Commons:Projektin ala

From Wikimedia Commons, the free media repository
(Redirected from Commons:Projektin ala)
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of a page Commons:Project scope and the translation is 2% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Project scope and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:PS· COM:SCOPE

Other languages:
বাংলা • ‎català • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎español • ‎فارسی • ‎suomi • ‎français • ‎hrvatski • ‎magyar • ‎italiano • ‎日本語 • ‎ភាសាខ្មែរ • ‎한국어 • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎русский • ‎svenska • ‎українська • ‎Tiếng Việt

Contents

Wikimedia Commons on vapaan median tiedostokanta, joka asettaa tekijänoikeudettomia ja vapaasti lisensoituja opetuksellisia kuvia, ääni- ja videoleikkeitä kaikkien saataville. Wikimedia Commons toimii samanaikaisesti myös Wikimedia Foundationin projektien, kuten Wikipedian, mediavarastona, mutta sinun ei tarvitse kuulua johonkin projektiin voidaksesi käyttää Commonsin sisältämää mediaa.

Tällä sivulla selostetaan kriteerit, jotka kaikkien Commonsin tiedostojen ja muun sisällön tulee täyttää. Kaikki tiedostot ja muu sisältö, jotka eivät täytä kriteerejä, tulee poistaa niin kuin poistokriteereissä on määrätty.

Tämä sivu on valitettavasti huomattavan pitkä. Jos haluat lukea vain lyhyen yhteenvedon, katso Commons:Projektin ala/Yhteenveto.

Commonsin tarkoitus[edit]

Wikimedia Commonsin tarkoituksena on olla vapaata mediaa sisältävä tiedostokanta, joka

 • asettaa tekijänoikeudettomia ja vapaasti lisensoituja opetuksellisia kuvia ja ääni- sekä videoleikkeitä kaikkien saataville; ja
 • toimii Wikimedia Foundationin projektien mediavarastona.

Ilmauksella “opetuksellinen” tarkoitetaan ohjeellista tai yleissivistävää tietoa tarjoavaa.

Commonsiin kelpaamaton opetuksellinen sisältö[edit]

Oikopolku:
COM:ERIPRO

Samalla kun toimimme mediavarastona, Commons ei ole tietosanakirja, sanakirja, opas tai minkäänlainen muukaan kirjoitettu teos. Kaikki muu sisältö kuin tiedostot tulee laittaa niille tarkoitettuun Wikimedia-projektiin.

Seuraavaksi luetellaan eräitä opetuksellisia sisältöjä, jotka eivät kelpaa Commonsiin. Sisällön jälkeen kerrotaan projekti, johon mainittu sisältö tulee siirtää.

 • Tietosanakirja-artikkelit → Wikipedia
 • Lyhyet kuvaukset sanojen merkityksistä → Wikisanakirja
 • Uutiset → Wikiuutiset
 • Sitaattikokoelmat → Wikisitaatit
 • Wikimedia-projektien käyttäjien itse tuottama tietokirjallisuus → Wikikirjasto
 • Muu tekstimuodossa oleva aineisto, kuten julkiset asiakirjat ja tekijänoikeuksiltaan vanhentunut kirjallisuus → Wikiaineisto

Commonsia voidaan kuitenkin käyttää skannattujen tekstien säilytykseen, milloin skannattu teksti tuo lisäarvoa suhteessa tietokoneella kirjoitettuun vastineeseen, esimerkiksi jos kyseessä on vanha teksti, jonka ulkoasu halutaan tuoda esille, tai skannaus on otettu sanomalehdestä taikka muusta kuvitetusta tekstistä. Myös siinä tapauksessa, että skannattu teksti soveltuu käytettäväksi monissa Wikimedia-projekteissa, voidaan sitä säilyttää Commonsissa.

Osa 1: Tiedostot[edit]

Kaikkien Commonsiin tallennettujen tiedostojen tulee täyttää seuraavat kriteerit:

 • Täytyy olla mediatiedosto.
 • Tiedostomuodon täytyy olla jokin sallituista tiedostomuodoista.
 • Täytyy olla tekijänoikeudeton tai vapaasti lisensoitu.
 • Täytyy olla opetuksellinen.
 • Ei saa olla kokonaan poissuljettua opetuksellista sisältöä.

Kriteerit selostetaan tarkemmin alla.

Kriteeri 1.1: Täytyy olla mediatiedosto[edit]

Commonsissa säilytettävien tiedostojen pitää olla mediatiedostoja, kuten valokuvia, piirroksia, skannattuja kuvia, animaatioita, musiikkia, puhetta ja videoleikkeitä ja em. tiedostojen metatietoja. Teksti on sallittu vain, jos se palvelee Commonsin tarkoitusta ja ei ole poissuljettua opetuksellista sisältöä. Tekstin lisäksi myöskään mainokset eivät palvele Commonsin tarkoitusta ja ovat siten kiellettyjä.

Tietokoneohjelmia, mukaan lukien EXE-tiedostoja ja lähdekoodia, ei lasketa mediatiedostoiksi. Siten tietokoneohjelmien säilytys Commonsissa on kiellettyä. Lähdekoodin säilytys osana tiedoston kuvausta tai metatietoja on kuitenkin sallittua. Myöskään tekstitiedostoja ei lasketa mediatiedostoiksi.

Kriteeri 1.2: Tiedostomuodon täytyy olla jokin sallituista tiedostomuodoista[edit]

Vain vapaasti lisensoidut tiedostomuodot ovat sallittuja. Sellaiset tiedostomuodot kuin Microsoftin Word (DOC) ja Excel (XLS), MP3, AAC, WMA, MPEG, AVI, Flash ovat kiellettyjä.

Lista tällä hetkellä sallituista tiedostomuodoista löytyy sivulta tältä sivulta.

Kriteeri 1.3: Täytyy olla tekijänoikeudeton tai vapaasti lisensoitu[edit]

Wikimedia Commons hyväksyy vain sellaiset kuvat, jotka ovat

Katso Commonsin tekijänoikeuskäytäntö lisätietoja varten tekijänoikeuksista.

Kriteeri 1.4: Täytyy olla käytettävissä opetukselliseen tarkoitukseen[edit]

Ilmauksella “opetuksellinen” tarkoitetaan ohjeellista tai yleissivistävää tietoa tarjoavaa. Tiedoston opetuksellisuutta arvioidaan käyttölaajuuden perusteella.

Toisessa Wikimedia-projektissa käytössä oleva tiedosto[edit]

Mikäli mediatiedosto on käytössä toisessa Wikimedia-projektissa tai sitä tarvitaan teknisistä syistä, kuten mallineen vuoksi, se katsotaan automaattisesti riittävän opetukselliseksi. Edellä mainitun kaltaista tiedostoa ei voida poistaa huonon laadun takia: jos tiedosto on käytössä, se riittää.

Tiedostoa ei voida laskea opetukselliseksi vielä siinä tapauksessa, että se on käytössä yksinomaan käyttäjäsivuilla. Wikimedia-projektin käyttäjälle on kuitenkin sallittua tallentaa pieni määrä henkilökohtaisia kuvia käyttäjäsivuilla käytettäviksi. Jos henkilökohtaisia kuvia ei käytetä tai käyttäjä ei muokkaa aktiivisesti, vaan hän käyttää Wikimedia-projektia kotisivutilana, henkilökohtaiset kuvat saadaan poistaa.

Vain Commonsissa käytössä oleva tiedosto[edit]

Tiedostoa ei voida laskea opetukselliseksi vain sillä perusteella, että se on käytössä galleriassa, luokassa tai käyttäjäsivulla Commonsissa. Commonsin käyttäjälle on kuitenkin sallittua tallentaa pieni määrä henkilökohtaisia kuvia käyttäjäsivuilla käytettäviksi. Jos henkilökohtaisia kuvia ei käytetä tai käyttäjä ei muokkaa aktiivisesti, vaan hän käyttää Commonsia kotisivutilana, henkilökohtaiset kuvat saadaan poistaa. Wikimedia Foundationin projekteihin ja tapahtumiin liittyviä kuvia saa aina tallentaa, vaikkeivät ne sellaisenaan olisikaan opetuksellisia.

Tiedosto, joka ei ole käytössä[edit]

Mikäli tiedosto ei ole käytettävissä opetukselliseen tarkoitukseen eikä se ole käytössä edellä kuvatun kaltaisesti, tiedosto ei täytä kriteerejä opetuksellisuuden osalta.

Opetuksellisuuden arvioinnissa otetaan huomioon opetuksellisuus sekä Wikimedia-projektien osalta että yleisesti ottaen.

Tiedosto ei muutu potentiaalisesti opetukselliseksi vain sillä perusteella, että “sitä voitaisiin käyttää Wikipedian artikkelissa X”, jossa X on tiedoston aihe. Esimerkiksi käyttökelvotonta sumeata valokuvaa voitaisiin käyttää valokuvaamisesta kertovassa artikkelissa havainnollistamassa valokuvauksen yleisiä virheitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki sumeuden takia käyttökelvottomat valokuvat pitää säilyttää Commonsissa. Samalla tavalla myöskään ystävästäsi otettua valokuvaa ei säilytetä Commonsissa, vaikka sitä voitaisiin käyttää muotokuvista kertovassa artikkelissa, tai siveetöntä valokuvaa taikka videota, vaikka sitä voitaisiin käyttää pornografiasta kertovassa artikkelissa. Katso myös Sensurointi.

Esimerkkejä[edit]

Esimerkkejä tiedostoista, joita ei pidetä opetuksellisina:

 • Yksityisvalokuvakokoelmat, kuten yksityiset juhlintakuvat, kuvat sinusta ja ystävistäsi ja lomakuvakokoelmasi. Valokuvat eivät tule opetuksellisiksi, vaikka niitä käytettäisiin käyttäjäsivuilla tai niistä muodostettaisiin galleria. Internetissä on tarjolla paljon yksityisvalokuvien säilytystilaa. Voit tallentaa nämä valokuvat esimerkiksi Facebookiin, IRC-Galleriaan tai johonkin kuvanjakopalveluun.
 • Itse tekemäsi ja vähän tunnettujen taiteilijoiden tekemät taideteokset, paitsi jos on ilmeistä, että jokin taideteos on käytettävissä opetukselliseen tarkoitukseen.
 • Vain vandalismiin tai hyökkäykseen tarkoitetut tiedostot. Erilaisten nationalististen, uskonnollisten ja rasististen järjestöjen, liikkeiden ja puolueiden symbolit ovat kuitenkin sallittuja, jos niitä voidaan käyttää esimerkiksi Wikipedian artikkelissa tai ne ovat muuten käytettävissä opetukselliseen tarkoitukseen.
 • Mainokset ja promootio.

Joskus tiedosto ei tuo minkäänlaista lisäarvoa Commonsin olemassa olevaan kokoelmaan, koska Commonsissa on tiedoston aiheesta jo niin paljon tiedostoja. Tämä pätee erityisesti huonolaatuisiin ja laadultaan keskinkertaisiin tiedostoihin. Commonsissa on esimerkiksi monista eläinlajeista ja nähtävyyksistä niin paljon valokuvia, että Commons ei tee mitään sumealla, pienellä tai asetelmaltaan huonolla valokuvalla. Luonnollisesti Commonsiin voi kuitenkin tallentaa valokuvan, joka esittää esimerkiksi tietyn lintulajin edustajan tiettyä käytöstä, josta Commonsissa ei ole paljoakaan valokuvia, vaikka lintulajista yleensä olisikin kymmeniä hyvälaatuisia valokuvia.

Joskus tietysti saattaa olla hyvä säilyttää Commonsissa monta erilaista valokuvaa samasta asiasta, jotta valokuvissa on valinnanvaraa ja Wikipedia-artikkelissa voidaan käyttää montaa eri valokuvaa samasta asiasta, mutta kymmenien tai satojen huonolaatuisten keskenään lähes identtisten valokuvien säilytys ei ole järkevää.

Uudet poikkeuksellisen hyvälaatuiset valokuvat loppuun kalutusta aiheesta ovat tietenkin tervetulleita. Jos uusia hyvälaatuisia tiedostoja tietystä aiheesta tallennetaan lisää, voidaan samanaiheisia heikkolaatuisia valokuvia poistaa Commonsista. Sellaisia valokuvia, jotka ovat jo käytössä jossakin Wikimedia-projektissa, ei kuitenkaan saa poistaa, koske ne katsotaan joka tapauksessa opetuksellisiksi.

Uusien heikkolaatuisten tiedostojen kelpoisuus opetukselliseen käyttöön riippuu siitä, kuinka paljon Commonsissa on jo samasta aiheesta otettuja valokuvia. Jos valokuvan kohteesta on hankala ottaa valokuva tai se on harvinainen, tiedostolla saattaa olla paljonkin opetuksellista arvoa heikkolaatuisuudesta huolimatta. Toisaalta jos tiedosto on heikkolaatuinen tai laadultaan keskinkertainen ja valokuvan kohteesta on jo paljon valokuvia Commonsissa, valokuva ei välttämättä ole riittävän opetuksellinen. Näin ollen se voidaan poistaa.

Huonon laadun lisäksi mahdollisuutta opetukselliseen tarkoitukseen käyttämiseen heikentävät valokuvassa sijaitsevat tekijänoikeushuomautukset, joiden poisto on hankalaa sekä pieni resoluutio eli valokuvan pieni koko.

Tiedostomuodot PDF ja DjVu[edit]

Vaikka tiedostomuodot PDF ja DjVu ovatkin sallittuja, niiden käyttö on sallittua vain siinä tapauksessa, että käyttö palvelee Commonsin tarkoitusta.

Ylläpitäjän tulee tutkiessaan PDF- tai DjVu-muotoisen tiedoston sopivuutta ottaa huomioon Commonsin tarkoituksen palvelemisen lisäksi sisältö ja tarkoitus. Esimerkiksi PDF-muotoinen väitöskirja saattaa olla hyväksytty, mutta Commonsin käyttäjän tekemä tutkimus, jonka kotisivutilana Commons toimii, ei.

Mikäli tiedosto on käytettävissä opetukselliseen tarkoitukseen esimerkiksi Wikiaineistossa tai Wikikirjastossa, tiedosto tulee säilyttää Commonsissa. Perusteluksi ei siis riitä se, että tiedosto olisi parempi säilyttää siellä.

Hyväksyttyjä syitä tekstien säilytykseen PDF- tai DjVu-muotoisina[edit]

 • Tiedostomuoto on valittu printtaamisen helpottamiseksi.
 • Tiedostomuoto on valittu, koska tekstissä käytetään kielellisiä tai matemaattisia erikoismerkkejä.
 • Tiedosto kuuluu muun Wikimedia-projektin piiriin, esimerkkejä tällaisista tapauksista:
  • PDF- tai DjVu-muotoinen julkaistu ja tarkastettu teos kuuluisi Wikiaineiston piiriin, joten sen voi tallentaa myös Commonsiin. Tällaisia teoksia ovat esimerkiksi julkaistut kirjat (ei omakustanteet) ja tarkastetut tieteelliset väitöskirjat ja tutkimukset.
  • Tiedosto on historiallisesta kirjasta, raportista tai sanomalehdestä otettu skannaus.
  • Tiedosto on käytettävissä Wikiaineiston tai Wikikirjaston lähdeasiakirjana.
  • Valitusta tiedostomuodosta on teknistä hyötyä.

Ei-hyväksyttyjä syitä tekstien säilytykseen PDF- tai DjVu-muotoisina[edit]

 • Tiedostomuodon tarkoituksena on estää tai vaikeuttaa tiedoston sisällön muokkaamista, esimerkiksi käyttäjä on tallentanut itse tekemänsä tekstin tai kuvan PDF-muotoisena vaikeuttaakseen sen muokkaamista.
 • Sisältö on yksinomaan tekstiä. Huomaa, että tämä ei päde historiallisiin kirjoihin, raportteihin ja sanomalehtiin, vaikka sisältö olisikin vain tekstiä.
 • Sisältö on kiellettyä, esimerkiksi sisältönä on mainos.

Osa 2: Sivut, galleriat ja luokat[edit]

Katso Commons:Projektin ala/Sivut, galleriat ja luokat.

Sensurointi[edit]

Oikopolku:
COM:SENSUROINTI

Mikäli tiedoston ja muun materiaalin säilytys Commonsissa rikkoo Floridan, jossa Commonsin serverit ovat, lakeja vastaan, se poistetaan heti kun tiedosto on tunnistettu laittomaksi, vaikka se muuten täyttäisi edellä mainitut kriteerit materiaalille. Tämä koskee myös tekijänoikeusrikkomuksia. Commonsia ei kuitenkaan sensuroida, joten jos jokin tiedosto täyttää Commonsin materiaalille asetetut kriteerit ja sen säilytys Commonsissa on laillista, tiedostoa ei poisteta vaikka se olisi siveetön tai se loukkaisi sinua tai muita käyttäjiä eettisistä, henkilökohtaisista, uskonnollisista, sosiaalisista tai muista syistä.

Se, että Commonsia ei sensuroida, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Commonsissa voidaan säilyttää tiedostoja, jotka eivät täytä Commonsin kriteerejä. Commonsiin saatetaan esimerkiksi tallentaa valokuvia naisen tai miehen sukupuolielimistä, vaikka ne eivät olekaan käytettävissä opetukselliseen tarkoitukseen, ja tällaiset kuvat eivät ole poikkeus projektin kriteerien osalta. Mikäli kuvat ovat selvästi heikkolaatuisia eivätkä ole opetuksellisesti erilaisia kuin muut saatavilla olevat kuvat, ne voidaan poistaa.

Commonsin täytyykin löytää tasapaino sen välillä, että Commonsiin voidaan tallentaa käyttäjiä loukkaavia tiedostoja, mutta Commonsista ei saa tulla yleinen mediavarasto, kuten Flickr tai YouTube.

Neutraali näkökulma[edit]

Shortcut: COM:NPOV

Mediatiedostot[edit]

Toisin kuin Wikipediassa, tiedostojen ei tarvitse olla neutraalin näkökulman mukaisia ja tiedostoissa saa esiintyä uutta tutkimusta. Commons toimii yleisenä kaikkien Wikimedia-projektien mediavarastona, eikä muiden projektien sääntöjä sovelleta Commonsiin. Commonsin tehtävänä ei ole määritellä, mitä tiedostoja muut projektit saavat käyttää, vaan jos tiedosto täyttää Commonsin kriteerit ja sen säilyttäminen on laillista, Commons säilyttää tiedoston. On muiden projektien tehtävä arvioida, voivatko ne käyttää tiedostoa.

Kartat, liput ja valokuvat, joihin liittyy paljon kansallista, poliittista tai uskonnollista merkitystä, saattavat aiheuttaa suuria kiistoja, mutta ei ole Commonsin tehtävä määritellä, mikä kilpailevista versioista on oikea tai virallinen.

Images having particular national, political or religious significance including flags, emblems and maps can arouse strong passions, but Commons is not the place to decide which of various competing versions is the correct or official version. If you feel strongly that a map, emblem, flag or other file hosted here is "wrong" in some way, please try to persuade your local wiki community to make use of the version you prefer instead. Examples of subject matter disputes that are not appropriate here include:

 • Kartat: “Tekijä ottaa kantaa kansallisen/poliittisen/uskonnollisen mielipiteen puolesta asettamalla valtion rajan väärän paikkaan”, “kaupungit on merkitty väärillä nimillä tai väärällä kielellä”, “kartan valtio ei ole oikeasti itsenäinen
 • Liput: “Tämä ei ole virallinen versio”, “värit eivät ole oikeat
 • Valokuvat: “Valokuva on propagandaa

Tällaiset väitteet eivät kuitenkin riitä poistamaan kuvan oikeutusta olla Commonsissa; ei, vaikka väitteet olisivat ehdottomia kuten lippua ei ole olemassakaan, raja on väärä tai maata ei ole olemassakaan.

Jos tekijä kuitenkin on tehnyt selvän faktuaalisen virheen, eikä virheen laadusta ole mitään erimielisyyttä, tiedosto ei mahdollisesti täytä kriteeriä opetukselliseen tarkoitukseen käytettävyydestä. Tällainen tiedosto voidaan poistaa kriteerin täyttämättömyyden perusteella, edellyttäen ettei se ole käytössä jossakin projektissa. Mikäli tiedoston poistosta on erimielisyyttä, tiedostoa ei tule poistaman, vaan sen käyttökelpoisuus tulee jättää kunkin projektin yhteisön arvioitavaksi. Kuten yllä on mainittu, jossakin projektissa käytettävä tiedosto täyttää yleensä kriteerin opetukselliseen tarkoitukseen käytettävyydestä, eikä sitä voi poistaa vedoten tiedostossa esiintyvään virheeseen.

Teksti[edit]

Yllä mainituista syistä johtuen ei välttämättä ole mahdollista tehdä tiedoston nimestä ja tiedoston kuvauksesta täysin neutraaleja. Pyri kuitenkin kirjoittamaan mahdollisimman objektiivinen kuvaus. Joka tapauksessa tiedostojen nimet ja kuvaukset eivät voi olla hyökkääviä tai epäsuotavalla tavalla provokatiivisia.


Katso myös[edit]

This page is necessarily quite long. If you just need a brief overview, see Commons:Project scope/Summary.

Aim of Wikimedia Commons[edit]

The aim of Wikimedia Commons is to provide a media file repository:

 • that makes available public domain and freely-licensed educational media content to all, and
 • that acts as a common repository for the various projects of the Wikimedia Foundation.

The expression "educational" is to be understood according to its broad meaning of "providing knowledge; instructional or informative".

Scope of Commons[edit]

To be eligible for hosting on Wikimedia Commons, all files and other content must fall within the Commons scope. Anything uploaded here which falls outside this scope will be deleted.

Excluded educational content[edit]

Certain content is excluded from Commons, not because it is intrinsically non-educational, but because there are other Wikimedia Foundation projects that are more appropriate to host such content. This applies both to media files and to text.

Excluded educational content includes:

 • Encyclopedia articles (these may be hosted on Wikipedia).
 • News (this may be hosted on Wikinews), general weather reports and the like.
 • Files that contain nothing educational other than raw text. Purely textual material such as plain-text versions of recipes, lists of instructions, poetry, fiction, quotations, dictionary definitions, lesson plans or classroom material, and the like are better hosted elsewhere, for example at Wikibooks, Wikiquote, Wiktionary, Wikiversity or Wikisource.

However, Commons can be used to host such material if included in a shareable media file that is of use to one of the other Wikimedia Foundation-hosted (WMF) projects (so, scanned copies of existing texts that are useful to other WMF projects—e.g. to serve as the basis of a reliable, verifiable source—are in scope). Also allowed are files which embody something of value over and above raw text. For example, files consisting of scans of out-of-copyright books, newspapers and the like which preserve original font, layout, embedded images and the like are within scope.

Scope part 1: Files[edit]

Uploaded files are within scope only if they comply with all of the following conditions. Every file:

 • Must be a media file.
 • Must be of an allowable free file format.
 • Must be freely licensed or public domain.
 • Must be realistically useful for an educational purpose.

These are explained in more detail below.

Must be a media file[edit]

Wikimedia Commons hosts only media files such as photographs, scanned images, diagrams, animations, audio (e.g. music, spoken dialogue) and video clips, along with any associated metadata. Explanatory and other text is permitted on the file page only to the extent to which it advances Commons' aim and is not excluded educational content. Advertising/promotional material does not advance Commons' aims.

The following are not considered media files, and may not be hosted here:

 • Computer programs in any format including binary executable files and raw source code listings. Source-code may where relevant form part of the file description or metadata, e.g. a graphics file may include as descriptive text the code used to create it.
 • Files which are representative merely of raw text (e.g. ASCII files, raw source code listings as mentioned above, etc).

Must be an allowable free file format[edit]

Only free file formats are allowed. Proprietary formats such as Microsoft Word and Excel documents, MP3, AAC, WMA, MPEG, AVI, Flash and the like are not permitted. More generally, any file that requires an unfree program (or patent-encumbered codec) in order to access its content is prohibited.

A list of currently allowed file formats can be found at Commons:Project scope/Allowable file types.

Must be freely licensed or public domain[edit]

Wikimedia Commons accepts only free content, in other words files that are either freely licensed or which are in the public domain. A file is considered public domain if either all copyright has expired or if the copyright owner(s) has voluntarily placed the content of the file into the public domain by irrevocably renouncing all copyright. A file which is ineligible for copyright protection is also considered public domain.

Any file hosted here must normally be freely licensed or public domain according to both the law of the United States and according to the law of the source country, if different: see Commons:Licensing.

Required licensing terms[edit]

To be considered freely licensed, the copyright owner has to release the file under an irrevocable licence which:

 • Permits free reuse for any purpose (including commercial).
 • Permits the creation of derivative works.

Non-allowable licence terms[edit]

The following licensing terms are not allowed:

 • Non-commercial or educational use only.
 • A requirement for payment or for notification of use (these can be requested but not required).
 • Restrictions on where the work may be used (e.g. use allowed on Wikipedia only).

Licences with these restrictions are allowed as long as the work is dual-licensed (or multi-licensed) with at least one licensing option that does not include such a restriction.

"Licences" which purport to allow fair use only are not allowed. (Fair use is not a right that can be licensed by a copyright owner, and is in any event never accepted on Commons).

Allowable licence terms[edit]

The following terms are allowed:

 • A requirement that the copyright owner(s) be named ("attribution").
 • A requirement that any derivative works must be licensed under the same terms as the original ("share-alike"/"copyleft").

Licensing policy is defined in detail at Commons:Licensing.

Evidence[edit]

In all cases the uploader must provide appropriate evidence to demonstrate either that the file is in the public domain or that the copyright owner has released it under a suitable licence. Typically that requires at least that the source of the file be specified,[1] along with the original source where the file is a derivative work. Also, the creator or copyright owner should be identified, if known or reasonably ascertainable. If there is any question, evidence may need to be supplied that the copyright owner has indeed released the file under the given licence.

Where the file is a photograph which shows an identifiable person, the subject's consent may be required as described at Commons:Photographs of identifiable people.

In all cases, the burden of proof lies on the uploader or other person arguing for the file to be retained to demonstrate that as far as can reasonably be determined:

 • the file is in the public domain or is properly licensed, and
 • that any required consent has been obtained.
Notes[edit]
 1. Note that in the case of files found on the Web, this should not be the URL of the file, but the URL of the page containing the file, so that Commons editors can find background information when required.


Precautionary principle[edit]

Commons' users aim to build and maintain in good faith a repository of media files which to the best of our knowledge are free or freely-licensed. The precautionary principle is that where there is significant doubt about the freedom of a particular file it should be deleted.

Also, arguments that amount to "we can get away with it", such as the following, are against Commons' aims:

 1. "The copyright owner will not bother to sue or cannot afford to."
 2. "The copyright owner will never find out."
 3. "The copyright owner will not mind/should be pleased that we have disseminated his/her work."
 4. "Nobody knows who the copyright owner is, so it really doesn’t matter."
 5. "The file is obviously common property. It can be found all over the internet and nobody has complained."


Shortcut
COM:EDUSE

Must be realistically useful for an educational purpose[edit]

The expression "educational" is to be understood according to its broad meaning of "providing knowledge; instructional or informative".

In the sections below, any use that is not made in good faith does not count. For example, images that are being used on a talk page just to make a point can be discounted.

Shortcut
COM:INUSE

File in use in another Wikimedia project[edit]

A media file that is in use on one of the other projects of the Wikimedia Foundation is considered automatically to be useful for an educational purpose, as is a file in use for some operational reason such as within a template or the like. Such a file is not liable to deletion simply because it may be of poor quality: if it is in use, that is enough.

An otherwise non-educational file does not acquire educational purpose solely because it is in use on a user page (the "User:" namespace) of another project, but by custom the uploading of small numbers of images (e.g. of yourself) for use on a personal user page of another project is allowed.

It should be stressed that Commons does not exist to editorialise on other projects – that an image is in use on a non talk/user page is enough for it to be within scope.

File in use on Commons only[edit]

An otherwise non-educational file does not acquire educational purpose solely because it is in use on a gallery page or in a category on Commons, nor solely because it is in use on a user page (the "User:" namespace), but by custom the uploading of small numbers of images (e.g. of yourself) for use on a personal Commons user page is allowed. Files relating to projects or events of the Wikimedia Foundation are also allowed (e.g. photographs of user meetings).

File not legitimately in use[edit]

A media file which is neither:

 • realistically useful for an educational purpose, nor
 • legitimately in use as discussed above

falls outside the scope of Wikimedia Commons.

The emphasis here is on realistic utility, either for one of the Wikimedia projects or for some other educational use. Not all images for example are realistically useful for an educational purpose, and an image does not magically become useful by arguing that "it could be used to illustrate a Wikipedia article on X", where X happens to be the subject of the file.

For example, the fact that an unused blurred photograph could theoretically be used to illustrate an article on "Common mistakes in photography" does not mean that we should keep all blurred photographs. The fact that an unused snapshot of your friend could theoretically be used to illustrate an article on "Photographic portraiture" does not mean that we should keep all photographs of unknown people. The fact that an unused pornographic image could theoretically be used to illustrate an article on pornography does not mean that we should keep low quality pornographic images (see also Censorship).

Examples[edit]

Examples of files that are not realistically useful for an educational purpose:

 • Private image collections, e.g. private party photos, photos of yourself and your friends, your collection of holiday snaps and so on. There are plenty of other projects on the Internet you can use for such a purpose, such as Flickr. Such private image collections do not become educational even if displayed as a gallery on a user page on Commons or elsewhere.
 • Artwork created by the uploader without obvious educational use.
 • Files apparently created and/or uploaded for the purpose of vandalism or attack. Preexisting designs and symbols that are or have been associated with nationalistic, religious or racist causes are not out of scope solely because they may cause offence. Provided they are legal to host and otherwise fall within Commons scope (e.g. if they could for example be used to illustrate a Wikipedia article on a hate group) they should be kept.
 • Advertising or self-promotion.
 • Files that add nothing educationally distinct to the collection of images we already hold covering the same subject, especially if they are of poor or mediocre quality.

Discussion[edit]

We hold many high quality images of species-identified birds, and there is no realistic educational use for a small, blurry, poorly composed snapshot of an unidentified and unidentifiable bird. Of course, there is always room for another educationally distinct image, for example illustrating some aspect of bird behaviour that we do not currently cover, even if the image is perhaps not of the highest quality.

There may sometimes be an argument for retaining multiple images that are (from an educational point of view) quite similar, for the sake of variety and availability of choice, but there is no purpose in our hosting many essentially identical poor quality images that have no realistic educational value.

New educational files of exceptional quality are always welcome, and the later uploading of such files may in principle render earlier unused poor quality files educationally redundant. However, as indicated above, a file that is used in good faith on a Wikimedia project is always considered educational, so a poor quality file that remains in use is not liable to deletion even if a better-quality file covering the same subject later becomes available.

New and existing files of poor or mediocre quality may or may not be realistically useful for an educational purpose depending on what they illustrate and what other files we have of the same subject. Where a subject is rare and/or difficult to capture, even a poor quality file may be of significant educational value, especially if Commons has very few or no similar files already. On the other hand, poor or mediocre files of common and easy to capture subjects may have no realistic educational value, especially if Commons already hosts many similar or better quality examples.

Image quality is just one of the factors that may limit the educational usefulness of a file. Other limiting factors may include low-resolution and hard-to-remove watermarks.

PDF and DjVu formats[edit]

Although PDF and DjVu file formats are permitted, they are expected to be used only in appropriate cases. There should be some reason for the choice of format that is in line with Commons' aims. All of the above rules apply as well, of course.

An admin considering whether to delete a PDF or DjVu file may have to exercise judgement as to whether the chosen format is in line with Commons' aims, and the context and intent (if known) may be relevant. For example, while a published University thesis in PDF format may be OK, a user-created original-research article that is making use of Commons as a free web-host may not be.

Files that might realistically be useful to one or more other Wikimedia projects, e.g. Wikisource or Wikibooks, should be kept; deletions should not be based on the sole ground that the file would be better hosted on one of those other projects. Any media file that is realistically useful to or is within the scope of even one other Wikimedia Foundation project can be hosted here.

Remember that Wikisource may use PDF or DjVu files in order to proofread or create source texts: Therefore, scans of suitable editions of notable public domain works are almost always within scope for this reason. That said, remember that editorial decisions involved in preparing a text from several sources may allow a new copyright, so the editions used must be out of copyright themselves.

Allowable reasons for PDF and DjVu formats[edit]

 • The format has been selected for convenience of printing.
 • The format has been selected to allow viewing or printing of special fonts (e.g. documents in advanced mathematics or linguistics).
 • The file would be within the scope of another project of the Wikimedia Foundation if it were to be uploaded in the same format to that project, for example:
  • A PDF or DjVu file of a published and peer-reviewed work would be in scope on Wikisource and is therefore also in scope on Commons. Examples of in-scope documents include published books (but not vanity-publishing), peer-reviewed academic papers etc., university theses and dissertations.
  • The file is a scan of a document of historic or other external significance (e.g. scans of existing copyright-free or licensed books, reports, newspapers etc.).
  • The file is usable as a fixed, verifiable source document, for e.g. Wikisource or Wikibooks (appropriate fixation of content).
  • The format selected provides technical advantages to at least one other Wikimedia Foundation project.

Non-allowable reasons for PDF and DjVu formats[edit]

 • The format has apparently been selected by the author or uploader to prevent or to discourage the creation of derivative works contrary to Commons' aims. Such inappropriate fixation of content would include a self-published vanity article or a self-created image that the author has uploaded in PDF format in an effort to discourage others from creating derivatives.
 • The content is essentially raw text (such files are not considered media files). Note that scans of existing books, reports, newspapers etc of historic or other external significance are not excluded on this ground, even if they contain no images.
 • The content would be prohibited under another section (for example, promotional material is outside Commons' scope regardless of the file format).

Scope part 2: Pages, galleries and categories[edit]

See Commons:Project scope/Pages, galleries and categories.

A word on some areas of particular concern[edit]

Censorship[edit]

Shortcuts
COM:CENSOR
COM:CENSORSHIP
COM:OMGAPENIS

Files and other materials which are not lawful for Commons to host on its servers in Virginia will be deleted immediately upon being identified as unlawful (this includes copyright violations), even if the material otherwise falls within Commons scope, as set out above. However, Commons is not censored, and legitimately includes content which some users may consider objectionable or offensive. The policy of "Commons is not censored" means that a lawfully-hosted file, which falls within Commons' definitions of scope, will not be deleted solely on the grounds that it may not be "child-friendly" or that it may cause offence to you or others, for moral, personal, religious, social, or other reasons.

The counterpoint to this, is that the statement "Commons is not censored" is not a valid argument for keeping a file that falls outside Commons' defined scope, as set out above. Photographs of nudity including male and female genitalia are sometimes uploaded for non-educational motives, and such images are not exempt from the requirement to comply with the rules of Commons' scope. If the images are of demonstrably inferior quality, or add nothing educationally distinct to the stock of such images we hold already, they may fail the test of being realistically useful for an educational purpose.

A balance has to be struck between accepting useful media files with legitimate educational content that some may find offensive, and not allowing Commons to be used as a general-purpose media-hosting service (like Flickr, Photobucket, YouTube, etc.), without regard for the project's stated goals. The purpose of Commons is to serve as a media repository, a reliable resource of useful, open source media content; organized and comprehensive in coverage (with accurate file descriptions/information), educational, and intended both for use by Wikimedia projects, and as a public service freely accessible to everyone.

"Neutral point of view"[edit]

See Commons:Project scope/Neutral point of view for more information about how Commons differs from Wikipedia projects with respect to the neutral point of view and original research.

See also[edit]