesta tot .ogg). Alte formate folosite pe scară largă, ca MP3 sau WMA şi formatele video ca MPEG şi WMV nu sunt permise la Wikimedia Commons din cauza problemelor de patent. Ca şi cu imaginile, calitatea fişierelor video şi audio trebuie să fie cât mai bună.

Descrieri de fişiere[edit]

O bună descriere de fişier oferă informaţii complete despre acesta, inclusiv informaţiile legale obligatorii, cum sunt drepturile de autor, licenţa şi sursa, precum şi informaţii descriptive despre ce anume prezintă şi cum s-a realizat. Pentru a vă ajuta la crearea unei astfel de descrieri, există un format standardizat pentru imagini şi este recomandat să-l folosiţi deoarece informaţiile sunt structurate bine şi pentru eventualitatea tipăririi. Copiaţi codul de mai jos, introduceţi-l în câmpul „Sumar” la încărcare şi completaţi valorile parametrilor:

{{Information
|Description =
|Source =
|Date =
|Author =
|Permission =
|other_versions =
}}
Fotografie a nebuloasei Orion cu descrierea recomandată ce prezintă modul în care a fost realizată imaginea şi licenţa din partea deţinătorului drepturilor de autor (la click pe imagine puteţi vedea pagina ei de descriere)
Câmpurile sunt utilizate după cum urmează

Dacă nu puteţi completa totul, treceţi un cuvânt ca „no” sau „unknown” (fără ghilimele), evitaţi a folosi simboluri ca „-” sau caractere speciale, cum ar fi semnul pipe, „|”, şi evitaţi să folosiţi cuvântul englezesc „none”, deoarece formatul îl tratează ca şi cum nu ar fi. Vă rugăm să nu lăsaţi câmpuri goale, deoarece atunci formatul nu va funcţiona la parametri optimi.

Descriere
Descrierea conţinutului. Ce vedeţi, auziţi, sau percepeţi din conţinutul acestui fişier? Dacă este o lucrare artistică, furnizaţi câteva date legate de contextul istoric. În cazul datelor ştiinţifice, un scurt rezumat ştiinţific al fişierului. Dacă aveţi informaţii detaliate despre imagine, de exemplu numele speciei sau dimensiunea obiectului, vă rugăm să o adăugaţi. Mai ales la imaginile cu minerale, dimensiunea este de mare ajutor. Descrierile pot fi mai multe limbi, oricare ar fi acestea, dar este recomandat ca printre limbile în care este descris, să se numere şi engleza. Dacă vorbiţi mai multe limbi, ar fi bine să introduceţi descrierea în toate aceste limbi. Vedeţi şi această notă privind crearea de wikilegături.
Puteţi folosi formate pentru declararea limbilor descrierii. Ele pot arăta astfel:
{{Information
|Description=
{{cs|Nějaký český popisek.}}
{{en|Some description in English.}}
{{ro|Descriere în româneşte}}
…
|Source=…
Sursa
Scrieţi "Own work." sau ceva similar, dacă aţi creat dumneavoastră fişierul. Altfel, includeţi aici:
  • o legătură către site-ul web de unde provine, cu legătură directă la pagina ce include fişierul şi o legătură către fişier
  • Numărul de catalog
  • Numele instituţiei
  • Titlul cărţii, autorul, editura
  • etc.
Data
Data creării (sau data publicării), de preferat în format ISO 8601, cum ar fi 2006-01-15 pentru 15 ianuarie 2006.
Autor
Autorii fişierului. Dacă nu se cunoaşte numele fiecăruia individual, folosiţi numele insituţiei care l-a publicat. În caz că este realizat de dumneavoastră, treceţi-vă numele adevărat, cu legătură la numele dumneavoastră de utilizator, ca de exemplu "[[User:JQPublic|John Q. Public]]", care va da „John Q. Public”. Altfel, puteţi pune numele de utilizator în paranteze, cum ar fi "John Q. Public ([[User:JQPublic|JQPublic]])", care va fi redat ca „John Q. Public (JQPublic)”.
Permisiune
Daţi o scurtă citare a permisiunilor deţinătorului drepturilor de autor. În cazul în care licenţa este generală (e. g. domeniu public din partea guvernului SUA sau licenţă liberă), daţi o scurtă legătură spre disclaimerul legal. Dacă deţineţi drepturile de autor, daţi o scurtă notă ca „Dual-licensed under the GFDL and CC-BY-SA-3.0, 2.5, 2.0, and 1.0”, dar puteţi scrie şi "See below" pentru a face referire la eticheta de copyright de mai jos.
Notă: Trebuie să etichetaţi fişierul în orice caz cu formatul potrivit!
Alte versiuni ale acestui fişier
Dacă sunt şi alte versiuni la Wikimedia Commons (de exemplu o versiune alb-negru a unei fotografii color, sau o versiune decupată) folosiţi acest câmp pentru a face legătura către acele versiuni cu wikilegătură.

Notă: Pentru numeroase fişiere, este de dorit să utilizaţi şi un format de localizare pe lângă cel de informaţii. Citiţi şi Primii paşi/Sortare.

Sumarul uploadului[edit]

Când încărcaţi un fişier, formularul de încărcare vă lasă un loc pentru sumar. Primele 255 de caractere ale acestui sumar vor apărea permanent în pagina de descriere a imaginii, în secţiunea de istoric al fişierului.

Când încărcaţi prima versiune a unui fişier (nu există deja un fişier cu titlul ales de dumneavoastră), atunci sumarul încărcării va fi şi el copiat în pagina de descriere. De regulă, în acest caz, se introduc informaţii complete, după cum se arată la #Descrieri de fişiere mai sus.

Când încărcaţi o nouă versiunea a unui fişier, este important să specificaţi în cât mai mult detaliu posibil cum aţi modificat fişierul. Această informaţie este importantă deoarece poate fi dificil de văzut de către altcineva ce anume modificări aţi operat prin compararea celor două fişiere. De exemplu, pentru o imagine, puteţi spune

Cropped 25 pixels off the top, brightened with The GIMP, saved at 95% quality (Decupat 25 de pixeli de sus, mărit luminozitatea în GIMP, salvat la 95% calitate)

Ideal, se poate oferi exact textul unei comenzi sau o listă de comenzi ce ar reproduce modificările, deşi nu este obligatoriu şi adesea nu se poate.

Modificările trebuie descrise, pe cât posibil, în limba engleză, pentru a putea fi înţelese de cât mai multe persoane.

Notes[edit]

  1. Imaginile progresive strică thumbnailerul, deoarece trebuie redată imaginea completă, epuizând memoria. Vedeţi discuţia arhivată şi exemple.

Lectură suplimentară[edit]

Pagini Wikimedia Commons:

Pagini Wikipedia:

Manualul MediaWiki: