Commons:Primii paşi/Reutilizare

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
First steps
First steps tour
Tips & tricks
Third parties


Cum se reutilizează fişierele media de la Commons

Căutarea de fişiere media la Commons[edit]

Pentru a găsi fişiere media la Wikimedia Commons, vedeţi dacă există un articol potrivit pentru fişierul dumneavoastră. La Commons sunt mai puţine articole decât la Wikipedia, dar există de exemplu Bicicletă, Lac, pagini despre multe parcuri naţionale, specii de plante, animale etc. Adăugaţi în pagina Wikipedia locală o legătură către cel puţin un articol galerie de la Wikimedia Commons, dacă se poate.

O bună cale de a găsi anumite fişiere la Wikimedia Commons este de a utiliza motorul de căutare Mayflower.

Dacă doriţi să reutilizaţi fişiere de la Wikimedia Commons în afara proiectelor Wikimedia, sunteţi binevenit să o faceţi. Ţineţi minte însă câteva aspecte importante:

  • Spre deosebire de alte depozite tradiţionale de conţinut, Wikimedia Commons este liber. Oricine poate copia, utiliza şi modifica orice fişier după cum doreşte şi în orice scop (inclusiv comercial) atâta timp cât se precizează sursa şi autorii şi, în multe cazuri, atâta timp cât copiile şi îmbunătăţirile sunt eliberate public cu aceleaşi condiţii.
  • Baza de date Wikimedia Commons însăşi şi textele din ea sunt licenţiate sub licenţa Creative Commons Attribution Share-Alike 3.0. Condiţiile de licenţiere pentru fiecare fişier media se găsesc pe paginile de descriere ale respectivelor fişiere.
  • Nu putem garanta corectitudinea informaţiilor despre fiecare fişier. Vă rugăm să verificaţi şi dumneavoastră dacă aceste condiţii sunt cele corecte.
  • Mai multe informaţii detaliate despre condiţiile de utilizare se găsesc la Commons:Licenţiere.

Includerea de fişiere de la Commons în proiecte Wikimedia[edit]

În general, pentru a include un fişier Wikimedia Commons la Wikipedia sau la un alt wiki Wikimedia, îl puteţi include ca şi cum ar fi stocat local acolo.

Pentru a include o imagine într-o pagină, utilizaţi de exemplu o legătură de forma (standard):

[[File:file.jpg|thumb|text descriptiv]]

Pentru a include un fişier audio, puteţi alege între mai multe posibilităţi, dacă este prezent formatul {{Audio}} în wikiul local (altfel puteţi folosi tot prima metodă):

[[File:file.ogg|text descriptiv]]
{{Audio|Nume-fişier-fără-spaţiu-de-nume|text descriptiv}}

Mai multe detalii se pot găsi la pagina de help de la Meta-wiki, la Wikipedia şi în tutorialul Wikipedia despre imagini.

Includerea de fişiere de la Commons în proiecte terţe[edit]

Fişierele Wikimedia Commons pot fi incluse în alte wikiuri MediaWiki cu următoarele configurări: mw:Manual:$wgForeignFileRepos#Using_files_from_Wikimedia_Commons_:_ForeignAPIRepo. Această facilitate este cunoscută sub numele de „InstantCommons” şi este experimentală. Terţii care utilizează această metodă trebuie să menţină copii actualizate ale software-ului de la http://www.mediawiki.org/ pe măsură ce facilitatea se dezvoltă.

Puteţi oricând să descărcaţi fişierele care vă interesează şi să le reutilizaţi atâta vreme cât respectaţi condiţiile de licenţiere sub care sunt disponibile fişierele.

Lectură suplimentară[edit]

Pagini Wikimedia Commons:

Manuale MediaWiki: