Commons:Riksarkivet

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of a page Commons:Riksarkivet and the translation is 96% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Riksarkivet and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:RA

Other languages:
English • ‎日本語 • ‎русский • ‎svenska • ‎Türkçe • ‎українська

Några exempel Letters 1666 1668 Queen Christina to Decio Azzolino National Archives Sweden K394 259 297.png

Blekinge landskapsvapen - Riksarkivet Sverige.png

Abbedissan Gerdeka om Aspö - Svenskt Diplomatarium - 16421.jpg


Alla mediafiler (374)

Riksarkivet i Sverige (RA) är en av de äldsta offentliga myndigheterna i Sverige med en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Myndigheten ansvarar både för det statliga arkiven och för landsarkiven. I organisationen ingår även Riksheraldikerämbetet, Krigsarkivet, Svenskt biografiskt lexikon (SBL) och Svenskt Diplomatarium (Diplomatarium Suecanum).

Bakgrund

A bit about why this is split up into projects

Projekten

Brev av Drottning Kristina av Sverige

Brev skrivna av Drottning Kristina till Kardinal Decio Azzolino (skrivna 1666-1668). Dessa laddades upp till Wikimedia Commons i samband med en utställning om drottningen. Totalt laddades 80 brev upp, med ett varierande antal sidor per brev.

Se Category:Letters by Christina of Sweden to Cardinal Decio Azzolino (1666–1668) för samtliga bilder

Riksheraldikerämbetet

Sedan 1953 ingår Riksheraldikerämbetet som en del av Riksarkivet. Ämbetet har ett särskilt ansvar för den offentliga heraldiken i Sverige och beslutade 2013 att tillgängliggöra sina officiella teckningar av vapensköldarna för Sveriges kommuner på Wikimedia Commons.

Samtliga bilder har ritats av den heraldiska konstnären Vladimir A. Sagerlund med undantag av riksvapnen som ritats av Henrik Dahlström.

Notera att vissa kommuner kan använda sig av andra versioner av vapnet än den som designats av Riksarkivet.

Se Category:Coats of arms by the National Archives of Sweden för samtliga bilder

Svenskt Diplomatarium

Svenskt Diplomatarium (Diplomatarium Suecanum) är den nationella avdelningen för Svenska medeltida dokument och ingår idag i Riksarkivet. Svenskt Diplomatarium har beslutat att tillgängliggöra ett urval av pergamentdokumenten på Wikimedia Commons.

Se Category:Swedish Medieval Charters by the National Archives of Sweden för samtliga bilder

Bilderna

Allt material som laddats upp av RA-uploadbot- eller Riksarkivet Sverige-kontot kommer från Riksarkivets samlingar och har antingen utslocknad upphovsrätt på grund av sin ålder (Public Domain) eller är fritt licensierad (med en associerad OTRS-biljett).

  • Där ytterligare upphovsrätt kan ha uppstått genom digitaliseringen har även denna gjorts tillgänglig under en fri licens för att på så sätt göra materialet enklare att använda i alla jurisdiktioner.

Detta innebär att vem som helst kan kopiera, bearbeta och sprida bilderna. Det är dock bra att komma ihåg bilderna har en kontext som kan gå förlorad om du glömmer att länka filen tillbaka till filsidan här på Wikimedia Commons eller direkt till Riksarkivets sida.

Allt tillgängliggjort material hamnar i kategorin för Bilder från Riksarkivet Sverige. För att navigera bland dem rekommenderas du dock att starta i en av de projektspecifika underkategorierna som listas ovan.

För att se hur bilderna användas på Wikipedia kan du använda Glamorous-verktyget och för att se hur ofta bilderna har visats kan du använda BaGLAMa-verktyget.

Felrapporter

Tekniska problem som uppstått som ett resultat av hur vi hanterat materialets metadata kan rapporteras på diskussionssidan.

Se även

Uppmärksamhet i media

Commons:Riksarkivet/reporting