Commons:Квалитетни слики

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Quality images and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Quality images and have to be approved by a translation administrator.

Кратенка: COM:QI

Оваа фотографија на галеб е првата квалитетна слика прогласена за избрана

Квалитетни слики се фотографии или дијаграми кои задоволуваат извесни стандарди за квалитет (од претежно техничка природа) и се сметаат за вредни за Викимедиините проекти. За разлика од избраните слики, квалитетните мора да бидат дело на учесници на Ризницата; не мора да бидат исклучителни, туку просто да се добро срочени и добро направени.

Моментално има 351.083 слики означени како квалитетни, што претставува околу 0,335% од вкупниот број на слики (104.864.519).

На страницава се истакнати сликите кои неодамна ги задоволиле напатствијата за квалитетни слики. Доколку сметате дека некоја слика ги задоволува критериумите, можете да ја предложите на Commons:Quality images candidates. Сите квалитетни слики можете да ги најдете на категоријата наречена „Квалитетни слики“. Можете и да ги прелистувате квалитетните слики по земји.

Квалитетните слики се делат во три групи. Секоја од нив може да членува во една или повеќе од нив:

  • Слики со посебна техничка вредност. Овие слики можат да се користат како примери за подучување и образлагање на концепти во фотографијата.
  • Слики со дадена тематика. Оваа група има подгрупи како „птици“, „градби“ и тн.
  • Слики направени на извесен начин. На пример, анимации, изработени со микроскоп и сл.

(Пред да ставате нови слики во овие страници, погледајте го разговорот.)

Квалитетни слики по техничка вредност

Изложување

уште...

Композиција

уште...

Контрола на движењето

уште...

Длабинска острина

уште...

Перспектива

уште...

Сразмер

уште...

Боја

уште...

Квалитетни слики по тематика

Амебовидни

Животни

Птици

Цицачи

Други

уште...

Архитектура

уште...

Астрономија

уште...

Настани

уште...

Храна и пијалаци

уште...

Габи

уште...

Природни појави

уште...

Предмети

уште...

Луѓе

уште...

Места

Градби

Природни творби

Мешавина

уште...

Растителен свет

Цветови

Други растителни слики

уште...

Залези и изгреви

уште...

Уметнички дела

уште...

Спорт

уште...

Квалитетни слики по вид

Анимирани

уште...

Нефотографски

уште...

Микроскопски

уште...