Commons:Projekt témája/Összefoglaló

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
This project page in other languages:
English | +/−

Ez a Projekt témája nagyon rövid összefoglalója, aminek a célja csupán egy gyorsan átfutható kivonat. Bármilyen kétség felmerülése esetén fordulj a teljes változat szövegéhez.

A Wikimedia Commons közkincs illetve szabadon felhasználható, tájékoztatási célú, mindenki számára elérhető médiafájlok (fényképek, mozgóképek, hanganyagok, stb.) gyűjteménye. Egyik fontos szerepe a Wikimedia Alapítvány projekjeinek közös gyűjtőhelyeként azok média-szükségletét biztosítani.

Ahhoz, hogy egy fájl bekerülhessen a Wikimedia Commonsba, az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

Médiafájl legyen[edit]

P yes green.svg A Commons csak médiafájlokat tárol: fényképeket, beszkennelt képeket, rajzokat, animációkat, hangfájlokat (például zenét vagy beszédet), valamint videofájlokat

P no red.svg A Commons nem tartalmaz bináris fájlokat, tetszőleges formátumú számítógépprogramokat, forrásprogramokat vagy a csupán szöveget tartalmazó adatokat (mint pl. ASCII file-ok).

Engedélyezett, szabad formátumban legyen[edit]

P yes green.svg Engedélyezett formátumok:

P no red.svg Más formátumok nem engedélyezettek: Bár az SWX, SWC, SXD és SXI OpenOffice.org 1.x, valamint az ODT, ODS, ODG, és ODP OpenDocument formátumok elvileg megfelelnek a formátumokban leírtaknak, ezeket a formátumokat a Commonsban letiltották, mivel nem lehet azt megakadályozni, hogy a ZIP tömörítést alkalmazó fájlokba ne szúrjanak be nem engedélyezett vagy káros tartalmakat.

Közkincs, szabad felhasználású vagy szabadon licencelhető legyen[edit]

A Commons csak szabad tartalmakat fogad el, más szóval csak olyan anyagokat, amik nem esnek szerzői jogi (vagy egyéb felhasználási) korlátozás (pl. közkincs) alá illetve megfelelő, szabad felhasználási feltételekkel (licenc) rendelkeznek.

P yes green.svg Az alábbi közismert felhasználási feltételeket részesítjük előnyben:

Más elfogadható licenceket a licencelési útmutatóban találsz.

P no red.svg Az interneten a leggyakrabban előforduló, felhasználásra nem alkalmas állapotok:

  • Creative Commons Non-Commercial Only (-NC, „Ne add el”) licencek
  • Creative Commons No-Derivatives (-ND, „Ne változtasd”) licencek
  • Olyan licenc nélküli képek, amiket a „fair use”, „méltányos felhasználás” és hasonló jogi kivételek alapján lehetne használni (Lásd licencelési útmutatót, hogy miért.)

Ismeretterjesztési célra beláthatóan hasznos legyen[edit]

Használata más Wikimedia projektekben[edit]

Az már elég, ha egy fájlt a Wikimédia Alapítvány egy vagy több projektjében használnak, még akkor is, ha az a fájl csak egy sablonban van. Egy ilyen fájlt nem lehet letörölni csak azért, mert rossz minőségű.

Egy amúgy ismeretterjesztési szempontból haszontalan kép nem válik automatikusan hasznossá azáltal, ha az valakinek a Szerkesztő: lapján van. Szokás szerint azonban tolerálni szokták azt pár képet, amit valaki csak azért tölt fel, hogy (más projektek) felhasználó lapjaira kihelyezze (például mert a szerkesztő saját maga látható rajta).

Használaton kívüli fájl[edit]

Egy olyan médiafájl, amely

  • beláthatóan nem hasznos ismeretterjesztési szempontból, és amelyet
  • (a szerkesztői lapokat kivéve) nem használnak egy Wikimédia projekt-oldalon sem,

nem tartozik a Wikimédia Commons témájába.

A hangsúly itt a gyakorlati hasznon van, akár egy Wikimédia projektről, akár bármilyen más, tájékoztatási szempontról is legyen szó. Nem minden kép lesz beláthatóan hasznos csak attól, „az X témájú Wikipédia szócikkben lehetne majd használni”, ahol egyben az X a kép témája is.

Ismeretterjesztési szempontból beláthatóan nem hasznos példák:

  • Magánkép-gyűjtemények, például fotók rólad, a házibulidról és barátaidról vagy a nyaralásodról. Az Interneten vannak erre a célra sokkal megfelelőbb tárhelyek, például a Flickr. Ezek a magángyűjtemények attól még nem lesznek hasznosak, ha a Commonson vagy egy felhasználói lapon galériákba is rendezik őket.
  • Nyilvánvalóan ismeretterjesztési szempontból érdektelen, saját készítésű műremekek.
  • Vandalizmus vagy támadás céljából készített vagy feltöltött fájlok. Attól, hogy egy jelképet nacionalista, vallási vagy fajgyűlölő céllal készítettek, a jelkép maga még elfogadható lehet a Commonson - még akkor is, ha ezen mások megsértődhetnek. Ha a kép megfelel a Commons témájának és legálisan tárolható (például mert egy gyűlöletkeltő csoportról szóló lapot illusztrál), akkor megmaradhat.
  • Reklám vagy önreklám.
  • Olyan fájlok, amelyek semmi újat nem adnak hozzá a témát már bemutató más képekhez, különösen ha ezek a fájlok rossz minőségűek vagy alacsony felbontásúak.