Commons:Искористување на содржините вон Викимедијаtbkvg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Reusing content outside Wikimedia and the translation is 20% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Reusing content outside Wikimedia and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:REUSE

Фондацијата Викимедија не поседува речиси никакви содржини на проектите на Викимедија — тие се во сопственост на поединечните автори. Меѓутоа речиси сите содржини можат слободно да се искористуваат вон Викимедија без потреба од поединечни дозволи според условите на конкретната лиценца под која делата учествуваат во проектот. Нема потреба од добивање на изјава за одобрение од лицето (освен ако сакате делото да го користите под поинакви услови од оние наведени во лиценцата).

 • Content under open content licenses may be reused without any need to contact the licensor(s), but just keep in mind that:
  • some licenses require that the original creator be attributed;
  • some licenses require that the specific license be identified when reusing (including, in some cases, stating or linking to the terms of the license); and
  • some licenses require that if you modify the work, your modifications must also be similarly freely licensed.
 • Content in the public domain may not have a strict legal requirement of attribution (depending on the jurisdiction of content reuse), but attribution is recommended to give correct provenance.

Иако информациите за авторски права и лиценцирање за секоја слика се сметаат за точни, Фондацијата Викимедија не дава никаква гаранција за авторскоправниот статус или пак за точноста на условите на лиценцата. Ако решите да употребите податотека од Ризницата, вие самите треба да го утврдите нејзиниот авторскоправeн статус, исто како за слики од други извори.

Може да важат и други ограничувања. Тука спаѓаат заштитени знаци, патенти, {pg|Commons:Personality rights|права на личноста}}, морално право, права на приватност или било кој од разните правни одредби што се независни од авторското право и во голема мера зависат од држава до држава.

Како да се придржувате кон условите на лиценците

Clicking on an image or media file on Wikimedia Commons[1] will take you to the information page for that file. This will list information supplied by the uploader, including the copyright status, the copyright owner, and the license conditions.

Освен кај материјалите што се во јавна сопственост, во сите други случаи на описната страница на сликата се бара врска до полниот текст на лиценцата (или лиценците). Некои лиценци даваат и резиме. За да ги дознаете правните подробности, прочитајте ги лиценците во целост. Ниту Фондацијата Викимедија, ниту создавачите на материјалите на страниците на Викимедија можат да дадат правен совет. Ако ви треба да се консултирате како една лиценца важи во даден контекст, тогаш ќе треба да се обратите кај соодветно правно лице.

To reuse a Wikimedia Commons file:

1 Confirm that the file is available under license terms that suit you. For example, if the license requires derivative works to carry the same license (Creative Commons licenses call this "ShareAlike"), that may not suit you.

 • Ако едно дело е издадено под една единствена лиценца, тогаш мора да се следат сите услови на таа лиценца. Ако делото е повеќелиценцирано (т.е. издадено под две или повеќе лиценци), оние што го искористуваат делото можат самите да изберат која лиценца да ја следат.
 • Проверете ја лиценцата и фактите. Иако информациите за авторски права и лиценцирање за секоја слика се сметаат за точни, Фондацијата Викимедија не дава никаква гаранција за авторскоправниот статус, или пак за точноста на лиценцните услови. Ако решите да употребите податотека од Ризницата, вие самите треба да го утврдите нејзиниот авторскоправен статус, исто како за слики од други извори.
  • Честа практика кај издавачите е да создаваат дела во јавна сопственост, па да ги издаваат под свои авторски права. Ова не е противзаконски, но нема влијание врз јавносопственичкиот статус на изворната слика. Ако ја означите сликата со нејзиното потекло (од каде сте ја зеле и од каде е изворно) и го наведете името на создавачот, ова може да ни помогне ако се појави спор со некој таков издавач.

2 Consider non-copyright restrictions: Имајте предвид дека во извесни земји може сепак да важат неотуѓиви морални права и други ограничувања за некои употреби. For example, commercial use of images of people may require the explicit agreement of the subject, and not just the agreement of the image creator (see Commons:Photographs of identifiable people#Country-specific consent requirements and Commons on personality rights).

3 Use it: Download or hotlink the file, and use it. (See Commons:Искористување на содржините вон Викимедија/technical.)

4 Attribution: If attribution is required, provide attribution.

 • If the copyright holder (usually the content creator[2]) has specified how, be sure to follow this. If the copyright holder has not specified how to attribute, but the license requires attribution, see Commons:Credit line for a guide on how to do it.
 • Note: The person who uploaded the work to Wikimedia Commons may be the original content creator or they may not (they may have uploaded free content from elsewhere). In either case, the original content creator is typically listed in the file summary section as author. If the uploader is not the content creator, it is the content creator who must be credited, not the uploader.

5 Specify license details: If the license requires you to link to or provide a copy of the license, do this.

6 Licensing derivatives: If you are creating a substantially new work using the file ("derivative work") and the file's license requires you to license derivatives in a certain way, be sure you comply with this.

Лиценци во проектите на Викимедија

Освен кај материјалите што се во јавна сопственост, во сите други случаи на описната страница на сликата се бара врска до полниот текст на лиценцата (или лиценците). Некои лиценци даваат и резиме. За да ги дознаете правните подробности, прочитајте ги лиценците во целост. Ниту Фондацијата Викимедија, ниту создавачите на материјалите на страниците на Викимедија можат да дадат правен совет. Ако ви треба да се консултирате како една лиценца важи во даден контекст, тогаш ќе треба да се обратите кај соодветно правно лице.

Текст
Сите текстови на сите проекти на Викимедија освен Викивести, се во сопственост на оној што ги напишал и се под лиценцата Creative Commons Наведи извор-Сподели под исти услови 3.0 и ГНУ-овата лиценца за слободна документација.[3]
Слики
Речиси сите слики на Ризницата се под некаква слободна лиценца (обично CC-BY, CC-BY-SA или GFDL) или во јавна сопственост. Погледајте Ризница:Лиценцирање]. Кога ќе кликнете на слика на било кој проект ќе бидете одведени до информативната страница за таа слика. Таму стојат информациите наведени од подигачот, каде спаѓа правниот статус, праводржецот и условите на лиценцата.

Commons:Искористување на содржините вон Викимедија/Лиценци provides some guidance on the requirements of the frequently-used licenses such as CC BY, CC BY-SA, GFDL and GPL/LGPL.

How to use a file

Once you've determined how to comply with a file's licensing requirements, you can access the file for use, by either downloading the file, or by linking to it directly.

Downloading

Basic method: On each image's file description page, there is a link to the full resolution version. Right-click this link and choose "Save as..." to download the full resolution file. (If you use a Macintosh computer, hold down the "control" key while clicking the link with the mouse, then choose "Save as....")

Hotlinking or InstantCommons:

It is possible to use files directly on Commons within another website, by setting up a MediaWiki wiki with InstantCommons, so that Commons files can be used as easily as they can on Wikipedia. Directly using a Commons file via embedding its URL ("hotlinking") is also possible, but is not recommended. See Commons:Искористување на содржините вон Викимедија/technical. Additionally you should always check if the needs of the license used by the file are fulfilled if you use a file from Commons, since e.g. the CC BY-SA 3.0 license requires that you attribute the author and licensor of a work in "reasonable to the medium or means" (license).


Reuse assistance tools

A tool is available to help you reuse files outside Wikimedia Commons, including downloading and creating attribution statements (credit lines).

The tool requires
 • a browser other than Internet Explorer (eg Firefox, Chrome, Opera)
 • JavaScript enabled
 • If you're logged in, Vector or Monobook skin enabled in your Wikimedia Commons user preferences. (Vector is the standard skin – if you've not changed this, your skin is Vector.)

The tool creates buttons above an image (if you're logged in), or to the top right (if not). For details see Help:Gadget-Stockphoto.

Attribution Generator

The Attribution Generator makes it easy to reuse images that have been released under Creative Commons licenses on Wikipedia and Wikimedia Commons. It is designed to help comply with these license conditions and simplify the re-use of freely licensed images.


Контакт со авторот

Доколку сакате да употребувате содржини под услови поинакви од оние на наведената лиценца, или пак ако треба апсолутно да се осигурате за авторските права, со тоа ќе ви помогне лицето што ја ставило податотеката на опслужувачот на Викимедија. Аворот на еден текст е лицето кое ги внело зборовите; погледајте во јазичето „историја“ на таа страница. Подигач на една податотека е лицето кое ја ставило на опслужувачот на Викимедија — или изворниот создавач на содржината или пак некој што тука ја довел слободната содржина од некое друго место. Подигачот е наведен по име во одделот „историја на податотеката“ на нејзината описна страница.

Во некои случаи можете да го контактирате подигачот за да дознаете повеќе за авторскоправниот статус на сликата. Изворниот создавач на сликата можеби ќе сака да ви даде дополнителни дозволи. Подигачите напати имаат пристап до варијанти со повисока разделност од онаа на нашите опслужувачи, особено кога се работи за нивно сопствено дело.

Фондацијата Викимедија начелно не може да пружа помош при пронаоѓање на корисниците што учествувале со даден материјал. Можете да се обидете да ги контактирате самите, на еден од следниве начини:

 1. Некои имаат контактни податоци на нивната корисничка страница, како на пр. адреса, телефонски број и сл.
 2. Некои можете да ги контактирате по е-пошта со стискање на копчето „испрати е-пошта до овој корисник“ во левиот алатник на нивната корисничка страница.
 3. Можете да им пишете порака на нивната разговорна страница, која ќе ја најдете на јазичето „разговор“ најгоре на корисничката страница, па потоа стиснете на јазичето „+“ што ќе се појави веднаш до јазичето „уреди“ при отворање на разговорна страница. Напишете ја пораката и сиснете на „зачувај“. (Пораката ќе биде видлива за јавноста).
 4. When free content is brought to Commons from elsewhere, a link to the source (e.g. a Flickr page) is often included in the file description on Commons. That source may have additional information for contacting the content creator.

Notes

 1. Предупредување. Извесни содржини на опслужувачите на Викимедија не се достапни под слободна лиценца, особено некои слики на македонската или англиската Википедија. За овие важат регулативите за „праведна употреба“ (fair use) согласно законот на САД. Пред да користите вакви содржини, треба да проверите дали саканата употреба е во согласност со локалните регулативи за праведна употреба, или пак побарајте дозвола непосредно од праводржецот. Ова не е различно од преземањето слики од било кое место на интернет.
 2. Absent some explicit transfer of ownership, the original creator is typically the owner of a copyrighted work. In situations where a free license requires attribution, the original content creator should receive credit.
  • Text: the writer of a piece of text will be the person who made the edit putting it in the page; see the "history" tab of the relevant page.
  • Images and media:
   • the uploader of an image or piece of media is the person who placed it on a Wikimedia server.
   • The uploader may be the original content creator or they may not (they may have uploaded free content here from elsewhere). In either case, the original content creator is typically listed in the file summary section as author.
 3. Бидејќи поединците го задржуваат авторското право на нивните текстови, тие може да ги понудат своите придонеси под други лиценци, или пак да ги предадат во јавна сопственост.

Поврзано

Помош

Како да добиете помош