Commons:Primii paşi/Formularul de încărcare

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
First steps
First steps tour
Tips & tricks
Third parties

Cum se încarcă un fişier[edit]

Legătura „Trimite fişier” din caseta din dreapta

1. Mergeţi la pagina de încărcare fişiere[edit]

V-aţi autentificat? Trebuie să vă autentificaţi înainte de a încărca fişiere. În stânga, sub câmpul „Caută”, în caseta „participate”, veţi găsi legătura „Trimite fişier”.

2. Citiţi cu grijă[edit]

După click pe acel link, veţi găsi pagina Commons:Upload, ce conţine nişte informaţii legale foarte importante. Ele trebuie citite pentru a vă familiariza cu restricţiile legale pe care fişierele trebuie să le respecte şi cu condiţiile de licenţiere disponibile. Este în interesul dumneavoastră să citiţi cu atenţie, deoarece fişierele care nu respectă aceste politici vor fi şterse fără alte avertismente.

Pe scurt, din cauza politicii de licenţiere Wikimedia Commons, este obligatoriu ca fişierele să poată fi reutilizate şi modificate în orice scop fără consimţământul autorului. Dacă nu sunteţi siguri ce licenţă să folosiţi, vedeţi licenţele recomandate. Dacă aveţi îndoieli, nu ezitaţi să întrebaţi la Commons talk:Licensing înainte să vă încărcaţi fişierele.

3. Alegeţi fişierul pe care doriţi să-l încărcaţi[edit]

Sub textul despre legislaţie se află formularul de încărcare fişiere. Pentru a alege un fişier de pe calculatorul dumneavoastră, faceţi click pe butonul „Browse” de lângă câmpul „Nume fişier sursă”. Va apărea o fereastră de dialog pentru selecţia fişierului. Odată ales fişierul şi apăsat butonul OK, câmpul text conţine calea spre fişier.

4. Alegeţi un nume de fişier potrivit[edit]

"Numele fişierului de destinaţie" este numele de fişier ce va fi folosit ca legătură pentru pagina fişierului încărcat. (Atenţie: dacă nu introduceţi nimic aici, se va folosi numele fişierului local.) Trebuie să folosiţi un nume descriptiv şi să urmaţi politica lingvistică a Wikimedia Commons şi/sau convenţiile de denumire de la Wikipedia pentru limba folosită, care oferă îndrumări în problemele literelor mari, caracterelor nealfanumerice etc. Nu utilizaţi un nume nedescriptiv, ca „DSC123456.jpg” de la camera digitală. Fişierele cu nume criptice sunt mult mai greu de găsit şi folosit, şi utilizarea unui nume de fişier implicit dat de camera digitală este posibil ca altcineva să suprascrie accidental fişierul pe care l-aţi încărcat. Aceasta este o problemă importantă la Wikimedia Commons, deoarece nu se poate redenumi un fişier după ce a fost încărcat.

  • Dacă nu aveţi idei de nume potrivite, sau dacă numele la care vă gândeaţi este deja utilizat, folosiţi numele categoriei şi adăugaţi data creării (West facade of Notre-Dame de Paris, 2009-05-26.jpg pentru un fişier din categoria West facade of Notre-Dame de Paris).
  • Pentru a diferenţia între mai multe fişiere din aceeaşi zi, dacă nu vă vine o idee mai bună, puteţi adăuga şi ora (West facade of Notre-Dame de Paris, 2009-05-26 1607.jpg).

5. Descrierea fişierului[edit]

Formularul de încărcare sub textul legal
  • Dacă aţi copiat fişierul de pe un alt site web, treceţi un URL.
  • Dacă l-aţi copiat din alt proiect Wikimedia, indicaţi care anume (de exemplu, „Wikipedia în limba română”), autorul de acolo şi titlul original.

Pentru ca încărcarea să reuşească, va fi nevoie să alegeţi o licenţă din câmpul corespunzător sau să adăugaţi o etichetă de licenţiere la câmpul "Summary". Nu le faceţi pe amândouă, pentru că apoi va apărea licenţa de două ori.

Dacă încărcaţi o versiune modificată a unui fişier, descrierea imaginii nu este modificată, dar ceea ce puneţi în sumar va apărea în caseta "comentariu" din tabelul „istoricul fişierului”, din josul paginii. Explicaţi modificările pe care le-aţi efectuat.

Atenţie:

  • Pentru utilizatorii noi, există o perioadă de 4 zile în care nu puteţi suprascrie fişiere existente şi încărcate de alţi utilizatori. (Această acţiune este nerecomandată în majoritatea cazurilor.)

Următorul pas[edit]

Următoarea pagină, Primii paşi/Alegerea licenţei explică licenţierea.

Subiectele de pe această pagină sunt tratate mai amănunţit în pagina Primii paşi/Calitatea şi descrierea.

Odată încărcat fişierul, trebuie să-l categorisiţi. Vedeţi Primii paşi/Sortare.

Lectură suplimentară[edit]

Pagini Wikimedia Commons:

Manualul MediaWiki: